Zdrowe ciasto bananowe

 

zdrowe ciasto bananowe

 

Ciast bananowych trochę się już u mnie przewinęło ;) a to wszystko dlatego, że niepotrzebnie kupuję banany, których potem nikt nie je ;)

Tym razem – moje nadmiernie dojrzałe banany przerobiłam na zdrowszą wersję ciasta.

Użyłam do niego mąkę pełnoziarnistą, dodałam olej kokosowy i miód.

Nie ma tu białego cukru i laktozy.

Za to mamy rewelacyjne, wilgotne, mega sycące ciasto :)

I nawet mój mąż nie powiedział z wyrzutem, że „jakieś zdrowe to ciasto chyba” 😂🤣

Zjadł on, zjadły dzieci (córka nawet chciała dokładkę) i zjedli koledzy męża w pracy :)

Wszyscy niezmiernie zadowoleni – to najlepsza reklama.

Zapraszam was na zdrowe ciasto bananowe – zdrowe i pyszne – można jeść bez wyrzutów sumienia.

 

pełnoziarniste ciasto bananowe ciasto bananowe z czekoladą
 

kokosowe ciasto bananowe ciasto bananowe z olejem kokosowym
 

pełnoziarniste ciasto bananowe ciasto bananowe z czekoladą
 

Zdrowe ciasto bananowe – przepis do druku

 

zdrowe ciasto bananowe

Zdrowe ciasto bananowe

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto bananowe w zdrowszej wersji.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Porcje 10
Kalorie 246 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 25/10 cm - średnia keksówka.

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Banany rozgnieć widelcem, a następnie zmieszaj z olejem kokosowym, miodem, wanilią i jajkami.
  • W drugiej misce zmieszaj suche składniki - mąkę, sodę, cynamon i sól.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie.
  • Dodaj czekoladę i wymieszaj.
  • Keksówkę o rozmiarze około 25/10 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto, wyrównaj.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
  • Zaraz po upieczeniu - jeszcze gorące ciasto - możesz posmarować z wierzchu odrobiną miodu.
  • Ciasto ostudź na kratce.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 246kcalWeglowodany: 35gBiałko: 6gTłuszcz: 9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Przepis znalazłam tutaj.