Sorbet truskawkowy
Sorbety są bardzo orzeźwiające, a przy okazji mało kaloryczne, więc można je bezkarnie zajadać przy każdej okazji :)
Moja propozycja na dziś to sorbet truskawkowy – dalej korzystam z sezonu i wykorzystuję świeże owoce, ale można też użyć owoców mrożonych.
Najlepiej mieć maszynkę do lodów, ale jeśli nie macie, to trzeba sorbet co jakiś czas mieszać w zamrażarce, aby rozbijać kryształki lodu.
Przed podaniem należy lody wcześniej wyjąć z zamrażarki, bo będą mocno twarde.
Wypróbujcie również przepisy na sorbet z czarnej porzeczki oraz na sorbet malinowy :)
składniki na około litr lodów:
800g truskawek
3/4 szklanki cukru (ilość zależy od słodkości owoców)
sok z jednej cytryny
około 3 łyżki wódki
wykonanie:
Truskawki zmiksuj z cukrem, dodaj sok z cytryny i wódkę (wódka ma zapobiegać tworzeniu się kryształków lodu, ale można z niej zrezygnować). Wszystko przełóż do maszyny do lodów, albo do pojemniczka na lody i włóż do zamrażaki (mieszaj co jakiś czas).
[…] blogu są już przepisy na lody truskawkowe – takie bardzo proste , sorbet, twarożkowo-truskawkowe, a dzisiaj mam trochę podobne lody do tych ostatnich lody truskawkowe z […]
[…] Zapraszam też do wykonania sorbetu truskawkowego. […]