Przepis na nocne naleśniki maślane

nocne naleśniki maślane


Naleśniki, które robią się nocą, a rano je tylko smażę?

O tak, lubię to!

Nie wiem, czy wiecie, że ciasto na naleśniki powinno postać około pół godziny przed smażeniem. Te pół godziny jest najtrudniejsze, bo moja córka stoi wtedy przy mojej nodze i jęczy „Głodna jestem” „Kiedy będzie śniadanie?” „Czy mogę teraz coś zjeść?”

Te nocne naleśniki maślane stoją swoje przez noc, rano je dokładnie mieszacie i już możecie smażyć – bez jęczącego dziecka :)

Dodatkowo – dzięki masłu w cieście patelni nie musicie już zupełnie niczym smarować :D

Zaryzykuję również stwierdzenie, że to najlepsze naleśniki jakie jadłam – można się nimi zajadać już „na sucho” – są delikatnie słodkie, aromatyczne dzięki skórce pomarańczowej, cieniutkie i elastyczne dzięki dużej ilości jajek i masła.

Myślę, że będę je robiłam częściej – szczególnie jak będą goście, bo wychodzi ich na prawdę dużo :)

Jeszcze jedna uwaga ode mnie – ciasto po nocy gęstnieje (to przez gęstniejące masło), a ja lubię cienkie naleśniki, więc przed smażeniem dolałam do ciasta wodę mineralną – Wy róbcie jak chcecie i jak lubicie.

Jeszcze jedno – przepis pochodzi z książki „Mikołajek i słodkie przekąski” Alaina Ducasse, którą miałam przyjemność recenzować.

Na blogu znajdziecie również inne przepisy z tej książki i wszystkie są po prostu rewelacyjne :)

A te naleśniki maślane wręcz idealnie nadają się jako podstawa do naleśników Suzette podsmażanych w sosie karmelowo-pomarańczowym – spróbujcie koniecznie tej wersji podania :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

naleśniki maślane

nocne naleśniki

nocne naleśniki

nocne naleśniki maślane

naleśniki maślane

Nocne naleśniki maślane przepis do druku

naleśniki maślane

Nocne naleśniki maślane

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne francuskie naleśniki maślane.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 30 minut
12 godz
Czas całkowity 12 godz 45 minut
Porcje 6

Składniki

  • 100 g masła rozpuszczonego i lekko przestudzonego
  • 6 jajek rozmiar L
  • 65 g cukru
  • 250 g mąki 1 i 2/3 szklanki
  • 500 ml mleka
  • skórka starta z jednej pomarańczy - opcjonalnie aromat pomarańczowy
  • woda mineralna opcjonalnie do dolania następnego dnia jeśli ciasto będzie zbyt gęste

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj krótko z cukrem - bez zbytniego napuszania masy.
    6 jajek, 65 g cukru
  • Dodaj do jajek masło, a następnie na zmianę mąkę i mleko.
    100 g masła, 250 g mąki, 500 ml mleka
  • Miskę z ciastem przykryj folią i schowaj do lodówki na noc.
  • Rano dokładnie wymieszaj ciasto, jeśli jest wg Ciebie za gęste do dodaj wodę (ja dolałam, bo lubię cienkie naleśniki).
  • Smaż na patelni naleśniki, podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Pomarańczowe naleśniki Suzzette – tak na zachętę :D

naleśniki suzette