Przepis na brownie z malinami i czekoladą

brownie z malinami


Od dłuższego czasu chodziło za mną brownie, a że w lodówce leżały i czekały na mą uwagę maliny, to postanowiłam upiec brownie z malinami.

Połączenie czekolady i malin jest doskonałe, więc wiedziałam, że ciasto będzie mi bardzo smakować :)

Jako podstawę wykorzystałam przepis na brownie Andrzeja Polana podany kiedyś w programie „Między kuchnią, a salonem”.

Odrobinę go zmieniłam – przede wszystkim dałam mniej cukru i zrezygnowałam ze skórki pomarańczowej i orzechów, a w zamian dałam właśnie świeże maliny.

Był to bardzo dobry wybór, gdyż owoce wniosły fajny smak i konsystencję do raczej ciężkawego brownie :)

Jak zrobić brownie z malinami i białą czekoladą?

Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i lekko studzimy.

W tym czasie ubijamy jajka z cukrem do puszystości.

Dodajemy czekoladę do jajek i mieszamy.

Na koniec wsypujemy mąkę z kakao.

Prosto? Prosto 😁

Dodajemy maliny (mogą być mrożone, wtedy nie rozmrażamy ich przed pieczeniem) oraz posiekaną białą czekoladę.

Teraz już tylko pieczenie i brownie z malinami gotowe 😀

Spróbujcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.


proste brownie z malinami ciasto czekoladowe z malinami i białą czekoladą

brownie z malinami i czekoladą ciasto czekoladowe z malinami

A tu moje pierwsze zdjęcia tego ciasta czekoladowego z malinami 😆


 

 

 

Przepis na brownie z malinami i czekoladą

ciasto czekoladowe z malinami i białą czekoladą

Brownie z białą czekoladą i malinami

Wypieki Beaty
Przepis na szybkie i mocno czekoladowe brownie z malinami i kawałkami białej czekolady.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 24

Wyposażenie

  • Przepis na blaszkę około 25/30 cm albo 24/24 cm.

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Czekoladę rozpuść razem z masłem (ja to robiłam w mikrofalówce przez 1,5 minuty, a potem dokładnie wymieszałam) i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą, gęstą masę.
  • Połącz mąkę z kakao i dodaj do ubitych jajek.
  • Białą czekoladę posiekaj, maliny umyj.
  • Do gotowego ciasta dodaj czekoladę i maliny i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Przelej całość do przygotowanej blaszki.
  • Piecz w 190 stopniach przez około 30 minut.
  • Ciasto możesz podać już na ciepło - wtedy najlepiej smakuje z lodami :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!