ciasteczka z bananami i czekoladą

Przepis na ciastka bananowo-czekoladowe z płatkami owsianymi

Przepis na ciasteczka bananowo-czekoladowe z płatkami owsianymi to połączenie zdrowego i smacznego w jednym. Te pyszne ciasteczka łączą w sobie słodki smak dojrzałych bananów z intensywnością czekolady, a dodatek płatków owsianych nadaje im chrupiącą teksturę. Te ciasteczka stanowią doskonałą przekąskę, zaspokajającą ochotę na coś słodkiego i sycącego. Spróbuj tego przepisu, by cieszyć się smakiem i korzyściami zdrowotnymi jednocześnie!

pełnoziarniste ciasteczka bananowe z czekoladą

Ciasteczka bananowo-czekoladowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciastka owsiane i bananowe słodkie wypieki, to koniecznie wypróbuj to niezwykle smakowite połączenie smaków.

zdrowe ciasteczka bananowe z czekoladą

Ciasteczka bananowo-czekoladowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i smaczne ciasteczka bananowe z czekoladą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 16
Kalorie 188 kcal
Składniki

składniki na ciastka bananowo-czekoladowe

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasteczka bananowo-czekoladowe

  • Masło zmiksuj z cukrem, dodaj pokrojonego w plastry banana i miksuj, aż się rozgniecie i połączy z masą maślaną.
    100 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 2 banany
  • Oskrob ścianki miski i dodaj do masy mąkę wymieszaną z płatkami i sodą – zmiksuj do połączenia składników.
    150 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g płatków owsianych, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką.
    około 150 g czekolady
  • Dużą łyżką nabieraj spore porcje ciasta, nakładaj je na blachę wyłożoną papierem i spodem łyżki delikatnie rozpłaszcz – zachowaj odstępy między ciastkami, bo podczas pieczenia się trochę rozleją.
  • Piecz ciasteczka bananowe przez około 10-15 minut – ja piekłam je na termoobiegu z temperaturą 170 stopni, dwie blachy jednocześnie, bo 7 minutach zamieniłam blachy miejscami i piekłam kolejne 7 minut.
  • Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie, ale po ostygnięciu delikatnie twardnieją.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 188kcalWeglowodany: 26gBiałko: 2gTłuszcz: 9gBłonnik: 1.5g
Słowa kluczowe owsiane ciasteczka z bananami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciastka czekoladowe z płatkami owsianymi i czekoladą

Owsiane ciasteczka bananowe – uwagi

Zostałam niedawno poproszona na Facebooku o przygotowanie przepisu na ciasteczka bananowo-czekoladowe. Najlepiej na mące pełnoziarnistej. Połączenie bananów i czekolady bardzo lubię, więc tym chętniej podjęłam się zadania. Miałam akurat ładnie już dojrzałe banany z masą brązowych kropek, więc szybciutko upiekłam ciacha. Postawiłam tu na prostotę i szybkość przygotowania, a do tego dobre i zdrowe składniki.

ciasteczka bananowe z czekoladą

Składniki niezbędne do przygotowania ciasteczek bananowych

Do przygotowania tych ciasteczek będziesz potrzebować jedynie podstawowych składników łatwo dostępnych w każdym sklepie. Ja tu użyłam pełnoziarnistą mąkę pszenną (możesz użyć zwykłą jeśli takiej nie masz), płatki owsiane, cukier trzcinowy, banany i oczywiście czekoladę. Gdy używamy banany w wypiekach, to mogą one zastępować jajka, więc tutaj już żadnych nie używałam.

Ciasteczka bananowo-czekoladowe wyszły przepyszne – mocno pachnące, miękkie w środku i delikatnie chrupiące z wierzchu, z dużymi kawałkami grubo posiekanej czekolady. Na pewno będę je robić częściej!

Polecam wam również ciasto czekoladowo-bananowe, razowe mufinki bananowe, czy też babkę bananową.

ciasteczka bananowo-czekoladowe

Polecane przepisy na ciastka owsiane

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasteczka owsiane pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: