Naleśniki czekoladowe

Nie wiem dlaczego, ale jeszcze nigdy nie robiłam, ba – nawet nie jadłam naleśników czekoladowych (a w moim domu jemy naleśniki bardzo często – najczęściej w weekend mamy na śniadanie albo naleśniki, albo jakieś pancakesy).

Już naprawiłam to niedopatrzenie i teraz będę je na pewno robić częściej :)

Wychodzą pyszne i jakby bardziej wykwintne :)

Ja je podałam w mojej ulubionej formie – posmarowane lekko rozpuszczoną nutellą i posypane posiekanymi orzechami. Z kolei mój syn pałaszował je ze swoim ulubionym domowym dżemem truskawkowym i bitą śmietaną :)

Jeśli jeszcze nigdy sami nie robiliście takiej wersji naleśników, to koniecznie spróbujcie :)

Dodam jeszcze, że zrobiłam też sobie i mężowi te naleśniki czekoladowe w wersji pomarańczowej – jak crepes Suzette – wyszły boskie, bo co jak co, ale czekolada i pomarańcze bardzo się lubią :) – możecie je popodziwiać na ostatnim zdjęciu.

 

naleśniki czekoladowe

naleśniki czekoladowe

naleśniki czekoladowe

naleśniki Suzette czekoladowe

Naleśniki czekoladowe

Wypieki Beaty
Przepis na około 4 porcje naleśników.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Naleśniki
Porcje 10

Składniki
  

  • 2 jajka
  • pół l mleka 3
  • szczypta soli
  • 180-200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • dodatkowo - nutella , dżem, bita śmietana

Instrukcja
 

  • Zmiksuj lekko jajka ze szczyptą soli.
  • Mąkę zmieszaj z kakao i dodawaj do jajek na zmianę z mlekiem.
  • Gdy ciasto będzie gotowe, kilka razy postukaj energicznie miską o blat, aby pozbyć się powietrza.
  • Odstaw ciasto na około 30 minut.
  • Rozgrzej patelnię i usmaż cienkie naleśniki.
  • Podaj z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis na naleśniki pochodzi ze strony Cukierni Lidla.