Przepis na brownie z malinami i czekoladą
Od dłuższego czasu chodziło za mną brownie, a że w lodówce leżały i czekały na mą uwagę maliny, to postanowiłam upiec brownie z malinami.
Połączenie czekolady i malin jest doskonałe, więc wiedziałam, że ciasto będzie mi bardzo smakować :)
Jako podstawę wykorzystałam przepis na brownie Andrzeja Polana podany kiedyś w programie „Między kuchnią, a salonem”.
Odrobinę go zmieniłam – przede wszystkim dałam mniej cukru i zrezygnowałam ze skórki pomarańczowej i orzechów, a w zamian dałam właśnie świeże maliny.
Był to bardzo dobry wybór, gdyż owoce wniosły fajny smak i konsystencję do raczej ciężkawego brownie :)
Przepis jest na blaszkę 25/30 cm.
Przepis na brownie z malinami i czekoladą

Brownie z białą czekoladą i malinami
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g czekolady białej
- 250 g cukru (200 g trzcinowego + 50 zwykłego białego, ale można użyć też w całości zwykłego)
- 5 jajek
- 100 g masła
- 150 g mąki
- 1 łyżka kakao
- około 500 g malin
Instrukcja
- Czekoladę rozpuść razem z masłem (ja to robiłam w mikrofalówce przez 1,5 minuty, a potem dokładnie wymieszałam) i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą, gęstą masę.
- Połącz mąkę z kakao i dodaj do ubitych jajek.
- Białą czekoladę posiekaj, maliny umyj.
- Do gotowego ciasta dodaj czekoladę i maliny i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Przelej całość do przygotowanej blaszki.
- Piecz w 190 stopniach przez około 30 minut.
- Ciasto możesz podać już na ciepło - wtedy najlepiej smakuje z lodami :)
Notatki
Przepis na blaszkę około 25/30 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
[…] brownie stają się u nas bardzo popularne – ja sama zamieszczałam już przepisy na brownie z malinami, red velvet, a nawet na czekoladowe jajka niespodzianki […]
Ile jajek P. Beato bo brakuje w przepisie?;)
Oooo, dziękuję za uwagę :) Już poprawiłam przepis – potrzeba 5 jajek :) Życzę miłego pichcenia :)