Przepis na ciasto na naleśniki dyniowe z nutą cynamonu

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość dyniowych przepisów i dynia nie „wychodzi wam bokiem” ;)
Bo koniecznie musicie usmażyć te naleśniki dyniowe!
Dlaczego?
Po pierwsze – bo są pyszne!
Po drugie – bo mają pozytywny żółty kolor :)
Po trzecie – bo przemycacie warzywa do diety.
Poza tym – naleśniki to zawsze najlepszy pomysł na śniadanie.
Jak zrobić naleśniki dyniowe?
Będziecie potrzebować oczywiście puree z dyni.
Ja do wszelkich słodkich wypieków polecam zawsze dynię hokkaido.
Jej miąższ ma mało wody, więc puree nie jest potem wodniste. A do tego ma mocny pomarańczowy kolor.
Na blogu jest dokładna informacja jak zrobić puree z dyni, więc na pewno dobrze sobie z tym poradzicie.
Poza dynią mamy już zwykłe składniki – jajka, mleko, woda, cynamon i odrobina cukru.
Naleśniki najlepiej smażyć na teflonowej patelni – wtedy ograniczycie tłuszcz do smażenia.
Ja swoje naleśniki dyniowe podałam z lekkim twarożkiem z dodatkiem cynamonu oraz na szybko podprażonymi jabłkami.
Jabłka wystarczy obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w grubą kostkę.
Wrzucamy je na patelnię lub rondelka, dodajemy troszkę masła, trochę wody, trochę cukru i cynamon – podgrzewamy aż owoce zmiękną.
Życzę wam smacznego i polecam również inne przepisy na naleśniki z bloga :)






Naleśniki dyniowe przepis do druku

Naleśniki dyniowe
Składniki
Instrukcja
- Jajka delikatnie roztrzep z cukrem.
- Mąkę przesiej przez sito razem z cynamonem.
- Mleko wymieszaj z wodą i puree z dyni.
- Do lekko roztrzepanych jajek dodawaj na zmianę mąkę i mleko z wodą i dynia.
- Jeśli ciasto wydaje się zbyt luźne, to dodaj trochę więcej mąki, a jeśli jest za gęste, to dodaj trochę wody.
- Odstaw ciasto na 15 minut, a po tym czasie smaż naleśniki na lekko posmarowanej olejem patelni.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami – u mnie był lekki twarożek z dodatkiem cynamonu oraz podsmażone jabłka.