Funnel cake, czyli lane ciasto
Przepis na naleśniki z ciasta lanego na głębokim tłuszczu
Dziś u mnie funnel cake, czyli ciasto lane przez lejek i smażone na głębokim tłuszczu. Zależnie jak dużo ciasta nalejecie możecie otrzymać mniejsze placki, albo większe naleśniki na całą patelnię. Takie smażone ciasto możecie podać z ulubionymi dodatkami, u mnie to świeże jagody, trochę śmietany lub jogurtu i miód. Gorąco polecam!
Spis treści
Funnel cake, czyli lane ciasto przepis krok po kroku
Jeśli lubicie smażone na tłuszczu placki i placuszki, to spróbujcie to ciasto z lejka. Jest mega sycące i możecie je podać z różnymi dodatkami.
Funnel cake, czyli ciasto lane przepis
Składniki
składniki na ciasto lane
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1 szklanka mleka (- 250 ml)
- 1 szklanka wody (- 250 ml (użyłam mineralną lekko gazowaną))
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 szklanki mąki pszennej (- 450 g)
- 1/4 szklanki cukru (- 50 g)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- wódka (- ewentualnie "chlust" (aby naleśniki mniej chłonęły tłuszcz))
- tłuszcz (do smażenia)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto lane przez lejek
- W dużej misce zmiksuj jajka z solą.2 jajka, 1/4 łyżeczki soli
- W drugiej misce zmieszaj razem suche składniki.3 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia
- Dodaj porcjami suche składniki do jajek – na zmianę z mlekiem i wodą (wyjdzie ciasto gęstsze od naleśnikowego).1 szklanka mleka, 1 szklanka wody
- Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- W szerokim i raczej niewysokim rondlu rozgrzej tłuszcz – najlepiej do temperatury około 180-190 stopni (jeśli temperatura będzie niższa naleśniki będą chłonąć dużo tłuszczu).tłuszcz
- Porcję ciasta (nalewałam chochlą do zupy) wlej do lejka (takiego normalnego lejka kuchennego) – aby ciasto się nie wylało palcem zakryj dolny otwór.
- Zdejmij palec i wylej ciasto na tłuszcz – wylewaj ciasto ruchem spiralnym i tak aby nie było za dużo przerw.
- Jeden cały lejek to jeden naleśnik.
- Ciasto smaż z dwóch stron na rumiano.
- Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
- Posyp cukrem pudrem i podaj z ulubionymi dodatkami.kwaśna śmietana, miód, cukier puder, jagody
Prywatne
Naleśniki z ciasta lanego – uwagi
Dziś coś z propozycji śniadaniowo-obiadowych :)
Funnel cake to ciasto bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i jego przygotowanie polega na wylewaniu ciasta przez lejek (funnel) okrężnymi ruchami na gorący głęboki tłuszcz.
Placki lane smaży się z obu stron na rumiano i tradycyjnie podaje obficie posypane cukrem pudrem. Równie popularne jest podawanie ich z cynamonem, rozpuszczoną czekoladą, galaretką, bitą śmietaną i świeżymi owocami – generalnie wszystkim tym, co wyobraźnia podpowie :)
Lanie ciasta przez mały otwór powoduje, że tworzą się rozmaite nieregularne formy, które jeszcze dodatkowo pod wpływem ciepła rosną.
Ciasto należy przewrócić na drugą stronę, dlatego nie zalecam robienia zbyt dużych placków, bo będziecie mieli niezły problem z jego przewróceniem – wiem, o czym mówię ;)
Po próbach robiliśmy placki o rozmiarze mniej więcej małego talerzyka (w sumie wyszło nam 7 takich placuszków).
Ciasto jest po upieczeniu dość tłuste, dlatego polecam odsączenie go na ręczniku papierowym (nie zaszkodzi też dodanie do ciasta – przed smażeniem – kieliszka wódki).
Wypróbujcie również inne moje przepisy na placki, polecam wam również mój przepis na chrust lany – podobny do tych lanych naleśników.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na naleśniki
Koniecznie zobaczcie moje przepisy na pyszne i elastyczne naleśniki idealne nie tylko na śniadanie, ale również na desery, czy też na przekąskę w ciągu dnia. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na funnel cake
Przepis na ciasto lane przez lejek. Z takiego ciasta zrobicie smażone na głębokim tłuszczu placki czy też naleśniki. Takie lane placki wyglądają rewelacyjne, bo są fantazyjnie pozawijane. Ciasto wylewamy przez lejek na gorący tłuszcz tworząc esy i floresy. Ciasto podczas smażenia dodatkowo rośnie i lekko puchnie. Taki lany naleśnik z głębokiego tłuszczu należy dobrze odsączyć po usmażeniu na papierowym ręczniku, aby nie był taki tłusty. Te lane placuszki bardzo przypominają popularne bieszczadzkie naleśniki z jagodami. I ja właśnie tak je podałam - z kwaśną śmietaną, miodem i jagodami. Takie smażone na głębokim tłuszczu naleśniki smakowy wręcz obłędnie!
Naleśnik z ciasta lanego
Zobaczcie mój dokładny przepis na naleśniki z ciasta lanego i sprawdźcie jak zrobić ciasto lane lejkiem. Takie naleśniki z jagodami i śmietaną to może być świetny obiad na słodko latem, gdy jagody są łatwo dostępne. Możecie je również podać z innymi dodatkami - wszystko zależy od waszego gustu. Funnel cake jest łatwy i szybki do zrobienia, a jego smażenie na tłuszczu to świetna zabawa. Koniecznie spróbujcie! Nam placki z funnel cake bardzo zasmakowały i wierzę, że wam również będą smakowały. A jeśli lubicie połączenie jagód i naleśników, to koniecznie zróbcie moje naleśniki zapiekane.