Przepis na szybkie ciasteczka owsiane z kawałkami jabłek

Dziś mam dla was przepis na szybkie owsiane ciasteczka z jabłkami.
Szybkie, bo przygotowanie zajmie wam najwyżej 10-15 minut!
Jak zrobić ciasteczka z płatkami owsianymi?
Zacznijcie od przygotowania jabłek.
Najpierw je obierzcie, przekrójcie na ćwiartki i usuńcie gniazda nasienne.
Potem pokrójcie jabłka w niedużą kostkę i przełóżcie do dużej miski.
Do jabłek dodajemy następnie pozostałe składniki i już tylko mieszamy łyżką.
Przy nakładaniu masa jest dość luźna, ale przy pieczeniu płatki sklejają się i ciasteczka trzymają kształt.
Ja do swoich ciastek owsianych dodałam jedynie jabłka i dla smaku trochę cynamonu (uważam, że jabłka są najlepsze z cynamonem :)).
Kaloryczność podałam dla takich właśnie ciasteczek owsianych.
Jeśli lubicie, to możecie oczywiście dołożyć do ciasteczek trochę posiekanych orzechów, albo garść rodzynek. Wtedy kaloryczność ciasteczek trochę się zmieni.
Mam nadzieję, że takie ciastka owsiane z jabłkami wam zasmakują i będziecie je piec często :)
Przy okazji polecam wam również mój przepis na pieczoną owsiankę idealną na śniadanie, albo do zabrania do szkoły, albo pracy.
Mnóstwo pysznych przepisów na ciastka i nie tylko znajdziecie również w mojej książce „Najlepsze wypieki Beaty” – gorąco polecam!






Owsiane ciasteczka z jabłkami przepis

Owsiane ciasteczka z jabłkami
Składniki
- 2-3 jabłka około 300 g
- 200 g płatków owsianych
- 2 jajka rozmiar L
- 60 g masła rozpuszczonego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu – opcjonalnie
- 100 g cukru – pół szklanki
- orzechy , rodzynki – jeśli lubisz :)
Instrukcja
- Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda i pokrój w niedużą kostkę.2-3 jabłka
- Przełóż jabłka do dużej miski.
- Dodaj do miski płatki owsiane, cukier, mąkę i jajka – wymieszaj.200 g płatków owsianych, 2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 100 g cukru
- Dodaj rozpuszczone masło i cynamon (jeśli używasz) oraz pokrojone orzechy lub rodzynki (jeśli używasz) – wymieszaj łyżką.60 g masła, 1 łyżeczka cynamonu, orzechy
- Masa nie jest mocno sklejona, ale jeśli jest zbyt sucha, to możesz dodać trochę mleka.
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Nakładaj łyżką ciastka (mogą być dość luźne).
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 15-20 minut (ja piekłam na raz dwie blachy ciastek i mniej więcej w połowie pieczenia zamieniłam je miejscami).
- Ciastka po upieczeniu ostudź.