Lody katalońskie
Przepis na katalońskie lody lekko pomarańczowe i cynamonowe
Zapraszam dziś na lody katalońskie na sporej ilości żółtek pachnących i smakujących lekko cytrusowo dzięki cytrynie i pomarańczom oraz lekko cynamonowo. Te hiszpańskie lody to świetny pomysł na deser w letnie upalne dni. Doskonale orzeźwią, a ich wspaniały smak sprawi, że będziecie chcieli dokładkę!
Spis treści
Lody katalońskie przepis krok po kroku
Jeśli lubicie domowe lody, to koniecznie zróbcie te cytrusowe lody na żółtkach pachnące i smakujące aromatyczną wanilią i cynamonem.
Lody katalońskie przepis
Wyposażenie
- Przepis na około 1,2 litra lodów
Składniki
składniki na cytrusowe lody katalońskie
- 650 ml mleka (- użyłam 1,5 %)
- 350 ml śmietany kremówki (- użyłam 30 %)
- 100 g cukru ((1/2 szklanki) )
- 6 żółtek (dużych – z jajek rozmiar L)
- 1,5 – 2 laski cynamonu
- skórka z cytryny
- skórka z pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
Instrukcja
Jak zrobić lody katalońskie na żółtkach
- Cytrynę i pomarańczę sparz wodą i dokładnie umyj, zetnij skórkę nożykiem szczelinowym – tak aby biała część została na owocach.skórka z cytryny, skórka z pomarańczy
- Do garnka wlej mleko i śmietankę, dodaj ścięte skórki z cytryny i pomarańczy, włóż laski cynamonu oraz dodaj wanilię.650 ml mleka, 1,5 – 2 laski cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
- Zagotuj całość, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na około pół godziny.
- Po tym czasie wyjmij skórki oraz laski cynamonu.
- Żółtka utrzyj razem z cukrem na puszystą masę (jak kogel-mogel).6 żółtek, 100 g cukru
- Wlej część mleka – zmiksuj.
- Przelej żółtka z mlekiem do reszty mleka w garnku – ustaw na kuchence i gotuj aż masa lekko zgęstnieje – będzie oblepiać łyżkę.
- Gotową masę przykryj folią spożywczą – tak aby dotykała powierzchni kremu i odstaw do wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki na całą noc.
- Rano przełóż krem do maszynki do lodów i mieszaj aż masa znacznie zgęstnieje.
- Gotowe lody przełóż do pojemnika i schowaj do zamrażarki na około 4 godziny.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Domowe katalońskie lody na żółtkach – uwagi
Zapraszam was na pyszne, letnie lody katalońskie inspirowane hiszpańskim deserem Crema Catalana.
Lody mają bardzo ciekawy smak – delikatnie cynamonowy z nutką pomarańczową, a do tego są aksamitne dzięki śmietanie kremówce.
Pomysł na te lody wypatrzyłam u Dorotki z Moich Wypieków.
Upiekłam właśnie bezę do Pavlovej i nie miałam co zrobić z żółtkami.
Udałam się po pomoc do wujka googla i wyskoczył mi właśnie ten przepis na domowe lody z żółtek.
Szybciutko wrzuciliśmy maszynkę do lodów do zamrożenia i zrobiliśmy katalońskie lody pomarańczowe – z lekkimi zmianami (zrezygnowałam z dodatku kruszonego karmelu – w końcu trzeba trochę dbać o linię ;)).
Jak większość domowych lodów, także te, zamarzają na kość.
Dlatego jeśli nie chcecie połamać sobie łyżki do lodów, to wyjmijcie pudełko wcześniej z zamrażarki i poczekajcie z 15-20 minut, aby lekko zmiękły.
Za to takie lekko pomarańczowe lody z cynamonem podane jako deser to prawdziwa eksplozja smaku!
Koniecznie spróbujcie – szczególnie jeśli macie w lodówce żółtka i nie wiecie co z nimi zrobić.
Ps. Jeśli nie macie maszynki do lodów, to możecie przygotować lody bez niej. Wtedy podczas zamrażania, trzeba co jakiś czas przemieszać dokładnie masę, aby nie wytworzyły się w niej kryształki wody.
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na lody.
Polecane przepisy na lody
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe lody o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na lody katalońskie
Zapraszam na pyszne i aromatyczne domowe lody rodem z Hiszpanii, a dokładnie z Katalonii. Te lody na żółtkach są fajnie cynamonowe i pomarańczowe w smaku. A do tego aksamitne i przepyszne. Ich przygotowanie zajmie wam trochę czasu, gdyż mieszankę do lodów trzeba porządnie schłodzić w lodówce zanim zaczniecie ją mieszać w maszynce do lodów. Do tych domowych lodów oprócz żółtek będziecie potrzebować mleko, skórkę z pomarańczy i cytryny oraz laski cynamonu. Mleko gotujemy ze skórkami i cynamonem, dzięki czemu przechodzi ono ich smakiem i aromatem.
Domowe lody z żółtek przepis
Zobaczcie mój przepis na pomarańczowe lody z cynamonem i sprawdźcie jak zrobić lody na żółtkach. Jeśli macie właśnie w lodówce żółtka po bezach albo innych wypiekach, to warto wykorzystać je do zrobienia domowych lodów. Te hiszpańskie lody pomarańczowe z cynamonem smakują wybornie i na pewno zasmakują całej rodzinie. Spróbujcie koniecznie! Gorąco polecam wam również inne moje przepisy na lody - znajdziecie tam mnóstwo inspirujących pomysłów, również na lekkie i niskokaloryczne sorbety owocowe.