Pieczone naleśniki z serem i borówkami będą idealne na obiad, kolację albo na późne śniadanie.
Wszystko zależy od czasu i waszych preferencji – jak dla mnie mogą być na każdy z tych posiłków :)
Jako podstawę wykorzystałam tu nowy przepis na naleśniki z dodatkiem cukru (przepis znalazłam tutaj).
Jak zwykle po dodaniu cukru do naleśników trzeba bardziej uważać, aby się nie przypaliły i mogą one trochę bardziej przywierać do patelni.
Są za to super w smaku i świetnie zjada się je „na sucho” :D
Z przepisu wyjdzie Wam sporo naleśników – na pewno więcej niż wystarczy nadzienia z twarogu – resztę proponuję zjeść z dżemem albo z nutellą :) na pewno nic się nie zmarnuje :)

Pieczone naleśniki z serem
Składniki
naleśniki:
- 300 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej lub lekko gazowanej
- szczypta soli
- 45 g masła rozpuszczonego
- 4 łyżki cukru
nadzienie twarogowe:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
- 100 g jogurtu naturalnego mniej więcej (zależy od "suchości" twarogu)
- 150 g jagód lub borówek - do posypania po wierzchu
śmietana:
- 200 g kwaśnej śmietany - użyłam 12%
- 1 łyżka cukru pudru
Instrukcja
naleśniki:
- Jajka krótko zmiksuj z cukrem, gdy się lekko napuszą dodaj na zmianę mąkę, mleko i wodę mineralną.
- Na koniec dodaj rozpuszczone masło i wszystko zmiksuj na gładką masę.
- Jeśli masz czas, to odstaw ciasto na około 20-30 minut, po tym czasie delikatnie przemieszaj i usmaż naleśniki.
nadzienie:
- Wszystkie składniki włóż do miski - jogurtu możesz nie dawać od razu całego, tylko np. połowę.
- Rozgnieć wszystko razem widelcem i wymieszaj, w razie potrzeby dodaj więcej jogurtu.
wykończenie:
- Formę żaroodporną wysmaruj masłem.
- Na naleśnik nałóż trochę nadzienia z twarogu, a na nim rozłóż trochę jagód lub borówek.
- Naleśnik zwiń w rulon i umieść w naczyniu.
- Tak samo postąp z następnymi naleśnikami (te co zostaną możesz zjeść z dżemem lub z czekoladą :)).
- Formę z naleśnikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15 minut.
- Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem i wyłóż na naleśniki pod koniec pieczenia - zapiecz przez dalsze 5 minut.
- Podawaj na ciepło polane miodem i posypane pozostałymi owocami.