Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto bananowe z czekoladą

Ciasto bananowe z czekoladą

 

ciasto bananowe

 

Muszę przyznać, że lubię ciasta z bananami, a już szczególnie takie ciasto bananowe z czekoladą 🙂

To ciasto zrobiłam przed samym wyjazdem na urlop.

W kuchni leżały banany, które przy próbie przewiezienia rozpaćkały by się na miazgę, więc nie myśląc długo, włączyłam mikser i ukręciłam szybkie ciasto bananowe.

Jako że mój mąż średnio przepada za takimi ciastami, to postawiłam na wersję czekoladową, aby lekko przytłumić smak bananów.

Ciasto wyszło pyszne i mega wilgotne (jak to ciasta bananowe mają w zwyczaju), a do tego okazało się, że świetnie sobie poradziło w jeździe w bagażniku przez kilkanaście godzin – muszę przyznać, że ciacho smakowało rewelacyjnie z kawą pitą bladym świtem w samochodzie – bo było niezłe śniadanko 🙂

Jeśli szukacie prostego, smacznego ciasta, które może wiele „znieść”, to jest to przepis właśnie dla was 😀

A po inne bananowe przepisy zapraszam na blog – znajdziecie np. odwrócone ciasto bananowe, albo bardzo wilgotne ciasto bananowe 🙂

 

ciasto bananowe z czekoladą

 

ciasto z bananami

 

ciasto czekoladowe z bananami

 

ciasto bananowe z czekoladą

 

Ciasto bananowe z czekoladą
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 16
Składniki
  • 3-4 dojrzałe i miękkie banany - około 400 g bez skórek
  • 350 g mąki
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • 170 ml oleju
  • 200 g cukru - może być brązowy, albo kokosowy
  • 3 duże jajka
  • 360 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g posiekanej mlecznej czekolady lub kropelek czekoladowych
Wykonanie
  1. Do misy miksera włóż banany, dodaj jogurt naturalny, olej, jajka i cukier - zmiksuj wszystko razem mikserem.
  2. W drugiej misce zmieszaj mąkę, proszek pieczenia, kakao, sodę, cynamon i sól.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych i krótko wymieszaj - tylko do połączenia.
  4. Dodaj do ciasta ¾ czekolady i wymieszaj.
  5. Przelej ciasto do formy o wielkości około 24/24 cm, a na wierzch wysyp resztę czekolady.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ciasto ostudź.
  8. Wierzch możesz dodatkowo udekorować lukrem albo rozpuszczoną czekoladą.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 276 Tłuszcze: 15,9 g Węglowodany: 28,5 g Błonnik: 1,1 g Białka: 5,8 g
 

 

ciasto bananowe

Related Post

Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux