Zdrowe ciasto bananowe

 

zdrowe ciasto bananowe

 

Ciast bananowych trochę się już u mnie przewinęło 😉 a to wszystko dlatego, że niepotrzebnie kupuję banany, których potem nikt nie je 😉

Tym razem – moje nadmiernie dojrzałe banany przerobiłam na zdrowszą wersję ciasta.

Użyłam do niego mąkę pełnoziarnistą, dodałam olej kokosowy i miód.

Nie ma tu białego cukru i laktozy.

Za to mamy rewelacyjne, wilgotne, mega sycące ciasto 🙂

I nawet mój mąż nie powiedział z wyrzutem, że „jakieś zdrowe to ciasto chyba” 😂🤣

Zjadł on, zjadły dzieci (córka nawet chciała dokładkę) i zjedli koledzy męża w pracy 🙂

Wszyscy niezmiernie zadowoleni – to najlepsza reklama.

Zapraszam was na zdrowe ciasto bananowe – zdrowe i pyszne – można jeść bez wyrzutów sumienia.

 

pełnoziarniste ciasto bananowe ciasto bananowe z czekoladą
 

kokosowe ciasto bananowe ciasto bananowe z olejem kokosowym
 

pełnoziarniste ciasto bananowe ciasto bananowe z czekoladą
 

Zdrowe ciasto bananowe – przepis do druku

 

Zdrowe ciasto bananowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 25/10 cm - średnia keksówka.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 10
Składniki
  • 4 dojrzałe banany -moje po obraniu miały 405 g
  • 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 90 g miodu
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 185 g (1 i ⅓ szklanki) mąki pełnoziarnistej - użyłam pszenną
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • 50 g posiekanej czekolady - użyłam gorzką
Wykonanie
  1. Banany rozgnieć widelcem, a następnie zmieszaj z olejem kokosowym, miodem, wanilią i jajkami.
  2. W drugiej misce zmieszaj suche składniki - mąkę, sodę, cynamon i sól.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie.
  4. Dodaj czekoladę i wymieszaj.
  5. Keksówkę o rozmiarze około 25/10 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Przelej ciasto, wyrównaj.
  7. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
  8. Zaraz po upieczeniu - jeszcze gorące ciasto - możesz posmarować z wierzchu odrobiną miodu.
  9. Ciasto ostudź na kratce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 246 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 35 g Białka: 6 g

 

 

Przepis znalazłam tutaj.