Lody katalońskie

lekko pomarańczowe i cynamonowe

 

domowe lody katalońskie

 

Zapraszam was na pyszne, letnie lody katalońskie inspirowane hiszpańskim deserem Crema Catalana.

Lody mają bardzo ciekawy smak – delikatnie cynamonowy z nutką pomarańczową, a do tego są aksamitne dzięki śmietanie kremówce.

Pomysł na te lody wypatrzyłam u Dorotki. Upiekłam właśnie bezę do Pavlovej i nie miałam co zrobić z żółtkami.

Udałam się po pomoc do wujka googla i wyskoczył mi właśnie ten przepis.

Szybciutko wrzuciliśmy maszynkę do lodów do zamrożenia i zrobiliśmy lody katalońskie – z lekkimi zmianami (zrezygnowałam z dodatku kruszonego karmelu – w końcu trzeba trochę dbać o linię ;)).

Jak większość domowych lodów, także te, zamarzają na kość.

Dlatego jeśli nie chcecie połamać sobie łyżki do lodów, to wyjmijcie pudełko wcześniej z zamrażarki i poczekajcie z 15-20 minut, aby lekko zmiękły.

Ps. Jeśli nie macie maszynki do lodów, to możecie przygotować lody bez niej. Wtedy podczas zamrażania, trzeba co jakiś czas przemieszać dokładnie masę, aby nie wytworzyły się w niej kryształki wody.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na lody.

 

domowe lody cynamonowe lody katalońskie
 

lody cynamonowe lody pomarańczowe
 

domowe lody na śmietance domowe lody katalońskie
 

Lody katalońskie – przepis do druku

 

Lody katalońskie

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 1,2 litra lodów
Autor:
Typ przepisu: Lody
Ilość: 12
Składniki
  • 650 ml mleka - użyłam 1,5 %
  • 350 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 100 g (1/2 szklanki) cukru
  • 6 dużych żółtek
  • 1,5 - 2 laski cynamonu
  • skórka z cytryny
  • skórka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
Wykonanie
  1. Cytrynę i pomarańczę sparz wodą i dokładnie umyj, zetnij skórkę nożykiem szczelinowym - tak aby biała część została na owocach.
  2. Do garnka wlej mleko i śmietankę, dodaj ścięte skórki z cytryny i pomarańczy, włóż laski cynamonu oraz dodaj wanilię.
  3. Zagotuj całość, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na około pół godziny.
  4. Po tym czasie wyjmij skórki oraz laski cynamonu.
  5. Żółtka utrzyj razem z cukrem na puszystą masę (jak kogel-mogel).
  6. Wlej część mleka - zmiksuj.
  7. Przelej żółtka z mlekiem do reszty mleka w garnku - ustaw na kuchence i gotuj aż masa lekko zgęstnieje - będzie oblepiać łyżkę.
  8. Gotową masę przykryj folią spożywczą - tak aby dotykała powierzchni kremu i odstaw do wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki na całą noc.
  9. Rano przełóż krem do maszynki do lodów i mieszaj aż masa znacznie zgęstnieje.
  10. Gotowe lody przełóż do pojemnika i schowaj do zamrażarki na około 4 godziny.
Notatki
Jeśli nie używasz maszynki do lodów, to ostudzoną masę przełóż do pojemnika i schowaj do zamrażarki. Co około godzinę przemieszaj dokładnie masę - zrób tak ze 3 razy.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 176 Tłuszcze: 12,5 g Węglowodany: 11,5 g Białka: 4 g