Dziś zapraszam na przepyszne, wilgotne, bardzo szybkie i bardzo łatwe babeczki bananowo-kajmakowe z gorzką czekoladą.
Brzmi super, prawda?
A są łatwe i szybkie, bo wymagają do przygotowania tylko dwóch misek i jednej łyżki – w jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre, łączymy wszystko razem i koniec :)
Takie pieczenie uwielbiam :D
Dzięki bananom babeczki są bardzo wilgotne i mięciutkie, a po wgryzieniu się natrafiamy na niespodziankę w postaci kajmaku – mmmmniam.
Do babeczek użyłam cukier dark muscovado, bo uwielbiam ten niesamowity smak i aromat, jaki nadaje on wypiekom, ale możecie go zastąpić cukrem trzcinowym lub zwykłym białym.

Babeczki bananowo-kajmakowe
Składniki
- 3 banany dojrzałe - rozgniecione widelcem
- 1 jajko rozmiar L
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
- 100 g masła rozpuszczonego
- 270 g mąki 1 i 3/4 szklanki
- 3/4 szklanki cukru (dark muscovado, trzcinowego lub białego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady rozdrobnionej lub kropelki z czekolady do zapiekania
- 0,5 puszki masy kajmakowej
Instrukcja
- W jednej misce zmieszaj razem suche składniki, a w drugiej mokre składniki (bez masy kajmakowej).
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką do połączenia składników, dodaj czekoladę i zamieszaj.
- Na dno papilotek nałóż po płaskiej łyżce masy, na środek nałóż łyżeczkę masy kajmakowej i przykryj ją drugą łyżką masy.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź.
Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony tutaj.
Czy można upiec dzień wcześniej? Jak przechowywać ? I czy kajmak w środku jest płynny ?
Babeczki możesz spokojnie upiec wcześniej – ja je przechowuję potem w szczelnym pojemniku – aby nie obsychały. Płynność kajmaku zależy w dużym stopniu od tego jaki użyjesz – ugotowany w puszce kajmak z mleka skondensowanego jest bardziej płynny, a taki gotowy jest zwykle dość gęsty. W gorących babeczkach kajmak też będzie bardziej płynny, a gdy babeczki ostygną, to i kajmak zgęstnieje.
Wyglądają cudownie i na pewno też tak smakują :) dodaje do listy Do upieczenia ;) :D
Pozdrawiam :)
Liczę, że dasz znać jak wyszły :)