Przepis na lody z białą czekoladą z malinami

lody biała czekolada z malinami


Ostatnio zrobiłam z córką nowe lody – lody biała czekolada z malinami.

Weronika bardzo chciała wypróbować nową foremkę do lodów na patyku.

Co pół godziny pojawiała się u mnie robiąc „oczy kota” ze Shreka.

Po dwóch dniach takich wędrówek wreszcie się złamałam, chociaż strasznie mi się nie chciało.

Wzięłyśmy się w końcu do pracy.

Jak zrobić lody biała czekolada z malinami?

Najpierw podgrzej mleko i dodaj do niego białą czekoladę – mieszaj aż się rozpuści.

Teraz musisz ostudzić to mleko – najlepiej zrobić to wieczorem i schłodzić mleko z czekoladą przez noc.

Maliny podgrzej w rondelku (jeśli masz mrożone, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać) i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek.

Zimną śmietankę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta i wtedy wlej do niej powoli schłodzone mleko z czekoladą.

Jeśli masz maszynkę do lodów, to przelej do niej całość i mieszaj aż masa zgęstnieje. Jeśli nie masz takiej maszynki, to przelej masę do pojemniczka i schowaj do lodówki, aż zacznie gęstnieć. Wtedy dodaj do lodów przetarte maliny i delikatnie przemieszaj, tak aby powstały pasma.

Ja część masy wpakowałam do foremek na lody, a to co zostało do normalnej foremki i schłodziłam :)

Nie muszę wam chyba mówić, że połączenie białej czekolady i malin jest bombowe :)

Mimo użycia słodkiej czekolady lody nie są wcale mocno słodkie – szczególnie po dodaniu do nich kwaskowatych malin.

My je przygotowaliśmy w maszynce do lodów – aby było szybciej, ale jeśli nie macie takiej maszynki, to możecie je od razu schładzać w zamrażarce.

Zachęcam was do wypróbowania innych przepisów na domowe lody – na pewno znajdziecie tam coś dla siebie.


domowe lody z malinami lody waniliowe z malinami

kremowe domowe lody na patyku domowe lody na patyku

kremowe lody z malinami lody z malinami

Lody biała czekolada z malinami – przepis do druku

lody biała czekolada z malinami

Lody biała czekolada z malinami

Wypieki Beaty
Przepis na około 800 g.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 8
Kalorie 206 kcal

Składniki

Instrukcja
 

  • Mleko podgrzej, dodaj do niego połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  • Mieszaninę ostudź, a następnie mocno schłódź w lodówce - najlepiej przez noc.
  • Maliny umieść w rondelku razem z cukrem i gotuj aż owoce się rozpadną.
  • Przetrzyj owoce razem z sokiem przez gęste sito - tak aby pozbyć się pestek - ostudź.
  • Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
  • Wolno wlej zimne mleko z białą czekoladą - ciągle miksuj.
  • Masę przelej do schłodzonej maszynki do lodów (jeśli masz) i mieszaj do zgęstnienia.
  • Jeśli nie masz maszynki, to przelej masę do foremki i wstaw do zamrażarki - co jakieś pół godziny przemieszaj masę.
  • Gdy masa zacznie mocno gęstniej wlej do lodów sos malinowy i delikatnie przemieszaj - już więcej lodów nie mieszaj.
  • Zamróź całość.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 206kcalWeglowodany: 18gBiałko: 3gTłuszcz: 14g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!