Babeczki dyniowe

z kremem maślanym

 

babeczki dyniowe

 

Sezon na dynie trwa w najlepsze, więc kolejny przepis z dynią w roli głównej :)

Tym razem zapraszam was na puszyste, mięciutkie babeczki dyniowe :)

Dynię trzeba wcześniej przygotować – zrobić z niej puree.

Tutaj polecam wam najbardziej dynię hokkaido – ma obłędny, intensywny kolor i jest zwarta.

Puree z tej dyni wychodzi bardzo gęste i nie rozrzedza za mocno ciasta na babeczki.

Jeśli nie wiecie jak zrobić puree, to na blogu jest przepis – zapraszam.

Z podanego przepisu wychodzi około 14 babeczek.

Możecie je podać po prostu posypane cukrem pudrem, albo ubić bitą śmietanę i dodać do niej odrobinę cukru pudru i cynamonu.

Możecie także zrobić prosty krem maślany :)

Jeśli lubicie dynię w wypiekach, to wypróbujcie również inne przepisy z bloga.

 

dyniowe babeczki z kremem puszyste i wilgotne babeczki dyniowe
 

proste babeczki dyniowe dyniowe babeczki z kremem
 

A tutaj moje pierwsze zdjęcia tych babeczek – jeszcze z 2012 roku :)

 

babeczki dyniowe 1 

babeczki dyniowe 2 

babeczki dyniowe 3 

babeczki dyniowe 4 

babeczki dyniowe 5

 

 

Babeczki dyniowe – przepis do druku

 

babeczki dyniowe

Babeczki dyniowe

Wypieki Beaty
Przepis na około 14 sztuk.
3 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Danie Babeczki
Porcje 14
Kalorie 183 kcal

Składniki
  

składniki babeczek:

składniki kremu:

  • 200 g miękkiego masła
  • około 120 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki lub tubki

Instrukcja
 

wykonanie babeczek:

  • Najpierw przygotuj dynię - oczyść ją z pestek i włókienek.
  • Przetnij na pół, ułóż przekrojeniem na blaszce i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - jeśli masz dużą dynię, to pokrój ją na mniejsze kawałki.
  • Po upieczeniu ostudź, zdejmij skórkę, a miąższ zmiksuj.
  • Przygotuj babeczki.
  • Wymieszaj w misce wszystkie sypkie składniki poza cukrem.
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj do masy pojedynczo jajka i dokładnie miksuj.
  • Dodaj ekstrakt z wanilii.
  • Teraz na zmianę dodawaj sypkie składniki i dynię.
  • Masę nałóż do przygotowanych papilotek.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 18-20 minut.

wykonanie kremu:

  • Miękkie masło miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut.
  • Zeskrob masło z boków miski i miksując dalej dodawaj mleko skondensowane.
  • Na koniec miksuj przez 1-2 minuty na niskich obrotach.
  • Krem możesz podzielić na porcje i zafarbować barwnikiem spożywczym.
  • Gotowym kremem udekoruj babeczki.

Notatki

Kaloryczność podaję dla jednej babeczki bez kremu.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 183kcalWeglowodany: 25gBiałko: 3gTłuszcz: 8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Przepis na babeczki z Joy of baking.