Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 3,13 out of 5)
Loading...

Naleśniki budyniowe

By | 2018-04-13T18:59:27+00:00 2017 Marzec 22nd|Pancakes, Smażone, Śniadania|

Naleśniki budyniowe pachnące wanilią

 

naleśniki z budyniem

 

Naleśniczki budyniowe pachnące wanilią polecają się na leniwe śniadanie 🙂

Proszek budyniowy zapewnia im większą sztywność, więc mimo dość rzadkiego ciasta (może być ono nawet jeszcze odrobinę rzadsze) naleśniki nie rozrywają się podczas smażenia i obracania.

My bardzo lubimy je cienkie, więc te były idealne.

Budyń dodatkowo nadaje ciastu naleśnikowemu wyjątkowy aromat – ja użyłam budynie waniliowe, ale jeśli chcecie poeksperymentować, to użyjcie budynie czekoladowe, toffee albo malinowe – myślę, że takie malinowe bardzo by smakowały mojej córce (może następnym razem jej takie zrobię – ucieszy się podwójnie, bo będą różowe :D).

Ciasto naleśnikowe po zrobieniu powinno odstać około pół godziny – po tym czasie ciasto należy dokładnie wymieszać i jeśli trzeba to można dolać jeszcze trochę wody.

Żeby zaoszczędzić trochę czasu ciasto przygotowałam wieczorem poprzedniego dnia i schowałam je na noc do lodówki. Rano mogłam sobie trochę dłużej pospać, bo można je już było od razu smażyć (a i tak dzieci krążyły jak sępy i marudziły, że są głodne).

Z tej porcji wyszło mi naleśników na 4-osobową rodzinę 🙂

Wypróbujcie również inne przepis na naleśniki.

Może zasmakują wam naleśniczki marchewkowe, czekoladowe, maślane albo pieczone z serem.

 

naleśniki z owocami

 

naleśniki z budyniem

 

naleśniki waniliowe

 

naleśniki budyniowe

 

naleśniki budyniowe

 

Naleśniki budyniowe
 
Autor:
Składniki
  • 2 duże jajka
  • 250 ml mleka
  • 300 ml wody mineralnej
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 budynie bez cukru po 40 g - użyłam waniliowe
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie
  1. Jajka lekko zmiksuj.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem budyniowym.
  3. Mleko połącz z wodą mineralną.
  4. Do jajek dodawaj na zmianę mąkę z budyniem i wodę z mlekiem - miksuj do połączenia.
  5. Na koniec wlej olej i zmiksuj.
  6. Odstaw ciasto na około 30 minut.
  7. Po tym czasie ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszaj łyżką.
  8. Smaż cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem - jeśli używasz patelnię teflonową, to pewnie nie będziesz musieć smarować jej dodatkowo olejem.
  9. Ciepłe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.

 

 

naleśniki na śniadanie

Reklama

4 komentarze

  1. Klaudia 2018/02/23 at 15:37 - Reply

    Bardzo pyszne naleśniki robie je ciągle! I to z tego przepisu pomimo, ze znam wiele innych, jednak ten wygrywa:)

    • wypiekibeaty 2018/02/23 at 16:36 - Reply

      Bardzo się cieszę Klaudia 🙂 chyba muszę je też znowu zrobić 😀

  2. Ostatnio właśnie dużo osób poleca dodawać budyń do ciasta 🙂 Musimy kiedyś spróbować 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: