Naleśniki marchewkowe
Naleśniki marchewkowe polecają się na wiosenny, pachnący i kolorowy stół :)
Przygotowałam je z gęstym sokiem marchewkowym i to dzięki niemu mają ten przecudny słoneczny kolor.
Oprócz koloru sok nadaje naleśnikom świetnego smaku – a co ważne możecie je jeść w wersji na słodko i na słono.
Ja, mąż i córka jedliśmy je z twarożkiem oraz domową frużeliną z mieszanki owocowej, a mój syn (który nie lubi naleśników na słodko) jadł je zapiekane z parówką i żółtym serem.
Wszyscy stwierdzili, że naleśniory są SUPER :D
Teraz na początku wiosny takie kolorowe, wzbogacone witaminami naleśniki, to świetny sposób na walkę z przesileniem i brakiem witamin.
Możecie też właśnie jak my zrobić sobie do nich owocowo-witaminową bombę z mrożonych owoców (mrożone owoce i warzywa zachowują mnóstwo witamin dlatego warto je jeść, gdy jest mało świeżych owoców).
Ja lubię gdy naleśniki są cienkie i elastyczne, więc dałam do nich sporo „rozcieńczaczy”, sok marchewkowy Vitaminka Hortexu jest gęsty, więc okazało się, że oprócz mleka muszę dodać jeszcze do ciasta wodę mineralną – dopiero wtedy ciasto miało konsystencję taką jak lubię.
Naleśniki smażyło się bardzo łatwo i nie przywierały do patelni – zawsze używam do tego dobrej teflonowej patelni delikatnie przesmarowanej olejem (smaruję pędzelkiem silikonowym).
Z przepisu wyszło mi 16 dużych naleśników.
Inne przepisy na naleśniki znajdziecie tutaj – a tam między innymi naleśniki budyniowe, francuskie nocne z masłem oraz różne wersje bezglutenowe, bezjajeczne i w różnych smakach – sami sprawdźcie :D
Ps. Przepis bierze udział w konkursie Hortex – Kolorowy i wiosenny stół z Hortex.
Naleśniki marchewkowe
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 300 ml soku marchewkowego Vitaminka Hortex
- 350 ml mleka
- około 250 ml wody gazowanej
- 250 g przesianej mąki pszennej
- 1 łyżka oleju (do ciasta) plus trochę do smażenia
- opakowanie Mieszanki Owocowej Horex
- 100 g (pół szklanki) cukru - lub do smaku
- około 200 ml wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Jajka lekko zmiksuj.
- Dodawaj do nich na zmianę przesianą przez sito mąkę, sok marchwiowy i mleko.
- Dodaj łyżkę oleju i zmiksuj.
- Dodaj wodę - tyle aby ciasto było ładnie lejące - ja dodałam 250 ml i to była idealna ilość.
- Odstaw ciasto na około 20 minut.
- Patelnię do naleśników rozgrzej, posmaruj lekko olejem - ja używam do tego pędzelka silikonowego.
- Chochlą nalewaj porcje ciasta i smaż naleśniki z obu stron.
- Owoce (nie musisz ich wcześniej rozmrażać) przełóż do rondelka, dodaj cukier i wodę - zagotuj.
- Gotuj kilka minut - tak aby owoce zmiękły.
- Mąkę rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do owoców - energicznie wymieszaj.
- Przełóż frużelinę do miseczki - będzie tego spora porcja :)
- Dodatkowo możesz podać do naleśników lekki twarożek z odrobiną miodu :)
Należy się wygrana ;) Muszą być pyszne :)
Super pomysl!
Dziękuję :) spróbuj koniecznie :D