Przepis na pieczone donaty daktylowe

proste pączki pieczone


Donaty daktylowe, to takie nasze oponki upieczone z dodatkiem daktyli – a bo właśnie one są pieczone, a nie smażone.

Od razu więc zyskują na swojej niższej kaloryczności.

Takie pieczone oponki potrafią być jednak suchawe, ale te nie – a to dzięki daktylom, które po wymoczeniu w wodzie zmiksowałam na mus. Dodały one ciastu wilgotności, ale również naturalnej słodyczy (dlatego ograniczyłam w cieście zwykły cukier – użyłam 100 g – czyli pół szklanki, ale jak chcecie możecie dać nawet trochę mniej, albo możecie zrezygnować z końcowego obtaczania donatów w cukrze).

Do tego te oponki daktylowe rewelacyjnie smakują – moje dzieci się wręcz na nie rzuciły – zresztą co tam dzieci – ja sama zjadłam na „dzień dobry” trzy sztuki :)

Z przepisu wyszło mi ich 22 – mam dość małe formy do oponek (a dodatkowo wykorzystałam również silikonowe foremki na małe babeczki). Piekłam je turami, więc nie martwcie się jeśli nie możecie upiec całości jednocześnie.

Jeśli nie macie foremki do oponek, albo do mini babeczek, to możecie po prostu upiec babeczki – wtedy pieczcie je około 20 minut – do suchego patyczka.

Zachęcam was również do wypróbowania przepisu na pieczone oponki maślankowe, albo na rewelacyjne ziemniaczane oponki (te są już smażone w tłuszczu).

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


donaty z daktylami

pieczone donaty

donuty daktylowe

pączki pieczone

mini pączki

Pieczone oponki donaty daktylowe przepis do druku

donuty daktylowe

Donaty daktylowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne pieczone oponki daktylowe z musem z daktyli w cieście.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 14 minut
Czas całkowity 44 minut
Porcje 22
Kalorie 324 kcal

Wyposażenie

  • Z małej formy na oponki otrzymałam 22 sztuki.

Składniki

oponki:

  • 180 g daktyli bez pestek - posiekanych
  • 185 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru (może być trochę mniej)
  • 2 jajka rozmiar L
  • 125 g oleju
  • 1 łyżeczka wanilii (opcjonalnie)

cukier korzenny:

  • 100 g cukru kryształu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • około 0,5 szklanki mleka

Instrukcja
 

  • Posiekane daktyle zalej wrzącą wodą, tak aby je całkowicie zakryła i odstaw je na około 15 minut (jeśli używasz świeże daktyle, to wystarczy około 5 minut).
    180 g daktyli
  • Po tym czasie łyżką zbierz nadmiar wody, a resztę zmiksuj na mus - mogą zostać drobne kawałki daktyli.
  • W misce umieść wszystkie składniki ciasta, dodaj mus z daktyli i krótko zmiksuj całość.
    185 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru, 125 g oleju, 1 łyżeczka wanilii, 2 jajka
  • Nałóż ciasto do foremki na oponki albo mini babeczki (ja robiłam to w dwóch turach).
  • Piecz w 160 stopniach przez około 12-14 minut - aż będą rumiane.
  • Wyjmij donaty na kratkę do ostudzenia i nałóż pozostałe ciasto.
  • Ostudzone donaty zanurzaj na sekundę w mleku (ich wierzchy), a następnie maczaj je w cukrze wymieszanym z przyprawami.
    100 g cukru kryształu, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, około 0,5 szklanki mleka
  • Smacznego :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 324kcalWeglowodany: 47.4gBiałko: 3.8gTłuszcz: 14.1gBłonnik: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

donaty daktylowe

Przepis znalazłam u Donny Hay – podaję z moimi drobnymi zmianami.