Ciasto bananowe z kruszonką
Ups, I did it again ;)
Powoli ciasta bananowe zaczynają wyrastać na faworyta jeśli chodzi o ciasta z owocami.
Oprócz dzisiejszego jest już 10 innych przepisów (o ile się nie pomyliłam w obliczeniach)- a nie liczę tu dodatkowych przepisów na babeczki, placki, lody i gofry.
Jest coś takiego w tych owocach, że aż same się proszą, aby je dodać do ciasta – nie wiem, czy wiecie, że taki banan może zastąpić w cieście 1 jajko?
Zabawne jest, że ja ciągle kupuję banany, a samych owoców praktycznie nie jemy – czasami używam je do koktajli. Na ogół leżą sobie i leżą, aż robią się brązowe i trzeba coś z nimi zrobić.
I co ja wtedy zwykle robię?
Oczywiście, że ciacho :D
Zaczynam podejrzewać, że moja podświadomość każe mi ciągle kupować te banany, aby je potem przerabiać na słodkie wypieki.
Macie ten sam problem, co ja?
Bo nie wiem, czy to leczyć, czy też się poddać ;)
Ciasto bananowe z kruszonką
- 3 dojrzałe banany
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 110 g oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mleka
- 300 g (2 szklanki) mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g rozpuszczonego masła
- 150 g (1 szklanka) mąki
- 60 g (trochę ponad ⅓ szklanki) cukru
- Banany rozgnieć widelcem, dodaj do nich cukier, jajka, olej, mleko i wanilię - zmiksuj do połączenia składników.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników - wymieszaj.
- Rozpuszczone masło zmieszaj z mąką i cukrem tak aby utworzyły kruszonkę.
- Formę do pieczenia o wielkości 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej do niej ciasto.
- Wierzch posyp kruszonką.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 40-50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Za takie ciacho dałabym się pokroić :D no zdjęcie istna petarda!
Dziękuję bardzo – miło widzieć takie słowa :)
Uwielbiam banany pod każdą postacią! <3
W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3
Ja też Natalia :)
My też mamy słabość do bananowych ciast :)
:)
o jak sa banany to juz lubię :)
To tak jak ja :)