oponki marchewkowe

Przepis na pieczone marchewkowe oponki

Zapraszam dziś na pyszne i pachnące cynamonem oponki marchewkowe zrobione z dodatkiem tartej marchewki. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe, to takie oponki z marchewką również bardzo Wam zasmakują. A nie dość, że są pyszne, to są jeszcze bardzo proste i szybkie do zrobienia. Oponki zrobicie bez miksera – wystarczy wymieszać składniki łyżką. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić pieczone oponki z marchewką idealne na deser i przekąskę.

pieczone pączki marchewkowe

Oponki marchewkowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta marchewkowe, to koniecznie upiecz takie smakowite i aromatyczne oponki z tartą marchewką.

oponki marchewkowe

Oponki marchewkowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne pieczone oponki z marchewką i cynamonem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 32 minut
Porcje 7 sztuk
Składniki

składniki na oponki marchewkowe

dodatkowo na wierzch oponek marchewkowych

Instrukcja
 

Jak zrobić pieczone oponki z marchewką

  • Umieść w misce wszystkie składniki oponek i wymieszaj łyżką.
    100 g drobno tartej marchewki, 100 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 jajko, 50 ml oleju, 50 ml mleka
  • Nałóż ciasto do foremki do oponek.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 12 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Do miseczki wlej mleko, a do drugiej wsyp cukier i cynamon – wymieszaj.
    trochę mleka, ok 50 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Oponki zanurzaj z jednej strony w mleku, a następnie "maczaj" w cukrze.
  • Gotowe do jedzenia :)
Prywatne
Słowa kluczowe oponki z marchewką, pieczone oponki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pieczone oponki marchewkowe

Pieczone oponki marchewkowe – uwagi

Pieczone oponki marchewkowe przygotowałam z myślą o mojej córeczce, która zajadała się donatami daktylowymi i mówiła, że są pyszne.

Ja nie bardzo lubię powielać przepisy, więc wymyśliłam nowe donaty – ale również pachnące cynamonem i z cynamonowym cukrem na wierzchu.

Jako składnik „nawilżający” postanowiłam wykorzystać drobniutko startą świeżą marchew (tarłam ją na tarce do ziemniaków – wiecie – na tej części co ręce zostawia bez skóry ;)). Do tego trochę oleju i mleka.

Oponki wyszły mięciutkie, wilgotne i pachnące cynamonem.

Moim dzieciom bardzo zasmakowały – dostały nawet po dwa do szkoły i wróciły okruszki :)

Jeśli nie macie takiej specjalnej foremki do oponek, to możecie upiec je jako babeczki.

Podaję przepis na 7 większych oponek – moja foremka ma 8 cm średnicę otworów na donaty marchewkowe.

pączki marchewkowe
donuty marchewkowe
oponki marchewkowe z cukrem cynamonowym

Polecane przepisy na oponki

Wypróbuj również inne moje przepisy na oponki – pieczone i smażone – o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy: