Przepis na domowe lody orzechowe

Kupiliśmy ostatnio maszynkę do robienia lodów i jako pierwsze postanowiłam zrobić lody orzechowe, bo  takie  uwielbiam  :)

Najchętniej zrobiłabym je z orzechów włoskich, ale że tylko ja je lubię w naszym domu, to postanowiłam, że nie będę taka okrutna i zrobiłam lody z orzechów laskowych :)

Wy oczywiście możecie wypróbować dowolne inne orzechy, albo zrobić mieszankę :)

Jak tylko uzupełnię zapasy pistacji, to na pewno jeszcze zrobię te lody w takiej wersji :)

Jeśli nie macie maszynki, to nic straconego, można je zrobić bez niej, trzeba tylko co jakiś czas zamieszać lody w zamrażarce, aby równo się zamrażały :)

Ps. Lody pistacjowe już też wypróbowane :) Spróbujcie także inne lody z mojego bloga – np. lody bananowe z mango, proste lody owocowe, a także sorbety owocowe – z czarnej porzeczki, malinowy lub truskawkowy.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

lody orzechowe

Lody orzechowe przepis

lody orzechowe

Lody orzechowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe lody orzechowe.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
6 godz
Czas całkowity 6 godz 20 minut
Danie Deser

Składniki

  • 3/4 szklanki mielonych orzechów (plus garść w większych kawałkach)
  • 3/4 szklanki cukru 150 g
  • 2 szklanki tłustego mleka lub śmietanki kremówki
  • 5 żółtek rozmiar L

Instrukcja
 

  • Zmielone orzechy zagotuj razem z mlekiem.
    3/4 szklanki mielonych orzechów, 2 szklanki tłustego mleka
  • Żółtka utrzyj z cukrem.
    5 żółtek, 3/4 szklanki cukru
  • Gorące mleko wlewaj małym strumieniem do żółtek, a następnie mieszankę ponownie przelej do rondelka i gotuj do czasu, aż masa zgęstnieje.
  • Lody ostudź i włóż do zamrażalnika (albo do maszynki do lodów) - mieszaj je co jakiś czas.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!