Przepis na wilgotne ciasto z bananów
Bardzo lubię banany i jem je prawie codziennie do porannej porcji musli :)
Zrozumiałe jest więc również to, że uwielbiam bananowe wypieki – wszelkie babeczki, ciasta i banana bread.
Jeśli szukacie przepisów z wykorzystaniem bananów, to zapraszam zapoznania się z moimi przepisami na ciasta bananowe:)
Szczególnie polecam przepis na ciasto bananowe z czekoladą z przepisu Nigela Slatera.
Dziś też mam przepis na wilgotne ciasto z bananami – tylko prostsze i z mniejszą ilością składników – przepis znalazłam na stronie Food.com.
To ciasto jest bardzo bananowe, bardzo wilgotne i bardzo sycące :)
Ciasto bananowe będzie idealne dla dzieci, świetnie się sprawdzi na wszelkich piknikach.
Dzięki swojej wilgotności nie wysycha i może długo poleżeć :)
Jakie banany do ciasta bananowego?
Najlepsze będą tu banany już mocno dojrzałe – im bardziej brązowa skórka, im bardziej miękkie owoce, tym są bardziej aromatyczne.
Wystarczy je wyjąć ze skórki i tylko ugnieść widelcem.
Jeśli macie mało dojrzałe banany, to możecie je obrać, zawinąć w folię aluminiową i podpiec w piekarniku (180 stopni przez około 15 minut). Wtedy banany zmiękną.
Wystarczy je już tylko ostudzić, a następnie ugnieść.
Jak zrobić ciasto bananowe?
Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, ale wymaga użycia miksera.
Istotne jest tutaj bardzo porządne zmiksowanie masła z cukrem – aż będzie białe i puszyste.
Aby sobie ułatwić pracę zwykle miksuję masło z cukrem pudrem, a i tak miksowanie trwa z 10 minut.
W tym czasie przygotowuję sobie banany i resztę składników.
W oryginalnym przepisie do mąki dodawana jest soda oczyszczona (1 łyżeczka), ja ją zastąpiłam proszkiem do pieczenia.
Proszek do pieczenia jest słabszy niż soda, więc trzeba go użyć więcej. Myślę, że następnym razem upiekę to ciasto bananowe z sodą i zobaczę jaka będzie różnica.
Smaruję formę masłem i wysypuję masłem – najlepiej użyć podłużną formę do keksa. U mnie to była forma o długości 30 cm, ale ciasto wychodzi z niej niezbyt wysokie.
Możecie użyć formę krótszą, aby mieć wyższe ciasto – wtedy wydłużcie trochę czas pieczenia – o około 10 minut.




A tu moje pierwsze zdjęcia ciasta bananowego :)
Przepis na ciasto bananowe do druku

Ciasto bananowe
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia - moja miała 30 cm. Jeśli masz krótszą, to wydłuż odrobinę czas pieczenia.
Składniki
- 110 g masła miękkiego
- 150 g cukru pudru 1 szklanka
- 2 jajka rozmiar L - roztrzepane widelcem
- 3 banany dojrzałe, rozgniecione widelcem, około 300 g po obraniu
- 225 g mąki 1,5 szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia albo 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii opcjonalnie
- 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcja
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę - ucieraj długo - aż masło będzie białe.
- Banany rozgnieć widelcem, dodaj do nich jajka i wymieszaj.
- Dodaj banany do masy maślanej i zmiksuj na wolnych obrotach.
- Dodaj mąkę wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do długiej foremki (o długości około 30 cm).
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół albo 170 stopni na termoobiegu) przez około 60 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź.
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam na stronie Food.com
Pycha tylko stanowczo za dużo cukro, mega słodkie, piza tym przepis idealny
Ciasto nie jest gorzkie !!!
i przestańcie z tymi zakalcami , jak nie potraficie piec to idźcie kupić ciasto w cukierni…
za duzo cynamonu dacie to będzie gorzkie, za dużo proszku do pieczenia i też bedzie gorzkie.
trzeba robić zgodnie z przepisem i wyjdzie ciasto mieciutkie i wilgotne!
w przepisie jest napisane :
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. U MNIE ZAJMUJE TO NAWET Z 10 MIN A CZASAMI MUSZE RATOWAĆ ZWARZONE MASŁO
źle utarte masło , za długie miksowanie po dodaniu suchych składników i zakalec gotowy.
mi to ciasto wyszło piękne i smaczne tylko dałam pół szklanki cukru .
Wyszło mi o wiele jaśniejsze, już nawet zastanawiałam sie czy zapomniałam dać kakao
dlaczego Twoje jest takie ciemne ?
moje jasne w srodku ale idelanie wypieczone i bez zakalca
Oj, już nie pamiętam, może banany miałam już takie bardzo dojrzałe.
Zostały mi banany i nie chciałam ich wyrzucać więc upiekłam to ciasto. Mi się udało wyśmienicie było wilgotne, tak jak lubię, zero zakalca. Ja nie jestem fanką suchych ciast. Dałam troszkę mniej cukru i zrobiłam polewę z czekolady toffi. Wyszło pysznie. Teraz chce upiec po raz . Mi naprawdę smakowało.
Na połowę razy wychodzi zakalec no cóż muszę znaleźć inny przepis
Niestety wyszedl tak jak na zdjeciu, z zakalcem. Za duzo „mokrych” skladnikow.
Ciasto pyszne, tylko mniej cukru- szklanka stanowczo za dużo
Robiłam wczoraj, wyszło super.
Faktycznie – można zmniejszyć ilość cukru i nadal byłoby pyszne <3
Zapiszę na przyszłość ;-)
:)
Witam Beatę:)
Ciasto wyszło pyszne i wilgotne :).
Jedyne moje odstępstwo od przepisu to 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody i pół szklanki cukru ( w zupełności wystarczy)
serdecznie pozdrawiam
Super
Dziekuje za przepis na ulubione ciasto bananowe moich dzieci pozdrawiam
Super :) bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało dzieciom :)
Bardzo chciałam upiec ciasto bananowe. Nie wszystkie komentarze są pozytywne, ale postanowiłam spróbować. To ciasto jest rewelacyjne. Pięknie wyrosło. Jest mocno bananowe. Polecam. Bardzoooo nam smakuje.
super, bardzo sie cieszę :)
Drugi raz upiekłam i jest super:) szybki i prosty przepis:)
Cieszę się bardzo, że ciasto ci zasmakowało :)
Pani Beato zrobiłam ciasto według Pani przepisu, sody z proszkiem dałam po 1 łyżeczce i wyszło super. Nie rozumiem buców, którzy lubia się wyzywac na innych i dowartościowac w sposób chamski.Michałek cukierek gorzki! Pozdrawiam Pani Beato.
Dziękuję bardzo Sylwio :)
Dzień dobry,
wcześniej w tym przepisie figurowała soda, zamiast proszku do pieczenia. Dlaczego zamieniono te składniki?
Z góry dziękuję za odp.
Pozdrawiam,
Monika
Soda jest silniejsza od proszku do pieczenia i można jej użyć mniej. W oryginalnym przepisie używano sodę dlatego to poprawiłam.
Dramat! Nie masz kobieto BLADEGO POJĘCIA o czym piszesz, jak też nie masz podstawowej wiedzy na temat pieczenia i konstruowania przepisów na ciasta, zgodnie ze sztuką!
Przyglądnij się sama zdjęciom swojego żałosnego ciasta… w miarę udany rdzeń, w otoczeniu zakalca, mocno zrumienionego przy bokach.
Ale tak już jest gdy biorą się za coś totalni amatorzy–dyletanci, którzy do tego nie chcą się uczyć!
wystarczy też spojrzeć na ingrediencje: „1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody” – a od kiedy te substancje są zamienne w ilościach 1:1!!!???
Każda z nich służy do czegoś innego, a wypadku tak ciężkiego i lepkiego ciasta, ja zastosowałbym obie. Jednakże użycie samych bananów jako zakwaszacz środowiska ciasta będzie niewystarczające IMHO, więc ciasto ma duże szanse na gorzkawy posmak, w wypadku zastosowania Na2CO3.
Ale to właśnie jest polska mentalność: zrobić bubla, bezkrytycznie się tym chwalić i uważać, że jest się na takim poziomie, że można innych uczyć… TRAGEDIA!!!
Patrzę i nie widzę tego zakalca. Aby poznać smak, trzeba ciasto upiec. Pozdrawiam serdecznie, Beata
A zapadnięte środkiem ciasto do dołu nic Ci nie podpowiada? Ciasto po wypieczeniu, prawidłowo wyrośnie wyglądać ma tak (bananowe, na które przepis opracowałem wczoraj, z dużą ilością kakao, więc trudniejsze, bo wieksza szansa na zakalec)
Ciasto nie jest zapadnięte – jest pęknięte i wyrośnięte przy pęknięciu.
Jasne. Zupełnie jak moje, lol!
A proszek do pieczenia też zamienia się z sodą oczyszczanie w przelicznik 1:1? Ależ brniesz.
Jak powiedziałem na wstępie: krnąbrność, niewiele umiesz, uczyć się nie chcesz, szkoda na Ciebie mojego czasu…
„Przyglądnij” lol, nie ma takiego słowa :-DDD Można się przyjrzeć albo obejrzeć. Bucu.
W języku polskim istnieje odpowiednik słowa „bread” a jest to… chleb. Spokojnie więc można napisać „chlebek bananowy” :) Greetings :)
Można, można :)
skończyło mi się masło, czy może być olej kokosowy? uda się czy nie marnować oleju i lecieć do sklepu? :)
Wydaje mi się, że spokojnie możesz użyć olej kokosowy :)
Możesz dać spokojnie nawet przepracowany olej silnikowy. I tak wyjdzie z tego przepisu bubel :-)
dziękuję, to działam :))
ciasto- pycha! tak szbko jak sie upieklo, tak szybko zniknelo! Super!
Właśnie pieczę się ciasto :) nie mogę doczekać się kiedy spróbuje :) Pozdrawiam
Życzę smacznego :)
dobry przepis, bo nie ma wydziwionych składników na pewno spórbuję je upiec
bardzo ładne zdjęcia i cudny przepis!
Zapraszam do mnie :)
dziękuję bardzo :)