Przepis na szybkie lody z czarnej porzeczki

Koleżanka przywiozła mi z ryneczku trochę czarnych porzeczek – takich ogromnych i bardzo aromatycznych (pachniały obłędnie).

Miałam już zaplanowane dwa ciasta i nie wiedziałam, do czego wykorzystać te porzeczki.

W trakcie kuchennego szaleństwa olśniło mnie – zrobię sorbet z czarnej porzeczki!

I tak też zrobiłam.

Szybko zmiksowałam porzeczki z cukrem i sokiem z cytryny, wlałam odrobinę wódki i wszystko wpakowałam do zamrażarki.

Następnego dnia (lody wstawiałam wieczorem) mogłam się już delektować moim sorbetem porzeczkowym jedzonym w towarzystwie wiśniowej tarty – mniam do kwadratu :)

Mam na to świadków, bo akurat trafili się goście i zajadali się tym zestawem :)

Przetestujcie również inne moje przepisy na sorbety owocowe  – na malinowy i na sorbet truskawkowy.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

sorbet z czarnej porzeczki

domowe lody z czarnej porzeczki

porzeczkowe lody wegańskie

Sorbet z czarnej porzeczki przepis

sorbet z czarnej porzeczki2

Sorbet z czarnej porzeczki

Wypieki Beaty
Przepis na wegańskie lody porzeczkowe z czarnej porzeczki.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
6 godz
Czas całkowity 6 godz 10 minut
Danie Deser
Porcje 1 litr

Składniki

  • 800 g czarnej porzeczki przebranej
  • 1 szklanka cukru - 200 g (jeśli lubicie słodkie lody, to można dać więcej)
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1 kieliszek wódki - ewentualnie (zapobiega ona tworzeniu kryształków wody w lodach)

Instrukcja
 

  • Porzeczki zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny.
    800 g czarnej porzeczki, 1 szklanka cukru, sok
  • Dodaj wódkę i wymieszaj.
    1 kieliszek wódki
  • Przełóż masę do pojemniczka i schowaj do zamrażarki na kilka godzin - a najlepiej na noc.
  • Lody mocno się zamrażają, więc wyjmij je trochę wcześniej przed podaniem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!