Bananowe magdalenki z białą czekoladą

 

czekoladowe magdalenki

 

Magdalenki to słynne francuskie ciasteczka o muszelkowym kształcie (uzyskiwanym przez pieczenie ciasteczek w specjalnej foremce).

Ciastka te są zwykle leciutkie i delikatne – biszkoptowe.

Ja już wcześniej piekłam magdalenki pomarańczowe, a teraz zrobiłam mniej tradycyjną wersję – bananową.

Bananowe magdalenki, to takie ciasto bananowe upieczone w foremkach do ciasteczek :)

Wychodzą idealnie na dwa gryzy, a do tego wyglądają wręcz uroczo.

Ja swoje ciasteczka zanurzyłam dodatkowo w rozpuszczonej białej czekoladzie i posypałam posiekanymi pistacjami.

Jeśli liczycie kalorie, to spokojnie możecie zrezygnować z czekolady.

Z przepisu otrzymacie 12 magdalenek.

Wszystkich wielbicieli bananowych smaków zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami z wykorzystaniem bananów :)

 

magdalenki z białą czekoladą  magdalenki z czekoladą
 

magdalenki czekoladowe  czekoladowe magdalenki
 

magdalenki z bananami  magdalenki bananowe

Przepis do druku

bananowe magdalenki

Bananowe magdalenki

Wypieki Beaty
Przepis na 12 ciasteczek - podaję kaloryczność dla jednego ciastka z czekoladą i pistacjami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Danie Ciasteczka
Porcje 12
Kalorie 102 kcal

Składniki
  

  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 3 łyżki erytrolu lub cukru (użyłam erytrol)
  • 2 łyżki oleju - użyłam olej kokosowy (trzeba go wcześniej rozpuścić i lekko ostudzić)
  • 75 g (pół szklanki) mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g białej czekolady
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • opcjonalnie - trochę posiekanych orzeszków

Instrukcja
 

  • Banana obierz, pokrój w plastry, a następnie rozgnieć widelcem.
  • Dodaj jajko, olej i cukier - wymieszaj.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą - dodaj do mokrych składników i wymieszaj.
  • Formę do magdalenek posmaruj masłem i posyp mąką.
  • Nałóż ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 13-15 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Czekoladę połam i rozpuść razem z kremówką w kąpieli wodnej.
  • Zanurzaj ciasteczka w czekoladzie, poczekaj aż lekko odciekną, posyp orzeszkami i odłóż do zastygnięcia czekolady.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 102kcalWeglowodany: 9gBiałko: 2gTłuszcz: 6.6gBłonnik: 0.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

magdalenki bananowe  dietetyczne magdalenki
 

Przepis znalazłam tutaj.