szarlotkowe babeczki

Przepis na babeczki z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną

Zapraszam na pyszne, cudnie puszyste i lekko cynamonowe szarlotkowe babeczki. Te małe słodkości upiekłam z dodatkiem prażonych jabłek, a po upieczeniu i ostudzeniu udekorowałam bitą śmietaną. Ciepłe babeczki z jabłkami możesz również podać od razu z gałką ulubionych lodów. Spróbuj koniecznie!

babeczki jak szarlotka z bitą śmietaną

Szarlotkowe babeczki przepis krok po kroku

Jeśli lubisz małe słodkie babeczki, to koniecznie zrób te babeczki z jabłkami i bitą śmietaną.

szarlotkowe babeczki

Szarlotkowe babeczki z bitą śmietaną przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste cynamonowe babeczki z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 12
Kalorie 359 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babeczek, albo sztywne papilotki.
Składniki

składniki na prażone jabłka do babeczek

składniki na cynamonowe babeczki

składniki na krem na babeczki szarlotkowe

Instrukcja
 

Jak zrobić prażone jabłka do babeczek

  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na drobną kostkę.
    2 jabłka
    jak przygotować jabłka do babeczek szarlotkowych
  • W rondelku podgrzej masło, gdy się rozpuści dodaj jabłka.
    2 łyżki masła
  • Wsyp cukier, dodaj sok z cytryny i cynamon – podgrzewaj aż jabłka lekko zmiękną.
    3 łyżki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Jeśli jabłka wydzieliły dużo soku, to na koniec dodaj mąkę i wymieszaj. Jabłka ostudź.
    2 łyżki mąki pszennej

Jak zrobić cynamonowe babeczki z jabłkami prażonymi

  • Jajka zmiksuj z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę.
    150 g cukru, 2 jajka
    miksowanie białek z cukrem na babeczki
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
    190 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu
    dodawanie mąki do ciasta na babeczki z jabłkami
  • Dodaj mąkę do masy jajecznej na zmianę z olejem.
    170 g oleju
    dodawanie oleju do ciasta na babeczki
  • Dodaj mleko i krótko wymieszaj.
    120 ml mleka
    dodawanie mleka do ciasta na babeczki
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek – najlepiej maksymalnie do 2/3 wysokości, bo babeczki trochę rosną.
    nakładanie ciasta na babeczki szarlotkowe
  • Na wierzch babeczek nałóż mniej więcej po lekko czubatej łyżeczce prażonych jabłek.
    nakładanie prażonych jabłek na babeczki
  • Piecz babeczki szarlotkowe z piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (góra/dół) przez około 20-25 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babeczki z prażonymi jabłkami możesz podać już na ciepło z gałką lodów.
  • Ostudzone babeczki udekoruj bitą śmietaną.
    jak udekorować babeczki kremem
  • Aby zrobić bitą śmietanę wystarczy zmiksować zimną kremówkę z cukrem pudrem, aż będzie gęsta.
    250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 359kcalWeglowodany: 32.5gBiałko: 4gTłuszcz: 24g
Słowa kluczowe babeczki z bitą śmietaną, babeczki z jabłkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
szarlotki babeczki z kremem śmietankowym

Babeczki szarlotkowe – uwagi

Miałam ostatnio ochotę na coś słodkiego do kawy, a właśnie skończyło się weekendowe ciasto.

Szybko więc stanęło, na jakiś babeczkach. A że i ja i moja córka uwielbiamy wszelkie ciasta z jabłkami, to upiekłam takie babeczki z prażonymi jabłkami.

Same babeczki robi się ekspresowo, wychodzą fajnie puchate i mięciutkie, do tego lekko pachnące cynamonem.

Babeczki z jabłkami możecie podać na dwa sposoby – jeszcze ciepłe (ale lekko ostudzone) zjedzcie z ulubionymi lodami. A te które zupełnie wystygną udekorujcie bitą śmietaną. Pyszny smak gwarantowany!

babeczki z bitą śmietaną i cynamonem

Składniki niezbędne do zrobienia babeczek szarlotkowych

Aby zrobić te babeczki nie potrzebujecie żadnych wymyślnych składników. Myślę, że wszystko powinniście już mieć w domu, a jak nie, to łatwo je dostaniecie w osiedlowym sklepiku.

  • jabłka – użyłam już wczesne polskie jabłka, najlepsze będą takie twarde i soczyste, aby nie rozpadły się na miazgę przy podsmażaniu. Możecie tu też wykorzystać gotowe prażone jabłka, jeśli macie w domu słoik z zapasów zeszłorocznych.
  • cukier – ja tu użyłam do jabłek cukier trzcinowy, ale możecie użyć zwykły cukier
  • sok z cytryny – dodałam go trochę do jabłek, aby miały ładny kolor, jeśli nie macie cytryny, to możecie dodać trochę „cytrynki” albo zrezygnować zupełnie z tego składnika
  • mąka pszenna – najzwyklejsza, może być typ 450 lub 500
  • śmietana kremówka – do bitej śmietany użyłam jak zwykle śmietany 30% w kartoniku – płynnej, aby śmietana dobrze się ubiła musi być mocno schłodzona w lodówce
babeczki szarlotki z bitą śmietaną

Jak zrobić szarlotkowe babeczki – wskazówki

Ja przygotowanie babeczek rozpoczęłam od jabłek, bo po uprażeniu muszą jeszcze ostygnąć. Prażyłam je na roztopionym maśle z dodatkiem cukru, soku z cytryny i cynamonu. Jeśli macie soczyste jabłka i wytworzą one dużo soku podczas podgrzewania, to na koniec dodajcie od nich trochę mąki, tak aby zagęściła sok.

Moje cynamonowe babeczki były fajnie puszyste dzięki porządnemu zmiksowaniu jajek z cukrem. Jajka miksowałam kilka minut, aż stały się bardzo gęste i blade. Wtedy dodałam pozostałe składniki, ale całość miksowałam już tylko na niskich obrotach i bardzo krótko. Tak aby masa nie straciła swojej puszystości.

Ciasto nakładałam do wysokich papilotek (takich około 5 cm i wtedy wyszło mi 12 babeczek). Jeśli macie takie niższe papilotki, to zapewne wyjdzie Wam z tego przepisu kilka więcej babeczek.

Jeśli lubicie smakowite wypieki z jabłkami, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy z wykorzystaniem jabłek.

Ps.

Jeśli lubicie proste i pyszne domowe ciasta i inne wypieki, to koniecznie zobaczcie moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie przepisy na pyszne babeczki, ciasteczka, ciasta i torty na różne okazje.

najlepsze wypieki beaty

KUP TUTAJ

babeczki z prażonymi jabłkami
jabłkowe babeczki z bitą śmietaną

Polecane przepisy na babeczki z kremem

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babeczki o różnych smakach idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Inspiracja – na babeczki apple pie