Przepis na muffinki marchewkowe

muffinki marchewkowe

 

Przepis na te muffinki marchewkowe znalazłam w książce Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów” i od razu mi się spodobał.

Babeczki po prostu pokochałam.

Są bardzo smaczne, wilgotne, mięciutkie i nawet po kilku dniach (jakieś pojedyncze sztuki zostały) nie wysychają.

Można je udekorować lukrem twarogowym (również z przepisu tej autorki) i posypać po wierzchu cynamonem, albo posiekanymi orzechami.

Babeczki wychodzą po prostu przepyszne i trudno się im oprzeć – spróbujcie koniecznie :D

Możecie też takie babeczki (bez kremu) spakować dzieciom do szkoły i będziecie mieć pewność, że zjedzą coś dobrego – zresztą do pracy też trzeba je koniecznie wziąć ;)

Z podanej porcji wychodzi około 14 sporych babeczek (miałam duże papilotki i nakładałam do 3/4 wysokości).

Upieczcie też koniecznie bardzo proste i smaczne ciasto marchewkowe – będziecie mieli jeszcze więcej marchewkowych pyszności :D

 

ciasto marchewkowe

 

babeczki z marchewką

 

babeczki z orzechami

 

babeczki marchewkowe

 

babeczki marchewkowe

 

A tu moje pierwsze zdjęcia tych babeczek :)

 

 

 

 

 

Przepis na muffinki marchewkowe

Muffinki marchewkowe

Wypieki Beaty
4.25 z 4 ocen

Składniki
  

składniki babeczek:

  • 175 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (plus odrobina do posypania babeczek po upieczeniu)
  • 2 jajka
  • 200 g brązowego cukru (można też użyć zwykły)
  • 175 g oleju z orzeszków ziemnych (ja z braku użyłam zwykłego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cienko pokrojonej marmolady
  • 50 g uprażonych orzechów włoskich
  • 175 g startej marchwi (mniej więcej 2 średnie marchewki)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 białko

lukier twarogowy składniki:

Instrukcja
 

wykonanie babeczek:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Zmieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  • Ubij jajka z cukrem, dodaj olej, wanilię i marmoladę, dodaj orzechy, startą na małych oczkach marchewkę i wiórki kokosowe, wymieszaj.
  • Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj.
  • Białko ubij na sztywno, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
  • Napełnij papilotki do 2/3 wysokości.
  • Piecz przez około 25 minut - sprawdź patyczkiem, czy są upieczone.
  • Odstaw do przestudzenia.

wykonanie lukru:

  • Ubij składniki w misce, aż powstanie gładka masa. Miodu daj do smaku :)
  • Masą napełnij worek cukierniczy lub gruby woreczek i nałóż na babeczki.
  • Całość oprósz cynamonem.

Notatki

Zamiast marmolady możesz użyć dowolny dżem. Robiłam też wersję babeczek bez tego dodatkowego białka. Wtedy żółtka z dwóch jajek oddzieliłam od białek (białka ubiłam oddzielnie) i żółtka zmieszałam z mokrymi składnikami i cukrem, potem połączyłam z suchymi składnikami i marchewką, a na koniec delikatnie wmieszałam pianę z dwóch jajek.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!