Zdrowe ciasto bananowe
Ciast bananowych trochę się już u mnie przewinęło ;) a to wszystko dlatego, że niepotrzebnie kupuję banany, których potem nikt nie je ;)
Tym razem – moje nadmiernie dojrzałe banany przerobiłam na zdrowszą wersję ciasta.
Użyłam do niego mąkę pełnoziarnistą, dodałam olej kokosowy i miód.
Nie ma tu białego cukru i laktozy.
Za to mamy rewelacyjne, wilgotne, mega sycące ciasto :)
I nawet mój mąż nie powiedział z wyrzutem, że „jakieś zdrowe to ciasto chyba” 😂🤣
Zjadł on, zjadły dzieci (córka nawet chciała dokładkę) i zjedli koledzy męża w pracy :)
Wszyscy niezmiernie zadowoleni – to najlepsza reklama.
Zapraszam was na zdrowe ciasto bananowe – zdrowe i pyszne – można jeść bez wyrzutów sumienia.






Zdrowe ciasto bananowe – przepis do druku
Zdrowe ciasto bananowe
- 4 dojrzałe banany -moje po obraniu miały 405 g
- 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 90 g miodu
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 185 g (1 i ⅓ szklanki) mąki pełnoziarnistej - użyłam pszenną
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- pół łyżeczki soli
- 50 g posiekanej czekolady - użyłam gorzką
- Banany rozgnieć widelcem, a następnie zmieszaj z olejem kokosowym, miodem, wanilią i jajkami.
- W drugiej misce zmieszaj suche składniki - mąkę, sodę, cynamon i sól.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie.
- Dodaj czekoladę i wymieszaj.
- Keksówkę o rozmiarze około 25/10 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto, wyrównaj.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
- Zaraz po upieczeniu - jeszcze gorące ciasto - możesz posmarować z wierzchu odrobiną miodu.
- Ciasto ostudź na kratce.
Przepis znalazłam tutaj.
Gdybym nie znała przepisu, nigdy bym nie zgadła że jest tu mąka pełnoziarnista. Ciasto jest puszyste, nie za słodkie i w tym wszystkim wyjątkowe. Nazwa adekwatna do wypieku :)
Super, że ci ciasto tak przypadło do gustu :) dla mnie jest bombowe :)
Świetne Na pewno wypróbuję