Przepis na pieczone oponki marchewkowe

oponki marchewkowe


Pieczone oponki marchewkowe przygotowałam z myślą o mojej córeczce, która zajadała się donatami daktylowymi i mówiła, że są pyszne.

Ja nie bardzo lubię powielać przepisy, więc wymyśliłam nowe donaty – ale również pachnące cynamonem i z cynamonowym cukrem na wierzchu.

Jako składnik „nawilżający” postanowiłam wykorzystać drobniutko startą świeżą marchew (tarłam ją na tarce do ziemniaków – wiecie – na tej części co ręce zostawia bez skóry ;)). Do tego trochę oleju i mleka.

Oponki wyszły mięciutkie, wilgotne i pachnące cynamonem.

Moim dzieciom baaardzo zasmakowały – dostały nawet po dwa do szkoły i wróciły okruszki :)

Jeśli nie macie takiej specjalnej foremki do oponek, to możecie upiec je jako babeczki.

Podaję przepis na 7 większych oponek – moja foremka ma 8 cm średnicę otworów na donaty marchewkowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

pieczone pączki marchewkowe

pieczone oponki marchewkowe

pączki marchewkowe

donuty marchewkowe

Oponki marchewkowe przepis do druku

oponki marchewkowe

Oponki marchewkowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne pieczone oponki z marchewką i cynamonem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 32 minut
Porcje 7 sztuk

Składniki

oponki:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Umieść w misce wszystkie składniki oponek i wymieszaj łyżką.
    100 g drobno tartej marchewki, 100 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 jajko, 50 ml oleju, 50 ml mleka
  • Nałóż ciasto do foremki do oponek.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 12 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Do miseczki wlej mleko, a do drugiej wsyp cukier i cynamon - wymieszaj.
    trochę mleka, ok 50 g cukru kryształu, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Oponki zanurzaj z jednej strony w mleku, a następnie "maczaj" w cukrze.
  • Gotowe do jedzenia :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

oponki marchewkowe z cukrem cynamonowym