Chlebek dyniowy korzenny

 

chlebek dyniowy

 

Chlebek dyniowy, czyli pumpkin bread – jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych.

Mimo, że w nazwie ma „chleb”, to nie jest to chleb w naszym rozumieniu. Bardziej jest to ciasto – tylko zwykle mniej słodkie – pieczone w podłużnej keksówce.

Jesienią mamy świetny dostęp do dyni, warto więc ją wykorzystać również do słodkich wypieków.

Ten chlebek dyniowy jest pełen korzennych przypraw, więc świetnie się sprawdzi jako deser w chłodniejsze dni.

Ciasto nie jest za słodkie, więc możecie podać je z odrobiną miodu, syropu klonowego lub ulubionej konfitury.

Jeśli lubicie takie dyniowe wypieki, to koniecznie wypróbujcie również przepis na torcik dyniowo-karmelowy, ciasto dyniowo-czekoladowe albo dyniowe z orzechami.

Ps. Przyda się wam również przepis na przygotowanie puree z dyni :D

 

ciasto z dyni ciasto z dynią
 

korzenny chlebek dyniowy korzenne ciasto dyniowe
 

proste ciasto dyniowe korzenne ciasto dyniowe
 

Chlebek dyniowy – przepis do druku

chlebek dyniowy

Chlebek dyniowy

Wypieki Beaty
Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 5 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 306 kcal

Składniki
  

  • 280 g (1 i 3/4 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • około 230 g (1 szklanka) puree z dyni
  • 150 g + 1 łyżka (3/4 szklanki) cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • pół szklanki oleju - użyłam olej kokosowy
  • opcjonalnie 1/4 szklanki wody

Instrukcja
 

  • Zmieszaj w dużej misce suche składniki - mąkę, sól, sodę, cynamon, gałkę, imbir i goździki.
  • W drugiej misce zmieszaj puree z dyni, cukier, jajka i olej kokosowy.
  • Przelej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj - jeśli ciasto jest za gęste - to możesz dodać trochę wody.
  • Przełóż ciasto do foremki do pieczenia o długości około 25 cm, posyp wierzch łyżką cukru trzcinowego.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 306kcalWeglowodany: 36gBiałko: 5gTłuszcz: 16g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Inspiracja.