Przepis na wegańskie lody z mleczkiem kokosowym i wanilią

Te wegańskie lody kokosowe przygotowałam na prośbę dziewczyny z facebooka.
Że też dopiero zrobiłam je na specjalne życzenie.
Szkoda, że wcześniej o tym nie pomyślałam, bo lody są bardzo proste, a do tego pyszne.
I oczywiście w pełni wegańskie!
Jak zrobić kokosowe lody wegańskie?
Będziecie potrzebować tłuste mleczko kokosowe z puszki, które musicie porządnie schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Do tego dowolne „mleko” roślinne – ja użyłam migdałowe.
Je również schładzacie.
Następnego dnia miksujecie mleczko kokosowe (ja użyłam całość – razem z wodą – nie miałam jej dużo) razem z mlekiem i cukrem.
Takie lody to „wersja podstawowa”.
Możecie dowolnie zmieniać jej smak przez odmienne dodatki.
Ja dla smaku dodałam do lodów ziarenka wyjęte z jednej laski wanilii.
Jeśli nie macie wanilii, to część cukru możecie zastąpić cukrem waniliowym.
Możecie też dodać do masy lodowej zmiksowane owoce albo kakao.
Po zmiksowaniu przelałam masę do urządzenia do robienia lodów i „kręciłam” je aż masa mocno zgęstniała.
Wtedy przełożyłam je do foremki i schowałam do zamrażarki.
Po około 3 godzinach lody były gotowe do spożycia.
Jeśli nie macie takiej maszynki, to przelejcie masę do foremki i co około 30 minut przemieszajcie lody widelcem.
Zachęcam was do wypróbowania mojego przepisu na wegańskie lody kokosowe oraz zapraszam do przetestowania innych przepisów na lody.






Wegańskie lody kokosowe przepis do druku

Wegańskie lody kokosowe z wanilią
Wyposażenie
- Maszynka do robienia lodów.
Składniki
- 1 puszka mleczka kokosowego tylko nie "light"
- 250 ml mleka roślinnego użyłam migdałowe
- 100 g cukru pół szklanki
- 1 laska wanilii
Instrukcja
- Mleczko kokosowe i mleko roślinne schowaj do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia zmieszaj razem obydwa mleka, dodaj cukier i wymieszaj.
- Laskę wanilii przekrój na pół i ostrym nożem wyjmij ziarenka – dodaj je do mleka.
- Przelej mieszankę do maszyny do robienia lodów i mieszaj, aż całość mocno zgęstnieje.
- Przełóż mieszankę do pojemnika i schowaj do zamrażarki do pełnego zmrożenia (możesz dodatkowo co około pół godziny przemieszać lody widelcem).
- Jeśli nie masz maszynki do lodów, to mocno schłodzone mleczko kokosowe zmiksuj mikserem na wysokich obrotach.
- Dodaj mleko roślinne, cukier i wanilię – zmiksuj.
- Przelej mieszankę do pojemnika i schowaj do lodówki – co pół godziny przemieszaj dokładnie widelcem.