Owsiane oponki z truskawkami - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Owsiane oponki z truskawkami

By | 2018-06-14T18:14:51+00:00 2018 Czerwiec 11th|Babeczki, Ciasta owocowe, Truskawki w roli głównej, Zdrowo i fit :)|

Owsiane oponki z truskawkami – pieczone 🙂

 

pieczone donuty z truskawkami

 

Owsiane oponki z truskawkami to wypiek idealny dla dzieci – zdrowy i smaczny, a do tego żadne dziecko się nie zorientuje, że w środku są płatki owsiane 🙂

Płatki wcześniej moczymy w letnim mleku (wystarczy jakieś 20 minut), a potem dodajemy do ciasta. Dzięki namaczaniu płatki miękną i pęcznieją, potem w cieście w ogóle ich nie czuć i nie widać.

Sezon na truskawki w pełni, więc wykorzystałam te owoce, ale takie owsiane oponki możecie zrobić z dowolnych innych owoców – a poza sezonem wykorzystajcie drobne owoce mrożone – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.

Z przepisu wyszło mi 18 oponek – piekłam je w trzech turach – moja foremka jest na 6 sporych pączków.

Jeśli nie macie foremki do donutów, to możecie upiec z tego ciasta zwykłe babeczki – wtedy pieczcie je dłużej – około 20-25 minut – do suchego patyczka.

Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na ciasto owsiane z migdałami, babeczki owsiane z borówkami, gofry kukurydziano-owsiane albo na przepyszne ciasteczka owsiano-czekoladowe (ulubione moich dzieci).

 

pieczone oponki z truskawkami

 

oponki z truskawkami

 

owsiane oponki pieczone

 

donaty z truskawkami

 

Owsiane oponki z truskawkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 18 sporych oponek - o średnicy około 10 cm.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 18
Składniki
oponki:
  • 240 ml letniego mleka
  • 80 g (1 szklanka) płatków owsianych
  • 160 g (1 i ¼ szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 115 g oleju lub rozpuszczonego i przestudzonego masła (użyłam olej rzepakowy)
  • pół szklanki miodu ( u mnie to było około 200 g)
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 200 g truskawek pokrojonych w kostkę
lukier:
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru pudru
  • około 100 g zmiksowanych truskawek
Wykonanie
  1. Płatki zalej mlekiem i odstaw na około 20 minut.
  2. W jednej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  3. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - miód, olej/masło i jajko.
  4. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  5. Dodaj płatki razem z mlekiem - wymieszaj, wsyp truskawki.
  6. Foremkę na oponki posmaruj olejem i nałóż ciasto - ciasto jest takie bardziej lejące.
  7. Piecz około 15 minut w 180 stopniach (lub 170 stopni na termoobiegu).
  8. Po upieczeniu poczekaj około 5 minut, a następnie delikatnie wyjmij oponki.
  9. Posmaruj formę olejem i nałóż drugą porcję ciasta - i tak aż do wykończenia ciasta 🙂
  10. Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru porcjami zmiksowane truskawki - zależnie od tego czy truskawki są mocno wodniste wykorzystasz cały mus lub nie 🙂 Jeśli lukier będzie dalej za gęsty, to dodaj do niego odrobinę mleka.
Notatki
Zamiast oponek możesz upiec zwykłe babeczki - wtedy piecz je około 25 minut - do suchego patyczka.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 187 Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 29,5 g Błonnik: 0,8 g Białka: 2,5 g

 

 

owsiane oponki z truskawkami

Inspiracja – podaję przepis z moimi zmianami.

Reklama

8 komentarzy

  1. delektujemy 2018/06/15 at 13:19 - Reply

    Jak ja uwielbiam truskawki są takie przepyszne ; )

  2. Wiewióra 2018/06/14 at 12:23 - Reply

    wyglądają pysznie! w składnikach nie ma jednak płatków owsianych, gdzieś wkradł się chyba błąd 😉
    pozdrawiam serdecznie!

    • wypiekibeaty 2018/06/14 at 18:15 - Reply

      Już poprawiłam – 80 g płatków owsianych 🙂

  3. Candy Pandas 2018/06/12 at 11:09 - Reply

    Super takie oponki 😀 Zawsze to zupełnie nowa forma śniadania 🙂

  4. Majka 2018/06/11 at 17:46 - Reply

    Przeprzepyszne ❤️ Cuuudo!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: