Przepis na naleśniki czekoladowe
Nie wiem dlaczego, ale jeszcze nigdy nie robiłam, ba – nawet nie jadłam naleśników czekoladowych (a w moim domu jemy naleśniki bardzo często – najczęściej w weekend mamy na śniadanie albo naleśniki, albo jakieś placuszki).
Już naprawiłam to niedopatrzenie i teraz będę je na pewno robić częściej :)
Te naleśniki czekoladowe wychodzą pyszne i jakby bardziej wykwintne :)
Ja je podałam w mojej ulubionej formie – posmarowane lekko rozpuszczoną nutellą i posypane posiekanymi orzechami.
Z kolei mój syn pałaszował je ze swoim ulubionym domowym dżemem truskawkowym i bitą śmietaną :)
Jeśli jeszcze nigdy sami nie robiliście takiej wersji czekoladowych naleśników, to koniecznie spróbujcie :)
Dodam jeszcze, że zrobiłam też sobie i mężowi te naleśniki czekoladowe w wersji pomarańczowej – jak crepes Suzette – wyszły boskie, bo co jak co, ale czekolada i pomarańcze bardzo się lubią :) – możecie je popodziwiać na ostatnim zdjęciu.
Przepis na ciasto na czekoladowe naleśniki

Naleśniki czekoladowe
Składniki
- 2 jajka rozmiar L
- 0,5 litra mleka
- 1 szczypta soli
- 180-200 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- nutella , dżem, bita śmietana
Instrukcja
- Zmiksuj lekko jajka ze szczyptą soli.2 jajka, 1 szczypta soli
- Mąkę zmieszaj z kakao i dodawaj do jajek na zmianę z mlekiem.180-200 g mąki pszennej, 1 łyżka kakao, 0,5 litra mleka
- Gdy ciasto będzie gotowe, kilka razy postukaj energicznie miską o blat, aby pozbyć się powietrza.
- Odstaw ciasto na około 30 minut.
- Rozgrzej patelnię i usmaż cienkie naleśniki.
- Podaj z ulubionymi dodatkami.nutella
Przepis na naleśniki pochodzi ze strony Cukierni Lidla.