Przepis na domowe lody borówkowe z bananem
O rety! Jak ja dawno nie dodawałam żadnego przepisu na lody.
Już się szybciutko poprawiam i zapraszam na rewelacyjne lody borówkowo-bananowe.
Coś czuję, że to będzie mój hit lata :)
Sama się sobie dziwię, że nigdy wcześniej nie pomyślałam o lodach bananowych, bo są po prostu przepyszne, a bananowy smak świetnie się komponuje z borówkami.
W tych lodach powstał duet idealny – mnóstwo borówek, banany, odrobina cukru i trochę śmietany kremówki.
Użyłam mrożone owoce, więc i lody były wcześniej gotowe (chociaż zaczęłam się już do nich dobierać zanim się porządnie zamroziły :)).
Przygotujcie swoim dzieciom te lody, a na pewno je pokochają (wy zresztą również).
I jeszcze jedno – nie potrzebujecie do nich maszynki :)
Zapraszam was także na szybkie lody owocowe, lody o smaku solonego karmelu, lody bananowe z mango, albo na twarożkowo-truskawowe lody.
Lody borówkowo-bananowe przepis

Lody borówkowo-bananowe
Składniki
masa borówkowa:
- 200 g borówek mrożonych (lub jagód)
- 50 g cukru pudru 1/3 szklanki
- 200 ml śmietany kremówki
masa bananowa:
- 2 banany bardziej dojrzałe
- 1 łyżka miodu
- 50 ml śmietany kremówki
Instrukcja
- Banany pokrój w cienkie plasterki, włóż do pojemniczka i schowaj do zamrażarki na około 3 godziny.2 banany
- Borówki (albo jagody) zmiksuj razem z cukrem i kremówką, a następnie przełóż do pojemniczka i schowaj do zamrażarki.200 g borówek, 50 g cukru pudru, 200 ml śmietany kremówki
- Zamrożone banany zmiksuj z miodem i kremówką.1 łyżka miodu, 50 ml śmietany kremówki
- Dołóż masę bananową do borówkowej i delikatnie wymieszaj.
- Schłodź lody przez kilka godzin.
Przepis pochodzi z majowej gazetki Tupperware.