Nocne naleśniki maślane

 

nocne naleśniki maślane

 

Naleśniki, które robią się nocą, a rano je tylko smażę?

O tak, lubię to!

Nie wiem, czy wiecie, że ciasto na naleśniki powinno postać około pół godziny przed smażeniem. Te pół godziny jest najtrudniejsze, bo moja córka stoi wtedy przy mojej nodze i jęczy „Głodna jestem” „Kiedy będzie śniadanie?” „Czy mogę teraz coś zjeść?”

Te nocne naleśniki maślane stoją swoje przez noc, rano je dokładnie mieszacie i już możecie smażyć – bez jęczącego dziecka :)

Dodatkowo – dzięki masłu w cieście patelni nie musicie już zupełnie niczym smarować :D

Zaryzykuję również stwierdzenie, że to najlepsze naleśniki jakie jadłam – można się nimi zajadać już „na sucho” – są delikatnie słodkie, aromatyczne dzięki skórce pomarańczowej, cieniutkie i elastyczne dzięki dużej ilości jajek i masła.

Myślę, że będę je robiłam częściej – szczególnie jak będą goście, bo wychodzi ich na prawdę dużo :)

Jeszcze jedna uwaga ode mnie – ciasto po nocy gęstnieje (to przez gęstniejące masło), a ja lubię cienkie naleśniki, więc dolałam do ciasta wodę mineralną – Wy róbcie jak chcecie i jak lubicie.

Jeszcze jedno – przepis pochodzi z książki „Mikołajek i słodkie przekąski” Alaina Ducasse, którą miałam przyjemność recenzować.

Na blogu znajdziecie również inne przepisy z tej książki i wszystkie są po prostu rewelacyjne :)

A te naleśniki wręcz idealnie nadają się jako podstawa do naleśników Suzette podsmażanych w sosie karmelowo-pomarańczowym – spróbujcie koniecznie tej wersji podania :D

naleśniki maślane

 

nocne naleśniki

 

nocne naleśniki

 

nocne naleśniki maślane

 

naleśniki maślane

 

naleśniki maślane

Nocne naleśniki maślane

Wypieki Beaty
4 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj krótko z cukrem - bez zbytniego napuszania masy.
  • Dodaj do jajek masło, a następnie na zmianę mąkę i mleko.
  • Miskę z ciastem przykryj folią i schowaj do lodówki na noc.
  • Rano dokładnie wymieszaj ciasto, jeśli jest wg Ciebie za gęste do dodaj wodę (ja dolałam, bo lubię cienkie naleśniki).
  • Smaż na patelni naleśniki, podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Pomarańczowe naleśniki Suzzette – tak na zachętę :D

naleśniki suzette