Przepis na naleśniki jogurtowe wypatrzyłam w „Moich Smakach Życia” (nr czerwcowy) i natychmiast wypróbowałam – my co tydzień jemy jakieś naleśniki, placki, placuszki, omlety i z ogromną lubością kolekcjonuję nowe śniadaniowe przepisy.
Naleśniki wychodzą bardzo fajne, wyraźnie czuć jest w smaku naturalny jogurt. Są elastyczne i świetnie nadają się do nadziewania :)
Zwykle robię bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe – lubię naleśniki cieniutkie, ale tutaj to się nie sprawdziło – przy rzadszym cieście naleśniki się rwały – dodanie odrobiny mąki bardzo pomogło (wcześniej dodałam więcej wody niż w przepisie).
Niech więc Was nie korci dodanie większej ilości wody, bo skończy się to dosypywaniem mąki ;)
Porcja ciasta jest duża i spokojnie wystarczy dla czterech osób.
Naleśniki jogurtowe
- 220 g przesianej mąki pszennej
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 300 g jogurtu greckiego
- 400 ml wody (użyłam lekko gazowaną)
- Jajka krótko zmiksuj.
- Jogurt naturalny zmieszaj z wodą.
- Do jajek dodaj na zmianę mąkę z jogurtem z wodą - każdorazowo krótko zmiksuj.
- Gotowe ciasto odstaw na około 20 minut.
- Po tym czasie, ciasto zamieszaj łyżką i smaż naleśniki.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
[…] znajdziecie również wiele innych przepisów na naleśniki – np. na naleśniki bez jajek, naleśniki jogurtowe, albo […]
Ależ te zdjęcia wyglądają smakowicie! :)
Dziękuję :)
Piekne, apetyczne i jakie cudowne zdjecia! Super! :)
Dziękuję bardzo :)
Cudne zdjęcia! Uwielbiam naleśniki, ale jeszcze nie próbowałam ich robić na bazie jogurtu. Muszę wypróbować :)