czekoladowe magdalenki

Przepis na bananowe ciastka magdalenki z białą czekoladą

Przygotujcie dziś ze mną nieco odmienioną wersję popularnych ciasteczek magdalenek. Te ciasteczka w kształcie muszelek są zwykle bardziej biszkoptowe, a ja je dziś zrobiłam w wersji bananowej i muszę powiedzieć, że smakowały rewelacyjnie. Spróbujcie koniecznie!

magdalenki czekoladowe

Bananowe magdalenki przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i puszyste ciasteczka, a do tego uwielbiasz bananowe słodkości, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

bananowe magdalenki

Bananowe magdalenki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i lekkie ciasteczka magdalenki z dodatkiem bananów i białej czekolady.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 12
Kalorie 102 kcal
Składniki

składniki na bananowe magdalenk

  • 1 banan (duży dojrzały )
  • 1 jajko ( rozmiar L)
  • 3 łyżki erytrolu ( lub cukru (użyłam erytrol))
  • 2 łyżki oleju ( – użyłam olej kokosowy (trzeba go wcześniej rozpuścić i lekko ostudzić))
  • 75 g mąki pszennej ((pół szklanki) )
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 50 g białej czekolady
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki (u mnie 30%)
  • orzeszki (opcjonalnie – trochę posiekanych do posypania)
Instrukcja
 

Jak zrobić magdalenki bananowe

  • Banana obierz, pokrój w plastry, a następnie rozgnieć widelcem.
    1 banan
  • Dodaj jajko, olej i cukier – wymieszaj.
    1 jajko, 2 łyżki oleju, 3 łyżki erytrolu
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą – dodaj do mokrych składników i wymieszaj.
    75 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Formę do magdalenek posmaruj masłem i posyp mąką.
  • Nałóż ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 13-15 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Czekoladę połam i rozpuść razem z kremówką w kąpieli wodnej.
    50 g białej czekolady, 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • Zanurzaj ciasteczka w czekoladzie, poczekaj aż lekko odciekną, posyp orzeszkami i odłóż do zastygnięcia czekolady.
    orzeszki
Notatki
Kaloryczność razem z polewą z czekolady i orzechami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 102kcalWeglowodany: 9gBiałko: 2gTłuszcz: 6.6gBłonnik: 0.3g
Słowa kluczowe ciasteczka z bananami, ciastka bananowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowe magdalenki

Ciastka magdalenki bananowe – uwagi

Magdalenki to słynne francuskie ciasteczka o muszelkowym kształcie (uzyskiwanym przez pieczenie ciasteczek w specjalnej foremce).

Ciastka te są zwykle leciutkie i delikatne – biszkoptowe.

Ja już wcześniej piekłam magdalenki pomarańczowe, a teraz zrobiłam mniej tradycyjną wersję – bananową.

Bananowe magdalenki, to takie ciasto bananowe upieczone w foremkach do ciasteczek :)

Wychodzą idealnie na dwa gryzy, a do tego wyglądają wręcz uroczo.

Ja swoje ciasteczka zanurzyłam dodatkowo w rozpuszczonej białej czekoladzie i posypałam posiekanymi pistacjami.

Jeśli liczycie kalorie, to spokojnie możecie zrezygnować z czekolady.

Z przepisu otrzymacie 12 magdalenek.

Wszystkich wielbicieli bananowych smaków zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami z wykorzystaniem bananów :)

Zapraszam również na inne ciasteczka z bloga.

magdalenki z białą czekoladą  magdalenki z czekoladą
magdalenki z bananami  magdalenki bananowe
magdalenki bananowe  dietetyczne magdalenki

Przepis znalazłam tutaj. 

Polecane przepisy na bananowe wypieki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na słodkie wypieki z dodatkiem bananów. Tutaj polecam takie trzy przepisy: