Naleśniki dyniowe przepis
Przepis na ciasto na naleśniki dyniowe z nutą cynamonu
Zapraszam was dziś na pyszne jesienne śniadanie z niezwykłymi naleśnikami dyniowymi zrobionymi z dodatkiem puree z dyni. Dynia dodana do ciasta na naleśniki nadaje im niezwykły pomarańczowy kolor, a do tego nadaje fajny smak. Całość uzupełnia rozgrzewający cynamon, który wspaniale podkreśla smak jesiennych dań i wypieków. Sądzę, że takie naleśniki dyniowe zasmakują całej rodzinie – szczególnie jeśli podacie je z aromatycznymi prażonymi jabłkami i posiekanymi orzechami :)
Spis treści
Naleśniki dyniowe przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiasz naleśniki i możesz je jeść o każdej porze dnia, to koniecznie tej jesieni wypróbuj ten przepis!
Naleśniki dyniowe przepis
Składniki
składniki na naleśniki dyniowe
- 3 jajka (rozmiar L)
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 0,5 szklanki wody (125 ml)
- 3 czubate łyżki puree z dyni (u mnie wyszło 100 g – gęstego)
- 0,5 łyżeczki cynamonu (mielonego)
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto na naleśniki dyniowe
- Jajka delikatnie roztrzep z cukrem.3 jajka, 1 łyżka cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z cynamonem.150 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Mleko wymieszaj z wodą i puree z dyni.1 szklanka mleka, 0,5 szklanki wody, 3 czubate łyżki puree z dyni
- Do lekko roztrzepanych jajek dodawaj na zmianę mąkę i mleko z wodą i dynia.
- Jeśli ciasto wydaje się zbyt luźne, to dodaj trochę więcej mąki, a jeśli jest za gęste, to dodaj trochę wody.
- Odstaw ciasto na 15 minut, a po tym czasie smaż naleśniki na lekko posmarowanej olejem patelni.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami – u mnie był lekki twarożek z dodatkiem cynamonu oraz podsmażone jabłka.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto na dyniowe naleśniki – uwagi
Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość dyniowych przepisów i dynia nie „wychodzi wam bokiem” ;)
Bo koniecznie musicie usmażyć te naleśniki dyniowe!
Dlaczego?
Po pierwsze – bo są pyszne!
Po drugie – bo mają pozytywny żółty kolor :)
Po trzecie – bo przemycacie warzywa do diety.
Poza tym – naleśniki to zawsze najlepszy pomysł na śniadanie.
Jak zrobić naleśniki dyniowe – wskazówki
Będziecie potrzebować oczywiście puree z dyni.
Ja do wszelkich słodkich wypieków polecam zawsze dynię hokkaido.
Jej miąższ ma mało wody, więc puree nie jest potem wodniste. A do tego ma mocny pomarańczowy kolor.
Na blogu jest dokładna informacja jak zrobić puree z dyni, więc na pewno dobrze sobie z tym poradzicie.
Poza dynią mamy już zwykłe składniki – jajka, mleko, woda, cynamon i odrobina cukru.
Ciasto na naleśniki robimy w zasadzie jak każe inne ciasto naleśnikowe – krótko miksujemy razem wszystkie składniki.
Jeśli ciasto wydaje się wam zbyt gęste, to możecie dodać więcej mleka lub wody.
Ciasto odstawiamy na trochę, aby „odpoczęło” i po około 15 minutach możecie już smażyć naleśniczki.
Naleśniki najlepiej smażyć na teflonowej patelni – wtedy ograniczycie tłuszcz do smażenia. Ja ją smaruję jedynie odrobiną oleju – zamaczam pędzelek silikonowy w oleju, odciekam nadmiar i pędzelkiem smaruję patelnię.
Z czym podać naleśniki z dynią?
Ja swoje naleśniki dyniowe podałam z lekkim twarożkiem z dodatkiem cynamonu oraz na szybko podprażonymi jabłkami.
Jabłka wystarczy obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w grubą kostkę.
Wrzucamy je na patelnię lub rondelka, dodajemy troszkę masła, trochę wody, trochę cukru i cynamon – podgrzewamy aż owoce zmiękną.
Jeśli macie w domu prażone jabłka w słoiku, to możecie je wykorzystać – możecie je wcześniej chwilę podgrzać – takie na ciepło będą jeszcze lepiej smakować z naleśnikami.
Polecam wam również posypanie naleśników posiekanymi orzechami – w ten sposób dodacie do nich coś chrupiącego oraz dodacie w posiłku zdrowe tłuszcze :)
Życzę wam smacznego i polecam również inne przepisy na naleśniki z bloga :)
Polecane przepisy z dynią idealne na śniadanie
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy z dynią, które możesz podać na słodkie śniadanie i nie tylko. Tutaj polecam takie przepisy: