Babka jogurtowo-cytrynowa

 

babka jogurtowo-cytrynowa

 

Kupiłam sobie ostatnio książkę Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” i muszę przyznać, że to bardzo ciekawa i przede wszystkim piękna książka z przepisami 🙂

Podzielona jest na przepisy „słone” i „słodkie”, a każdy okraszony jest rewelacyjnym zdjęciem – mówię Wam, ślinka sama cieknie od ich oglądania 🙂

Jako pierwszy wypróbowałam przepis na babkę, ale na pewno na blogu pojawią się jeszcze przepisy z tej książki.

Dziś będzie babka jogurtowo-cytrynowa – banalna do wykonania (nawet nie potrzebujecie do niej miksera), a do tego przepyszna.

Orzeźwiająca dzięki cytrynie, aksamitna w swojej teksturze, mięciutka, wilgotna i pachnąca.

Jak nie za bardzo przepadam za ciastami cytrynowymi, to ta babka smakowała mi wyjątkowo 🙂

Do tego długo zachowuje świeżość nie wysycha.

Będzie rewelacyjna do gorącej herbaty, czy też kawy. Świetnie się sprawdzi na Święta Wielkanocne, ale również na co dzień (szczególnie, że przygotujecie ją – włącznie z pieczeniem – w maksymalnie godzinkę).

To tyle tytułem reklamy, teraz do roboty 😀

Ps. Jeśli lubicie takie proste cytrynowe ciasta, to koniecznie zróbcie też ciasto cytrynowe z makiem – przeeepyszne 😀

 

wilgotna babka cytrynowa babka cytrynowa na jogurcie
 

cytrynowa babka na jogurcie
 

A tu moje pierwsze zdjęcia tej babki – robione w 2015 roku.

babka jogurtowa

Babka jogurtowo-cytrynowa – przepis do druku

 

Babka jogurtowo-cytrynowa

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jedną sporą babkę.
Autor:
Typ przepisu: Babka
Ilość: 13
Składniki
ciasto:
  • 2 duże jajka (użyłam L)
  • ⅔ szklanki oleju
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej z połowy dużej cytryny)
  • 300 g (1 szklanka) gęstego jogurtu (użyłam grecki)
  • 200 g (1 szklanka) cukru (oryginalnie było 1 i ¾ szklanki)
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
  • 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
  • sok z połowy dużej cytryny - dodawany stopniowo
  • szczypta soli
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem (wystarczy łyżką) olej, jogurt, jajka, sok i skórkę z cytryny oraz cukier.
  2. Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Dodaj mąkę do mokrych składników i wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
  4. Przełóż ciasto do foremki na babkę (takiej z kominkiem) i piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu ostudź.
  6. Polej ciasto lukrem przygotowanym ze zmieszanego z sokiem z cytryny cukru pudru.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 316 Tłuszcze: 16 g Węglowodany: 39 g Białka: 5 g

 

Ps. Podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.