Bananowe pancakes

Zaktualizowany: 2023 23 sierpnia
placuszki z bananami

Przepis na pyszne placuszki bananowe idealne na śniadanie

Przygotuj dziś razem ze mną bananowe pancakes, czyli pyszne bananowe placuszki. Te placki są bardzo proste i szybkie do zrobienia – nie wymagają nawet użycia miksera! Dzięki dodatkowi banana w cieście na placuszki są one fajnie naturalnie słodkie. Gwarantuję, że zasmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Sprawdźcie więc mój przepis i zobaczcie jak robić placuszki z bananem.

bananowe placuszki

Przepis na bananowe placuszki z filmem

Jeśli lubisz słodkie placuszki i szukasz idealnego przepisu na placki dla dziecka, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

bananowe pancakes

Bananowe pancakes

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne pancakes z bananami idealne na śniadanie.
4.23 z 170 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 11
Kalorie 183 kcal
Składniki

składniki na placuszki bananowe

  • 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko (rozmiar L, roztrzepane)
  • 300 ml mleka (- 1 i 1/4 szklanki)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 banan (duży dojrzały (po obraniu waga około 120 g) rozgnieciony widelcem)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu ((opcjonalnie))
Instrukcja
 

Jak zrobić placki bananowe

  • W dużej misce umieść suche składniki.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
    suche składniki na placuszki
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
    1 jajko, 300 ml mleka, 2 łyżki oleju
    mokre składniki na placuszki
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj.
    placuszki z bananem przygotowanie
  • Dodaj rozgniecionego banana i zamieszaj (masa może pozostać lekko grudkowata).
    1 banan
    jak zrobić placuszki bananowe
  • Smaż placuszki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, lub tylko na jego odrobinie.
    jak usmażyć placuszki z bananami
  • Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Film
Notatki
Placuszki nie mają dodanego cukru – jedyna słodycz pochodzi od banana. Dlatego warto je podać ze słodkimi dodatkami.
Jeśli chcecie jeść je bez dodatków, to możecie dodać trochę cukru.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 183kcalWeglowodany: 26gBiałko: 7gTłuszcz: 4g
Słowa kluczowe placki bananowe, placki z bananów, placuszki z bananami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Placuszki bananowe – uwagi

Czas na kolejne pyszne śniadanko :)

Mam dla Was rewelacyjne bananowe pancakes.

Te pankejki bananowe są wilgotne, miękkie i oczywiście rewelacyjne w smaku :)

Im macie bardziej dojrzałe banany tym są smaczniejsze.

Zbrązowiałe banany są słodsze i bardziej wyraziste w smaku dlatego warto je wykorzystać w słodkich wypiekach a także placuszkach.

Moje banany były już mocno brązowe, więc placki bananowe wyszły obłędne.

A do tego do ciasta dodałam też trochę cynamonu, który stworzył z bananami świetną kompozycję smaków – gorąco polecam ten dodatek.

placki z bananem

Jak zrobić placuszki z bananem – wskazówki

Przygotowanie słodkich placuszków bananowych jest niezmiernie łatwe!

Dojrzałego banana rozgniatamy widelcem, mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki i na koniec wszystko razem mieszamy.

Fajnie jest zostawić niektóre kawałki banana mniej rozgniecione. Wtedy podczas jedzenia natrafia się na takiego mięciutkiego i ciepłego banana, a placuszki smakują jeszcze lepiej :)

Możecie również dodać dodatkowe pół banana pokrojone w większą kostkę i zmieszać z ciastem.

Te bananowe placuszki nie mają dodanego białego cukru i są tylko lekko słodkie od banana. Im słodszy banan, tym słodsze placuszki.

Placuszki bananowe smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu, albo tylko na odrobinie oleju (patelnię smarujemy pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym nasączonym olejem). Smażymy je aż będą ładnie rumiane z obydwu stron.

Z tej porcji otrzymacie około 10-12 placuszków z bananem o średnicy około 10 cm, albo całą masę mniejszych. Gdy smażę placuszki z jednej czubatej łyżki to wychodzi mi duży talerz placuszków, które wystarczają dla całej rodziny :)

Placki bananowe nie mają w sobie dodanego cukru – jedyna słodycz pochodzi od banana, dlatego można je podać ze słodkimi dodatkami. Polecam tu owocowe konfitury, rozpuszczoną czekoladę, bitą śmietanę i świeże owoce. W takiej postaci bananowe placuszki szczególnie zasmakują dzieciom.

Możecie przygotować placuszki z bananem na słodkie śniadanie, albo na podwieczorek czy kolację. Placuszki również idealnie nadają się do spakowania do szkoły. Dzieci na pewno z chęcią zjedzą je w szkole :) Takie placuszki bananowe to doskonałe drugie śniadanie, które dostarczy energii na długi dzień w szkole. Dodajcie do nich świeże owoce, a stworzycie zbilansowany posiłek.

Ps.

Koniecznie poznajcie również moje inne przepisy na placuszki, na pewno znajdziecie coś dla siebie.

A tu poniżej pierwsze zdjęcia moich placuszków bananowych z 2014 roku :)

bananowe pancakes
bananowe pancakes
bananowe pancakes
bananowe pancakes

Przepis ze zmianami znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na placuszki na śniadanie

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne słodkie placki idealne na śniadanie i przekąskę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 27 września

Podziel się przepisem

36 komentarzy

  1. 032a207e3c5c08d2c360c13824c07ffd?s=54&d=mm&r=g
    Aga 2023 4 lutego w 11:29- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    To jest najlepszy przepis na bananowe pankejki. Koniec i kropka:) od siebie dodaję zawsze jednego banana więcej, wtedy są bardzo bananowe:)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 4 lutego w 15:40- Odpowiedz

      Ja je też bardzo lubię :)

  2. f1e7bc5cac92ddec6bdc57889bd5d9b6?s=54&d=mm&r=g
    Metaxa 2022 12 marca w 12:57- Odpowiedz

    Ile kcal ma ten przepis?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 12 marca w 16:54- Odpowiedz

      Nie wiem, nie liczyłam

  3. dd3258ceb643bcba989da0e7c6b7fc92?s=54&d=mm&r=g
    Marek 2022 30 stycznia w 09:04- Odpowiedz

    3 gwiazdek
    Stanowczo za dużo proszku do pieczenia. Jedna łyżeczka wystarczy. Śniadanie do poprawy.

  4. 5989cca049f100e1daa928fc45d7e729?s=54&d=mm&r=g
    Agata 2022 2 stycznia w 12:28- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    To są najlepsze pankejki jakie w życiu jadłam, robię je co tydzien w weekend. Ten cynamon niesamowicie podkręca smak.

  5. d689f1451877282766ae47a6f1cfadae?s=54&d=mm&r=g
    Adrianna 2021 3 grudnia w 09:19- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Najlepsze!!!! A robiłam z wielu przepisów. Ja mleko zastąpiłam maślanką i wkroiłam dodatkowo plasterki banana.

  6. 5cc5cd25e6a6ba727c90bade2af4607b?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2021 12 października w 14:01- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Przepyszne placuszki, dziękuję za ten przepis :)
    Swoje zrobiłam z mlekiem roślinnym, dodałam jedną szklankę i wyszło naprawdę dobrze.

  7. 77b07e8367f0443eb0b9e25349f3893e?s=54&d=mm&r=g
    Ymir 2021 26 czerwca w 20:54- Odpowiedz

    Bardzo dobrze się je smaży, ale niestety nie moje klimaty. Dodałbym też trochę więcej tego banana. :-)

  8. 7c3a082613fd28208e35745601dded76?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2021 23 kwietnia w 13:16- Odpowiedz

    Czym mogę zastąpić jajko w przepisie?Ze względu na alergie pokarmową mojego dziecka musze niestety szukac zmienników

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 23 kwietnia w 13:59- Odpowiedz

      Jajko możesz zastąpić dodatkowym bananem, albo możesz zrobić „kisiel” z siemienia lnianego.

  9. 960bf8b5120ef8b89b46a731c02195d7?s=54&d=mm&r=g
    Zofia 2020 15 czerwca w 12:51- Odpowiedz

    Często robię takie placki dzieciom na śniadanie i są bardzo smaczne. Zamiast mąki daję jogurt bo bardziej mi odpowiada konsystencja i smak, a składniki zawsze na oko i zawsze wychodzą :)

  10. af1b3c4b413c48457cc35ab9927ac854?s=54&d=mm&r=g
    Klaudia 2020 29 maja w 10:46- Odpowiedz

    Pyszne. Robiłam takie pierwszy raz. Z miodem i dżemem są super ❤️

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 29 maja w 12:22- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że zasmakowały :)

  11. 7869a7871fdf0efb11c20802a0c9f678?s=54&d=mm&r=g
    Nikodem 2020 28 maja w 12:39- Odpowiedz

    Kto normalny robi przepis za solą.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 28 maja w 14:01- Odpowiedz

      Soli w przepisie jest SZCZYPTA – każdy „normalny” wie, że to nie jest duża ilość. Sól w słodkich wypiekach podkreśla ich smak – i po to jest dodawana.

    • b48cec7769da214ae9bba1914c5cf23e?s=54&d=mm&r=g
      Antonina 2021 17 lipca w 11:02- Odpowiedz

      Moje pancakesy wychodzą przepyszne. Robię co tydzień moim siostrą i mamie i zawsze smakują wyśmienicie.

  12. 7869a7871fdf0efb11c20802a0c9f678?s=54&d=mm&r=g
    Nikodem 2020 28 maja w 12:29- Odpowiedz

    Okropne, zrobikem je w smaku tak jakbym jadł kartkę papieru, bardzo suche. Kto wymyślił przepis by dac jedną i pół szklanki mąki. ‍♂️‍♂️

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 28 maja w 14:02- Odpowiedz

      Suche składniki równoważą się z „mokrymi” składnikami. Może źle coś odmierzyłeś.

    • 133309110ce0b79d3833342cad62e2c3?s=54&d=mm&r=g
      Oliwia 2021 8 marca w 17:46- Odpowiedz

      czemu mnie nie dziwi, że jedyny wredny komentarz jest od mężczyzny?

  13. 127d96cc2039f5f053cc22364e67d23c?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2020 22 maja w 09:12- Odpowiedz

    Bardzo dobre, choć ja tez je dosladzam, dziś dodałam tez borówki do środka;) ogólnie pankakesy wymagają trochę wprawy, by je przewracać i na jakim ogniu smażyć, ale warto się pomęczyć;)

  14. 04cb9b7ca48daa78a721b31b204d5aa6?s=54&d=mm&r=g
    Natalia 2020 9 maja w 11:44- Odpowiedz

    Zastanawiam się nad ich środkiem, wyszedl mi taki zakalcowaty. Pankejki z restauracji zawsze są w środku puszyste, i fakt te też ale jednak ten zakalec, czy one powinny być miękkie w środku czy porównywalne do np bułki?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 9 maja w 18:05- Odpowiedz

      To banan powoduje taką „kleistość”, poza tym te placuszki są z typu mniej puszystych – nie ma tam ubitych białek, które dają delikatniejsze ciasto.

  15. 29f9aa6dbc0eed1cbfc4d3ae67787bf1?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia 2020 29 kwietnia w 13:46- Odpowiedz

    dzisiaj zrobiłam:) przepyszne! dodałam tylko troszkę cukru :)

  16. 53c7cb4638430fce7bc68a95770e5644?s=54&d=mm&r=g
    Małgorzata 2020 21 kwietnia w 17:03- Odpowiedz

    Czy można użyć mąki owsianej ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 21 kwietnia w 18:08- Odpowiedz

      Oczywiście

  17. 936fee234140bb06b1d5db450c210084?s=54&d=mm&r=g
    Maria 2020 24 stycznia w 10:22- Odpowiedz

    W ogole nie sa slodkie… Mozna dodac do nich miodu?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 24 stycznia w 16:58- Odpowiedz

      Ja rzadko dodaję do ciasta na placki cukier i słodycz pochodzi tylko z dżemu lub owoców. Ale możesz oczywiście dodać miodu, czy też cukru do smaku.

  18. 804a595279adf1c272220473e34321ac?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2019 2 listopada w 16:24- Odpowiedz

    Niesamowicie pyszne!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 2 listopada w 19:13- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo :)

  19. b1e28836f9e291edb28615ba2174df2c?s=54&d=mm&r=g
    Kamka 2019 6 marca w 14:23- Odpowiedz

    Uwielbiam bananowe pancakes na śniadanie <3

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 6 marca w 15:43- Odpowiedz

      Ja każde uwielbiam, ale banany faktycznie dodają im super smaku :)

  20. 347a833ee4f2b97817337909c340a10b?s=54&d=mm&r=g
    Nina 2015 30 stycznia w 14:02- Odpowiedz

    Królicze stadko. Tak wiem, nad dekoracja muszę popracować :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy