ciasto dyniowe z pomarańczą

Przepis na ciasto dyniowo-pomarańczowe

Przygotujcie dziś ze mną niezwykle proste i szybkie ciasto dyniowe z pomarańczą. To ciasto zrobione jest dla odmiany nie z puree z dyni, ale ze świeżej dyni startej na drobnej tarce. Dzięki temu ciasto jest niezwykle wilgotne, a jednocześnie zachowuje swoją puszystość. Pomarańcza dodaje mu niezwykłego smaku i aromatu i sprawia, że smakuje wybornie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

wilgotne ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe z pomarańczą – przepis krok po kroku

Tej jesieni upiecz koniecznie takie aromatyczne, pyszne i wilgotne dyniowe ciasto pachnące cynamonem i pomarańczami. Jestem przekonana, że to ciasto zasmakuje każdemu!

ciasto dyniowe z nutą pomarańczową

Ciasto dyniowe z nutą pomarańczową przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto dyniowe z tartą dynią i lukrem pomarańczowym pachnące obłędnie cynamonem i pomarańczami.
4.75 z 8 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 55 minut
Czas całkowity 1 hour 25 minut
Porcje 12
Kalorie 248 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na ciasto dyniowe

  • 2 jajka (- rozmiar L)
  • 1 szklanka cukru (- 200 g (możecie też użyć cukru trzcinowego))
  • 150 ml oleju ((mniej więcej 3/4 szklanki))
  • 200 g dyni
  • 200 g mąki pszennej (- niecałe 1,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g orzechów włoskich (rozdrobnionych (można z nich zrezygnować, albo zastąpić innymi orzechami))
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy

składniki na lukier pomarańczowy do ciasta dyniowego

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto dyniowe z cynamonem i pomarańczą

  • Dynię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
    200 g dyni
    jak zetrzeć dynię na ciasto
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę,
    2 jajka, 1 szklanka cukru
    miksowanie jajek z cukrem
  • Dodaj olej, skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy.
    150 ml oleju, skórka starta z połowy pomarańczy, 2-3 łyżki soku z pomarańczy
    mokre składniki ciasta dyniowego
  • Dodawaj po trochu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
    200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu
    dodawanie mąki do ciasta dyniowego
  • Na koniec dodaj tartą dynię i posiekane orzechy (jeśli używasz) – wymieszaj łyżką.
    200 g dyni, 50 g orzechów włoskich
    dodawanie dyni do ciasta
  • Ciasto przełóż do przygotowanej foremki.
    ciasto dyniowe w foremce
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).
  • Ostudzone ciasto polej lukrem.

Jak zrobić lukier pomarańczowy na ciasto dyniowe

  • Zmieszaj razem cukier puder i sok z pomarańczy – sok dodawaj stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
    1 szklanka cukru pudru, około 4 łyżki soku pomarańczowego, ewentualnie skórka otarta z pomarańczy
  • Polej nim ciasto, a na wierzch możesz zetrzeć jeszcze trochę skórki pomarańczowej.
Notatki
Podaję kaloryczność ciasta bez orzechów i bez lukru.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 248kcalWeglowodany: 29gBiałko: 3.5gTłuszcz: 14g
Słowa kluczowe ciasto z dyni, ciasto z dynią
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z dynią i pomarańczą

Dyniowe ciasto z pomarańczą – uwagi

Była wcześniej tarta dyniowa z toffi, a teraz pora na dużo prostsze i mniej czasochłonne do wykonania ciasto z dynią i pomarańczą.

Wystarczy ją tylko zetrzeć na drobnej tarce, nie trzeba gotować, odsączyć, ubijać itp.

Prosto, ale za to bardzo smacznie :)

Ciasto dzięki dyni jest wilgotne, więc może postać dłużej i nie wyschnie (zapobiega też temu polany po wierzchu lukier pomarańczowy).

Dzięki dodatkowi cynamonu i pomarańczy ciasto z dynią zyskuje wspaniały smak – sami się przekonajcie!

Jeśli lubicie, to możecie dodać do ciasta posiekane orzechy, albo trochę rodzynek.

Zamiast lukru możecie ciasto dyniowe posypać samym cukrem pudrem – i tak będzie smakowite!

ciasto z tartą dynią

Jak zrobić ciasto dyniowo-pomarańczowe – wskazówki

Zacznijcie od dyni – obierzcie ją ze skórki – możecie to zrobić nożykiem szczelinowym i zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Jeśli dynia wytworzy sok, to przed dodaniem dyni do ciasta możecie ją lekko odcisnąć w dłoniach.

Jajka zmiksujcie z cukrem aż będą bardzo puszyste i prawie białe.

Zetrzyjcie tarką skórkę z pomarańczy i wyciśnijcie sok z połowy pomarańczy.

Dodajcie skórkę, sok i olej do jajek i krótko zmiksujcie.

Teraz wystarczy dodać mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jeśli nie macie sody oczyszczonej, to użyjcie w sumie 2 lekko czubatych łyżeczek proszku do pieczenia. 

Na koniec dodajcie tartą dynię i jeśli używacie – posiekane orzechy lub rodzynki – teraz wystarczy ciasto wymieszać łyżką.

Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy :)

Podaję tu wam przepis na małą foremkę o średnicy około 22 cm.

Możecie też zrobić z tego ciasta babeczki :)

Wystarczy ciasto rozlać do papilotek i piec trochę krócej niż przewiduje przepis  (około 20-25 minut) :)

Zresztą wszystkie przepisy na babeczki możecie wykorzystać do upieczenia zwykłego ciasta – wtedy zmieńcie czas pieczenia.

Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało to ciasto dyniowe z pomarańczą.

Ps.

Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 100 przepisów na pyszne i proste słodkie wypieki idealne na różne okazje i nie tylko!

najlepsze wypieki beaty

KUP TUTAJ

dyniowe ciasto z pomarańczą

A tu moje pierwsze zdjęcia tego ciasta dyniowo-pomarańczowego :)

ciasto dyniowe z pomarańczami
ciasto dyniowo-pomarańczowe
ciasto z dynią i lukrem pomarańczowym
ciasto dyniowe z pomarańczowym lukrem

Polecane przepisy na ciasta z dynią

Jeśli lubisz ciasta z dynią i słodkie wypieki dyniowe, to koniecznie zobacz również inne moje przepisy z wykorzystaniem tego pysznego warzywa. Tu polecam między innymi takie przepisy: