Bananowe magdalenki z białą czekoladą
Magdalenki to słynne francuskie ciasteczka o muszelkowym kształcie (uzyskiwanym przez pieczenie ciasteczek w specjalnej foremce).
Ciastka te są zwykle leciutkie i delikatne – biszkoptowe.
Ja już wcześniej piekłam magdalenki pomarańczowe, a teraz zrobiłam mniej tradycyjną wersję – bananową.
Bananowe magdalenki, to takie ciasto bananowe upieczone w foremkach do ciasteczek :)
Wychodzą idealnie na dwa gryzy, a do tego wyglądają wręcz uroczo.
Ja swoje ciasteczka zanurzyłam dodatkowo w rozpuszczonej białej czekoladzie i posypałam posiekanymi pistacjami.
Jeśli liczycie kalorie, to spokojnie możecie zrezygnować z czekolady.
Z przepisu otrzymacie 12 magdalenek.
Wszystkich wielbicieli bananowych smaków zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami z wykorzystaniem bananów :)






Przepis do druku

Bananowe magdalenki
Składniki
- 1 duży dojrzały banan
- 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
- 3 łyżki erytrolu lub cukru (użyłam erytrol)
- 2 łyżki oleju - użyłam olej kokosowy (trzeba go wcześniej rozpuścić i lekko ostudzić)
- 75 g (pół szklanki) mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g białej czekolady
- 2-3 łyżki śmietany kremówki
- opcjonalnie - trochę posiekanych orzeszków
Instrukcja
- Banana obierz, pokrój w plastry, a następnie rozgnieć widelcem.
- Dodaj jajko, olej i cukier - wymieszaj.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą - dodaj do mokrych składników i wymieszaj.
- Formę do magdalenek posmaruj masłem i posyp mąką.
- Nałóż ciasto.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 13-15 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Czekoladę połam i rozpuść razem z kremówką w kąpieli wodnej.
- Zanurzaj ciasteczka w czekoladzie, poczekaj aż lekko odciekną, posyp orzeszkami i odłóż do zastygnięcia czekolady.
Składniki Odżywcze


Przepis znalazłam tutaj.