Przepis na czekoladowe ciasto z buraków
Już od dłuższego czasu chciałam upiec czekoladowe ciasto z burakami, ale ciągle coś mnie odciągało i rozpraszało.
Ostatnio się już zawzięłam i specjalnie przygotowałam wcześniej buraki, abym nie miała wymówek :)
Przepis w sieci na ciasto z burakami jest wiele, ale postanowiłam wypróbować przepis z pierwszego numeru pisma BBC „Good food” (swoją drogą jest tam na prawdę sporo przepisów na które mam chęć :)).
Do ciasta będziecie potrzebować ugotowane wcześniej buraki (możecie wykorzystać buraki kupione, tylko nie mogą one być w zalewie octowej – ja kupiłam w Lidlu ugotowane całe buraki).
Ciasto w tej wersji jest bez jajek – więc ich brak w przepisie nie jest przypadkowy i błędny :)
Mój synek jest wielbicielem ciast czekoladowych i zjadł jego kilka kawałków (oczywiście nawet się nie zorientował, że są tam buraki).
Jeśli lubicie takie połączenia, albo chcecie przemycić dzieciom więcej warzyw, to zajrzyjcie do kategorii ciasta z warzywami, gdzie jest już trochę przepisów na takie niekonwencjonalne wykorzystanie warzyw :)
A dla wielbicieli buraczanych smaków polecam sernik buraczkowy :)
Czekoladowe ciasto z burakami przepis do druku

Czekoladowe ciasto z burakami
Wyposażenie
- Przepis na foremkę około 20-22 cm średnicy.
Składniki
ciasto:
- 175 g buraków (po odsączeniu) ugotowanych (nie w occie)
- 100 ml oleju
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 175 g cukru trzcinowego
- 200 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiego kakao
polewa:
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g czekolady (użyłam deserową)
Instrukcja
- Buraki zmiksuj lub ugnieć na puree.175 g buraków
- Wszystkie składniki ciasta umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.100 ml oleju, 200 g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 175 g cukru trzcinowego, 200 g mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, 50 g gorzkiego kakao
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy 20-22 cm.
- Piecz w 180 stopniach (170 stopni na termoobiegu) przez około 50 minut - ja na termoobiegu piekłam 40 min.
- Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
- Po upieczeniu wystudź.
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku z grubym dnem, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.100 ml śmietany kremówki, 100 g czekolady
- Czekoladę lekko przestudź, a następnie posmaruj nią ciasto.
- Udekoruj wg uznania.