Lody z mleka skondensowanego

Chcę Wam dziś pokazać prosty przepis na lody z mleka skondensowanego.

Lody najlepiej wychodzą w formie „na patyku”, gdyż po zamrożeniu dość mocno twardnieją, ale jeśli nie macie foremki do takich lodów, możecie zrobić je w dużym pojemniku, a przed podaniem wyjąć je trochę wcześniej z zamarażarki, aby lekko odtajały.

Lody robi się bardzo szybko, a dzięki mleku mają niepowtarzalny smak :)

Możecie dodać do nich dowolne zmiksowane owoce, albo np. sok z cytryny.

Z podanej porcji wyszło mi z niej 6 lodów na patyku i dodatkowo trochę wlałam do małego (pół litrowego) pojemnika na lody.

Zapraszam was również na szybkie lody owocowe, lody rocky road (mocno czekoladowe z dodatkami), czy domowe lody kaktus.

 

lody z mleka skondensowanego

lody z mleka skondensowanego

Lody z mleka skondensowanego

Wypieki Beaty
4.5 z 2 ocen

Składniki
  

  • szklanka półtłustego mleka (1,5 - 2 procent)
  • pół puszki skondensowanego słodzonego mleka
  • około 250 g zmiksowanych owoców (może to też być sok z cytryny - 1/4 szklanki)

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem obydwa mleka.
  • Dodaj zmiksowane owoce lub sok z cytryny - wymieszaj.
  • Przelej masę do foremek do lodów lub wlej do pojemnika.
  • Włóż do zamrażarki na kilka godzin (w przypadku lodów w foremkach).
  • Przed podaniem, foremkę od loda lekko oblej letnią wodą, wtedy będzie łatwiej wyjąć lód z foremki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj.