Ciasto dyniowe

z nutą pomarańczową

Była wcześniej tarta dyniowa z toffi, a teraz pora na dużo prostsze i mniej czasochłonne do wykonania ciasto z dynią.

Wystarczy ją tylko zetrzeć na drobnej tarce, nie trzeba gotować, odsączyć, ubijać itp.

Prosto, ale za to bardzo smacznie :)

Ciasto dzięki dyni jest wilgotne, więc może postać dłużej i nie wyschnie (zapobiega też temu polany po wierzchu lukier pomarańczowy), a dzięki dodatkowi cynamonu i pomarańczy zyskuje wspaniały smak.

Podana porcja jest na małą foremkę, albo na tortownicę 22 cm.

Możecie też zrobić z niego babeczki :)

Wystarczy ciasto rozlać do papilotek i piec trochę krócej niż przewiduje przepis  (około 20-25 minut) :)

Zresztą wszystkie przepisy na babeczki możecie wykorzystać do upieczenia zwykłego ciasta – wtedy wydłużcie czas pieczenia :)

 

 

 

 

Ciasto dyniowe – przepis do druku

Ciasto dyniowe z nutą pomarańczową

Wypieki Beaty
4.6 z 5 ocen

Składniki
  

składniki ciasta:

  • 2 jajka
  • szklanka cukru (możecie też użyć brązowego cukru)
  • 150 ml oleju (mniej więcej 3/4 szklanki)
  • 200 g startej na drobnych oczkach dyni
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g rozdrobnionych orzechów włoskich (można z nich zrezygnować, albo zastąpić innymi orzechami)
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy

składniki lukru:

  • szklanka cukru pudru
  • około 4 łyżki soku pomarańczowego
  • ewentualnie skórka otarta z pomarańczy

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj olej, dynię, skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy. Dodawaj po trochu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Na koniec dodaj orzechy. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).
  • Ostudzone ciasto polej lukrem.

Wykonanie lukru:

  • Zmieszaj razem cukier puder i sok z pomarańczy - sok dodawaj stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konstystencji. Polej nim ciasto, a na wierzch możesz zetrzeć jeszcze trochę skórki pomarańczowej.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!