Przepis na mazurek chałwowy z dżemem z czarnej porzeczki

mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy, to idealny pomysł na wielkanocny wypiek.

Jest bardzo prosty i szybki do zrobienia – myślę, że każdy da sobie z nim radę :)

Jakie składniki potrzebne są do zrobienia mazurka z chałwą?

Na krem chałwowy będzie potrzebować opakowanie serka mascarpone, chałwę waniliową oraz białą czekoladę.

Krem jest słodki, więc aby tą słodycz lekko przełamać będziecie potrzebować kwaskowaty dżem.

Ja użyłam dżem z czarnej porzeczki od Stovit. Czarna porzeczka świetnie się komponuje z chałwą – sprawdźcie sami!

Kruchy spód to tradycyjnie mąka, masło, jajko oraz odrobina cukru pudru.

Ze względu na słodycz chałwy i białej czekolady biały cukier ograniczyłam do absolutnego minimum. A i tak ciasto jest słodkie.

Zresztą mazurki powinny być słodkie i już!

Do dekoracji użyłam kolorowe mini jajeczka oraz kolorową posypkę.

Zrobiłam też „ciapki” z kakao na całej powierzchni – tak aby mazurek wyglądał jak nakrapiane jajko :)

Dzięki temu mazurek chałwowy wyglądał pięknie.

Nie muszę chyba dodawać, że smakował rewelacyjnie!

Jakie są wasze ulubione mazurki wielkanocne?

Jeśli nie macie ulubionego, to koniecznie zróbcie tego mazurka, albo może taki z kremem cytrynowym albo mazurek czekoladowy.

Zajrzyjcie także do innych moich przepisów na ciasta na Wielkanoc, a szczególnie do przepisów na puszyste babki i pyszne serniki.

Ja sobie nie wyobrażam świąt bez dobrego sernika i wielkiej baby :)

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

mazurek wielkanocny z chałwą
mazurek chałwowy z dżemem porzeczkowym
mazurek z chałwą i białą czekoladą
mazurek z kremem chałwowym
mazurek z dżemem i kremem z chałwą
ciasto z dżemem porzeczkowym i chałwą
kruche ciasto z dżemem i chałwą
krucha tarta z kremem chałwowym

Mazurek chałwowy przepis do druku

mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy

Wypieki Beaty
Przepis na kruchego mazurka z dżemem z czarnej porzeczki oraz z kremem z chałwy i białej czekolady.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
5 godz
Czas całkowity 6 godz
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 402 kcal

Wyposażenie

  • Forma do tarty o średnicy około 28 cm.

Składniki
  

kruche ciasto

krem chałwowy

dodatkowo

  • 0,5 słoiczka dżemu porzeczkowego Stovit

Instrukcja
 

kruche ciasto

  • Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier puder i jajko, wkrój masło – w kawałkach.
  • Zagnieć ciasto – jeśli nie chce się zlepić, to dodaj odrobinę zimnej wody.
  • Ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj albo zetrzyj na tarce i wylep nim formę do pieczenia o średnicy około 28 cm.
  • Lekko nakłuj powierzchnię widelcem.
  • Połóż na cieście kawałek papieru do pieczeniu i wysyp na niego kuleczki ceramiczne do pieczenia, albo suche ziarno grochu/fasoli.
  • Podpiecz ciasto w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez 15 minut. Zdejmij papier z obciążeniem i popiecz przez jeszcze 5 minut – tak aby ciasto się zrumieniło.
  • Upieczony spód ostudź.

krem chałwowy

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej – miskę z czekoladą ustaw na garnku z wlaną na dno wodą – podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
  • Do miski przełóż serek mascarpone, pokrusz do niego chałwę.
  • Zmiksuj razem chałwę i serek na gładką masę.
  • Dodaj wystudzoną białą czekoladę i zmiksuj razem.

wykończenie

  • Kruchy spód posmaruj warstwą dżemu z czarnej porzeczki od Stovit.
  • Na dżem wyłóż krem chałwowy.
  • Jeśli chcesz na mazurku zrobić takie czekoladowe kropki jak ja, to do małej miseczki wsyp płaską łyżeczkę kakao, dodaj do niego trochę wody – tak aby było lekko płynne.
  • Czystą szczoteczkę do zębów, albo czysty dość sztywny pędzelek zanurz z kakao i uderzając o szczoteczkę pochlap wierzch mazurka.
  • Ciasto schowaj do lodówki do schłodzenia – na kilka godzin.
  • Przed podaniem udekoruj wg uznania.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 402kcalWeglowodany: 29gBiałko: 6gTłuszcz: 29g
Słowa kluczowe kruchy mazurek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit