Przepis na naleśniki z ciasta lanego na głęboki tłuszcz
Dziś coś z propozycji śniadaniowo-obiadowych :)
Funnel cake to ciasto bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i jego przygotowanie polega na wylewaniu ciasta przez lejek (funnel) okrężnymi ruchami na gorący głęboki tłuszcz.
Placki lane smaży się z obu stron na rumiano i tradycyjnie podaje obficie posypane cukrem pudrem. Równie popularne jest podawanie ich z cynamonem, rozpuszczoną czekoladą, galaretką, bitą śmietaną i świeżymi owocami – generalnie wszystkim tym, co wyobraźnia podpowie :)
Lanie ciasta przez mały otwór powoduje, że tworzą się rozmaite nieregularne formy, które jeszcze dodatkowo pod wpływem ciepła rosną.
Ciasto należy przewrócić na drugą stronę, dlatego nie zalecam robienia zbyt dużych placków, bo będziecie mieli niezły problem z jego przewróceniem – wiem, o czym mówię ;)
Po próbach robiliśmy placki o rozmiarze mniej więcej małego talerzyka (w sumie wyszło nam 7 takich placuszków).
Ciasto jest po upieczeniu dość tłuste, dlatego polecam odsączenie go na ręczniku papierowym (nie zaszkodzi też dodanie do ciasta – przed smażeniem – kieliszka wódki).
Wypróbujcie również inne moje przepisy na placki, polecam wam również mój przepis na chrust lany – podobny do tych lanych naleśników.
Funnel cake, czyli lane ciasto przepis

Funnel cake, czyli ciasto lane
Składniki
ciasto:
- 2 jajka rozmiar L
- 1 szklanka mleka - 250 ml
- 1 szklanka wody - 250 ml (użyłam mineralną lekko gazowaną)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 szklanki mąki - 450 g
- 1/4 szklanki cukru - 50 g
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- wódka - ewentualnie "schlust" (aby naleśniki mniej chłonęły tłuszcz)
- tłuszcz do smażenia
Instrukcja
- W dużej misce zmiksuj jajka z solą.2 jajka, 1/4 łyżeczki soli
- W drugiej misce zmieszaj razem suche składniki.3 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia
- Dodaj porcjami suche składniki do jajek - na zmianę z mlekiem i wodą (wyjdzie ciasto gęstsze od naleśnikowego).1 szklanka mleka, 1 szklanka wody
- Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- W szerokim i raczej niewysokim rondlu rozgrzej tłuszcz - najlepiej do temperatury około 180-190 stopni (jeśli temperatura będzie niższa naleśniki będą chłonąć dużo tłuszczu).tłuszcz
- Porcję ciasta (nalewałam chochlą do zupy) wlej do lejka (takiego normalnego lejka kuchennego) - aby ciasto się nie wylało palcem zakryj dolny otwór.
- Zdejmij palec i wylej ciasto na tłuszcz - wylewaj ciasto ruchem spiralnym i tak aby nie było za dużo przerw.
- Jeden cały lejek to jeden naleśnik.
- Ciasto smaż z dwóch stron na rumiano.
- Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
- Posyp cukrem pudrem i podaj z ulubionymi dodatkami.kwaśna śmietana, miód, cukier puder, jagody
Przepis znalazłam tutaj.
Tutaj możecie zobaczyć zdjęcia ze smażenia :)