Lody katalońskie

Zaktualizowany: 2023 4 czerwca
domowe lody katalońskie

Przepis na katalońskie lody lekko pomarańczowe i cynamonowe

Zapraszam dziś na lody katalońskie na sporej ilości żółtek pachnących i smakujących lekko cytrusowo dzięki cytrynie i pomarańczom oraz lekko cynamonowo. Te hiszpańskie lody to świetny pomysł na deser w letnie upalne dni. Doskonale orzeźwią, a ich wspaniały smak sprawi, że będziecie chcieli dokładkę!

lody cynamonowe

Lody katalońskie przepis krok po kroku

Jeśli lubicie domowe lody, to koniecznie zróbcie te cytrusowe lody na żółtkach pachnące i smakujące aromatyczną wanilią i cynamonem.

lody katalońskie

Lody katalońskie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne cynamonowo-pomarańczowe lody katalońskie.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
16 hours
Czas całkowity 17 hours
Porcje 12
Kalorie 176 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na około 1,2 litra lodów
Składniki

składniki na cytrusowe lody katalońskie

  • 650 ml mleka (- użyłam 1,5 %)
  • 350 ml śmietany kremówki (- użyłam 30 %)
  • 100 g cukru ((1/2 szklanki) )
  • 6 żółtek (dużych – z jajek rozmiar L)
  • 1,5 – 2 laski cynamonu
  • skórka z cytryny
  • skórka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
Instrukcja
 

Jak zrobić lody katalońskie na żółtkach

  • Cytrynę i pomarańczę sparz wodą i dokładnie umyj, zetnij skórkę nożykiem szczelinowym – tak aby biała część została na owocach.
    skórka z cytryny, skórka z pomarańczy
  • Do garnka wlej mleko i śmietankę, dodaj ścięte skórki z cytryny i pomarańczy, włóż laski cynamonu oraz dodaj wanilię.
    650 ml mleka, 1,5 – 2 laski cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
  • Zagotuj całość, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na około pół godziny.
  • Po tym czasie wyjmij skórki oraz laski cynamonu.
  • Żółtka utrzyj razem z cukrem na puszystą masę (jak kogel-mogel).
    6 żółtek, 100 g cukru
  • Wlej część mleka – zmiksuj.
  • Przelej żółtka z mlekiem do reszty mleka w garnku – ustaw na kuchence i gotuj aż masa lekko zgęstnieje – będzie oblepiać łyżkę.
  • Gotową masę przykryj folią spożywczą – tak aby dotykała powierzchni kremu i odstaw do wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki na całą noc.
  • Rano przełóż krem do maszynki do lodów i mieszaj aż masa znacznie zgęstnieje.
  • Gotowe lody przełóż do pojemnika i schowaj do zamrażarki na około 4 godziny.
Notatki
Jeśli nie używasz maszynki do lodów, to ostudzoną masę przełóż do pojemnika i schowaj do zamrażarki. Co około godzinę przemieszaj dokładnie masę – zrób tak ze 3 razy.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 176kcalWeglowodany: 11.5gBiałko: 4gTłuszcz: 12.5g
Słowa kluczowe domowe lody, lody pomarańczowe, lody z maszynki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
lody pomarańczowe

Domowe katalońskie lody na żółtkach – uwagi

Zapraszam was na pyszne, letnie lody katalońskie inspirowane hiszpańskim deserem Crema Catalana.

Lody mają bardzo ciekawy smak – delikatnie cynamonowy z nutką pomarańczową, a do tego są aksamitne dzięki śmietanie kremówce.

Pomysł na te lody wypatrzyłam u Dorotki z Moich Wypieków.

Upiekłam właśnie bezę do Pavlovej i nie miałam co zrobić z żółtkami.

Udałam się po pomoc do wujka googla i wyskoczył mi właśnie ten przepis na domowe lody z żółtek.

Szybciutko wrzuciliśmy maszynkę do lodów do zamrożenia i zrobiliśmy katalońskie lody pomarańczowe – z lekkimi zmianami (zrezygnowałam z dodatku kruszonego karmelu – w końcu trzeba trochę dbać o linię ;)).

Jak większość domowych lodów, także te, zamarzają na kość.

Dlatego jeśli nie chcecie połamać sobie łyżki do lodów, to wyjmijcie pudełko wcześniej z zamrażarki i poczekajcie z 15-20 minut, aby lekko zmiękły.

Za to takie lekko pomarańczowe lody z cynamonem podane jako deser to prawdziwa eksplozja smaku!

Koniecznie spróbujcie – szczególnie jeśli macie w lodówce żółtka i nie wiecie co z nimi zrobić. 

Ps. Jeśli nie macie maszynki do lodów, to możecie przygotować lody bez niej. Wtedy podczas zamrażania, trzeba co jakiś czas przemieszać dokładnie masę, aby nie wytworzyły się w niej kryształki wody.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na lody.

domowe lody cynamonowe lody katalońskie
domowe lody na śmietance domowe lody katalońskie

Polecane przepisy na lody

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe lody o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2019 14 czerwca

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Polecane przepisy

Przepis na lody katalońskie

Zapraszam na pyszne i aromatyczne domowe lody rodem z Hiszpanii, a dokładnie z Katalonii. Te lody na żółtkach są fajnie cynamonowe i pomarańczowe w smaku. A do tego aksamitne i przepyszne. Ich przygotowanie zajmie wam trochę czasu, gdyż mieszankę do lodów trzeba porządnie schłodzić w lodówce zanim zaczniecie ją mieszać w maszynce do lodów. Do tych domowych lodów oprócz żółtek będziecie potrzebować mleko, skórkę z pomarańczy i cytryny oraz laski cynamonu. Mleko gotujemy ze skórkami i cynamonem, dzięki czemu przechodzi ono ich smakiem i aromatem.

Domowe lody z żółtek przepis

Zobaczcie mój przepis na pomarańczowe lody z cynamonem i sprawdźcie jak zrobić lody na żółtkach. Jeśli macie właśnie w lodówce żółtka po bezach albo innych wypiekach, to warto wykorzystać je do zrobienia domowych lodów. Te hiszpańskie lody pomarańczowe z cynamonem smakują wybornie i na pewno zasmakują całej rodzinie. Spróbujcie koniecznie! Gorąco polecam wam również inne moje przepisy na lody - znajdziecie tam mnóstwo inspirujących pomysłów, również na lekkie i niskokaloryczne sorbety owocowe.