Przepis na puszyste i pyszne dyniowe placki
To już drugi przepis na dyniowe placuszki na blogu – pierwszy pojawił się rok wcześniej i troszkę różni się od dzisiejszego.
Ogólnie pewnie zauważyliście, że przepisów na pancakes u mnie bez liku – do koloru, do wyboru. Były marchewkowe, czekoladowe i różne, różniaste ;)
Dziś dajemy spokój innym plackom i zapraszam na pyszne, delikatne i puszyste dyniowe pancakes.
Placki są bardzo aromatyczne, a to dzięki korzennym przyprawom, które tak świetnie współgrają z dynią.
Przy tym bogactwie smaków nie potrzeba już wielu dodatków – ja je podałam z sosem z białej czekolady i posiekanymi orzechami włoskimi (chociaż moja córka tradycyjnie wysmarowała je rozpuszczonym kremem czekoladowo-orzechowym i dżemem truskawkowym ;)).
Podaję porcję na śniadanko dla czteroosobowej rodziny (ale takiej niezbyt wygłodniałej – jeśli apetyty dopisują, to proponuję zrobić dyniowe pancakes z półtorej porcji).
Mi wyszły 24 dyniowe placki z tej porcji.
Dyniowe pancakes przepis do druku

Dyniowe pancakes
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta goździków , imbiru i gałki muszkatołowej
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 4 łyżki
puree z dyni
- 1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
- 2 łyżki oleju
Instrukcja
- Mąkę przesiej przez sito razem z przyprawami i proszkiem do pieczenia, dodaj cukier.
- Zmieszaj razem mleko, puree z dyni, olej i żółtko, dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
- Białko ubij na sztywno, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Smaż na patelni lekko posmarowanej olejem - z obu stron na rumiano.
- Podawaj na ciepło.