Przepis na babeczki bananowo-kajmakowe
Dziś zapraszam na przepyszne, wilgotne, bardzo szybkie i bardzo łatwe babeczki bananowe z kajmakiem z gorzką czekoladą.
Brzmi super, prawda?
A są łatwe i szybkie, bo wymagają do przygotowania tylko dwóch misek i jednej łyżki – w jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre, łączymy wszystko razem i koniec :)
Takie pieczenie uwielbiam :D
Dzięki bananom babeczki są bardzo wilgotne i mięciutkie, a po wgryzieniu się natrafiamy na niespodziankę w postaci kajmaku – mmmmniam.
Do babeczek użyłam cukier dark muscovado, bo uwielbiam ten niesamowity smak i aromat, jaki nadaje on wypiekom, ale możecie go zastąpić cukrem trzcinowym lub zwykłym białym.
Jeśli lubicie babeczki, to zajrzyjcie również do innych moich przepisów na babeczki.
Babeczki bananowo-kajmakowe przepis do druku

Babeczki bananowo-kajmakowe
Składniki
- 3 banany dojrzałe - rozgniecione widelcem
- 1 jajko rozmiar L
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
- 100 g masła rozpuszczonego
- 270 g mąki 1 i 3/4 szklanki
- 3/4 szklanki cukru (dark muscovado, trzcinowego lub białego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady rozdrobnionej lub kropelki z czekolady do zapiekania
- 0,5 puszki masy kajmakowej
Instrukcja
- W jednej misce zmieszaj razem suche składniki.270 g mąki, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szczypta soli
- W drugiej mokre składniki razem z rozgniecionym bananem. (bez masy kajmakowej).3 banany, 1 jajko, 0,5 szklanki jogurtu naturalnego, 100 g masła
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką do połączenia składników, dodaj czekoladę i zamieszaj.1 tabliczka gorzkiej czekolady
- Na dno papilotek nałóż po płaskiej łyżce masy, na środek nałóż łyżeczkę masy kajmakowej i przykryj ją drugą łyżką masy.0,5 puszki masy kajmakowej
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź.
Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na VegaZone