Przepis na lody z białą czekoladą z malinami
Ostatnio zrobiłam z córką nowe lody – lody biała czekolada z malinami.
Weronika bardzo chciała wypróbować nową foremkę do lodów na patyku.
Co pół godziny pojawiała się u mnie robiąc „oczy kota” ze Shreka.
Po dwóch dniach takich wędrówek wreszcie się złamałam, chociaż strasznie mi się nie chciało.
Wzięłyśmy się w końcu do pracy.
Jak zrobić lody biała czekolada z malinami?
Najpierw podgrzej mleko i dodaj do niego białą czekoladę – mieszaj aż się rozpuści.
Teraz musisz ostudzić to mleko – najlepiej zrobić to wieczorem i schłodzić mleko z czekoladą przez noc.
Maliny podgrzej w rondelku (jeśli masz mrożone, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać) i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek.
Zimną śmietankę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta i wtedy wlej do niej powoli schłodzone mleko z czekoladą.
Jeśli masz maszynkę do lodów, to przelej do niej całość i mieszaj aż masa zgęstnieje. Jeśli nie masz takiej maszynki, to przelej masę do pojemniczka i schowaj do lodówki, aż zacznie gęstnieć. Wtedy dodaj do lodów przetarte maliny i delikatnie przemieszaj, tak aby powstały pasma.
Ja część masy wpakowałam do foremek na lody, a to co zostało do normalnej foremki i schłodziłam :)
Nie muszę wam chyba mówić, że połączenie białej czekolady i malin jest bombowe :)
Mimo użycia słodkiej czekolady lody nie są wcale mocno słodkie – szczególnie po dodaniu do nich kwaskowatych malin.
My je przygotowaliśmy w maszynce do lodów – aby było szybciej, ale jeśli nie macie takiej maszynki, to możecie je od razu schładzać w zamrażarce.
Zachęcam was do wypróbowania innych przepisów na domowe lody – na pewno znajdziecie tam coś dla siebie.
Lody biała czekolada z malinami – przepis do druku

Lody biała czekolada z malinami
Składniki
- 100 g białej czekolady
- 250 ml mleka - użyłam półtłuste
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 200 g malin
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
Instrukcja
- Mleko podgrzej, dodaj do niego połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
- Mieszaninę ostudź, a następnie mocno schłódź w lodówce - najlepiej przez noc.
- Maliny umieść w rondelku razem z cukrem i gotuj aż owoce się rozpadną.
- Przetrzyj owoce razem z sokiem przez gęste sito - tak aby pozbyć się pestek - ostudź.
- Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
- Wolno wlej zimne mleko z białą czekoladą - ciągle miksuj.
- Masę przelej do schłodzonej maszynki do lodów (jeśli masz) i mieszaj do zgęstnienia.
- Jeśli nie masz maszynki, to przelej masę do foremki i wstaw do zamrażarki - co jakieś pół godziny przemieszaj masę.
- Gdy masa zacznie mocno gęstniej wlej do lodów sos malinowy i delikatnie przemieszaj - już więcej lodów nie mieszaj.
- Zamróź całość.