Przepis na wilgotne ciasto z bananów


ciasto bananowe wilgotne


Bardzo lubię banany i jem je prawie codziennie do porannej porcji musli :)

Zrozumiałe jest więc również to, że uwielbiam bananowe wypieki – wszelkie babeczki, ciasta i banana bread.

Jeśli szukacie przepisów z wykorzystaniem bananów, to zapraszam zapoznania się z moimi przepisami na ciasta bananowe:)

Szczególnie polecam przepis na ciasto bananowe z czekoladą z przepisu Nigela Slatera.

Dziś też mam przepis na wilgotne ciasto z bananami – tylko prostsze i z mniejszą ilością składników – przepis znalazłam na stronie Food.com.

To ciasto jest bardzo bananowe, bardzo wilgotne i bardzo sycące :)

Ciasto bananowe będzie idealne dla dzieci, świetnie się sprawdzi na wszelkich piknikach.

Dzięki swojej wilgotności nie wysycha i może długo poleżeć :)

Jakie banany do ciasta bananowego?

Najlepsze będą tu banany już mocno dojrzałe – im bardziej brązowa skórka, im bardziej miękkie owoce, tym są bardziej aromatyczne.

Wystarczy je wyjąć ze skórki i tylko ugnieść widelcem.

Jeśli macie mało dojrzałe banany, to możecie je obrać, zawinąć w folię aluminiową i podpiec w piekarniku (180 stopni przez około 15 minut). Wtedy banany zmiękną.

Wystarczy je już tylko ostudzić, a następnie ugnieść.

Jak zrobić ciasto bananowe?

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, ale wymaga użycia miksera.

Istotne jest tutaj bardzo porządne zmiksowanie masła z cukrem – aż będzie białe i puszyste.

Aby sobie ułatwić pracę zwykle miksuję masło z cukrem pudrem, a i tak miksowanie trwa z 10 minut.

W tym czasie przygotowuję sobie banany i resztę składników.

W oryginalnym przepisie do mąki dodawana jest soda oczyszczona (1 łyżeczka), ja ją zastąpiłam proszkiem do pieczenia.

Proszek do pieczenia jest słabszy niż soda, więc trzeba go użyć więcej. Myślę, że następnym razem upiekę to ciasto bananowe z sodą i zobaczę jaka będzie różnica.

Smaruję formę masłem i wysypuję masłem – najlepiej użyć podłużną formę do keksa. U mnie to była forma o długości 30 cm, ale ciasto wychodzi z niej niezbyt wysokie.

Możecie użyć formę krótszą, aby mieć wyższe ciasto – wtedy wydłużcie trochę czas pieczenia – o około 10 minut.


wilgotne ciasto bananowe proste ciasto bananowe

chlebek bananowy z cynamonem chlebek bananowy z cynamonem

A tu moje pierwsze zdjęcia ciasta bananowego :)

ciasto bananowe_1  banana bread

Przepis na ciasto bananowe do druku

ciasto bananowe wilgotne

Ciasto bananowe

Wypieki Beaty
Przepis na foremkę keksową o długości około 30 cm
3.82 z 75 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia amerykańska
Porcje 11
Kalorie 265 kcal

Wyposażenie

  • Podłużna forma do pieczenia - moja miała 30 cm. Jeśli masz krótszą, to wydłuż odrobinę czas pieczenia.

Składniki
  

  • 110 g masła miękkiego
  • 150 g cukru pudru 1 szklanka
  • 2 jajka rozmiar L - roztrzepane widelcem
  • 3 banany dojrzałe, rozgniecione widelcem, około 300 g po obraniu
  • 225 g mąki 1,5 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia albo 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii opcjonalnie
  • 1 łyżeczka cynamonu

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę - ucieraj długo - aż masło będzie białe.
  • Banany rozgnieć widelcem, dodaj do nich jajka i wymieszaj.
  • Dodaj banany do masy maślanej i zmiksuj na wolnych obrotach.
  • Dodaj mąkę wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  • Krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do długiej foremki (o długości około 30 cm).
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół albo 170 stopni na termoobiegu) przez około 60 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 265kcalWeglowodany: 42gBiałko: 3.5gTłuszcz: 10gBłonnik: 1.2g
Słowa kluczowe banany, cynamon, masło
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam na stronie Food.com