Naleśniki – przepis na ciasto idealne :)
Naleśniki to jedna z takich potraw, którą robi się „na oko” i ja też zawsze robię je na oko. Dla potrzeb mojego męża (który też teraz czasami smaży naleśniki) stworzyłam przepis, który zawsze się u nas sprawdza.
Ja najczęściej robię je z dwóch rodzajów mąki – ze zwykłej pszennej oraz z pełnoziarnistej (najczęściej jest to Lubella) oraz z dużej ilości mleka i wody gazowanej.
My najchętniej jemy naleśniczki na słodko – z dżemem, czekoladą, białym twarogiem, owocami i śmietaną kremówką albo z golden syrup, ale w wersji obiadowej robimy też je z mięsem, albo nadzieniem szpinakowym.
Z podanej porcji otrzymacie około 15 dużych naleśników (zależy to od wielkości patelni, na której będziecie je smażyć – moja ma 27 cm średnicy).
Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na naleśniki – np. na naleśniki bez jajek, naleśniki jogurtowe, albo czekoladowe.
Naleśniki - przepis na ciasto
- 250 g mąki (albo 150 g zwykłej i 100 g pełnoziarnistej)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 200 ml mleka
- 450 ml wody gazowanej
- Zmiksuj lekko jajko ze szczyptą soli.
- Dodawaj stopniowo i na zmianę mąkę z wodą i mlekiem.
- Zmiksuj całość, aby nie było grudek.
- Rozgrzej patelnię, posmaruj pędzelkiem silikonowym zanurzonym w oleju.
- Chochlą nalej trochę ciasta naleśnikowego na patelnię, płynnym ruchem rozprowadź ciasto po całej powierzchni patelni.
- Gdy ciasto "zetnie" się z góry, ostrożnie przewróć naleśnik na drugą stronę. Potrzymaj chwilę na ogniu i zdejmij na talerz.
- Powtórz wszystko do wykorzystania całego ciasta.
[…] możecie upiec je według swojego ulubionego przepisu (lub możecie wypróbować mój – tutaj go […]
[…] na naleśniki znajdziecie tutaj, możecie też skorzystać ze swojego […]