Cytrynowe blondie z borówkami

 

cytrynowe blondie z borówkami

 

Lubicie brownie?

A blondie?

Jeśli jeszcze nie jedliście blondie, to koniecznie musicie to nadrobić :D

Na blogu znajdziecie przepisy na blondie z owocami, blondie jabłkowe albo blondie orzechowe – wszystkie przepyszne.

Dziś zapraszam was na cytrynowe blondie z borówkami. Bardzo letnie i orzeźwiające.

Poza sezonem możecie użyć borówek mrożonych – nie musicie ich wcześniej rozmrażać.

Możecie również użyć innych drobnych owoców – np. maliny, porzeczki czy wiśnie.

 

proste ciasto cytrynowe z borówkami cytrynowy placek
 

cytrynowy placek z borówkami ciasto cytrynowe z borówkami
 

cytrynowe blondie blondie z borówkami
 

Cytrynowe blondie z borówkami – przepis do druku

cytrynowe blondie z borówkami

Cytrynowe blondie z borówkami

Wypieki Beaty
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 24/24 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 356 kcal

Składniki
  

ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g (2/3 szklanki) cukru
  • 2 duże jajka rozmiar L
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 150 g (1 szklanka) borówek

lukier:

  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • trochę mleka

Instrukcja
 

  • Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę (jeśli użyjesz cukier puder, to pójdzie to szybciej :)).
  • Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i krótko zmiksuj.
  • Dodaj sok z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Zmiksuj krótko - tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do formy pieczenia o wielkości około 24/24 cm.
  • Na wierzch wysyp borówki i lekko wciśnij w ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach - tryb góra/dół - przez około 30-35 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przygotuj lukier - do miski wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  • Jeśli lukier jest za gęsty to dodaj trochę mleka.
  • Posmaruj lukrem wierzch ciasta.

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 356kcalWeglowodany: 42gBiałko: 4gTłuszcz: 19g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Inspiracja.