Przepis na pieczone oponki na maślance

maślankowe donuty 11


Co powiecie na pieczone maślankowe donaty?

Są one o wiele mniej kaloryczne niż takie smażone na głębokim tłuszczu, a równie pyszne :)

Same pączusie nie są mocno słodkie, więc możecie je bezkarnie zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i kolorowych posypkach.

W takim wydaniu żadne dziecko się im nie oprze ;)

Moje donaty pokryłam niebieskimi Candy Melts, ale możecie też rozpuścić białą czekoladę i dodać do niej trochę barwnika spożywczego. Zwykła czekolada mleczna lub gorzka sprawdzi się równie dobrze :)

Takie kolorowe oponki będą idealne na przyjęcia dla dzieci, możecie też poprosić maluchy o pomoc w „dekorowaniu” – zabawa z posypkami będzie przednia :D

Z przepisu otrzymacie około 18 donatów.

Zobaczcie również inne moje przepisy na oponki – są tu zarówno oponki pieczone jak i smażone – dla każdego coś dobrego ;)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.75 z 4 ocen
Postaw mi kawę

maślankowe donuty 1

maślankowe donuty 3

maślankowe donuty 4

maślankowe donuty 6

maślankowe donuty 8

maślankowe donuty 9

maślankowe donuty 10

Maślankowe donaty przepis

baked donuts

Maślankowe donaty

Wypieki Beaty
Przepis na proste pieczone oponki na maślance.
3.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 6 minut
Czas całkowity 26 minut
Porcje 18

Składniki

donaty:

  • 190 g mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 0,5 szklanki maślanki 120 ml
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko roztrzepane (użyłam rozmiar L)
  • 1,5 łyżki masła rozpuszczonego

dodatkowo:

  • 150-200 g czekolady
  • barwniki spożywcze opcjonalnie
  • śmietana kremówka odrobina
  • kolorowe posypki

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem suche produkty.
    190 g mąki pszennej, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 100 g cukru
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
    100 g cukru, 0,5 szklanki maślanki, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1 jajko, 1,5 łyżki masła
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj - tylko do połączenia.
  • Foremkę do pieczenia donatów lekko posmaruj olejem.
  • Proponuję ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i obciąć mu końcówkę - tak będzie dużo łatwiej nakładać ciasto.
  • Donaty piecz w 220 stopniach (góra/dół) przez około 6 minut - aż będą rumiane (ja piekłam je w trzech turach - mam foremkę na 6 donatów).
  • Po upieczeniu ostudź oponki.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z odrobiną śmietany kremówki (1-2 łyżki) - możesz też użyć olej lub miód :)
    150-200 g czekolady, śmietana kremówka
  • Jeśli używasz białą czekoladę to możesz ją dodatkowo zabarwić barwnikiem spożywczym.
    barwniki spożywcze
  • Donaty zanurzaj w czekoladzie, odkładaj na kratkę i od razu posypuj kolorowymi posypkami.
    kolorowe posypki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.