Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 3,56 out of 5)
Loading...

Ciasto bananowe wilgotne

Ciasto bananowe wilgotne – i to bardzo 😉

ciasto bananowe wilgotne

 

Bardzo lubię banany i jem je prawie codziennie do porannej porcji musli 🙂

Zrozumiałe jest więc również to, że uwielbiam bananowe wypieki – wszelkie babeczki, ciasta i banana bread.

Jeśli szukacie przepisów z wykorzystaniem bananów, to zapraszam zapoznania się z moimi przepisami 🙂

Szczególnie polecam przepis na ciasto bananowe z czekoladą z przepisu Nigela Slatera.

Dziś też mam przepis na banana bread – tylko prostsze i z mniejszą ilością składników. Za to bardzo bananowe, bardzo wilgotne i bardzo sycące 🙂

Ciasto bananowe będzie idealne dla dzieci, świetnie się sprawdzi na wszelkich piknikach.

Dzięki swojej wilgotności nie wysycha i może długo poleżeć 🙂

Najlepsze będą tu banany już mocno dojrzałe – im bardziej brązowa skórka, im bardziej miękkie owoce, tym są bardziej aromatyczne. Zwykle moje dzieci nie chcą już jeść bananów, gdy pojawią się pierwsze brązowe piegi – wtedy daję bananom jeszcze z kilka dni i są idealne do pieczenia 🙂

Zapraszam na ciasto bananowe wilgotne – mega wilgotne i do tego przepyszne 😀

ciasto bananowe_1

ciasto bananowe

banana bread

 

Ciasto bananowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę keksową o długości około 30 cm
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 11
Składniki
  • 110 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru (ewentualnie można zmniejszyć ilość)
  • 2 roztrzepane widelcem jajka
  • 4 dojrzałe banany rozgniecione widelcem
  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj rozgniecione banany, wanilię i jajka - zmiksuj.
  3. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  4. Krótko zmiksuj.
  5. Przełóż ciasto do długiej foremki (o długości około 30 cm).
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu przestudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 265 Tłuszcze: 10g Węglowodany: 42g Błonnik: 1,2g Białka: 3,5g

Przepis znalazłam na stronie Food.com

2018-04-20T19:55:13+00:00 Reklama

23 komentarze

  1. Urszula 2018/03/19 at 18:54 - Reply

    Drugi raz upiekłam i jest super:) szybki i prosty przepis:)

    • wypiekibeaty 2018/03/20 at 08:46 - Reply

      Cieszę się bardzo, że ciasto ci zasmakowało 🙂

  2. SYLWIA 2018/02/22 at 11:26 - Reply

    Pani Beato zrobiłam ciasto według Pani przepisu, sody z proszkiem dałam po 1 łyżeczce i wyszło super. Nie rozumiem buców, którzy lubia się wyzywac na innych i dowartościowac w sposób chamski.Michałek cukierek gorzki! Pozdrawiam Pani Beato.

  3. Monika 2018/01/03 at 19:32 - Reply

    Dzień dobry,
    wcześniej w tym przepisie figurowała soda, zamiast proszku do pieczenia. Dlaczego zamieniono te składniki?
    Z góry dziękuję za odp.
    Pozdrawiam,
    Monika

    • wypiekibeaty 2018/01/03 at 19:50 - Reply

      Soda jest silniejsza od proszku do pieczenia i można jej użyć mniej. W oryginalnym przepisie używano sodę dlatego to poprawiłam.

  4. Dariusz Michałek 2017/12/04 at 01:40 - Reply

    Dramat! Nie masz kobieto BLADEGO POJĘCIA o czym piszesz, jak też nie masz podstawowej wiedzy na temat pieczenia i konstruowania przepisów na ciasta, zgodnie ze sztuką!
    Przyglądnij się sama zdjęciom swojego żałosnego ciasta… w miarę udany rdzeń, w otoczeniu zakalca, mocno zrumienionego przy bokach.
    Ale tak już jest gdy biorą się za coś totalni amatorzy–dyletanci, którzy do tego nie chcą się uczyć!
    wystarczy też spojrzeć na ingrediencje: „1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody” – a od kiedy te substancje są zamienne w ilościach 1:1!!!???
    Każda z nich służy do czegoś innego, a wypadku tak ciężkiego i lepkiego ciasta, ja zastosowałbym obie. Jednakże użycie samych bananów jako zakwaszacz środowiska ciasta będzie niewystarczające IMHO, więc ciasto ma duże szanse na gorzkawy posmak, w wypadku zastosowania Na2CO3.
    Ale to właśnie jest polska mentalność: zrobić bubla, bezkrytycznie się tym chwalić i uważać, że jest się na takim poziomie, że można innych uczyć… TRAGEDIA!!!

    • wypiekibeaty 2017/12/04 at 10:20 - Reply

      Patrzę i nie widzę tego zakalca. Aby poznać smak, trzeba ciasto upiec. Pozdrawiam serdecznie, Beata

      • Dariusz Michałek 2017/12/04 at 11:02 - Reply

        A zapadnięte środkiem ciasto do dołu nic Ci nie podpowiada? Ciasto po wypieczeniu, prawidłowo wyrośnie wyglądać ma tak (bananowe, na które przepis opracowałem wczoraj, z dużą ilością kakao, więc trudniejsze, bo wieksza szansa na zakalec) https://uploads.disquscdn.com/images/785fe4d1d628d19e231e3bd3fcaa0b081f52bd379316ccdad9daf36154aba098.jpg

        • wypiekibeaty 2017/12/04 at 13:23 - Reply

          Ciasto nie jest zapadnięte – jest pęknięte i wyrośnięte przy pęknięciu.

          • Dariusz Michałek 2017/12/04 at 13:55

            Jasne. Zupełnie jak moje, lol!
            A proszek do pieczenia też zamienia się z sodą oczyszczanie w przelicznik 1:1? Ależ brniesz.
            Jak powiedziałem na wstępie: krnąbrność, niewiele umiesz, uczyć się nie chcesz, szkoda na Ciebie mojego czasu…

  5. Jola 2017/08/19 at 11:52 - Reply

    W języku polskim istnieje odpowiednik słowa „bread” a jest to… chleb. Spokojnie więc można napisać „chlebek bananowy” 🙂 Greetings 🙂

  6. Paulina 2017/06/07 at 17:55 - Reply

    skończyło mi się masło, czy może być olej kokosowy? uda się czy nie marnować oleju i lecieć do sklepu? 🙂

    • wypiekibeaty 2017/06/07 at 17:56 - Reply

      Wydaje mi się, że spokojnie możesz użyć olej kokosowy 🙂

      • Dariusz Michałek 2017/12/04 at 01:52 - Reply

        Możesz dać spokojnie nawet przepracowany olej silnikowy. I tak wyjdzie z tego przepisu bubel 🙂

    • Paulina 2017/06/07 at 18:05 - Reply

      dziękuję, to działam :))

  7. Zaneta 2016/10/02 at 21:42 - Reply

    ciasto- pycha! tak szbko jak sie upieklo, tak szybko zniknelo! Super!

  8. Ewa 2016/08/20 at 16:36 - Reply

    Właśnie pieczę się ciasto 🙂 nie mogę doczekać się kiedy spróbuje 🙂 Pozdrawiam

  9. Ma Sia 2016/06/16 at 18:43 - Reply

    dobry przepis, bo nie ma wydziwionych składników na pewno spórbuję je upiec

  10. rategazelle 2015/09/02 at 07:22 - Reply

    bardzo ładne zdjęcia i cudny przepis!
    Zapraszam do mnie 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: