Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Bananowe magdalenki

By |2018-12-28T08:52:57+00:002018 Grudzień 28th|Ciasteczka|

Bananowe magdalenki z białą czekoladą

 

czekoladowe magdalenki

 

Magdalenki to słynne francuskie ciasteczka o muszelkowym kształcie (uzyskiwanym przez pieczenie ciasteczek w specjalnej foremce).

Ciastka te są zwykle leciutkie i delikatne – biszkoptowe.

Ja już wcześniej piekłam magdalenki pomarańczowe, a teraz zrobiłam mniej tradycyjną wersję – bananową.

Bananowe magdalenki, to takie ciasto bananowe upieczone w foremkach do ciasteczek 🙂

Wychodzą idealnie na dwa gryzy, a do tego wyglądają wręcz uroczo.

Ja swoje ciasteczka zanurzyłam dodatkowo w rozpuszczonej białej czekoladzie i posypałam posiekanymi pistacjami.

Jeśli liczycie kalorie, to spokojnie możecie zrezygnować z czekolady.

Z przepisu otrzymacie 12 magdalenek.

Wszystkich wielbicieli bananowych smaków zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami z wykorzystaniem bananów 🙂

 

magdalenki z białą czekoladą  magdalenki z czekoladą
 

magdalenki czekoladowe  czekoladowe magdalenki
 

magdalenki z bananami  magdalenki bananowe

Przepis do druku

Bananowe magdalenki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 12 ciasteczek - podaję kaloryczność dla jednego ciastka z czekoladą i pistacjami.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 12
Składniki
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 3 łyżki erytrolu lub cukru (użyłam erytrol)
  • 2 łyżki oleju - użyłam olej kokosowy (trzeba go wcześniej rozpuścić i lekko ostudzić)
  • 75 g (pół szklanki) mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g białej czekolady
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • opcjonalnie - trochę posiekanych orzeszków
Wykonanie
  1. Banana obierz, pokrój w plastry, a następnie rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj jajko, olej i cukier - wymieszaj.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą - dodaj do mokrych składników i wymieszaj.
  4. Formę do magdalenek posmaruj masłem i posyp mąką.
  5. Nałóż ciasto.
  6. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 13-15 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Czekoladę połam i rozpuść razem z kremówką w kąpieli wodnej.
  9. Zanurzaj ciasteczka w czekoladzie, poczekaj aż lekko odciekną, posyp orzeszkami i odłóż do zastygnięcia czekolady.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 ciastko Kalorie: 102 Tłuszcze: 6,6 g Węglowodany: 9 g Błonnik: 0,3 g Białka: 2 g

 

 

magdalenki bananowe  dietetyczne magdalenki
 

Przepis znalazłam tutaj. 

Reklama

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: