Przepis na zdrowe ciasto bananowe na mące pełnoziarnistej
Ciast bananowych trochę się już u mnie przewinęło ;) a to wszystko dlatego, że niepotrzebnie kupuję banany, których potem nikt nie je ;)
Tym razem – moje nadmiernie dojrzałe banany przerobiłam na zdrowszą wersję ciasta.
Użyłam do niego mąkę pełnoziarnistą, dodałam olej kokosowy i miód.
Nie ma tu białego cukru i laktozy.
Za to mamy rewelacyjne, wilgotne, mega sycące zdrowe ciasto bananowe :)
I nawet mój mąż nie powiedział z wyrzutem, że „jakieś zdrowe to ciasto chyba” 😂🤣
Zjadł on, zjadły dzieci (córka nawet chciała dokładkę) i zjedli koledzy męża w pracy :)
Wszyscy niezmiernie zadowoleni – to najlepsza reklama.
Zapraszam was na zdrowe ciasto bananowe – zdrowe i pyszne – można jeść bez wyrzutów sumienia.






Zdrowe ciasto bananowe – przepis do druku

Zdrowe ciasto bananowe
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 25/10 cm - średnia keksówka.
Składniki
- 4 banany dojrzałe - -moje po obraniu miały 405 g
- 50 g oleju kokosowego rozpuszczonego
- 90 g miodu
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 185 g mąki pełnoziarnistej (1 i 1/3 szklanki) - użyłam pszenną
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g czekolad posiekanej - użyłam gorzką
Instrukcja
- Banany rozgnieć widelcem, a następnie zmieszaj z olejem kokosowym, miodem, wanilią i jajkami.
- W drugiej misce zmieszaj suche składniki - mąkę, sodę, cynamon i sól.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie.
- Dodaj czekoladę i wymieszaj.
- Keksówkę o rozmiarze około 25/10 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto, wyrównaj.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
- Zaraz po upieczeniu - jeszcze gorące ciasto - możesz posmarować z wierzchu odrobiną miodu.
- Ciasto ostudź na kratce.
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam tutaj.