nocne naleśniki maślane

Przepis na nocne naleśniki maślane

Przepis na nocne naleśniki na maśle to doskonały sposób na szybkie śniadanie o poranku. Te delikatne naleśniki, przygotowane wieczorem i pozostawione do schłodzenia przez noc, nabierają intensywnego smaku i puszystej konsystencji. Prosta receptura oraz magia nocnego przygotowania sprawiają, że rano można cieszyć się pysznymi, maślanymi naleśnikami bez konieczności długotrwałego przygotowywania śniadania. Odkryj sekret tego przepisu na nocne naleśniki maślane i zacznij dzień od przepysznego śniadania we francuskim stylu!

nocne naleśniki maślane

Nocne naleśniki maślane przepis krok po kroku

Jeśli lubisz naleśniki, ale rano masz mało czasu na zrobienie ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

naleśniki maślane

Nocne naleśniki maślane przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne francuskie naleśniki maślane.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 30 minut
12 hours
Czas całkowity 12 hours 45 minut
Porcje 6
Składniki
  • 100 g masła (rozpuszczonego i lekko przestudzonego )
  • 6 jajek (rozmiar L)
  • 65 g cukru
  • 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
  • 500 ml mleka
  • skórka (starta z jednej pomarańczy – opcjonalnie aromat pomarańczowy)
  • woda mineralna (opcjonalnie do dolania następnego dnia jeśli ciasto będzie zbyt gęste)
Instrukcja
 

Jak zrobić francuskie naleśniki na maśle

  • Jajka zmiksuj krótko z cukrem – bez zbytniego napuszania masy.
    6 jajek, 65 g cukru
  • Dodaj do jajek masło, a następnie na zmianę mąkę i mleko.
    100 g masła, 250 g mąki pszennej, 500 ml mleka
  • Miskę z ciastem przykryj folią i schowaj do lodówki na noc.
  • Rano dokładnie wymieszaj ciasto, jeśli jest wg Ciebie za gęste to dodaj trochę wody (ja dolałam, bo lubię cienkie naleśniki).
  • Smaż na patelni naleśniki, podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Film
Prywatne
Słowa kluczowe francuskie naleśniki, naleśniki na maśle
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
naleśniki maślane

Francuskie maślane naleśniki – uwagi

Naleśniki, które robią się nocą, a rano je tylko smażę? O tak, lubię to! Nie wiem, czy wiecie, że ciasto na naleśniki powinno postać około pół godziny przed smażeniem. Te pół godziny jest najtrudniejsze, bo moja córka stoi wtedy przy mojej nodze i jęczy „Głodna jestem” „Kiedy będzie śniadanie?” „Czy mogę teraz coś zjeść?” Te nocne naleśniki maślane stoją swoje przez noc, rano je dokładnie mieszacie i już możecie smażyć – bez jęczącego dziecka. Dodatkowo – dzięki masłu w cieście patelni nie musicie już zupełnie niczym smarować.

Zaryzykuję również stwierdzenie, że to najlepsze naleśniki jakie jadłam – można się nimi zajadać już „na sucho” – są delikatnie słodkie, aromatyczne dzięki skórce pomarańczowej, cieniutkie i elastyczne dzięki dużej ilości jajek i masła. Myślę, że będę je robiłam częściej – szczególnie jak będą goście, bo wychodzi ich na prawdę dużo :) Jeszcze jedna uwaga ode mnie – ciasto po nocy gęstnieje (to przez gęstniejące masło), a ja lubię cienkie naleśniki, więc przed smażeniem dolałam do ciasta wodę mineralną – Wy róbcie jak chcecie i jak lubicie.

nocne naleśniki

Jeszcze jedno – przepis pochodzi z książki „Mikołajek i słodkie przekąski” Alaina Ducasse, którą miałam przyjemność recenzować.

Na blogu znajdziecie również inne przepisy z tej książki i wszystkie są po prostu rewelacyjne :) A te naleśniki maślane wręcz idealnie nadają się jako podstawa do naleśników Suzette podsmażanych w sosie karmelowo-pomarańczowym – spróbujcie koniecznie tej wersji podania :D

nocne naleśniki
naleśniki maślane

Pomarańczowe naleśniki Suzzette – tak na zachętę :D

naleśniki suzette

Polecane przepisy na naleśniki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta na naleśniki o rożnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: