Bananowe magdalenki
Przepis na bananowe ciastka magdalenki z białą czekoladą
Przygotujcie dziś ze mną nieco odmienioną wersję popularnych ciasteczek magdalenek. Te ciasteczka w kształcie muszelek są zwykle bardziej biszkoptowe, a ja je dziś zrobiłam w wersji bananowej i muszę powiedzieć, że smakowały rewelacyjnie. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Bananowe magdalenki przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i puszyste ciasteczka, a do tego uwielbiasz bananowe słodkości, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Bananowe magdalenki przepis
Składniki
składniki na bananowe magdalenk
- 1 banan (duży dojrzały )
- 1 jajko ( rozmiar L)
- 3 łyżki erytrolu ( lub cukru (użyłam erytrol))
- 2 łyżki oleju ( – użyłam olej kokosowy (trzeba go wcześniej rozpuścić i lekko ostudzić))
- 75 g mąki pszennej ((pół szklanki) )
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 50 g białej czekolady
- 2-3 łyżki śmietany kremówki (u mnie 30%)
- orzeszki (opcjonalnie – trochę posiekanych do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić magdalenki bananowe
- Banana obierz, pokrój w plastry, a następnie rozgnieć widelcem.1 banan
- Dodaj jajko, olej i cukier – wymieszaj.1 jajko, 2 łyżki oleju, 3 łyżki erytrolu
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą – dodaj do mokrych składników i wymieszaj.75 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
- Formę do magdalenek posmaruj masłem i posyp mąką.
- Nałóż ciasto.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 13-15 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Czekoladę połam i rozpuść razem z kremówką w kąpieli wodnej.50 g białej czekolady, 2-3 łyżki śmietany kremówki
- Zanurzaj ciasteczka w czekoladzie, poczekaj aż lekko odciekną, posyp orzeszkami i odłóż do zastygnięcia czekolady.orzeszki
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciastka magdalenki bananowe – uwagi
Magdalenki to słynne francuskie ciasteczka o muszelkowym kształcie (uzyskiwanym przez pieczenie ciasteczek w specjalnej foremce).
Ciastka te są zwykle leciutkie i delikatne – biszkoptowe.
Ja już wcześniej piekłam magdalenki pomarańczowe, a teraz zrobiłam mniej tradycyjną wersję – bananową.
Bananowe magdalenki, to takie ciasto bananowe upieczone w foremkach do ciasteczek :)
Wychodzą idealnie na dwa gryzy, a do tego wyglądają wręcz uroczo.
Ja swoje ciasteczka zanurzyłam dodatkowo w rozpuszczonej białej czekoladzie i posypałam posiekanymi pistacjami.
Jeśli liczycie kalorie, to spokojnie możecie zrezygnować z czekolady.
Z przepisu otrzymacie 12 magdalenek.
Wszystkich wielbicieli bananowych smaków zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami z wykorzystaniem bananów :)
Zapraszam również na inne ciasteczka z bloga.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na bananowe wypieki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na słodkie wypieki z dodatkiem bananów. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na magdalenki bananowe
Przygotuj dziś ze mną słynne francuskie ciasteczka magdalenki w wersji bananowej. Jeśli więc właśnie masz w domu dojrzałego banana i posiadasz foremkę do magdalenek to upiecz te pyszne ciasteczka. Jeśli nie masz foremki do ciasteczek, to możesz upiec mini oponki, albo ostatecznie babeczki.
Ciastka magdalenki z bananami przepis
Upiecz ciasteczka magdalenki i na koniec oblej je rozpuszczoną czekoladą. Bananowe magdalenki będą jeszcze smaczniejsze :) Zobacz mój przepis na magdalenki i przygotuj je na weekend do kawy lub herbaty. Koniecznie zobacz również inne moje wypieki z bananami.