Przepis na ciasto czekoladowe z bananami

ciasto czekoladowe z bananami


Muszę przyznać, że lubię ciasta z bananami, a już szczególnie takie ciasto bananowe z czekoladą :)

To ciasto zrobiłam przed samym wyjazdem na urlop.

W kuchni leżały banany, które przy próbie przewiezienia rozpaćkały by się na miazgę, więc nie myśląc długo, włączyłam mikser i ukręciłam szybkie ciasto bananowe.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z bananami?

Zrobisz je bardzo łatwo. W jednej misce umieść mokre składniki i pokrojonego banana – zmiksuj razem aż banan się rozpadnie.

W drugiej misce zmieszaj suche składniki.

Teraz połącz mokre z suchymi i wymieszaj. Przelej do foremki i upiecz.

Ciasto wychodzi pyszne i mega wilgotne (jak to ciasta bananowe mają w zwyczaju).

Do tego okazało się, że to ciasto bananowe z czekoladą świetnie sobie poradziło w jeździe w bagażniku przez kilkanaście godzin. Zupełnie nic mu się nie stało! A zaraz po przyjeździe mogliśmy się nim uraczyć 😀

Muszę przyznać, że ciacho smakowało rewelacyjnie z kawą pitą bladym świtem – to było niezłe śniadanko :)

Jeśli szukacie prostego, smacznego ciasta, które może wiele „znieść”, to jest to przepis właśnie dla was :D

A po inne bananowe przepisy zapraszam na blog – znajdziecie np. odwrócone ciasto bananowe, albo bardzo wilgotne ciasto bananowe :)

ciasto bananowe z czekoladą

ciasto z bananami

ciasto czekoladowe z bananami

ciasto bananowe z czekoladą

Przepis na ciasto bananowo czekoladowe

ciasto czekoladowo-bananowe

Ciasto bananowe z czekoladą

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto bananowo czekoladowe - pyszne i wilgotne.
3.39 z 18 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 16
Kalorie 276 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę 24/24 cm.

Składniki
  

  • 3-4 banany dojrzałe i miękkie - około 400 g bez skórek
  • 350 g mąki
  • 1 łyżka kakao czubata
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 170 ml oleju
  • 200 g cukru - może być brązowy, albo kokosowy
  • 3 jajka rozmiar L
  • 360 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g czekolady mlecznej - posiekanej lub kropelek czekoladowych

Instrukcja
 

  • Do misy miksera włóż banany, dodaj jogurt naturalny, olej, jajka i cukier - zmiksuj wszystko razem mikserem.
  • W drugiej misce zmieszaj mąkę, proszek pieczenia, kakao, sodę, cynamon i sól.
  • Dodaj suche składniki do mokrych i krótko wymieszaj - tylko do połączenia.
  • Dodaj do ciasta 3/4 czekolady i wymieszaj.
  • Przelej ciasto do formy o wielkości około 24/24 cm, a na wierzch wysyp resztę czekolady.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
  • Wierzch możesz dodatkowo udekorować lukrem albo rozpuszczoną czekoladą.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 276kcalWeglowodany: 28.5gBiałko: 5.8gTłuszcz: 15.9gBłonnik: 1.1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ciasto bananowe