Dziś zapraszam na przepyszne, wilgotne, bardzo szybkie i bardzo łatwe babeczki bananowo-kajmakowe z gorzką czekoladą.

Brzmi super, prawda?

A są łatwe i szybkie, bo wymagają do przygotowania tylko dwóch misek i jednej łyżki – w jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre, łączymy wszystko razem i koniec :)

Takie pieczenie uwielbiam :D

Dzięki bananom babeczki są bardzo wilgotne i mięciutkie, a po wgryzieniu się natrafiamy na niespodziankę w postaci kajmaku – mmmmniam.

Do babeczek użyłam cukier dark muscovado, bo uwielbiam ten niesamowity smak i aromat, jaki nadaje on wypiekom, ale możecie go zastąpić cukrem trzcinowym lub zwykłym białym.

bananowo-kajmakowe1

bananowo-kajmakowe3

bananowo-kajmakowe4

bananowo-kajmakowe2

babeczki z bananami

Babeczki bananowo-kajmakowe

Wypieki Beaty
Przepis na proste babeczki bananowe z kajmakiem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 14

Składniki
  

  • 3 banany dojrzałe - rozgniecione widelcem
  • 1 jajko rozmiar L
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • 270 g mąki 1 i 3/4 szklanki
  • 3/4 szklanki cukru (dark muscovado, trzcinowego lub białego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady rozdrobnionej lub kropelki z czekolady do zapiekania
  • 0,5 puszki masy kajmakowej

Instrukcja
 

  • W jednej misce zmieszaj razem suche składniki, a w drugiej mokre składniki (bez masy kajmakowej).
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką do połączenia składników, dodaj czekoladę i zamieszaj.
  • Na dno papilotek nałóż po płaskiej łyżce masy, na środek nałóż łyżeczkę masy kajmakowej i przykryj ją drugą łyżką masy.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony tutaj.