Przepis na czekoladowe ciasto z buraków

Już od dłuższego czasu chciałam upiec czekoladowe ciasto z burakami, ale ciągle coś mnie odciągało i rozpraszało.

Ostatnio się już zawzięłam i specjalnie przygotowałam wcześniej buraki, abym nie miała wymówek :)

Przepis w sieci na ciasto z burakami jest wiele, ale postanowiłam wypróbować przepis z pierwszego numeru pisma BBC „Good food” (swoją drogą jest tam na prawdę sporo przepisów na które mam chęć :)).

Do ciasta będziecie potrzebować ugotowane wcześniej buraki (możecie wykorzystać buraki kupione, tylko nie mogą one być w zalewie octowej – ja kupiłam w Lidlu ugotowane całe buraki).

Ciasto w tej wersji jest bez jajek – więc ich brak w przepisie nie jest przypadkowy i błędny :)

Mój synek jest wielbicielem ciast czekoladowych i zjadł jego kilka kawałków (oczywiście nawet się nie zorientował, że są tam buraki).

Jeśli lubicie takie połączenia, albo chcecie przemycić dzieciom więcej warzyw, to zajrzyjcie do kategorii ciasta z warzywami, gdzie jest już trochę przepisów na takie niekonwencjonalne wykorzystanie warzyw :)

A dla wielbicieli buraczanych smaków polecam sernik buraczkowy :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 12 ocen
Postaw mi kawę

czekoladowe ciasto z burakami

czekoladowe ciasto z burakami

czekoladowe ciasto z burakami

czekoladowe ciasto z burakami

Czekoladowe ciasto z burakami przepis do druku

ciasto z burakami

Czekoladowe ciasto z burakami

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykłe ciasto czekoladowe z buraków.
4.5 z 12 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę około 20-22 cm średnicy.

Składniki

ciasto:

polewa:

Instrukcja
 

  • Buraki zmiksuj lub ugnieć na puree.
    175 g buraków
  • Wszystkie składniki ciasta umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.
    100 ml oleju, 200 g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 175 g cukru trzcinowego, 200 g mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, 50 g gorzkiego kakao
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy 20-22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (170 stopni na termoobiegu) przez około 50 minut - ja na termoobiegu piekłam 40 min.
  • Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  • Po upieczeniu wystudź.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku z grubym dnem, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
    100 ml śmietany kremówki, 100 g czekolady
  • Czekoladę lekko przestudź, a następnie posmaruj nią ciasto.
  • Udekoruj wg uznania.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!