Przepis na muffinki marchewkowe
Przepis na te muffinki marchewkowe znalazłam w książce Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów” i od razu mi się spodobał.
Babeczki po prostu pokochałam.
Są bardzo smaczne, wilgotne, mięciutkie i nawet po kilku dniach (jakieś pojedyncze sztuki zostały) nie wysychają.
Można je udekorować lukrem twarogowym (również z przepisu tej autorki) i posypać po wierzchu cynamonem, albo posiekanymi orzechami.
Babeczki wychodzą po prostu przepyszne i trudno się im oprzeć – spróbujcie koniecznie :D
Możecie też takie babeczki (bez kremu) spakować dzieciom do szkoły i będziecie mieć pewność, że zjedzą coś dobrego – zresztą do pracy też trzeba je koniecznie wziąć ;)
Z podanej porcji wychodzi około 14 sporych babeczek (miałam duże papilotki i nakładałam do 3/4 wysokości).
Upieczcie też koniecznie bardzo proste i smaczne ciasto marchewkowe – będziecie mieli jeszcze więcej marchewkowych pyszności :D
A tu moje pierwsze zdjęcia tych babeczek :)
Przepis na muffinki marchewkowe

Muffinki marchewkowe
Składniki
składniki babeczek:
- 175 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (plus odrobina do posypania babeczek po upieczeniu)
- 2 jajka
- 200 g brązowego cukru (można też użyć zwykły)
- 175 g oleju z orzeszków ziemnych (ja z braku użyłam zwykłego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki cienko pokrojonej marmolady
- 50 g uprażonych orzechów włoskich
- 175 g startej marchwi (mniej więcej 2 średnie marchewki)
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 białko
lukier twarogowy składniki:
- 450 g kremowego twarogu
- 2-3 czubate łyżki miodu
Instrukcja
wykonanie babeczek:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Zmieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
- Ubij jajka z cukrem, dodaj olej, wanilię i marmoladę, dodaj orzechy, startą na małych oczkach marchewkę i wiórki kokosowe, wymieszaj.
- Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj.
- Białko ubij na sztywno, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
- Napełnij papilotki do 2/3 wysokości.
- Piecz przez około 25 minut - sprawdź patyczkiem, czy są upieczone.
- Odstaw do przestudzenia.
wykonanie lukru:
- Ubij składniki w misce, aż powstanie gładka masa. Miodu daj do smaku :)
- Masą napełnij worek cukierniczy lub gruby woreczek i nałóż na babeczki.
- Całość oprósz cynamonem.
Do których zdjęć jest ten przepis
To są dwie różne sesje babeczek z tego samego przepisu.
Jedne zrobione były niedawno, a te niżej na początku działalności bloga :)
[…] dawna zabierałam się za ciasto marchewkowe – robiłam wcześniej babeczki marchewkowe i ciasto marchewkowo-bananowe, ale nigdy nie zrobiłam tradycyjnego ciasta […]
[…] już podawałam przepis na babeczki dyniowe i marchewkowe – w obu tych przypadkach wychodzą przepyszne babeczki. Dlatego teraz postanowiłam wziąć […]