Ciasto bananowe wilgotne
Przepis na wilgotne ciasto z bananów
Dziś chcę Wam przedstawić przepyszne ciasto bananowe, które jest idealnym rozwiązaniem na słodki poczęstunek w ciągu dnia. To proste ciasto składa się z kilku podstawowych składników, w tym dojrzałych bananów, jajek, cukru, mąki i masła. Wszystko to daje niesamowity efekt – miękki, wilgotny i aromatyczny wypiek, który rozpływa się w ustach.
Ciasto bananowe to nie tylko przepyszny smak, ale także dobry sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, których zwykle nikt już nie chce jeść. To doskonała opcja dla miłośników słodkości, którzy chcą zjeść coś pysznego, a jednocześnie zdrowego i sycącego.
Spis treści
Przepis na ciasto bananowe
Jeśli lubisz ciasta bananowe, to koniecznie upiecz to przepyszne wilgotne ciasto z bananów.
Ciasto bananowe przepis
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia – moja miała 30 cm. Jeśli masz krótszą, to wydłuż odrobinę czas pieczenia.
Składniki
składniki na ciasto bananowe
- 110 g masła (miękkiego)
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 2 jajka (rozmiar L – roztrzepane widelcem )
- 3 banany (dojrzałe, rozgniecione widelcem, około 300 g )
- 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lekko czubate albo 1 łyżeczka sody oczyszczonej)
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić ciasto bananowe krok po kroku
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę – ucieraj długo – aż masło będzie białe.110 g masła, 150 g cukru pudru
- Banany rozgnieć widelcem, dodaj do nich jajka i wanilię – wymieszaj.2 jajka, 3 banany, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Dodaj banany do masy maślanej i zmiksuj na wolnych obrotach.
- Dodaj mąkę wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia i cynamonem.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu
- Krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do długiej foremki (o długości około 30 cm).
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół albo 170 stopni na termoobiegu) przez około 60 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szybkie ciasto bananowe – uwagi
Bardzo lubię banany i jem je prawie codziennie do porannej porcji musli :)
Zrozumiałe jest więc również to, że uwielbiam bananowe wypieki – wszelkie babeczki, ciasta i banana bread.
Jeśli szukacie przepisów z wykorzystaniem bananów, to zapraszam zapoznania się z moimi przepisami na ciasta bananowe:)
Szczególnie polecam przepis na ciasto bananowe z czekoladą z przepisu Nigela Slatera.
Dziś też mam przepis na wilgotne ciasto z bananami – tylko prostsze i z mniejszą ilością składników – przepis znalazłam na stronie Food.com.
To ciasto jest bardzo bananowe, bardzo wilgotne i bardzo sycące :)
Ciasto bananowe będzie idealne dla dzieci, świetnie się sprawdzi na wszelkich piknikach.
Dzięki swojej wilgotności nie wysycha i może długo poleżeć :)
Ciasta bananowe są zwykle bardziej mięsiste i zwarte – Amerykanie i Anglicy nazywają je zwykle Banana Bread – czyli chlebek bananowy.
Nazwa chlebek byłaby u nas trochę myląca, stąd bardziej swojsko nazywamy taki banana bread ciastem bananowym.
Jakie banany do ciasta bananowego?
Najlepsze będą tu banany już mocno dojrzałe – im bardziej brązowa skórka, im bardziej miękkie owoce, tym są bardziej aromatyczne.
Wystarczy je wyjąć ze skórki i tylko ugnieść widelcem.
Jeśli macie mało dojrzałe banany, to możecie je obrać, zawinąć w folię aluminiową i podpiec w piekarniku (180 stopni przez około 15 minut). Wtedy banany zmiękną.
Wystarczy je już tylko ostudzić, a następnie ugnieść.
Jak zrobić ciasto bananowe – wskazówki
Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, ale wymaga użycia miksera.
Istotne jest tutaj bardzo porządne zmiksowanie masła z cukrem – aż będzie białe i puszyste.
Aby sobie ułatwić pracę zwykle miksuję masło z cukrem pudrem, a i tak miksowanie trwa z 10 minut.
W tym czasie przygotowuję sobie banany i resztę składników.
W oryginalnym przepisie do mąki dodawana jest soda oczyszczona (1 łyżeczka), ja ją zastąpiłam proszkiem do pieczenia.
Proszek do pieczenia jest słabszy niż soda, więc trzeba go użyć więcej.
Myślę, że następnym razem upiekę to ciasto bananowe z sodą i zobaczę jaka będzie różnica.
Jak przygotować foremkę do pieczenia ciasta bananowego?
Ja smaruję formę masłem i wysypuję masłem – najlepiej użyć podłużną formę do keksa. U mnie to była forma o długości 30 cm, ale ciasto wychodzi z niej niezbyt wysokie.
Możecie użyć formę krótszą, aby mieć wyższe ciasto – wtedy wydłużcie trochę czas pieczenia – o około 10 minut.
Ps.
Koniecznie wypróbujcie inne przepisy na ciasta z owocami.
A tu moje pierwsze zdjęcia ciasta bananowego :)
Przepis znalazłam na stronie Food.com
Polecane przepisy ciasta z bananami
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta bananowe pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto bananowe prosty przepis
Uwielbiasz banany tak samo jak ja i dodawałbyś je praktycznie do każdego dania? Mój przepis na ciasto bananowe pozytywnie Cię zaskoczy i sprawi, że będziesz często do niego wracać. To ciasto z bananami smakuje dosłownie każdemu - i dzieciom, i dorosłym, a dodatkowo zawsze wychodzi mięciutkie. Wilgotne ciasto bananowe to doskonały dodatek do kawy, na przyjęcie rodzinne, a nawet jako przekąska do szkoły lub pracy. Jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe i sycące! Ogromnym plusem, ale także zaletą ciasta bananowego jest to, że jego główny składnik, czyli banany są dostępne cały rok. Dzięki temu, możesz cieszyć swoje podniebienie przesłodkim ciastem z bananów niemalże codziennie.
Przepis na proste ciasto z bananami
Ciasto z bananami jest przeze mnie dogłębnie dopracowane, więc nie musisz mieć obaw, że coś Ci nie wyjdzie. Przepis na ciasto bananowe jest dosyć łatwy, z pewnością sobie poradzisz. Zaproś także dzieci do wspólnego pieczenia, przysporzy im to wiele radości i zabawy. Wypiek możesz udekorować czymkolwiek chcesz. Doskonały do tego będzie cukier puder, rozpuszczona czekolada i wiele innych posypek lub polew, jakie przyjdą Ci do głowy.
Wypróbuj również inne moje przepisy na owocowe ciasta, które zawsze wychodzą po prostu obłędnie! Koniecznie musisz upiec wegańskie ciasto z malinami, nawet jeśli nie jesteś weganinem. Jest łatwe do wykonania, a jego smak sprawi, że się rozpłyniesz.