Przepis na chlebek dyniowy korzenny
Chlebek dyniowy, czyli pumpkin bread – jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych.
Mimo, że w nazwie ma „chleb”, to nie jest to chleb w naszym rozumieniu.
Bardziej jest to ciasto – tylko zwykle mniej słodkie – pieczone w podłużnej keksówce.
Jesienią mamy świetny dostęp do dyni, warto więc ją wykorzystać również do słodkich wypieków.
Ten chlebek dyniowy jest pełen korzennych przypraw, więc świetnie się sprawdzi jako deser w chłodniejsze dni.
Ciasto nie jest za słodkie, więc możecie podać je z odrobiną miodu, syropu klonowego lub ulubionej konfitury.
Jeśli lubicie takie dyniowe wypieki, to koniecznie wypróbujcie również przepis na torcik dyniowo-karmelowy, ciasto dyniowo-czekoladowe albo dyniowe z orzechami.
Ps. Przyda się wam również przepis na przygotowanie puree z dyni :D






Chlebek dyniowy – przepis do druku

Chlebek dyniowy
Wyposażenie
- Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Składniki
- 280 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 230 g puree z dyni (1 szklanka)
- 150 g cukru trzcinowego (3/4 szklanki) + 1 łyżka
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 0,5 szklanki oleju - użyłam olej kokosowy
- 1/4 szklanki wody opcjonalnie
Instrukcja
- Zmieszaj w dużej misce suche składniki - mąkę, sól, sodę, cynamon, gałkę, imbir i goździki.
- W drugiej misce zmieszaj puree z dyni, cukier, jajka i olej kokosowy.
- Przelej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj - jeśli ciasto jest za gęste - to możesz dodać trochę wody.
- Przełóż ciasto do foremki do pieczenia o długości około 25 cm, posyp wierzch łyżką cukru trzcinowego.
- Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.