Przepis na naleśniki budyniowe pachnące wanilią – cienkie i elastyczne
Naleśniki na słodko to popularne danie na śniadanie, które możecie przygotować w różnych wersjach. Aby przygotować je na słodko, należy dodać do ciasta na naleśniki odrobinę cukru – ja uwielbiam cukier z wanilią, który od razu dodaje ciastu pysznego smaku i aromatu. Tu smak ciasta naleśnikowego jest dodatkowo podkręcony smakiem budyniu. Możecie użyć dowolny budyń – ja bardzo lubię naleśniki z budyniem waniliowym ale robię również z kokosowym :)
Jako nadzienie możecie wykorzystać różnego rodzaju owoce, takie jak truskawki, jagody, banany czy jabłka. Owoce możecie dodać na naleśnik przed jego złożeniem w rulon lub po prostu umieścić na wierzchu po podaniu na talerzu. Jeśli chcesz, aby twoje naleśniki na słodko były jeszcze bardziej wyjątkowe, możesz wypróbować różne warianty dodatków, takie jak posypka z orzechów, cynamon lub skórka pomarańczowa. A Wy co lubicie dodać do swoich naleśników?
Spis treści
Budyniowe naleśniki – film z przygotowań
Naleśniki budyniowe – wskazówki
Naleśniki budyniowe pachnące wanilią polecają się na leniwe śniadanie :)
Proszek budyniowy zapewnia im większą sztywność, więc mimo dość rzadkiego ciasta (może być ono nawet jeszcze odrobinę rzadsze) naleśniki nie rozrywają się podczas smażenia i obracania.
My bardzo lubimy je cienkie, więc te były idealne.
Budyń dodatkowo nadaje ciastu naleśnikowemu wyjątkowy aromat – ja użyłam budynie waniliowe, ale jeśli chcecie poeksperymentować, to użyjcie budynie czekoladowe, toffee albo malinowe. Myślę, że takie malinowe bardzo by smakowały mojej córce (może następnym razem jej takie zrobię – ucieszy się podwójnie, bo będą różowe :D).
Jak zrobić ciasto na naleśniki budyniowe?
To bardzo proste!
Składniki mieszacie krótko, tak aby nie napowietrzyć za mocno ciasta.
Ciasto naleśnikowe po zrobieniu powinno odstać około pół godziny – po tym czasie ciasto należy dokładnie wymieszać i jeśli trzeba to można dolać jeszcze trochę wody.
Ciasto na naleśniki musi sobie postać, aby gluten zawarty w mące zaczął pracować.
Wtedy ciasto lekko gęstnieje i nabiera odpowiedniej konsystencji.
Bardzo polecam też wam dolanie do ciasta odrobiny oleju.
Dzięki temu naleśniki – po pierwsze – mniej przywierają do patelni, a po drugie możecie nie dawać oleju bezpośrednio na patelnię, albo znacznie ograniczyć jego ilość. Ja zwykle patelnię smaruję niewielką ilością oleju – używam do tego silikonowego pędzelka. Wtedy moje naleśniki nie są tłuste i w rezultacie mają trochę mniej kalorii :D
Ale wracając do naleśników budyniowych.
Żeby zaoszczędzić trochę czasu ciasto przygotowałam wieczorem poprzedniego dnia i schowałam je na noc do lodówki. Rano mogłam sobie trochę dłużej pospać, bo można je już było od razu smażyć (a i tak dzieci krążyły jak sępy i marudziły, że są głodne).
Z tej porcji wyszło mi naleśników na 4-osobową rodzinę :)
Ile kalorii ma naleśnik budyniowy?
Przy usmażeniu z tej porcji ciasta 12 naleśników jeden naleśnik będzie miał około 85 kalorii. To oczywiście kaloryczność samego naleśnika bez dodatków. Jeśli będziecie smażyć trochę mniejsze naleśniki i otrzymacie ich więcej, to oczywiście jeden naleśnik będzie miał wtedy również mniej kalorii :) Cała porcja ciasta ma około 1014 kalorii.
Ps.
Wypróbujcie również inne przepis na naleśniki.
Może zasmakują wam naleśniczki marchewkowe, czekoladowe, maślane albo pieczone z serem.
A tu moje wcześniejsze zdjęcia naleśników budyniowych :)
PRZEPIS na ciasto na naleśniki budyniowe krok po kroku
Naleśniki budyniowe przepis
Składniki
składnik na naleśniki budyniowe
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 250 ml mleka (- u mnie 1,5 %)
- 300 ml wody mineralnej (- u mnie lekko gazowana)
- 150 g mąki pszennej
- 2 opakowania budyniu (bez cukru po 40 g – użyłam waniliowe)
- 2 łyżki oleju
Instrukcja
Jak zrobić naleśniki budyniowe krok po kroku
- Mąkę zmieszaj z proszkiem budyniowym.150 g mąki pszennej, 2 opakowania budyniu
- Mleko połącz z wodą mineralną.250 ml mleka, 300 ml wody mineralnej
- Jajka lekko zmiksuj z cukrem.2 jajka, 1 łyżka cukru z wanilią
- Do jajek dodawaj na zmianę mąkę z budyniem i wodę z mlekiem – miksuj do połączenia.
- Na koniec wlej olej i zmiksuj.2 łyżki oleju
- Odstaw ciasto na około 30 minut.
- Po tym czasie ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszaj łyżką.
- Smaż cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem – jeśli używasz patelnię teflonową, to pewnie nie będziesz musieć smarować jej dodatkowo olejem.
- Ciepłe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.