Lody orzechowe
Kupiliśmy ostatnio maszynkę do robienia lodów i jako pierwsze postanowiłam zrobić lody orzechowe, bo takie uwielbiam :)
Najchętniej zrobiłabym je z orzechów włoskich, ale że tylko ja je lubię w naszym domu, to postanowiłam, że nie będę taka okrutna i zrobiłam lody z orzechów laskowych :)
Wy oczywiście możecie wypróbować dowolne inne orzechy, albo zrobić mieszankę :)
Jak tylko uzupełnię zapasy pistacji, to na pewno jeszcze zrobię te lody w takiej wersji :)
Jeśli nie macie maszynki, to nic straconego, można je zrobić bez niej, trzeba tylko co jakiś czas zamieszać lody w zamrażarce, aby równo się zamrażały :)
Ps. Lody pistacjowe już też wypróbowane :) Spróbujcie także inne lody z mojego bloga – np. lody bananowe z mango, proste lody owocowe, a także sorbety owocowe – z czarnej porzeczki, malinowy lub truskawkowy.

Lody orzechowe
Składniki
- 3/4 szklanki mielonych orzechów (plus garść w większych kawałkach)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki tłustego mleka lub śmietanki kremówki
- 5 żółtek
Instrukcja
- Zmielone orzechy zagotuj razem z mlekiem.
- Żółtka utrzyj z cukrem. Gorące mleko wlewaj małym strumieniem do żółtek, a następnie mieszankę ponownie przelej do rondelka i gotuj do czasu, aż masa zgęstnieje.
- Lody ostudź i włóż do zamrażalnika (albo do maszynki do lodów) - mieszaj je co jakiś czas.