Przepis na pyszne pancakes bananowe idealne na śniadanie
Czas na kolejne pyszne śniadanko :)
Mam dla Was rewelacyjne bananowe pancakes.
Te pankejki bananowe są wilgotne, miękkie i oczywiście rewelacyjne w smaku :)
Im macie bardziej dojrzałe banany tym są smaczniejsze.
Zbrązowiałe banany są słodsze i bardziej wyraziste w smaku.
Moje banany były już mocno brązowe, więc placki bananowe wyszły obłędne.
A do tego do ciasta dodałam też trochę cynamonu, który stworzył z bananami świetną kompozycję smaków.
Jak zrobić pancakes z bananem?
Przygotowanie jest niezmiernie łatwe – dojrzałego banana rozgniatamy widelcem, mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki i na koniec wszystko razem mieszamy.
Placuszki smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu, albo tylko na odrobinie oleju (patelnię smarujemy pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym nasączonym olejem).
Z tej porcji otrzymacie około 10-12 pankejków z bananem o średnicy około 10 cm.
Koniecznie poznajcie również moje inne przepisy na placuszki, na pewno znajdziecie coś dla siebie.
Bananowe pancakes przepis do druku

Bananowe pancakes
Składniki
Instrukcja
- W dużej misce umieść suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj, dodaj banana i zamieszaj (masa może pozostać lekko grudkowata).
- Smaż placuszki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, lub tylko na jego odrobinie.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Przepis ze zmianami znalazłam tutaj.
1