Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasteczka bananowo-czekoladowe

By | 2018-02-11T09:49:09+00:00 2018 Luty 12th|Ciasteczka, Zdrowo i fit :)|

Ciasteczka bananowo-czekoladowe z płatkami owsianymi

 

ciasteczka z bananami i czekoladą

 

Zostałam niedawno poproszona na Facebooku o przygotowanie przepisu na ciasteczka bananowo-czekoladowe.

Najlepiej na mące pełnoziarnistej.

Połączenie bananów i czekolady bardzo lubię, więc tym chętniej podjęłam się zadania.

Miałam akurat ładnie już dojrzałe banany z masą brązowych kropek, więc szybciutko upiekłam ciacha.

Postawiłam tu na prostotę i szybkość przygotowania, a do tego dobre i zdrowe składniki.

Użyłam pełnoziarnistą mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier trzcinowy, banany i oczywiście czekoladę.

Gdy używamy banany w wypiekach, to mogą one zastępować jajka, więc tutaj już żadnych nie używałam.

Ciasteczka bananowo-czekoladowe wyszły przepyszne – mocno pachnące, miękkie w środku i delikatnie chrupiące z wierzchu, z dużymi kawałkami grubo posiekanej czekolady.

Na pewno będę je robić częściej 🙂

Polecam wam również ciasto czekoladowo-bananowe, razowe mufinki bananowe, czy też babkę bananową.

 

pełnoziarniste ciasteczka bananowe z czekoladą

 

ciastka czekoladowe z płatkami owsianymi i czekoladą

 

ciasteczka bananowe z czekoladą

 

ciasteczka bananowo-czekoladowe

 

Ciasteczka bananowo-czekoladowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 16 dużych ciastek - takich o średnicy około 8-10 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 16
Składniki
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • około 150 g posiekanej czekolady
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem, dodaj pokrojonego w plastry banana i miksuj, aż się rozgniecie i połączy z masą maślaną.
  2. Oskrob ścianki miski i dodaj do masy mąkę wymieszaną z płatkami i sodą - zmiksuj do połączenia składników.
  3. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką.
  4. Dużą łyżką nabieraj spore porcje ciasta, nakładaj je na blachę wyłożoną papierem i spodem łyżki delikatnie rozpłaszcz - zachowaj odstępy między ciastkami, bo podczas pieczenia się trochę rozleją.
  5. Piecz około 10-15 minut - ja piekłam je na termoobiegu z temperaturą 170 stopni, dwie blachy jednocześnie, bo 7 minutach zamieniłam blachy miejscami i piekłam kolejne 7 minut.
  6. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie, ale po ostygnięciu delikatnie twardnieją.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 188 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 26 g Błonnik: 1,5 g Białka: 2 g

 

Przepis własny.

Reklama

3 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/02/13 at 10:25 - Reply

    Najlepsze takie ciacha, raz dwa i gotowe 🙂

  2. Zielona Utopia 2018/02/13 at 00:09 - Reply

    Smacznie wyglądają. 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: