chlebek dyniowy

Przepis na chlebek dyniowy korzenny

Zapraszam na chlebek dyniowy, czyli pumpkin bread. To ciasto jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Super prosty i ekspresowy dyniowych chlebek, to przepis do wypróbowania jesienią. Ciasto bez miksera, zrobicie za pomocą łyżki i miski. A do tego bardzo szybko. Pumpkin bread jest bardzo aromatyczny, fajnie wilgotny i długo zachowuje świeżość. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

ciasto z dyni

Chlebek dyniowy Pumpkin Bread przepis

Jeśli lubisz kuchnię amerykańską, to tej jesieni wypróbuj ten przepis na korzenne ciasto dyniowe.

chlebek dyniowy

Chlebek dyniowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne ciasto dyniowe z korzennymi przyprawami.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 5 minut
Porcje 12
Kalorie 306 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Składniki

składniki na pumpkin bread chlebek dyniowy

  • 280 g mąki pszennej ((1 i 3/4 szklanki) )
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 230 g puree z dyni ((1 szklanka) )
  • 150 g cukru trzcinowego ((3/4 szklanki) + 1 łyżka)
  • 2 jajka (- rozmiar L)
  • 120 ml oleju (- użyłam olej kokosowy)
  • 60 ml wody (opcjonalnie )
Instrukcja
 

Jak zrobić pumpkin bread chlebek dyniowy

  • Zmieszaj w dużej misce suche składniki – mąkę, sól, sodę, cynamon, gałkę, imbir i goździki.
    280 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • W drugiej misce zmieszaj puree z dyni, cukier, jajka i olej – u mnie kokosowy.
    230 g puree z dyni, 150 g cukru trzcinowego, 2 jajka, 120 ml oleju
  • Przelej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj – jeśli ciasto jest za gęste – to możesz dodać trochę wody.
  • Przełóż ciasto do foremki do pieczenia o długości około 25 cm, posyp wierzch łyżką cukru trzcinowego.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 306kcalWeglowodany: 36gBiałko: 5gTłuszcz: 16g
Słowa kluczowe ciasto z dynią, pumpkin bread
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z dynią

Amerykańskie ciasto dyniowe – uwagi

Mimo, że to ciasto dyniowe w angielskiej nazwie ma „chleb”, to nie jest to chleb w naszym rozumieniu.

Bardziej jest to ciasto – tylko zwykle mniej słodkie – pieczone w podłużnej keksówce.

Jesienią mamy świetny dostęp do dyni, warto więc ją wykorzystać również do słodkich wypieków.

Ten chlebek dyniowy jest pełen korzennych przypraw, więc świetnie się sprawdzi jako deser w chłodniejsze dni.

Ciasto nie jest za słodkie, więc możecie podać je z odrobiną miodu, syropu klonowego lub ulubionej konfitury.

Jeśli lubicie takie dyniowe wypieki, to koniecznie wypróbujcie również przepis na torcik dyniowo-karmelowy, ciasto dyniowo-czekoladowe albo dyniowe z orzechami.

Ps. Przyda się wam również przepis na przygotowanie puree z dyni :D

korzenny chlebek dyniowy korzenne ciasto dyniowe
proste ciasto dyniowe korzenne ciasto dyniowe

Inspiracja.

Polecane przepisy na wypieki z dynią

Zobacz również inne moje przepisy na pyszne wypieki zrobione z dynią. Na blogu znajdziecie zarówno przepisy na słodkości jak i na pyszne domowe pieczywo. Tutaj polecam takie trzy przepisy: