Cynamon – przepisy dla każdego!

Cynamon to przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca.

Występuje w dwóch postaciach: starty na proszek lub w niewielkich kawałkach zwiniętych w rulonik. Cynamon ma kolor rdzawy, a dzięki zawartości olejku cynamonowego charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat (źródło Wikipedia).

Cynamon to przyprawa, która ma wiele właściwości leczniczych – używany jest jako środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Pomoże także w okresie przeziębienia i przy dolegliwościach żołądkowych.

My go jednak najbardziej cenimy jako przyprawę. Słodką i aromatyczną. Nadającą wypiekom wspaniałego smaku i zapachu.

W okresie jesienno-zimowym dodaję cynamon praktycznie do wszystkiego.

A przy Bożym Narodzeniu cynamon stanowi podstawę do mojej przyprawy do piernika.

Wypróbujcie moje przepisy z cynamonem i rozkoszujcie się ich niezwykłym aromatem i smakiem.