Przepis na puszyste placuszki idealne na śniadanie

Puszyste placuszki to kolejny przepis na placki, który pojawia się na moim blogu.
Muszę przyznać, że uzbierała się już ich niezła kolekcja.
Ostatnio jednak smażę ich zdecydowanie mniej, bo – nie uwierzycie – przejadły się moim dzieciom ;)
Teraz je smażę głównie, gdy sama mam na nie ochotę.
Ostatnio zachciało mi się właśnie czegoś dobrego i usmażyłam takie puszyste placki.
Podałam je bardzo prosto – z odrobiną miodu, wiśniami i bitą śmietaną.
Zjedliśmy je z mężem przez komputerami, a jeszcze zostało ich sporo na kolację.
Bo z tego przepisu na placki wychodzi ich sporo – u mnie dokładnie 24 sztuki.
Taka porcja placuszków dla całej rodziny.
A córka wróciła ze szkoły taka głodna, że też kilka zjadała :)
Takie puszyste placuszki zrobicie bardzo prosto i szybko. Do tego z podstawowych składników zawsze dostępnych w domu!
Spróbujcie koniecznie!
Ps.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na placuszki na śniadanie. Polecam wam między innymi placki z mascarpone, placuszki z serkiem wiejskim, puszysty omlet biszkoptowy albo racuszki z jagodami.






Puszyste placuszki przepis do druku

Puszyste placuszki
Składniki
Instrukcja
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.240 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Mleko, olej i żółtka zmieszaj razem.1/4 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, 2 żółtka
- Białka ubij na sztywno z cukrem.2 białka, 50 g cukru
- Do mąki dodaj mokre składniki i wymieszaj.
- Dodaj do ciasta ubite białka i delikatnie wymieszaj.
- Rozgrzaną patelnię teflonową posmaruj odrobiną oleju.
- Nałóż po czubatej łyżce ciasta na jeden placuszek.
- Smaż na średnim ogniu, aż na wierzchu zaczną się pojawiać dziurki.
- Przełóż placki na drugą stronę i podsmaż jeszcze przez około minutę.
- Podaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.