Przepis na babka jogurtową z sokiem cytrynowym

 

babka jogurtowo-cytrynowa

 

Kupiłam sobie ostatnio książkę Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” i muszę przyznać, że to bardzo ciekawa i przede wszystkim piękna książka z przepisami :)

Podzielona jest na przepisy „słone” i „słodkie”, a każdy okraszony jest rewelacyjnym zdjęciem – mówię Wam, ślinka sama cieknie od ich oglądania :)

Jako pierwszy wypróbowałam przepis na babkę, ale na pewno na blogu pojawią się jeszcze przepisy z tej książki.

Dziś będzie babka jogurtowo-cytrynowa – banalna do wykonania (nawet nie potrzebujecie do niej miksera), a do tego przepyszna.

Orzeźwiająca dzięki cytrynie, aksamitna w swojej teksturze, mięciutka, wilgotna i pachnąca.

Jak nie za bardzo przepadam za ciastami cytrynowymi, to ta babka smakowała mi wyjątkowo :)

Do tego długo zachowuje świeżość nie wysycha.

Będzie rewelacyjna do gorącej herbaty, czy też kawy. Świetnie się sprawdzi na Święta Wielkanocne, ale również na co dzień (szczególnie, że przygotujecie ją – włącznie z pieczeniem – w maksymalnie godzinkę).

To tyle tytułem reklamy, teraz do roboty :D

Ps. Jeśli lubicie takie proste cytrynowe ciasta, to koniecznie zróbcie też ciasto cytrynowe z makiem – przeeepyszne :D

 

wilgotna babka cytrynowa babka cytrynowa na jogurcie
 

cytrynowa babka na jogurcie
 

A tu moje pierwsze zdjęcia tej babki – robione w 2015 roku.

babka jogurtowa

Babka jogurtowo-cytrynowa – przepis do druku

 

babka jogurtowo-cytrynowa

Babka jogurtowo-cytrynowa

Wypieki Beaty
Przepis na jedną sporą babkę.
4.5 z 14 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 45 minut
Danie Babka
Porcje 13
Kalorie 316 kcal

Składniki
  

ciasto:

lukier:

  • 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
  • sok z połowy dużej cytryny - dodawany stopniowo
  • szczypta soli

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem (wystarczy łyżką) olej, jogurt, jajka, sok i skórkę z cytryny oraz cukier.
  • Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Dodaj mąkę do mokrych składników i wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
  • Przełóż ciasto do foremki na babkę (takiej z kominkiem) i piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Polej ciasto lukrem przygotowanym ze zmieszanego z sokiem z cytryny cukru pudru.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 316kcalWeglowodany: 39gBiałko: 5gTłuszcz: 16g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Ps. Podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.