Przepis na naleśniki budyniowe pachnące wanilią

idealne ciasto na naleśniki :)

naleśniki budyniowe

Naleśniki budyniowe pachnące wanilią polecają się na leniwe śniadanie :)

Proszek budyniowy zapewnia im większą sztywność, więc mimo dość rzadkiego ciasta (może być ono nawet jeszcze odrobinę rzadsze) naleśniki nie rozrywają się podczas smażenia i obracania.

My bardzo lubimy je cienkie, więc te były idealne.

Budyń dodatkowo nadaje ciastu naleśnikowemu wyjątkowy aromat – ja użyłam budynie waniliowe, ale jeśli chcecie poeksperymentować, to użyjcie budynie czekoladowe, toffee albo malinowe. Myślę, że takie malinowe bardzo by smakowały mojej córce (może następnym razem jej takie zrobię – ucieszy się podwójnie, bo będą różowe :D).

Jak zrobić ciasto na naleśniki?

To bardzo proste!

Składniki mieszacie krótko, tak aby nie napowietrzyć za mocno ciasta.

Ciasto naleśnikowe po zrobieniu powinno odstać około pół godziny – po tym czasie ciasto należy dokładnie wymieszać i jeśli trzeba to można dolać jeszcze trochę wody.

Nigdy, powtarzam – nigdy! nie rezygnujcie z tego kroku.

Ciasto na naleśniki musi sobie postać, aby gluten zawarty w mące zaczął pracować.

Wtedy ciasto lekko gęstnieje i nabiera odpowiedniej konsystencji.

Bardzo polecam też wam dolanie do ciasta odrobiny oleju.

Dzięki temu naleśniki – po pierwsze – mniej przywierają do patelni, a po drugie możecie nie dawać oleju bezpośrednio na patelnię, albo znacznie ograniczyć jego ilość. Ja zwykle patelnię smaruję niewielką ilością oleju – używam do tego silikonowego pędzelka. Wtedy moje naleśniki nie są tłuste i w rezultacie mają trochę mniej kalorii :D

Ale wracając do naleśników budyniowych.

Żeby zaoszczędzić trochę czasu ciasto przygotowałam wieczorem poprzedniego dnia i schowałam je na noc do lodówki. Rano mogłam sobie trochę dłużej pospać, bo można je już było od razu smażyć (a i tak dzieci krążyły jak sępy i marudziły, że są głodne).

Z tej porcji wyszło mi naleśników na 4-osobową rodzinę :)

Wypróbujcie również inne przepis na naleśniki.

Może zasmakują wam naleśniczki marchewkowe, czekoladowe, maślane albo pieczone z serem.

naleśniki z owocami

naleśniki z budyniem

naleśniki waniliowe

naleśniki budyniowe

naleśniki budyniowe

Przepis na ciasto na naleśniki budyniowe do druku

naleśniki budyniowe

Naleśniki budyniowe

Wypieki Beaty
Najlepsze ciasto na naleśniki z budyniem waniliowym.
3.8 z 49 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
30 minut
Czas całkowity 1 godz
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 15 sztuk

Składniki
  

  • 2 jajka rozmiar L
  • 250 ml mleka
  • 300 ml wody mineralnej
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 opakowania budyniu bez cukru po 40 g - użyłam waniliowe
  • 2 łyżki oleju

Instrukcja
 

  • Jajka lekko zmiksuj.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem budyniowym.
  • Mleko połącz z wodą mineralną.
  • Do jajek dodawaj na zmianę mąkę z budyniem i wodę z mlekiem - miksuj do połączenia.
  • Na koniec wlej olej i zmiksuj.
  • Odstaw ciasto na około 30 minut.
  • Po tym czasie ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Smaż cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem - jeśli używasz patelnię teflonową, to pewnie nie będziesz musieć smarować jej dodatkowo olejem.
  • Ciepłe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Słowa kluczowe budyń, śniadanie, woda mineralna
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

naleśniki na śniadanie