Cytrynowe blondie z borówkami
Lubicie brownie?
A blondie?
Jeśli jeszcze nie jedliście blondie, to koniecznie musicie to nadrobić :D
Na blogu znajdziecie przepisy na blondie z owocami, blondie jabłkowe albo blondie orzechowe – wszystkie przepyszne.
Dziś zapraszam was na cytrynowe blondie z borówkami. Bardzo letnie i orzeźwiające.
Poza sezonem możecie użyć borówek mrożonych – nie musicie ich wcześniej rozmrażać.
Możecie również użyć innych drobnych owoców – np. maliny, porzeczki czy wiśnie.






Cytrynowe blondie z borówkami – przepis do druku

Cytrynowe blondie z borówkami
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 24/24 cm.
Składniki
ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 150 g (2/3 szklanki) cukru
- 2 duże jajka rozmiar L
- 3 łyżki soku z cytryny
- 300 g (2 szklanki) mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- około 150 g (1 szklanka) borówek
lukier:
- 150 g (1 szklanka) cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- trochę mleka
Instrukcja
- Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę (jeśli użyjesz cukier puder, to pójdzie to szybciej :)).
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i krótko zmiksuj.
- Dodaj sok z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Zmiksuj krótko - tylko do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do formy pieczenia o wielkości około 24/24 cm.
- Na wierzch wysyp borówki i lekko wciśnij w ciasto.
- Piecz w 180 stopniach - tryb góra/dół - przez około 30-35 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przygotuj lukier - do miski wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
- Jeśli lukier jest za gęsty to dodaj trochę mleka.
- Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
Składniki Odżywcze
Porcja: 100gKalorie: 356kcalWeglowodany: 42gBiałko: 4gTłuszcz: 19g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!