Przepis na prosty sorbet z truskawek

Sorbety są bardzo orzeźwiające, a przy okazji mało kaloryczne, więc można je bezkarnie zajadać przy każdej okazji :)

Moja propozycja na dziś to sorbet z truskawek – dalej korzystam z sezonu i wykorzystuję świeże owoce, ale można też użyć owoców mrożonych.

Najlepiej mieć maszynkę do lodów, ale jeśli nie macie, to trzeba sorbet co jakiś czas mieszać w zamrażarce, aby rozbijać kryształki lodu.

Przed podaniem należy lody wcześniej wyjąć z zamrażarki, bo będą mocno twarde.

Wypróbujcie również przepisy na sorbet z czarnej porzeczki oraz na sorbet malinowy :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę


sorbet truskawkowy

sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy przepis

sorbet truskawkowy wyroznione

Sorbet truskawkowy

Wypieki Beaty
Przepis na prosty i pyszny sorbet z truskawek
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
5 godz
Czas całkowity 5 godz 10 minut
Danie Deser
Porcje 1 litr

Składniki

  • 800 g truskawek
  • ok. 150 g cukru do smaku – 3/4 szklanki
  • sok z jednej cytryny
  • ok 3 łyżki wódki można pominąć

Instrukcja
 

  • Truskawki zmiksuj z cukrem.
    800 g truskawek, ok. 150 g cukru
  • Dodaj sok z cytryny i wódkę (wódka ma zapobiegać tworzeniu się kryształków lodu, ale można z niej zrezygnować).
    sok, ok 3 łyżki wódki
  • Wszystko przełóż do maszyny do lodów i mieszaj aż masa mocno zgęstnieje. Wtedy przełóż sorbet do pojemnika i schowaj do lodówki to zmrożenia.
  • Jeśli nie masz maszynki do lodów to przełóż masę od razu do pojemniczka na lody i włóż do zamrażarki.
  • Mieszaj sorbet co około pól godziny aż zupełnie zgęstnieje.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!