Przepis na proste i pyszne cytrynowe blondie z borówkami

cytrynowe blondie z borówkami


Lubicie brownie?

A blondie?

Jeśli jeszcze nie jedliście blondie, to koniecznie musicie to nadrobić :D

Na blogu znajdziecie przepisy na blondie z owocami, blondie jabłkowe albo blondie orzechowe – wszystkie przepyszne.

Dziś zapraszam was na cytrynowe blondie z borówkami.

Bardzo letnie i orzeźwiające.

Poza sezonem możecie użyć borówek mrożonych – nie musicie ich wcześniej rozmrażać.

Możecie również użyć innych drobnych owoców – np. maliny, porzeczki czy wiśnie.

Jak zrobić takie blondie z borówkami?

Najpierw musicie zmiksować miękkie masło z cukrem – ja lubię używać cukier puder, bo ucieranie idzie dużo sprawniej.

Potem dodajecie jajka i mąkę.

Przekładacie ciasto do foremki i układacie owoce.

Po upieczeniu ciasto studzimy i na koniec polewamy prostym lukrem.

Najprostszy lukier na świecie to cukier puder wymieszany z odrobiną płynu.

Może to być woda, mleko, sok cytrynowy czy też śmietana kremówka.

Jeśli chcecie aby lukier był biały i widoczny, to dodajecie niewiele płynu – lukier musi być gęsty.

Jeśli będzie bardziej lejący, to się mocniej rozpłynie na cieście i będzie lekko przezroczysty.

Życzę Wam smacznego i zapraszam do wypróbowania innych przepisów na ciasta z owocami :)

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


proste ciasto cytrynowe z borówkami cytrynowy placek

cytrynowy placek z borówkami ciasto cytrynowe z borówkami

cytrynowe blondie blondie z borówkami

Cytrynowe blondie z borówkami – przepis do druku

cytrynowe blondie z borówkami

Cytrynowe blondie z borówkami

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie cytrynowe ciasto z borówkami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 12
Kalorie 356 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 24/24 cm.

Składniki
  

ciasto:

lukier:

Instrukcja
 

  • Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę (jeśli użyjesz cukier puder, to pójdzie to szybciej :)).
  • Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i krótko zmiksuj.
  • Dodaj sok z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Zmiksuj krótko - tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do formy pieczenia o wielkości około 24/24 cm.
  • Na wierzch wysyp borówki i lekko wciśnij w ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach - tryb góra/dół - przez około 30-35 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przygotuj lukier - do miski wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  • Jeśli lukier jest za gęsty to dodaj trochę mleka.
  • Posmaruj lukrem wierzch ciasta.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 356kcalWeglowodany: 42gBiałko: 4gTłuszcz: 19g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja.