Oponki marchewkowe

 

oponki marchewkowe

 

Oponki marchewkowe przygotowałam z myślą o mojej córeczce, która zajadała się donatami daktylowymi i mówiła, że są pyszne.

Ja nie bardzo lubię powielać przepisy, więc wymyśliłam nowe donaty – ale również pachnące cynamonem i z cynamonowym cukrem na wierzchu.

Jako składnik „nawilżający” postanowiłam wykorzystać drobniutko startą świeżą marchew (tarłam ją na tarce do ziemniaków – wiecie – na tej części co ręce zostawia bez skóry ;)). Do tego trochę oleju i mleka.

Oponki wyszły mięciutkie, wilgotne i pachnące cynamonem.

Moim dzieciom baaardzo zasmakowały – dostały nawet po dwa do szkoły i wróciły okruszki 🙂

Jeśli nie macie takiej specjalnej foremki do oponek, to możecie upiec je jako babeczki.

Podaję przepis na 7 większych oponek – moja foremka ma 8 cm średnicę otworów na donaty.

 

pieczone pączki marchewkowe

 

pieczone oponki marchewkowe

 

pączki marchewkowe

 

donuty marchewkowe

 

Oponki marchewkowe
 
Przepis na około 7 oponek.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Składniki
  • 100 g drobno tartej marchewki (na tarce do ziemniaków) - 1 średnia marchewka
oponki:
  • 100 g mąki pszennej - ⅔ szklanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru - ¼ szklanki
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju - ¼ szklanki
  • 50 ml mleka
dodatkowo:
  • trochę mleka
  • około 50 g cukru kryształu - ¼ szklanki
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie
  1. Umieść w misce wszystkie składniki oponek i wymieszaj łyżką.
  2. Nałóż ciasto do foremki do oponek.
  3. Piecz w 180 stopniach przez około 12 minut - do suchego patyczka.
  4. Po upieczeniu lekko ostudź.
  5. Do miseczki wlej mleko, a do drugiej wsyp cukier i cynamon - wymieszaj.
  6. Oponki zanurzaj z jednej strony w mleku, a następnie "maczaj" w cukrze.
  7. Gotowe do jedzenia 🙂

 

 

oponki marchewkowe z cukrem cynamonowym