Lody katalońskie
lekko pomarańczowe i cynamonowe
Zapraszam was na pyszne, letnie lody katalońskie inspirowane hiszpańskim deserem Crema Catalana.
Lody mają bardzo ciekawy smak – delikatnie cynamonowy z nutką pomarańczową, a do tego są aksamitne dzięki śmietanie kremówce.
Pomysł na te lody wypatrzyłam u Dorotki z Moich Wypieków. Upiekłam właśnie bezę do Pavlovej i nie miałam co zrobić z żółtkami.
Udałam się po pomoc do wujka googla i wyskoczył mi właśnie ten przepis.
Szybciutko wrzuciliśmy maszynkę do lodów do zamrożenia i zrobiliśmy lody katalońskie – z lekkimi zmianami (zrezygnowałam z dodatku kruszonego karmelu – w końcu trzeba trochę dbać o linię ;)).
Jak większość domowych lodów, także te, zamarzają na kość.
Dlatego jeśli nie chcecie połamać sobie łyżki do lodów, to wyjmijcie pudełko wcześniej z zamrażarki i poczekajcie z 15-20 minut, aby lekko zmiękły.
Ps. Jeśli nie macie maszynki do lodów, to możecie przygotować lody bez niej. Wtedy podczas zamrażania, trzeba co jakiś czas przemieszać dokładnie masę, aby nie wytworzyły się w niej kryształki wody.
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na lody.






Lody katalońskie – przepis do druku
Lody katalońskie
- 650 ml mleka - użyłam 1,5 %
- 350 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
- 100 g (1/2 szklanki) cukru
- 6 dużych żółtek
- 1,5 - 2 laski cynamonu
- skórka z cytryny
- skórka z pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
- Cytrynę i pomarańczę sparz wodą i dokładnie umyj, zetnij skórkę nożykiem szczelinowym - tak aby biała część została na owocach.
- Do garnka wlej mleko i śmietankę, dodaj ścięte skórki z cytryny i pomarańczy, włóż laski cynamonu oraz dodaj wanilię.
- Zagotuj całość, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na około pół godziny.
- Po tym czasie wyjmij skórki oraz laski cynamonu.
- Żółtka utrzyj razem z cukrem na puszystą masę (jak kogel-mogel).
- Wlej część mleka - zmiksuj.
- Przelej żółtka z mlekiem do reszty mleka w garnku - ustaw na kuchence i gotuj aż masa lekko zgęstnieje - będzie oblepiać łyżkę.
- Gotową masę przykryj folią spożywczą - tak aby dotykała powierzchni kremu i odstaw do wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki na całą noc.
- Rano przełóż krem do maszynki do lodów i mieszaj aż masa znacznie zgęstnieje.
- Gotowe lody przełóż do pojemnika i schowaj do zamrażarki na około 4 godziny.
Zostaw komentarz