Przepis na lody katalońskie lekko pomarańczowe i cynamonowe

domowe lody katalońskie


Zapraszam was na pyszne, letnie lody katalońskie inspirowane hiszpańskim deserem Crema Catalana.

Lody mają bardzo ciekawy smak – delikatnie cynamonowy z nutką pomarańczową, a do tego są aksamitne dzięki śmietanie kremówce.

Pomysł na te lody wypatrzyłam u Dorotki z Moich Wypieków.

Upiekłam właśnie bezę do Pavlovej i nie miałam co zrobić z żółtkami.

Udałam się po pomoc do wujka googla i wyskoczył mi właśnie ten przepis.

Szybciutko wrzuciliśmy maszynkę do lodów do zamrożenia i zrobiliśmy lody katalońskie – z lekkimi zmianami (zrezygnowałam z dodatku kruszonego karmelu – w końcu trzeba trochę dbać o linię ;)).

Jak większość domowych lodów, także te, zamarzają na kość.

Dlatego jeśli nie chcecie połamać sobie łyżki do lodów, to wyjmijcie pudełko wcześniej z zamrażarki i poczekajcie z 15-20 minut, aby lekko zmiękły.

Ps. Jeśli nie macie maszynki do lodów, to możecie przygotować lody bez niej. Wtedy podczas zamrażania, trzeba co jakiś czas przemieszać dokładnie masę, aby nie wytworzyły się w niej kryształki wody.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na lody.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


domowe lody cynamonowe lody katalońskie

lody cynamonowe lody pomarańczowe

domowe lody na śmietance domowe lody katalońskie

Lody katalońskie – przepis do druku

lody katalońskie

Lody katalońskie

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne cynamonowo-pomarańczowe lody katalońskie.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Deser, Lody
Kuchnia Kuchnie świata
Porcje 12
Kalorie 176 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na około 1,2 litra lodów

Składniki
  

  • 650 ml mleka - użyłam 1,5 %
  • 350 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 6 żółtek dużych - z jajek rozmiar L
  • 1,5 - 2 laski cynamonu
  • skórka z cytryny
  • skórka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii

Instrukcja
 

  • Cytrynę i pomarańczę sparz wodą i dokładnie umyj, zetnij skórkę nożykiem szczelinowym - tak aby biała część została na owocach.
  • Do garnka wlej mleko i śmietankę, dodaj ścięte skórki z cytryny i pomarańczy, włóż laski cynamonu oraz dodaj wanilię.
  • Zagotuj całość, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na około pół godziny.
  • Po tym czasie wyjmij skórki oraz laski cynamonu.
  • Żółtka utrzyj razem z cukrem na puszystą masę (jak kogel-mogel).
  • Wlej część mleka - zmiksuj.
  • Przelej żółtka z mlekiem do reszty mleka w garnku - ustaw na kuchence i gotuj aż masa lekko zgęstnieje - będzie oblepiać łyżkę.
  • Gotową masę przykryj folią spożywczą - tak aby dotykała powierzchni kremu i odstaw do wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki na całą noc.
  • Rano przełóż krem do maszynki do lodów i mieszaj aż masa znacznie zgęstnieje.
  • Gotowe lody przełóż do pojemnika i schowaj do zamrażarki na około 4 godziny.

Notatki

Jeśli nie używasz maszynki do lodów, to ostudzoną masę przełóż do pojemnika i schowaj do zamrażarki. Co około godzinę przemieszaj dokładnie masę - zrób tak ze 3 razy.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 176kcalWeglowodany: 11.5gBiałko: 4gTłuszcz: 12.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!