maślankowe donuty 11

 

Co powiecie na pieczone maślankowe donaty?

Są one o wiele mniej kaloryczne niż takie smażone na głębokim tłuszczu, a równie pyszne :)

Same pączusie nie są mocno słodkie, więc możecie je bezkarnie zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i kolorowych posypkach.

W takim wydaniu żadne dziecko się im nie oprze ;)

Moje donaty pokryłam niebieskimi Candy Melts (dokładnie takimi), ale możecie też rozpuścić białą czekoladę i dodać do niej trochę barwnika spożywczego. Zwykła czekolada mleczna lub gorzka sprawdzi się równie dobrze :)

Takie kolorowe donaty będą idealne na przyjęcia dla dzieci, możecie też poprosić maluchy o pomoc w „dekorowaniu” – zabawa z posypkami będzie przednia :D

Z przepisu otrzymacie około 18 donatów.

maślankowe donuty 1

 

maślankowe donuty 3

 

maślankowe donuty 4

 

maślankowe donuty 6

 

maślankowe donuty 8

 

maślankowe donuty 9

 

maślankowe donuty 10

baked donuts

Maślankowe donaty

Wypieki Beaty
3 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 6 minut
Czas całkowity 26 minut
Porcje 18

Składniki
  

donaty:

dodatkowo:

  • 150-200 g czekolady
  • barwniki spożywcze opcjonalnie
  • odrobina śmietany kremówki
  • kolorowe posypki

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem suche produkty.
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj - tylko do połączenia.
  • Foremkę do pieczenia donatów lekko posmaruj olejem.
  • Proponuję ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i obciąć mu końcówkę - tak będzie dużo łatwiej nakładać ciasto.
  • Donaty piecz w 220 stopniach przez około 6 minut - aż będą rumiane (ja piekłam je w trzech turach - mam foremkę na 6 donatów).
  • Po upieczeniu ostudź oponki.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z odrobiną śmietany kremówki (1-2 łyżki) - możesz też użyć olej lub miód :)
  • Jeśli używasz białą czekoladę to możesz ją dodatkowo zabarwić barwnikiem spożywczym.
  • Donaty zanurzaj w czekoladzie, odkładaj na kratkę i od razu posypuj kolorowymi posypkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.