Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Babka jogurtowo-cytrynowa

babka jogurtowo-cytrynowa

Kupiłam sobie ostatnio książkę Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” i muszę przyznać, że to bardzo ciekawa i przede wszystkim piękna książka z przepisami 🙂

Podzielona jest na przepisy „słone” i „słodkie” a każdy okraszony jest rewelacyjnym zdjęciem – mówię Wam, ślinka sama cieknie od ich oglądania 🙂

Jako pierwszy wypróbowałam przepis na babkę, ale na pewno na blogu pojawią się jeszcze przepisy z tej książki.

Dziś będzie babka jogurtowo-cytrynowa – banalna do wykonania (nawet nie potrzebujecie do niej miksera), a do tego przepyszna.

Orzeźwiająca dzięki cytrynie, aksamitna w swojej teksturze, mięciutka i pachnąca.

Jak nie za bardzo przepadam za ciastami cytrynowymi, to ta babka smakowała mi wyjątkowo 🙂

Do tego długo zachowuje świeżość nie wysycha.

Będzie rewelacyjna do gorącej herbaty, czy też kawy, świetnie się sprawdzi na Święta Wielkanocne, ale również na co dzień (szczególnie, że przygotujecie ją – włącznie z pieczeniem – w maksymalnie godzinkę).

To tyle tytułem reklamy, teraz do roboty 😀

Ps. Jeśli lubicie takie proste cytrynowe ciasta, to koniecznie zróbcie też ciasto cytrynowe z makiem – przeeepyszne 😀

 

babka jogurtowo-cytrynowa

babka jogurtowo-cytrynowa

babka jogurtowo-cytrynowa

babka jogurtowo-cytrynowa

babka donny hay

Babka jogurtowo-cytrynowa
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 2 duże jajka (użyłam L)
  • 180 ml oleju
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej z połowy dużej cytryny)
  • 1 szklanka gęstego jogurtu (użyłam grecki)
  • 1 szklanka cukru (oryginalnie było 1 i ¾ szklanki)
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z połowy dużej cytryny - dodawany stopniowo
  • szczypta soli
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem (wystarczy łyżką) olej, jogurt, jajka, sok i skórkę z cytryny oraz cukier.
  2. Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Dodaj mąkę do mokrych składników i wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
  4. Przełóż ciasto do foremki na babkę (takiej z kominkiem) i piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu ostudź.
  6. Polej ciasto lukrem przygotowanym ze zmieszanego z sokiem z cytryny cukru pudru.
 

Ps. Podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.

Related Post

Reklama

  • Pingback: Ciasto czekoladowe Donny Hay - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Iwona C.

    Jak Pani przygotowuje blaszke na ciasto? obsypuje ja Pani czymś? mąką, kaszka manną, bułką tartą?

    • Całą smaruję masłem, a potem zwykle posypuję po prostu mąką, albo ewentualnie kaszą manną.

  • Ewa

    przepraszam ale 30 min to z termoobiegiem czy zwyczajnie góra dół ?

    • 30 minut zwyczajnie góra dół (bez termoobiegu). Przed wyjeciem sprawdz jednak patyczkiem czy jest suchy 🙂

  • Ewa

    bardzo dziękuję za informację, patyczek to podstawa przy pieczeniu 🙂 ja musiałam trochę dłużej trzymać- 45 minut było, ale ciasto wyszło przepyszne i aromatyczne. Wszyscy są zachwyceni i już proszą o kolejne 😉

    • Super 🙂 wypróbuj inne przepisy tej autorki zamieszczone na blogu – wychodzą równie pyszne 🙂

  • Pingback: Babka gotowana cioci Hanki - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Pingback: Ciasto cytrynowe z makiem - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Kinga Szulc

    Czy ta babka jest sucha? czy wilgotna? jeśli jest sucha, to może mi pani polecić wilgotną?

    • Akurat wczoraj ją piekłam i wychodzi fajna, mięciutka i wilgotna 🙂 Polej ją na koniec lukrem, to on też zapobiegnie wysychaniu ciasta.

      • Kinga Szulc

        wyszedł mi trochę zakalec, wie pani co mogło być przyczyną? poza tym babka super.

        • Tak w zasadzie, to sama nie wiem, bo to ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Może go za długo mieszałaś? Ja ją robiłam wczoraj i tylko łyżką krótko wymieszałam.

          • Kinga Szulc

            możliwe że za długo mieszałam, ale mimo wszystko dzięki za przepis. wlaśnie wyjęłam z piekarnika babkę czekoladowo cynamonową i wyszła piękna. przepraszam za spam 😉

          • Bardzo się cieszę. Co do spamu to nie masz co przepraszać. Wasze komentarze to najlepsza nagroda 🙂 Jestem tu po to, aby służyć radą.

  • Pingback: Rogaliki twarogowe - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux