Idealny przepis na ciasto na naleśniki :)

ciasto na naleśniki


Naleśniki to jedna z takich potraw, którą robi się „na oko” i ja też zawsze robię je na oko.

Dla potrzeb mojego męża (który też teraz czasami smaży naleśniki) stworzyłam przepis na ciasto na naleśniki, który zawsze się u nas sprawdza.

Ja najczęściej robię je z dwóch rodzajów mąki – ze zwykłej pszennej oraz z pełnoziarnistej (najczęściej jest to Lubella) oraz z dużej ilości mleka i wody gazowanej.

My najchętniej jemy naleśniki na słodko – z dżemem, czekoladą, białym twarogiem, owocami i śmietaną kremówką albo z golden syrup, ale w wersji obiadowej robimy też je z mięsem, albo nadzieniem szpinakowym.

Z podanej porcji otrzymacie około 15 dużych naleśników (zależy to od wielkości patelni, na której będziecie je smażyć – moja ma 27 cm średnicy).

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Otóż nie powinno się ich zbyt długo miksować, tak aby nie napowietrzyć za bardzo ciasta.

Ja po jego zrobieniu bardzo często stukam miską o blat, tak aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z ciasta.

Odstawiam też ciasto na około pół godziny tak aby „odpoczęło”.

Naleśniki smażę na patelni teflonowej, którą smaruję tylko odrobiną oleju. W ten sposób naleśniczki wychodzą elastyczne i suche (bez nadmiaru oleju).

Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na naleśniki – np. na naleśniki bez jajek, naleśniki jogurtowe, albo czekoladowe.

naleśniki - przepis na ciasto

naleśniki

Ciasto na naleśniki przepis do druku

Naleśniki - przepis na ciasto

Wypieki Beaty
3.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
30 minut
Czas całkowity 1 godz 5 minut
Porcje 15 sztuk

Składniki
  

  • 250 g mąki (albo 150 g zwykłej i 100 g pełnoziarnistej)
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 450 ml wody gazowanej

Instrukcja
 

  • Zmiksuj lekko jajko ze szczyptą soli.
  • Dodawaj stopniowo i na zmianę mąkę z wodą i mlekiem.
  • Zmiksuj całość, aby nie było grudek.
  • Rozgrzej patelnię, posmaruj pędzelkiem silikonowym zanurzonym w oleju.
  • Chochlą nalej trochę ciasta naleśnikowego na patelnię, płynnym ruchem rozprowadź ciasto po całej powierzchni patelni.
  • Gdy ciasto "zetnie" się z góry, ostrożnie przewróć naleśnik na drugą stronę. Potrzymaj chwilę na ogniu i zdejmij na talerz.
  • Powtórz wszystko do wykorzystania całego ciasta.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!