Przepis na babka jogurtową z sokiem cytrynowym
Kupiłam sobie ostatnio książkę Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” i muszę przyznać, że to bardzo ciekawa i przede wszystkim piękna książka z przepisami :)
Podzielona jest na przepisy „słone” i „słodkie”, a każdy okraszony jest rewelacyjnym zdjęciem – mówię Wam, ślinka sama cieknie od ich oglądania :)
Jako pierwszy wypróbowałam przepis na babkę, ale na pewno na blogu pojawią się jeszcze przepisy z tej książki.
Dziś będzie babka jogurtowo-cytrynowa – banalna do wykonania (nawet nie potrzebujecie do niej miksera), a do tego przepyszna.
Orzeźwiająca dzięki cytrynie, aksamitna w swojej teksturze, mięciutka, wilgotna i pachnąca.
Jak nie za bardzo przepadam za ciastami cytrynowymi, to ta babka smakowała mi wyjątkowo :)
Do tego długo zachowuje świeżość nie wysycha.
Będzie rewelacyjna do gorącej herbaty, czy też kawy. Świetnie się sprawdzi na Święta Wielkanocne, ale również na co dzień (szczególnie, że przygotujecie ją – włącznie z pieczeniem – w maksymalnie godzinkę).
To tyle tytułem reklamy, teraz do roboty :D
Ps. Jeśli lubicie takie proste cytrynowe ciasta, to koniecznie zróbcie też ciasto cytrynowe z makiem – przeeepyszne :D
A tu moje pierwsze zdjęcia tej babki – robione w 2015 roku.
Babka jogurtowo-cytrynowa – przepis do druku

Babka jogurtowo-cytrynowa
Składniki
ciasto:
- 2 duże jajka (użyłam L)
- 2/3 szklanki oleju
- skórka starta z jednej cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej z połowy dużej cytryny)
- 300 g (1 szklanka) gęstego jogurtu (użyłam grecki)
- 200 g (1 szklanka) cukru (oryginalnie było 1 i 3/4 szklanki)
- 300 g (2 szklanki) mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
- 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
- sok z połowy dużej cytryny - dodawany stopniowo
- szczypta soli
Instrukcja
- Zmieszaj razem (wystarczy łyżką) olej, jogurt, jajka, sok i skórkę z cytryny oraz cukier.
- Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i solą.
- Dodaj mąkę do mokrych składników i wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
- Przełóż ciasto do foremki na babkę (takiej z kominkiem) i piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Polej ciasto lukrem przygotowanym ze zmieszanego z sokiem z cytryny cukru pudru.
Składniki Odżywcze
Ps. Podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.