Przepis na proste ciasto drożdżowe z bananami w karmelu

Ja to jednak jestem ogromną wielbicielką ciast drożdżowych!
Jak widzę i czuję cieplutką drożdżówkę, to nie mogę się powstrzymać od podjadania.
Nie inaczej było z tym ciastem drożdżowym z bananami w karmelu.
Rodzinie zabroniłam się do niego dobierać – bo wiadomo – zdjęcia trzeba zrobić 😂🤣 A sama przy okazji krojenia kawałków do zdjęć podjadałam sobie po cichutku.
A to się kawałek kruszonki oderwał, a to się ciasto nie równo pokroiło 😁
Beznadziejny ze mnie przypadek!
Kto jeszcze tak ma? Kto rozumie ten niezwykły pociąg do drożdży? Proszę się przyznać bez strachu! 😁
Jak zrobić taką drożdżówkę z bananami w karmelu?
Najpierw przygotujcie ciasto drożdżowe – u mnie nieodzowny jest przy tym mikser.
On „odwala” całą ciężką robotę 😁
Gdy ciasto jest gotowe i ładnie sobie wyrasta w cieple, to wtedy bierzemy się za banany w karmelu.
W pierwszej kolejności robimy karmel – możecie go zrobić na patelni, a potem dodajemy do niego rozgniecione widelcem widelcem.
Mieszamy, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto krótko ponownie zagniatamy i przekładamy do foremki. Wykładamy banany, a na nie kruszonkę.
I do piekarnika.
I już po około 30 minutach mamy cieplutkie, pachnące ciasto drożdżowe z bananami :)
Wszystkich wielbicieli drożdżowych wypieków zapraszam do wypróbowania innych przepisów na te pyszności.






Ciasto drożdżowe w bananami w karmelu przepis do druku

Ciasto drożdżowe w bananami w karmelu
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki
ciasto drożdżowe
- 25 g świeżych drożdży
- 120 ml ciepłego mleka
- 300 g mąki 2 szklanki
- 50 g cukru 1/4 szklanki
- 2 jajka rozmiar L
- 25 ml oleju 2 łyżki
banany w karmelu
- 2 banany około 200 g
- 100 g cukru pół szklanki
- 50 g masła
- 90 ml śmietanki kremówki
kruszonka
- 100 g mąki 2/3 szklanki
- 70 g cukru 1/3 szklanki
- 60 g masła 3 lekko czubate łyżki
Instrukcja
ciasto drożdżowe
- Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, zalej letnim mlekiem i wymieszaj.
- Przykryj drożdże i odstaw na około 15 minut aż zaczną pracować.
- W misie miksera umieść mąkę, jajka, resztę cukru oraz olej.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca na około godzinę.
banany w karmelu
- Na suchą patelnię wsyp cukier i dodaj łyżkę wody – podgrzewaj aż cały cukier się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy.
- Dodaj do rozpuszczonego cukru masło i ostrożnie wymieszaj.
- Wlej śmietankę i mieszaj aż sos nabierze gładkości.
- Banany pokrój w plasterki, a następnie ugnieć widelcem.
- Dodaj banany do sos karmelowego i wymieszaj – odstaw do wystudzenia.
kruszonka
- Wsyp do miseczki mąkę, dodaj cukier oraz pokrojone na kawałki masło.
- Rozgnieć całość palcami tak aby utworzyć grudki.
ciasto
- Formę do pieczenia o średnicy około 26 cm posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko wymieszaj i przełóż do foremki.
- Na wierzch wyłóż banany w karmelu.
- Posyp ciasto kruszonką.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na pół godziny, aby podrosło.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (tryb góra-dół).
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 35 minut – aż będzie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
Składniki Odżywcze
Zakręcone ciasteczka z konfiturą
Sprawdź ten przepis
Proste ciasto marchewkowe
Sprawdź ten przepis
Tarta czekoladowa z bananami
Sprawdź ten przepis