Owsiane oponki z truskawkami – pieczone :)
Owsiane oponki z truskawkami to wypiek idealny dla dzieci – zdrowy i smaczny, a do tego żadne dziecko się nie zorientuje, że w środku są płatki owsiane :)
Płatki wcześniej moczymy w letnim mleku (wystarczy jakieś 20 minut), a potem dodajemy do ciasta. Dzięki namaczaniu płatki miękną i pęcznieją, potem w cieście w ogóle ich nie czuć i nie widać.
Sezon na truskawki w pełni, więc wykorzystałam te owoce, ale takie owsiane oponki możecie zrobić z dowolnych innych owoców – a poza sezonem wykorzystajcie drobne owoce mrożone – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.
Z przepisu wyszło mi 18 oponek – piekłam je w trzech turach – moja foremka jest na 6 sporych pączków.
Jeśli nie macie foremki do donutów, to możecie upiec z tego ciasta zwykłe babeczki – wtedy pieczcie je dłużej – około 20-25 minut – do suchego patyczka.
Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na ciasto owsiane z migdałami, babeczki owsiane z borówkami, gofry kukurydziano-owsiane albo na przepyszne ciasteczka owsiano-czekoladowe (ulubione moich dzieci).

Owsiane oponki z truskawkami
Składniki
oponki:
- 240 ml letniego mleka
- 80 g (1 szklanka) płatków owsianych
- 160 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 115 g oleju lub rozpuszczonego i przestudzonego masła (użyłam olej rzepakowy)
- pół szklanki miodu ( u mnie to było około 200 g)
- 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
- 200 g truskawek pokrojonych w kostkę
lukier:
- 150 g (3/4 szklanki) cukru pudru
- około 100 g zmiksowanych truskawek
Instrukcja
- Płatki zalej mlekiem i odstaw na około 20 minut.
- W jednej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - miód, olej/masło i jajko.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
- Dodaj płatki razem z mlekiem - wymieszaj, wsyp truskawki.
- Foremkę na oponki posmaruj olejem i nałóż ciasto - ciasto jest takie bardziej lejące.
- Piecz około 15 minut w 180 stopniach (lub 170 stopni na termoobiegu).
- Po upieczeniu poczekaj około 5 minut, a następnie delikatnie wyjmij oponki.
- Posmaruj formę olejem i nałóż drugą porcję ciasta - i tak aż do wykończenia ciasta :)
- Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru porcjami zmiksowane truskawki - zależnie od tego czy truskawki są mocno wodniste wykorzystasz cały mus lub nie :) Jeśli lukier będzie dalej za gęsty, to dodaj do niego odrobinę mleka.
Notatki
Składniki Odżywcze
Inspiracja – podaję przepis z moimi zmianami.
Jak ja uwielbiam truskawki są takie przepyszne ; )
Ja też :)
wyglądają pysznie! w składnikach nie ma jednak płatków owsianych, gdzieś wkradł się chyba błąd ;)
pozdrawiam serdecznie!
Już poprawiłam – 80 g płatków owsianych :)
Super takie oponki :D Zawsze to zupełnie nowa forma śniadania :)
Można się zajadać bezkarnie :)
Przeprzepyszne ❤️ Cuuudo!
Super Majka :)