Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Oponki marchewkowe

By | 2017-11-19T11:57:49+00:00 2017 Listopad 22nd|Babeczki, Desery, Warzywa na słodko, Zdrowo i fit :)|

Oponki marchewkowe

 

oponki marchewkowe

 

Oponki marchewkowe przygotowałam z myślą o mojej córeczce, która zajadała się donatami daktylowymi i mówiła, że są pyszne.

Ja nie bardzo lubię powielać przepisy, więc wymyśliłam nowe donaty – ale również pachnące cynamonem i z cynamonowym cukrem na wierzchu.

Jako składnik „nawilżający” postanowiłam wykorzystać drobniutko startą świeżą marchew (tarłam ją na tarce do ziemniaków – wiecie – na tej części co ręce zostawia bez skóry ;)). Do tego trochę oleju i mleka.

Oponki wyszły mięciutkie, wilgotne i pachnące cynamonem.

Moim dzieciom baaardzo zasmakowały – dostały nawet po dwa do szkoły i wróciły okruszki 🙂

Jeśli nie macie takiej specjalnej foremki do oponek, to możecie upiec je jako babeczki.

Podaję przepis na 7 większych oponek – moja foremka ma 8 cm średnicę otworów na donaty.

 

pieczone pączki marchewkowe

 

pieczone oponki marchewkowe

 

pączki marchewkowe

 

donuty marchewkowe

 

Oponki marchewkowe
 
Przepis na około 7 oponek.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Składniki
  • 100 g drobno tartej marchewki (na tarce do ziemniaków) - 1 średnia marchewka
oponki:
  • 100 g mąki pszennej - ⅔ szklanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru - ¼ szklanki
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju - ¼ szklanki
  • 50 ml mleka
dodatkowo:
  • trochę mleka
  • około 50 g cukru kryształu - ¼ szklanki
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie
  1. Umieść w misce wszystkie składniki oponek i wymieszaj łyżką.
  2. Nałóż ciasto do foremki do oponek.
  3. Piecz w 180 stopniach przez około 12 minut - do suchego patyczka.
  4. Po upieczeniu lekko ostudź.
  5. Do miseczki wlej mleko, a do drugiej wsyp cukier i cynamon - wymieszaj.
  6. Oponki zanurzaj z jednej strony w mleku, a następnie "maczaj" w cukrze.
  7. Gotowe do jedzenia 🙂

 

 

oponki marchewkowe z cukrem cynamonowym

Reklama

12 komentarzy

  1. Madzia 2018/01/15 at 19:04 - Reply

    Dziękuję za odpowiedź

  2. Madzia 2018/01/15 at 18:56 - Reply

    A co to znaczy foremka do oponek?

  3. Gosia www.rabarbarowo.pl 2017/11/24 at 14:11 - Reply

    Piękne! Wszystko co marchewkowe uwielbiam 😀

  4. Dla dzieci wszystko, nawet można zedrzeć skórę z paluszków byleby były zadowolone xD

  5. wypiekibeaty 2017/11/23 at 10:03 - Reply

    🙂 trzeba czasem dzieci pooszukiwać 🙂

  6. Karolina 2017/11/22 at 16:44 - Reply

    Fajnie, że są pieczone, a nie smażone w tłuszczu 🙂

  7. Kasia Bolek 2017/11/22 at 12:09 - Reply

    zobaczyłam zdjęcie na Zszywce i musiałam zajrzeć po przepis 🙂 zapisany do wypróbowania, myślę że i mojej córce marchewkocholiczce i mi bardzo posmakują 🙂

    • wypiekibeaty 2017/11/22 at 12:19 - Reply

      Moja córka je pożarła i o dziwo również mój syn, który nie jest fanem marchewki (oczywiście nie powiedziałam mu co jest w środku ;))

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: