Owsiane oponki z truskawkami – pieczone :)

 

pieczone donuty z truskawkami

 

Owsiane oponki z truskawkami to wypiek idealny dla dzieci – zdrowy i smaczny, a do tego żadne dziecko się nie zorientuje, że w środku są płatki owsiane :)

Płatki wcześniej moczymy w letnim mleku (wystarczy jakieś 20 minut), a potem dodajemy do ciasta. Dzięki namaczaniu płatki miękną i pęcznieją, potem w cieście w ogóle ich nie czuć i nie widać.

Sezon na truskawki w pełni, więc wykorzystałam te owoce, ale takie owsiane oponki możecie zrobić z dowolnych innych owoców – a poza sezonem wykorzystajcie drobne owoce mrożone – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.

Z przepisu wyszło mi 18 oponek – piekłam je w trzech turach – moja foremka jest na 6 sporych pączków.

Jeśli nie macie foremki do donutów, to możecie upiec z tego ciasta zwykłe babeczki – wtedy pieczcie je dłużej – około 20-25 minut – do suchego patyczka.

Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na ciasto owsiane z migdałami, babeczki owsiane z borówkami, gofry kukurydziano-owsiane albo na przepyszne ciasteczka owsiano-czekoladowe (ulubione moich dzieci).

 

pieczone oponki z truskawkami

 

oponki z truskawkami

 

owsiane oponki pieczone

 

donaty z truskawkami

 

pieczone donuty z truskawkami

Owsiane oponki z truskawkami

Wypieki Beaty
Przepis na około 18 sporych oponek - o średnicy około 10 cm.
4 z 3 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Danie Babeczki
Porcje 18
Kalorie 187 kcal

Składniki
  

oponki:

  • 240 ml letniego mleka
  • 80 g (1 szklanka) płatków owsianych
  • 160 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 115 g oleju lub rozpuszczonego i przestudzonego masła (użyłam olej rzepakowy)
  • pół szklanki miodu ( u mnie to było około 200 g)
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 200 g truskawek pokrojonych w kostkę

lukier:

  • 150 g (3/4 szklanki) cukru pudru
  • około 100 g zmiksowanych truskawek

Instrukcja
 

  • Płatki zalej mlekiem i odstaw na około 20 minut.
  • W jednej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - miód, olej/masło i jajko.
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Dodaj płatki razem z mlekiem - wymieszaj, wsyp truskawki.
  • Foremkę na oponki posmaruj olejem i nałóż ciasto - ciasto jest takie bardziej lejące.
  • Piecz około 15 minut w 180 stopniach (lub 170 stopni na termoobiegu).
  • Po upieczeniu poczekaj około 5 minut, a następnie delikatnie wyjmij oponki.
  • Posmaruj formę olejem i nałóż drugą porcję ciasta - i tak aż do wykończenia ciasta :)
  • Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru porcjami zmiksowane truskawki - zależnie od tego czy truskawki są mocno wodniste wykorzystasz cały mus lub nie :) Jeśli lukier będzie dalej za gęsty, to dodaj do niego odrobinę mleka.

Notatki

Zamiast oponek możesz upiec zwykłe babeczki - wtedy piecz je około 25 minut - do suchego patyczka.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 187kcalWeglowodany: 29.5gBiałko: 2.5gTłuszcz: 7gBłonnik: 0.8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

owsiane oponki z truskawkami

Inspiracja – podaję przepis z moimi zmianami.