Ciasto bananowe z kruszonką

 

ciasto bananowe z kruszonką

 

Ups, I did it again 😉

Powoli ciasta bananowe zaczynają wyrastać na faworyta jeśli chodzi o ciasta z owocami.

Oprócz dzisiejszego jest już 10 innych przepisów (o ile się nie pomyliłam w obliczeniach)- a nie liczę tu dodatkowych przepisów na babeczki, placki, lody i gofry.

Jest coś takiego w tych owocach, że aż same się proszą, aby je dodać do ciasta – nie wiem, czy wiecie, że taki banan może zastąpić w cieście 1 jajko?

Zabawne jest, że ja ciągle kupuję banany, a samych owoców praktycznie nie jemy – czasami używam je do koktajli. Na ogół leżą sobie i leżą, aż robią się brązowe i trzeba coś z nimi zrobić.

I co ja wtedy zwykle robię?

Oczywiście, że ciacho 😀

Zaczynam podejrzewać, że moja podświadomość każe mi ciągle kupować te banany, aby je potem przerabiać na słodkie wypieki.

Macie ten sam problem, co ja?

Bo nie wiem, czy to leczyć, czy też się poddać 😉

 

ciasto z bananami i kruszonką

 

bananowe ciasto z kruszonką

 

ciasto owocowe z kruszonką

 

proste ciasto bananowe z kruszonką

 

Ciasto bananowe z kruszonką
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 16
Składniki
ciasto:
  • 3 dojrzałe banany
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 110 g oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
kruszonka:
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 150 g (1 szklanka) mąki
  • 60 g (trochę ponad ⅓ szklanki) cukru
Wykonanie
  1. Banany rozgnieć widelcem, dodaj do nich cukier, jajka, olej, mleko i wanilię - zmiksuj do połączenia składników.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników - wymieszaj.
  3. Rozpuszczone masło zmieszaj z mąką i cukrem tak aby utworzyły kruszonkę.
  4. Formę do pieczenia o wielkości 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Przelej do niej ciasto.
  6. Wierzch posyp kruszonką.
  7. Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 40-50 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 300 Tłuszcze: 13 g Węglowodany: 42 g Błonnik: 1 g Białka: 4,7 g

 

 

proste ciasto z bananami i kruszonką