Chlebek dyniowy korzenny

 

chlebek dyniowy

 

Chlebek dyniowy, czyli pumpkin bread – jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych.

Mimo, że w nazwie ma „chleb”, to nie jest to chleb w naszym rozumieniu. Bardziej jest to ciasto – tylko zwykle mniej słodkie – pieczone w podłużnej keksówce.

Jesienią mamy świetny dostęp do dyni, warto więc ją wykorzystać również do słodkich wypieków.

Ten chlebek dyniowy jest pełen korzennych przypraw, więc świetnie się sprawdzi jako deser w chłodniejsze dni.

Ciasto nie jest za słodkie, więc możecie podać je z odrobiną miodu, syropu klonowego lub ulubionej konfitury.

Jeśli lubicie takie dyniowe wypieki, to koniecznie wypróbujcie również przepis na torcik dyniowo-karmelowy, ciasto dyniowo-czekoladowe albo dyniowe z orzechami.

Ps. Przyda się wam również przepis na przygotowanie puree z dyni 😀

 

ciasto z dyni ciasto z dynią
 

korzenny chlebek dyniowy korzenne ciasto dyniowe
 

proste ciasto dyniowe korzenne ciasto dyniowe
 

Chlebek dyniowy – przepis do druku

Chlebek dyniowy

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
  • 280 g (1 i ¾ szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • około 230 g (1 szklanka) puree z dyni
  • 150 g + 1 łyżka (3/4 szklanki) cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • pół szklanki oleju - użyłam olej kokosowy
  • opcjonalnie ¼ szklanki wody
Wykonanie
  1. Zmieszaj w dużej misce suche składniki - mąkę, sól, sodę, cynamon, gałkę, imbir i goździki.
  2. W drugiej misce zmieszaj puree z dyni, cukier, jajka i olej kokosowy.
  3. Przelej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj - jeśli ciasto jest za gęste - to możesz dodać trochę wody.
  4. Przełóż ciasto do foremki do pieczenia o długości około 25 cm, posyp wierzch łyżką cukru trzcinowego.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 306 Tłuszcze: 16 g Węglowodany: 36 g Białka: 5 g

 

 

Inspiracja.