Ciasto dyniowe
z nutą pomarańczową
Była wcześniej tarta dyniowa z toffi, a teraz pora na dużo prostsze i mniej czasochłonne do wykonania ciasto z dynią.
Wystarczy ją tylko zetrzeć na drobnej tarce, nie trzeba gotować, odsączyć, ubijać itp.
Prosto, ale za to bardzo smacznie :)
Ciasto dzięki dyni jest wilgotne, więc może postać dłużej i nie wyschnie (zapobiega też temu polany po wierzchu lukier pomarańczowy), a dzięki dodatkowi cynamonu i pomarańczy zyskuje wspaniały smak.
Podana porcja jest na małą foremkę, albo na tortownicę 22 cm.
Możecie też zrobić z niego babeczki :)
Wystarczy ciasto rozlać do papilotek i piec trochę krócej niż przewiduje przepis (około 20-25 minut) :)
Zresztą wszystkie przepisy na babeczki możecie wykorzystać do upieczenia zwykłego ciasta – wtedy wydłużcie czas pieczenia :)
Ciasto dyniowe – przepis do druku

Ciasto dyniowe z nutą pomarańczową
Składniki
składniki ciasta:
- 2 jajka
- szklanka cukru (możecie też użyć brązowego cukru)
- 150 ml oleju (mniej więcej 3/4 szklanki)
- 200 g startej na drobnych oczkach dyni
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g rozdrobnionych orzechów włoskich (można z nich zrezygnować, albo zastąpić innymi orzechami)
- skórka starta z połowy pomarańczy
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
składniki lukru:
- szklanka cukru pudru
- około 4 łyżki soku pomarańczowego
- ewentualnie skórka otarta z pomarańczy
Instrukcja
wykonanie ciasta:
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj olej, dynię, skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy. Dodawaj po trochu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Na koniec dodaj orzechy. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki.
- Piecz w 170 stopniach przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).
- Ostudzone ciasto polej lukrem.
Wykonanie lukru:
- Zmieszaj razem cukier puder i sok z pomarańczy - sok dodawaj stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konstystencji. Polej nim ciasto, a na wierzch możesz zetrzeć jeszcze trochę skórki pomarańczowej.