Przepis na prosty sorbet z truskawek
Sorbety są bardzo orzeźwiające, a przy okazji mało kaloryczne, więc można je bezkarnie zajadać przy każdej okazji :)
Moja propozycja na dziś to sorbet z truskawek – dalej korzystam z sezonu i wykorzystuję świeże owoce, ale można też użyć owoców mrożonych.
Najlepiej mieć maszynkę do lodów, ale jeśli nie macie, to trzeba sorbet co jakiś czas mieszać w zamrażarce, aby rozbijać kryształki lodu.
Przed podaniem należy lody wcześniej wyjąć z zamrażarki, bo będą mocno twarde.
Wypróbujcie również przepisy na sorbet z czarnej porzeczki oraz na sorbet malinowy :)
Sorbet truskawkowy przepis

Sorbet truskawkowy
Przepis na prosty i pyszny sorbet z truskawek
Składniki
Instrukcja
- Truskawki zmiksuj z cukrem.800 g truskawek, ok. 150 g cukru
- Dodaj sok z cytryny i wódkę (wódka ma zapobiegać tworzeniu się kryształków lodu, ale można z niej zrezygnować).sok, ok 3 łyżki wódki
- Wszystko przełóż do maszyny do lodów i mieszaj aż masa mocno zgęstnieje. Wtedy przełóż sorbet do pojemnika i schowaj do lodówki to zmrożenia.
- Jeśli nie masz maszynki do lodów to przełóż masę od razu do pojemniczka na lody i włóż do zamrażarki.
- Mieszaj sorbet co około pól godziny aż zupełnie zgęstnieje.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!