Przepis na proste ciasto czekoladowe z bananami
Muszę przyznać, że lubię ciasta z bananami, a już szczególnie takie ciasto bananowe z czekoladą :)
To ciasto zrobiłam przed samym wyjazdem na urlop.
W kuchni leżały banany, które przy próbie przewiezienia rozpaćkały by się na miazgę, więc nie myśląc długo, włączyłam mikser i ukręciłam szybkie ciasto.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z bananami?
Otóż bardzo łatwo!
W jednej misce umieść mokre składniki i pokrojonego banana – zmiksuj razem aż banan się rozpadnie. Będziecie tu potrzebować 3-4 dojrzałe banany, jajka, olej i jogurt naturalny.
W drugiej misce zmieszaj suche składniki.
Teraz połącz mokre z suchymi, wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj.
Przelej do foremki i upiecz.
Ciasto wychodzi pyszne i mega wilgotne (jak to ciasta bananowe mają w zwyczaju).
Do tego okazało się, że to czekoladowe ciasto bananowe świetnie sobie poradziło w jeździe w bagażniku przez kilkanaście godzin.
Zupełnie nic mu się nie stało! A zaraz po przyjeździe mogliśmy się nim uraczyć 😀
Muszę przyznać, że ciacho smakowało rewelacyjnie z kawą pitą bladym świtem – to było niezłe śniadanko :)
Jeśli szukacie prostego, smacznego ciasta, które może wiele „znieść”, to jest to przepis właśnie dla was :D
A po inne bananowe przepisy zapraszam na blog – znajdziecie np. odwrócone ciasto bananowe, albo bardzo wilgotne ciasto bananowe :)
Zachęcam także do sprawdzenia moich przepisów na ciasta czekoladowe.
Ciasto bananowe z czekoladą przepis do druku

Ciasto bananowe z czekoladą
Wyposażenie
- Przepis na formę 24/24 cm.
Składniki
- 3-4 banany dojrzałe i miękkie - około 400 g bez skórek
- 350 g mąki
- 1 łyżka kakao czubata
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 170 ml oleju
- 200 g cukru - może być trzcinowy, albo kokosowy
- 3 jajka rozmiar L
- 360 ml jogurtu naturalnego
- 100 g czekolady mlecznej - posiekanej lub kropelek czekoladowych
Instrukcja
- Do misy miksera włóż banany, dodaj jogurt naturalny, olej, jajka i cukier - zmiksuj wszystko razem mikserem.3-4 banany, 170 ml oleju, 3 jajka, 360 ml jogurtu naturalnego, 200 g cukru
- W drugiej misce zmieszaj mąkę, proszek pieczenia, kakao, sodę, cynamon i sól.350 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżka kakao
- Dodaj suche składniki do mokrych i krótko wymieszaj - tylko do połączenia.
- Dodaj do ciasta 3/4 czekolady i wymieszaj.100 g czekolady
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 24/24 cm, a na wierzch wysyp resztę czekolady.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
- Wierzch możesz dodatkowo udekorować lukrem albo rozpuszczoną czekoladą.