Babeczki dyniowe

z kremem maślanym

 

babeczki dyniowe

 

Sezon na dynie trwa w najlepsze, więc kolejny przepis z dynią w roli głównej :)

Tym razem zapraszam was na puszyste, mięciutkie babeczki dyniowe :)

Dynię trzeba wcześniej przygotować – zrobić z niej puree.

Tutaj polecam wam najbardziej dynię hokkaido – ma obłędny, intensywny kolor i jest zwarta.

Puree z tej dyni wychodzi bardzo gęste i nie rozrzedza za mocno ciasta na babeczki.

Jeśli nie wiecie jak zrobić puree, to na blogu jest przepis – zapraszam.

Z podanego przepisu wychodzi około 14 babeczek.

Możecie je podać po prostu posypane cukrem pudrem, albo ubić bitą śmietanę i dodać do niej odrobinę cukru pudru i cynamonu.

Możecie także zrobić prosty krem maślany :)

Jeśli lubicie dynię w wypiekach, to wypróbujcie również inne przepisy z bloga.

 

dyniowe babeczki z kremem puszyste i wilgotne babeczki dyniowe
 

proste babeczki dyniowe dyniowe babeczki z kremem
 

A tutaj moje pierwsze zdjęcia tych babeczek – jeszcze z 2012 roku :)

 

babeczki dyniowe 1 

babeczki dyniowe 2 

babeczki dyniowe 3 

babeczki dyniowe 4 

babeczki dyniowe 5

 

 

Babeczki dyniowe – przepis do druku

 

Babeczki dyniowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 14 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 14
Składniki
składniki babeczek:
  • 200 g (1 i ¼ szklanki) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru
  • ½ łyżeczki soli
  • 110 g miękkiego masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1 łyżeczka wanilii
  • około 250 g puree dyni
składniki kremu:
  • 200 g miękkiego masła
  • około 120 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki lub tubki
Wykonanie
wykonanie babeczek:
  1. Najpierw przygotuj dynię - oczyść ją z pestek i włókienek.
  2. Przetnij na pół, ułóż przekrojeniem na blaszce i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - jeśli masz dużą dynię, to pokrój ją na mniejsze kawałki.
  3. Po upieczeniu ostudź, zdejmij skórkę, a miąższ zmiksuj.
  4. Przygotuj babeczki.
  5. Wymieszaj w misce wszystkie sypkie składniki poza cukrem.
  6. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  7. Dodaj do masy pojedynczo jajka i dokładnie miksuj.
  8. Dodaj ekstrakt z wanilii.
  9. Teraz na zmianę dodawaj sypkie składniki i dynię.
  10. Masę nałóż do przygotowanych papilotek.
  11. Piecz w 180 stopniach przez około 18-20 minut.
wykonanie kremu:
  1. Miękkie masło miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut.
  2. Zeskrob masło z boków miski i miksując dalej dodawaj mleko skondensowane.
  3. Na koniec miksuj przez 1-2 minuty na niskich obrotach.
  4. Krem możesz podzielić na porcje i zafarbować barwnikiem spożywczym.
  5. Gotowym kremem udekoruj babeczki.
Notatki
Kaloryczność podaję dla jednej babeczki bez kremu.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 183 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 25 g Białka: 3 g

 

 

Przepis na babeczki z Joy of baking.