ciasto bananowe wilgotne

Przepis na wilgotne ciasto z bananów

Dziś chcę Wam przedstawić przepyszne ciasto bananowe, które jest idealnym rozwiązaniem na słodki poczęstunek w ciągu dnia. To proste ciasto składa się z kilku podstawowych składników, w tym dojrzałych bananów, jajek, cukru, mąki i masła. Wszystko to daje niesamowity efekt – miękki, wilgotny i aromatyczny wypiek, który rozpływa się w ustach.

Ciasto bananowe to nie tylko przepyszny smak, ale także dobry sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, których zwykle nikt już nie chce jeść. To doskonała opcja dla miłośników słodkości, którzy chcą zjeść coś pysznego, a jednocześnie zdrowego i sycącego.

wilgotne ciasto bananowe

Przepis na ciasto bananowe

Jeśli lubisz ciasta bananowe, to koniecznie upiecz to przepyszne wilgotne ciasto z bananów.

ciasto bananowe wilgotne

Ciasto bananowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i wilgotne ciasto z bananami idealne o każdej porze dnia.
4.01 z 132 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 11
Kalorie 265 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma do pieczenia – moja miała 30 cm. Jeśli masz krótszą, to wydłuż odrobinę czas pieczenia.
Składniki

składniki na ciasto bananowe

  • 110 g masła (miękkiego)
  • 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 2 jajka (rozmiar L – roztrzepane widelcem )
  • 3 banany (dojrzałe, rozgniecione widelcem, około 300 g )
  • 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lekko czubate albo 1 łyżeczka sody oczyszczonej)
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto bananowe krok po kroku

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę – ucieraj długo – aż masło będzie białe.
    110 g masła, 150 g cukru pudru
  • Banany rozgnieć widelcem, dodaj do nich jajka i wanilię – wymieszaj.
    2 jajka, 3 banany, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Dodaj banany do masy maślanej i zmiksuj na wolnych obrotach.
  • Dodaj mąkę wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia i cynamonem.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu
  • Krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do długiej foremki (o długości około 30 cm).
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół albo 170 stopni na termoobiegu) przez około 60 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 265kcalWeglowodany: 42gBiałko: 3.5gTłuszcz: 10gBłonnik: 1.2g
Słowa kluczowe bananowe ciasto, ciasto bananowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
proste ciasto bananowe

Szybkie ciasto bananowe – uwagi

Bardzo lubię banany i jem je prawie codziennie do porannej porcji musli :)

Zrozumiałe jest więc również to, że uwielbiam bananowe wypieki – wszelkie babeczki, ciasta i banana bread.

Jeśli szukacie przepisów z wykorzystaniem bananów, to zapraszam zapoznania się z moimi przepisami na ciasta bananowe:)

Szczególnie polecam przepis na ciasto bananowe z czekoladą z przepisu Nigela Slatera.

Dziś też mam przepis na wilgotne ciasto z bananami – tylko prostsze i z mniejszą ilością składników – przepis znalazłam na stronie Food.com.

To ciasto jest bardzo bananowe, bardzo wilgotne i bardzo sycące :)

Ciasto bananowe będzie idealne dla dzieci, świetnie się sprawdzi na wszelkich piknikach.

Dzięki swojej wilgotności nie wysycha i może długo poleżeć :)

Ciasta bananowe są zwykle bardziej mięsiste i zwarte – Amerykanie i Anglicy nazywają je zwykle Banana Bread – czyli chlebek bananowy. 

Nazwa chlebek byłaby u nas trochę myląca, stąd bardziej swojsko nazywamy taki banana bread ciastem bananowym.

chlebek bananowy z cynamonem

Jakie banany do ciasta bananowego?

Najlepsze będą tu banany już mocno dojrzałe – im bardziej brązowa skórka, im bardziej miękkie owoce, tym są bardziej aromatyczne.

Wystarczy je wyjąć ze skórki i tylko ugnieść widelcem.

Jeśli macie mało dojrzałe banany, to możecie je obrać, zawinąć w folię aluminiową i podpiec w piekarniku (180 stopni przez około 15 minut). Wtedy banany zmiękną.

Wystarczy je już tylko ostudzić, a następnie ugnieść.

chlebek bananowy z cynamonem

Jak zrobić ciasto bananowe – wskazówki

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, ale wymaga użycia miksera.

Istotne jest tutaj bardzo porządne zmiksowanie masła z cukrem – aż będzie białe i puszyste.

Aby sobie ułatwić pracę zwykle miksuję masło z cukrem pudrem, a i tak miksowanie trwa z 10 minut.

W tym czasie przygotowuję sobie banany i resztę składników.

W oryginalnym przepisie do mąki dodawana jest soda oczyszczona (1 łyżeczka), ja ją zastąpiłam proszkiem do pieczenia.

Proszek do pieczenia jest słabszy niż soda, więc trzeba go użyć więcej.

Myślę, że następnym razem upiekę to ciasto bananowe z sodą i zobaczę jaka będzie różnica.

Jak przygotować foremkę do pieczenia ciasta bananowego?

Ja smaruję formę masłem i wysypuję masłem – najlepiej użyć podłużną formę do keksa. U mnie to była forma o długości 30 cm, ale ciasto wychodzi z niej niezbyt wysokie.

Możecie użyć formę krótszą, aby mieć wyższe ciasto – wtedy wydłużcie trochę czas pieczenia – o około 10 minut.

Ps.

Koniecznie wypróbujcie inne przepisy na ciasta z owocami.

A tu moje pierwsze zdjęcia ciasta bananowego :)

ciasto bananowe_1
banana bread

  

Przepis znalazłam na stronie Food.com

Polecane przepisy ciasta z bananami

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta bananowe pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: