Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Nocne naleśniki maślane

Nocne naleśniki maślane

 

nocne naleśniki maślane

 

Naleśniki, które robią się nocą, a rano je tylko smażę?

O tak, lubię to!

Nie wiem, czy wiecie, że ciasto na naleśniki powinno postać około pół godziny przed smażeniem. Te pół godziny jest najtrudniejsze, bo moja córka stoi wtedy przy mojej nodze i jęczy „Głodna jestem” „Kiedy będzie śniadanie?” „Czy mogę teraz coś zjeść?”

Te nocne naleśniki maślane stoją swoje przez noc, rano je dokładnie mieszacie i już możecie smażyć – bez jęczącego dziecka 🙂

Dodatkowo – dzięki masłu w cieście patelni nie musicie już zupełnie niczym smarować 😀

Zaryzykuję również stwierdzenie, że to najlepsze naleśniki jakie jadłam – można się nimi zajadać już „na sucho” – są delikatnie słodkie, aromatyczne dzięki skórce pomarańczowej, cieniutkie i elastyczne dzięki dużej ilości jajek i masła.

Myślę, że będę je robiłam częściej – szczególnie jak będą goście, bo wychodzi ich na prawdę dużo 🙂

Jeszcze jedna uwaga ode mnie – ciasto po nocy gęstnieje (to przez gęstniejące masło), a ja lubię cienkie naleśniki, więc dolałam do ciasta wodę mineralną – Wy róbcie jak chcecie i jak lubicie.

Jeszcze jedno – przepis pochodzi z książki „Mikołajek i słodkie przekąski” Alaina Ducasse, którą miałam przyjemność recenzować.

Na blogu znajdziecie również inne przepisy z tej książki i wszystkie są po prostu rewelacyjne 🙂

A te naleśniki wręcz idealnie nadają się jako podstawa do naleśników Suzette podsmażanych w sosie karmelowo-pomarańczowym – spróbujcie koniecznie tej wersji podania 😀

naleśniki maślane

 

nocne naleśniki

 

nocne naleśniki

 

nocne naleśniki maślane

 

naleśniki maślane

 

Nocne naleśniki maślane
 
Autor:
Składniki
  • 100 g rozpuszczonego i lekko przestudzonego masła
  • 6 dużych jajek
  • 65 g cukru
  • 250 g mąki
  • 500 ml mleka
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • opcjonalnie woda mineralna do dolania następnego dnia
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj krótko z cukrem - bez zbytniego napuszania masy.
  2. Dodaj do jajek masło, a następnie na zmianę mąkę i mleko.
  3. Miskę z ciastem przykryj folią i schowaj do lodówki na noc.
  4. Rano dokładnie wymieszaj ciasto, jeśli jest wg Ciebie za gęste do dodaj wodę (ja dolałam, bo lubię cienkie naleśniki).
  5. Smaż na patelni naleśniki, podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
 

 

Pomarańczowe naleśniki Suzzette – tak na zachętę 😀

naleśniki suzette

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux