Te babeczki bananowe upiekłam trochę przez przypadek, a okazały się strzałem w 10 :)

Szczególnie zasmakowały mojemu synowi i nawet wziął je sobie do szkoły (w wersji bez kremu oczywiście).

Babeczki są bardzo aromatyczne, nie za słodkie i wilgotne, a do tego bardzo proste w przygotowaniu.

Świetnie smakowały z bitą śmietaną i odrobiną startej czekolady.

Z podanej porcji otrzymacie 12 babeczek.

bananowe3

bananowe2

bananowe1

babeczki z bananami

Babeczki bananowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 12

Składniki
  

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 110 g rozpuszczonego masła
  • 3-4 do jrzałe duże banany
  • 2 duże jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

Instrukcja
 

  • W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  • W drugiej misce rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków banany.
  • Dodaj do bananów masło, jajka i wanilię. Wymieszaj.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj razem.
  • Nałóż do przygotowanych papilotek (mniej więcej po 2 łyżki na sztukę).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź i udekoruj według uznania.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!