Lubicie pączki?

A co powiecie na pączki pieczone?

Mam dla was przepis na amerykańskie doughnuts, czyli nasze polskie “donaty” z makiem i cytryną.

Te donaty cytrynowo-makowe są lekkie i orzeźwiające (dzięki skórce cytrynowej dodanej do ciasta i lukrowi z sokiem z cytryny).

Sama nie mam blaszki do pieczenia donatów (a konsystencja tych nie pozwala na pieczenia ich bez formy), ale “potrzeba matką wynalazków” i sobie poradziłam z tym problemem. Użyłam blaszkę do pieczenia babek :)

Może donaty nie wyglądają jak 100% pączki pieczone, ale moim zdaniem niewiele im brakuje :)

Podaję małą porcję – tak akurat na 12 donatów.

donaty z makiem_7

donaty z makiem_8

donaty z makiem_3

donaty z makiem_1

donaty z makiem_4

Donaty cytrynowo-makowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 25 minut
Porcje 12

Składniki
  

donaty:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki suchego niemielonego maku
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny (mniej więcej skórka z jednej małej cytryny)
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 40 g rozpuszczonego masła

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i mak.
  • Jajko utrzyj z cukrem, dodaj skórkę z cytryny i rozpuszczone masło.
  • Dodaj mąkę i mleko - krótko wymieszaj - najlepiej tylko łyżką.
  • Nałóż ciasto do przygotowanej foremki.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj lukier, posmaruj nim pączki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis pochodzi z tej strony.