przepis na naleśniki

 

Pieczone naleśniki z serem i borówkami będą idealne na obiad, kolację albo na późne śniadanie.

Wszystko zależy od czasu i waszych preferencji – jak dla mnie mogą być na każdy z tych posiłków :)

Jako podstawę wykorzystałam tu nowy przepis na naleśniki z dodatkiem cukru (przepis znalazłam tutaj).

Jak zwykle po dodaniu cukru do naleśników trzeba bardziej uważać, aby się nie przypaliły i mogą one trochę bardziej przywierać do patelni.

Są za to super w smaku i świetnie zjada się je „na sucho” :D

Z przepisu wyjdzie Wam sporo naleśników – na pewno więcej niż wystarczy nadzienia z twarogu – resztę proponuję zjeść z dżemem albo z nutellą :) na pewno nic się nie zmarnuje :)

 

pieczone naleśniki

 

naleśniki z twarogiem i śmietaną

 

naleśniki zapiekane

 

naleśniki z owocami

 

naleśniki z twarogiem

 

naleśniki zapiekane

Pieczone naleśniki z serem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i słodki obiad z naleśników z twarogiem zapiekanych w śmietanie.
5 z 1 oceny
Danie Obiad
Porcje 4

Składniki
  

naleśniki:

nadzienie twarogowe:

śmietana:

  • 200 g kwaśnej śmietany - użyłam 12%
  • 1 łyżka cukru pudru

dodatkowo do podania:

Instrukcja
 

naleśniki:

  • Jajka krótko zmiksuj z cukrem, gdy się lekko napuszą dodaj na zmianę mąkę, mleko i wodę mineralną.
  • Na koniec dodaj rozpuszczone masło i wszystko zmiksuj na gładką masę.
  • Jeśli masz czas, to odstaw ciasto na około 20-30 minut, po tym czasie delikatnie przemieszaj i usmaż naleśniki.

nadzienie:

  • Wszystkie składniki włóż do miski - jogurtu możesz nie dawać od razu całego, tylko np. połowę.
  • Rozgnieć wszystko razem widelcem i wymieszaj, w razie potrzeby dodaj więcej jogurtu.

wykończenie:

  • Formę żaroodporną wysmaruj masłem.
  • Na naleśnik nałóż trochę nadzienia z twarogu, a na nim rozłóż trochę jagód lub borówek.
  • Naleśnik zwiń w rulon i umieść w naczyniu.
  • Tak samo postąp z następnymi naleśnikami (te co zostaną możesz zjeść z dżemem lub z czekoladą :)).
  • Formę z naleśnikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15 minut.
  • Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem i wyłóż na naleśniki pod koniec pieczenia - zapiecz przez dalsze 5 minut.
  • Podawaj na ciepło polane miodem i posypane pozostałymi owocami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!