Przepis na pieczone oponki cytrynowo-makowe
Lubicie pączki?
A co powiecie na pączki pieczone?
Mam dla was przepis na amerykańskie doughnuts, czyli nasze polskie „donaty” z makiem i cytryną.
Te donaty cytrynowo-makowe są lekkie i orzeźwiające (dzięki skórce cytrynowej dodanej do ciasta i lukrowi z sokiem z cytryny).
Sama nie mam blaszki do pieczenia donatów (a konsystencja tych nie pozwala na pieczenia ich bez formy), ale „potrzeba matką wynalazków” i sobie poradziłam z tym problemem. Użyłam blaszkę do pieczenia babek :)
Może donaty nie wyglądają jak 100% pączki pieczone, ale moim zdaniem niewiele im brakuje :)
Podaję małą porcję – tak akurat na 12 donatów.
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na oponki.
Donaty cytrynowo-makowe przepis do druku

Donaty cytrynowo-makowe
Składniki
donaty:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki suchego maku niemielonego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka startej skórki z cytryny (mniej więcej skórka z jednej małej cytryny)
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko rozmiar L
- 40 g masła rozpuszczonego
lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Instrukcja
- Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i mak.1 i 1/4 szklanki mąki, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 3 łyżki suchego maku
- Jajko utrzyj z cukrem, dodaj skórkę z cytryny i rozpuszczone masło.0,5 szklanki cukru pudru, 1 łyżka startej skórki z cytryny, 1 jajko, 40 g masła
- Dodaj mąkę i mleko - krótko wymieszaj - najlepiej tylko łyżką.1/4 szklanki mleka
- Nałóż ciasto do przygotowanej foremki.
- Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 10-12 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
- Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj lukier, posmaruj nim pączki.1 szklanka cukru pudru, sok
Przepis pochodzi z tej strony.