Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Donaty daktylowe

By |2017-10-06T19:31:29+00:002017 Sierpień 23rd|Ciasteczka, Desery, Karnawałowe przepisy, Tłusty Czwartek|

Donaty daktylowe

 

proste pączki pieczone

 

Donaty daktylowe, to takie nasze oponki upieczone z dodatkiem daktyli – a bo właśnie one są pieczone, a nie smażone.

Od razu więc zyskują na swojej niższej kaloryczności.

Takie pieczone oponki potrafią być jednak suchawe, ale te nie – a to dzięki daktylom, które po wymoczeniu w wodzie zmiksowałam na mus – dodały one ciastu wilgotności, ale również naturalnej słodyczy (dlatego ograniczyłam w cieście zwykły cukier – użyłam 100 g – czyli pół szklanki, ale jak chcecie możecie dać nawet trochę mniej, albo możecie zrezygnować z końcowego obtaczania donatów w cukrze).

Do tego te donaty daktylowe rewelacyjnie smakują – moje dzieci się wręcz na nie rzuciły – zresztą co tam dzieci – ja sama zjadłam na „dzień dobry” trzy sztuki 🙂

Z przepisu wyszło mi ich 22 – mam dość małe formy do oponek (a dodatkowo wykorzystałam również silikonowe foremki na małe babeczki). Piekłam je turami, więc nie martwcie się jeśli nie możecie upiec całości jednocześnie.

Jeśli nie macie foremki do oponek, albo do mini babeczek, to możecie po prostu upiec babeczki – wtedy pieczcie je około 20 minut – do suchego patyczka.

Zachęcam was również do wypróbowania przepisu na pieczone oponki maślankowe, albo na rewelacyjne ziemniaczane oponki (te są już smażone w tłuszczu).

 

donaty z daktylami

 

pieczone donaty

 

donuty daktylowe

 

pączki pieczone

 

mini pączki

 

Donaty daktylowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Z małej formy na oponki otrzymałam 22 sztuki.
Autor:
Typ przepisu: Desery
Ilość: 22
Składniki
oponki:
  • 180 g daktyli bez pestek - posiekanych
  • 185 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru (może być trochę mniej)
  • 2 duże jajka
  • 125 g oleju
  • 1 łyżeczka wanilii (opcjonalnie)
cukier korzenny:
  • 100 g cukru kryształu
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • około pół szklanki mleka
Wykonanie
  1. Posiekane daktyle zalej wrzącą wodą, tak aby je całkowicie zakryła i odstaw je na około 15 minut (jeśli używasz świeże daktyle, to wystarczy około 5 minut).
  2. Po tym czasie łyżką zbierz nadmiar wody, a resztę zmiksuj na mus - mogą zostać drobne kawałki daktyli.
  3. W misce umieść wszystkie składniki ciasta, dodaj mus z daktyli i krótko zmiksuj całość.
  4. Nałóż ciasto do foremki na oponki albo mini babeczki (ja robiłam to w dwóch turach).
  5. Piecz w 160 stopniach przez około 12-14 minut - aż będą rumiane.
  6. Wyjmij donaty na kratkę do ostudzenia i nałóż pozostałe ciasto.
  7. Ostudzone donaty zanurzaj na sekundę w mleku (ich wierzchy), a następnie maczaj je w cukrze wymieszanym z przyprawami.
  8. Smacznego 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 324 Tłuszcze: 14,1g Węglowodany: 47,4g Błonnik: 2g Białka: 3,8g

 

 

donaty daktylowe

 

Przepis znalazłam u Donny Hay – podaję z moimi drobnymi zmianami.

Reklama

3 komentarze

  1. Uwielbiamy wręcz słodzić ciasta daktylami 😀

  2. Julia Laszuk 2017/08/23 at 10:48 - Reply

    Już zapisuję przepis! Wyglądają obłędnie. 🙂
    https://julias-cooking.com/

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: