Puszyste placuszki przepis
Przepis na puszyste placuszki idealne na śniadanie
Zapraszam dziś na przepyszne placki świetne na śniadanie dla całej rodziny. Takie puszyste placki świetnie smakują na słodko z różnymi dodatkami. Do tego z przepisu wychodzi sporo placuszków, więc na pewno wystarczy ich dla każdego. Do tego to fajne placuszki do szkoły – nie brudzą, świetnie smakują i można je właśnie spakować do kanapnika. Gorąco polecam!
Spis treści
Puszyste placuszki przepis ze zdjęciami krok po kroku
Jeśli lubisz na śniadanie słodkie placuszki to koniecznie wypróbuj ten przepis i zachwyć swoich bliskich ich smakiem i wyglądem.
Puszyste placuszki przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić puszyste placuszki krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.240 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Mleko, olej i żółtka zmieszaj razem.60 ml oleju, 250 ml mleka, 2 żółtka
- Białka ubij na sztywno z cukrem.2 białka, 50 g cukru
- Do mąki dodaj mokre składniki i wymieszaj.
- Dodaj do ciasta ubite białka i delikatnie wymieszaj.
- Rozgrzaną patelnię teflonową posmaruj odrobiną oleju.
- Nałóż po czubatej łyżce ciasta na jeden placuszek.
- Smaż na średnim ogniu, aż na wierzchu zaczną się pojawiać dziurki.
- Przełóż placki na drugą stronę i podsmaż jeszcze przez około minutę.
- Podaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Puszyste placki śniadaniowe – uwagi
Puszyste placuszki to kolejny przepis na placki, który pojawia się na moim blogu.
Muszę przyznać, że uzbierała się już ich niezła kolekcja.
Ostatnio jednak smażę ich zdecydowanie mniej, bo – nie uwierzycie – przejadły się moim dzieciom ;)
Teraz je smażę głównie, gdy sama mam na nie ochotę.
Ostatnio zachciało mi się właśnie czegoś dobrego i usmażyłam takie puszyste placki.
Jak przygotować placuszki aby były puszyste?
Puszystość tych placuszków wynika głównie z jednego elementu – dobrze ubitych białek.
Tutaj jajka rozdzieliłam na żółtka i białka. Białka musisz ubić razem z cukrem na bardzo puszystą i gęstą pianę – jak do biszkoptu czy bezy. Mają być one białe i lśniące. Wtedy dodaj ubite białka do ciasta na placuszki i bardzo delikatnie wymieszaj, aby napuszyć ciasto. Najlepiej wymieszać je łyżką albo rózgą – tylko do połączenia.
Jak smażyć placuszki, aby zachowały puszystość?
Placuszki najlepiej smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej albo innej nieprzywierającej tylko delikatnie posmarowanej olejem. Ja nabieram trochę oleju na silikonowy pędzelek i smaruję nim patelnię.
Nałóż lekko czubatą łyżkę ciasta na jedną porcję – zależnie od wielkości patelni smaż na raz 4-5 placuszków. Placki najlepiej smażyć na małym lub średnim palniku – dobrze jest je również przykryć z góry pokrywką. Wtedy placuszki są jeszcze bardziej puszyste i lepiej smażą. Smaż placuszki na rumiano z obydwu stron – delikatnie przewróć placuszki na drugą stronę i podsmaż jeszcze chwilę.
Usmażone placuszki zdejmij z patelni i podaj na ciepło.
Jakie dodatki do puszystych placuszków?
Ja swoje placuszki podałam bardzo prosto – z odrobiną miodu, wiśniami i bitą śmietaną.
Zjedliśmy je z mężem przez komputerami, a jeszcze zostało ich sporo na kolację.
Bo z tego przepisu na placki wychodzi ich sporo – u mnie dokładnie 24 sztuki.
Taka porcja placuszków dla całej rodziny.
A córka wróciła ze szkoły taka głodna, że też kilka zjadała :)
Takie puszyste placuszki zrobicie bardzo prosto i szybko. Do tego z podstawowych składników zawsze dostępnych w domu!
Spróbujcie koniecznie!
Ps.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na placuszki na śniadanie. Polecam wam między innymi placki z mascarpone, placuszki z serkiem wiejskim, puszysty omlet biszkoptowy albo racuszki z jagodami.
Polecane przepisy na placuszki
Koniecznie wypróbuj również inne moje placuszki idealne na śniadanie dla całej rodziny. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie. Ja tu na szybko polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na puszyste placuszki
Śniadanie to u mnie podstawa i nigdy z niego rezygnuję. Pilnuję także, aby moje dzieci zjadły śniadanie przed pójściem do szkoły. Dobre, pożywne śniadanie dodaje energii i pozwala się im skupić na nauce. Jak mam odrobinę więcej czasu, to lubię im usmażyć placki, bo wiem, że nimi się najedzą. Ten przepis na puszyste placki jest prosty i łatwy do zrobienia. Do tego wychodzi z niego sporo placuszków. Nakładając czubatą łyżkę ciasta usmażyłam ich aż 24 sztuki! U mnie taka porcja wystarcza na całą rodzinę.
Lekkie puszyste placki przepis
Prosty przepis na placki na mleku, to podstawa w mojej kuchni. Placki wykonane z podstawowych składników, które zawsze mam w domu. Mąka, jajka, mleko, olej i trochę cukru. Wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku i usmażcie te puszyste placki dzieciom na śniadanie. Zresztą nie tylko dzieciom - sami też je możecie zjeść :)
Aby placuszki były lżejsze nie lejcie na patelnię dużej ilości oleju. Użyjcie patelnię teflonową i posmarujcie ją minimalną ilością tłuszczu - ja go rozsmarowuję pędzelkiem. Smażcie lekkie placki na średnim ogniu, aż na powierzchni zaczną się pojawiać dziurki. Wtedy ostrożnie przewróćcie placuszki na drugą stronę i smażcie jeszcze przez około minutkę.
Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na placki na śniadanie, a także przepisów na gofry i naleśniki.