Babka jogurtowo-cytrynowa

Zaktualizowany: 2023 19 września
babka jogurtowo-cytrynowa

Przepis na prostą jogurtową babkę cytrynową

Moja dzisiejsza babka – babka jogurtowo-cytrynowa to doskonałe ciasto do kawy, czy herbaty. Prosta w wykonaniu babka na jogurcie smakuje bardzo orzeźwiająco. A to zasługa skórki z cytryny oraz soku z cytryny dodanego do ciasta na babkę. Samą babkę przygotujecie nawet bez miksera – wystarczy wymieszać składniki łyżką. To chyba najprostsza babka jogurtowa z cytryną na świecie! Gorąco polecam!

cytrynowa babka na jogurcie

Babka jogurtowo-cytrynowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste, szybkie i fajnie orzeźwiające ciasta, to koniecznie upiecz tą babkę!

babka jogurtowo-cytrynowa

Babka jogurtowo-cytrynowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i bardzo prostą cytrynową babkę na jogurcie naturalnym.
4.57 z 41 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 13
Kalorie 316 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babki z kominkiem.
Składniki

składniki na jogurtową babkę cytrynową

składniki na lukier cytrynowy:

  • 100 g cukru pudru ((2/3 szklanki) )
  • sok z połowy dużej cytryny ( – dodawany stopniowo)
Instrukcja
 

Jak zrobić babkę cytrynową z jogurtem

  • Zmieszaj razem (wystarczy łyżką) olej, jogurt, jajka, sok i skórkę z cytryny oraz cukier.
    2 jajka, 160 ml oleju, skórka starta z jednej cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, 300 g gęstego jogurtu, 200 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i solą.
    300 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Dodaj mąkę do mokrych składników i wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
  • Przełóż ciasto do foremki na babkę (takiej z kominkiem) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Polej ciasto lukrem przygotowanym ze zmieszanego z sokiem z cytryny cukru pudru.
    100 g cukru pudru, sok z połowy dużej cytryny
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 316kcalWeglowodany: 39gBiałko: 5gTłuszcz: 16g
Słowa kluczowe babka jogurtowa, cytrynowa babka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babka cytrynowa z jogurtem 5

Cytrynowa babka na jogurcie – uwagi

Kupiłam sobie ostatnio książkę Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” i muszę przyznać, że to bardzo ciekawa i przede wszystkim piękna książka z przepisami :)

Podzielona jest na przepisy „słone” i „słodkie”, a każdy okraszony jest rewelacyjnym zdjęciem – mówię Wam, ślinka sama cieknie od ich oglądania :)

Jako pierwszy wypróbowałam przepis na babkę, ale na pewno na blogu pojawią się jeszcze przepisy z tej książki.

Dziś będzie babka jogurtowo-cytrynowa – banalna do wykonania (nawet nie potrzebujecie do niej miksera), a do tego przepyszna.

Orzeźwiająca dzięki cytrynie, aksamitna w swojej teksturze, mięciutka, wilgotna i pachnąca.

Jak nie za bardzo przepadam za ciastami cytrynowymi, to ta babka smakowała mi wyjątkowo :)

Do tego długo zachowuje świeżość nie wysycha.

wilgotna babka cytrynowa

Jak zrobić babkę cytrynową – wskazówki

Otóż bardzo prosto!

Nie musicie nawet włączać miksera. Wystarczy zmieszać składniki łyżką, przelać do foremki do pieczenia babki i upiec.

Zamiast foremki z kominkiem możecie też użyć podłużną foremkę – taką jak do pieczenia keksa.

Po upieczeniu babkę ostudźcie i na koniec polejcie lukrem cytrynowym.

Najprostszy lukier na ciasto to cukier puder zmieszany z płynem, który go rozpuści. Tutaj polecam trochę soku z cytryny, aby dodatkowo podkręcić cytrynowy smak ciasta :)

Taka cytrynowa babka na jogurcie będzie rewelacyjna do gorącej herbaty, czy też kawy. Świetnie się sprawdzi na Święta Wielkanocne, ale również na co dzień (szczególnie, że przygotujecie ją – włącznie z pieczeniem – w maksymalnie godzinkę).

To tyle tytułem reklamy, teraz do roboty :D

Ps. Jeśli lubicie takie proste cytrynowe ciasta, to koniecznie zróbcie też ciasto cytrynowe z makiem – przeeepyszne :D

babka cytrynowa na jogurcie

A tu moje pierwsze zdjęcia tej babki cytrynowej – robione w 2015 roku.

babka jogurtowo cytrynowa 4 babka jogurtowa

Ps. Podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.

Polecane przepisy na ciasta cytrynowe

Jeśli lubisz w swoich ciastach cytrynowy smak, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 4 listopada

Podziel się przepisem

35 komentarzy

  1. 7b444f817de40aaa61e55d72f68eeadb?s=54&d=mm&r=g
    Aga 2022 16 czerwca w 19:02- Odpowiedz

    2/3 szklanki to ile ml? Każda szklanka jest inna :P

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 16 czerwca w 19:24- Odpowiedz

      160 ml, u mnie szklanka standardowa :)

  2. 9d8b196ee8c5afd9345cc7866a423a62?s=54&d=mm&r=g
    Aneta 2022 21 kwietnia w 12:04- Odpowiedz

    Hejka! A jakbym tak zamiast oleju dodała roztopione masło?

  3. 50f3d23151ff173fcbfef9e257fe864d?s=54&d=mm&r=g
    Aneta 2022 16 kwietnia w 18:45- Odpowiedz

    Witam , w ilu stopniach piec babkę

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 16 kwietnia w 20:14- Odpowiedz

      Hej, tak jak w przepisie ;) 180 stopni przez 30 minut do suchego patyczka

  4. dbbad18edd4009558a196e7e0141d834?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2022 14 kwietnia w 19:22- Odpowiedz

    A czy foremkę przed wlaniem ciasta nakezy posmarować i posypać bułką tartą???

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 14 kwietnia w 19:33- Odpowiedz

      Tak, oczywiście

  5. a3c3693d7f240fea786d4ddc86863939?s=54&d=mm&r=g
    Dominika 2022 6 lutego w 18:06- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Pieczenie nie jest moją mocną stroną, od czasu do czasu jednak próbuję popełnić jakieś ciasto, żeby nabrać wprawy. Zdecydowałam się na to… I wyszło! :D Ma babkową fakturę, jest jednak przyjemnie wilgotne, bardzo smaczne. Dziękuję za świetny przepis!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 6 lutego w 18:45- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że babka się udała i smakowała :)

  6. b6e4262c4525e5eb945593a6e3e79731?s=54&d=mm&r=g
    Weronika 2022 5 lutego w 11:19- Odpowiedz

    a jeśli dodam zwykły jogurt naturalny zamiast gęstego albo greckiego to też wyjdzie? pozdrawiam ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 5 lutego w 14:45- Odpowiedz

      Daj na wszelki wypadek trochę mniej i najwyżej dodaj jeśli ciasto będzie za gęste

      • b6e4262c4525e5eb945593a6e3e79731?s=54&d=mm&r=g
        Weronika 2022 5 lutego w 18:35- Odpowiedz

        5 gwiazdka

        Wyszło idealne też ze zwykłym jogurtem :) dałam 315g jogurtu i 2 jajka, ale M i jest pyszne i wilgotne. Najlepsza babka jaką jadłam. Pozdrawiam :)

  7. 3ef53be85dda7d2e14e1a6edc712b049?s=54&d=mm&r=g
    Julia 2021 6 kwietnia w 09:22- Odpowiedz

    Za babkami specjalnie nie przepadam, zwykle suche i bez smaku… takie ciasto do ozdoby.
    Mama zażyczyła sobie babkę na te Święta także wyszukałam ten przepis i upiekłam z mężem :)
    Nasza pierwsza babka i od razu najlepsza jaką kiedykolwiek jedliśmy!
    Ciasto jest cudne, wilgotne i aromatyczne. Ideał! Zniknęło jako pierwsze, wszystkim smakowało. Przy tym przepis prosty. Cudowne ciasto. Dziękujemy Beato :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 6 kwietnia w 10:07- Odpowiedz

      Świetnie! Dziękuję za tak miłe słowa :)

  8. 118ef3574e37e0fb6b033841ec5a0d8b?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2018 18 października w 14:35- Odpowiedz

    Wspaniała babka. Właśnie upiekłam. Dziękuję za przepis i czekam na kolejne.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 19 października w 19:35- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że babka smakowała – rozgość się i próbuj kolejne przepisy Marta :)

  9. Rogaliki twarogowe - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 8 maja w 06:35- Odpowiedz

    […] sobie, że upiekę bardzo prostą cytrynową babkę jogurtową, tylko zamiast w formie do babki upiekę ciasto w większej prostokątnej blaszce, że dodam […]

  10. 8a10ada3ce3469e880cf089ad66e7b56?s=54&d=mm&r=g
    Kinga Szulc 2017 13 kwietnia w 23:43- Odpowiedz

    Czy ta babka jest sucha? czy wilgotna? jeśli jest sucha, to może mi pani polecić wilgotną?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 14 kwietnia w 08:36- Odpowiedz

      Akurat wczoraj ją piekłam i wychodzi fajna, mięciutka i wilgotna :) Polej ją na koniec lukrem, to on też zapobiegnie wysychaniu ciasta.

      • 8a10ada3ce3469e880cf089ad66e7b56?s=54&d=mm&r=g
        Kinga Szulc 2017 14 kwietnia w 19:36- Odpowiedz

        wyszedł mi trochę zakalec, wie pani co mogło być przyczyną? poza tym babka super.

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          wypiekibeaty 2017 14 kwietnia w 22:40- Odpowiedz

          Tak w zasadzie, to sama nie wiem, bo to ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Może go za długo mieszałaś? Ja ją robiłam wczoraj i tylko łyżką krótko wymieszałam.

          • 8a10ada3ce3469e880cf089ad66e7b56?s=54&d=mm&r=g
            Kinga Szulc 2017 14 kwietnia w 22:50

            możliwe że za długo mieszałam, ale mimo wszystko dzięki za przepis. wlaśnie wyjęłam z piekarnika babkę czekoladowo cynamonową i wyszła piękna. przepraszam za spam ;)

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            wypiekibeaty 2017 14 kwietnia w 23:03

            Bardzo się cieszę. Co do spamu to nie masz co przepraszać. Wasze komentarze to najlepsza nagroda :) Jestem tu po to, aby służyć radą.

    • 3e05c287dc909fb61868259da6302739?s=54&d=mm&r=g
      Wiesia 2021 5 sierpnia w 16:10- Odpowiedz

      Jest wilgotna i mega w smaku

  11. Ciasto cytrynowe z makiem - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 16 marca w 14:55- Odpowiedz

    […] Wielbicieli cytrynowych ciast zapraszam również na bardzo prostą babkę jogurtowo-cytrynową. […]

  12. Babka gotowana cioci Hanki - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 16 marca w 14:44- Odpowiedz

    […] Was również do wypróbowania bardzo prostego przepisu na pyszną i wilgotną babkę jogurtowo-cytrynową […]

  13. e72422b09876dd390355e38619af96ff?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2016 16 maja w 13:15- Odpowiedz

    bardzo dziękuję za informację, patyczek to podstawa przy pieczeniu :) ja musiałam trochę dłużej trzymać- 45 minut było, ale ciasto wyszło przepyszne i aromatyczne. Wszyscy są zachwyceni i już proszą o kolejne ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 17 maja w 15:43- Odpowiedz

      Super :) wypróbuj inne przepisy tej autorki zamieszczone na blogu – wychodzą równie pyszne :)

  14. e72422b09876dd390355e38619af96ff?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2016 15 maja w 22:16- Odpowiedz

    przepraszam ale 30 min to z termoobiegiem czy zwyczajnie góra dół ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 15 maja w 22:23- Odpowiedz

      30 minut zwyczajnie góra dół (bez termoobiegu). Przed wyjeciem sprawdz jednak patyczkiem czy jest suchy :)

  15. 80864d117e8368967893cd01b2f57e11?s=54&d=mm&r=g
    Iwona C. 2016 16 marca w 08:58- Odpowiedz

    Jak Pani przygotowuje blaszke na ciasto? obsypuje ja Pani czymś? mąką, kaszka manną, bułką tartą?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 16 marca w 10:01- Odpowiedz

      Całą smaruję masłem, a potem zwykle posypuję po prostu mąką, albo ewentualnie kaszą manną.

  16. Ciasto czekoladowe Donny Hay - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2015 13 listopada w 06:42- Odpowiedz

    […] z książki Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” – wcześniej upiekłam z niej babkę jogurtowo-cytrynową (gorąco […]

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy