Przepis na ciastka bananowo-czekoladowe z płatkami owsianymi
Zostałam niedawno poproszona na Facebooku o przygotowanie przepisu na ciasteczka bananowo-czekoladowe.
Najlepiej na mące pełnoziarnistej.
Połączenie bananów i czekolady bardzo lubię, więc tym chętniej podjęłam się zadania.
Miałam akurat ładnie już dojrzałe banany z masą brązowych kropek, więc szybciutko upiekłam ciacha.
Postawiłam tu na prostotę i szybkość przygotowania, a do tego dobre i zdrowe składniki.
Użyłam pełnoziarnistą mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier trzcinowy, banany i oczywiście czekoladę.
Gdy używamy banany w wypiekach, to mogą one zastępować jajka, więc tutaj już żadnych nie używałam.
Ciasteczka bananowo-czekoladowe wyszły przepyszne – mocno pachnące, miękkie w środku i delikatnie chrupiące z wierzchu, z dużymi kawałkami grubo posiekanej czekolady.
Na pewno będę je robić częściej :)
Polecam wam również ciasto czekoladowo-bananowe, razowe mufinki bananowe, czy też babkę bananową.
Ciasteczka bananowo-czekoladowe przepis do druku

Ciasteczka bananowo-czekoladowe
Składniki
- 100 g masła miękkiego
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 duże banany dojrzałe
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1800-2000
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- około 150 g czekolady posiekanej
Instrukcja
- Masło zmiksuj z cukrem, dodaj pokrojonego w plastry banana i miksuj, aż się rozgniecie i połączy z masą maślaną.
- Oskrob ścianki miski i dodaj do masy mąkę wymieszaną z płatkami i sodą - zmiksuj do połączenia składników.
- Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką.
- Dużą łyżką nabieraj spore porcje ciasta, nakładaj je na blachę wyłożoną papierem i spodem łyżki delikatnie rozpłaszcz - zachowaj odstępy między ciastkami, bo podczas pieczenia się trochę rozleją.
- Piecz około 10-15 minut - ja piekłam je na termoobiegu z temperaturą 170 stopni, dwie blachy jednocześnie, bo 7 minutach zamieniłam blachy miejscami i piekłam kolejne 7 minut.
- Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie, ale po ostygnięciu delikatnie twardnieją.
Składniki Odżywcze
Przepis własny.