Mazurek chałwowy

Zaktualizowany: 2024 2 marca
mazurek chałwowy

Przepis na mazurek chałwowy z dżemem z czarnej porzeczki

wpis sponsorowany

Spróbuj mojego przepysznego mazurka chałwowego z kremem chałwowym! To pyszne ciasto to doskonały wybór dla wszystkich miłośników słodkości i chałwy. Ten mazurek to połączenie chrupiącej warstwy kruchego ciasta oraz kremem chałwowym, który dodaje mu aksamitnej konsystencji.

Nie czekaj dłużej i wypróbuj mój przepis na mazurek chałwowy z kremem chałwowym, który z pewnością przypadnie Ci do gustu! Idealny na każdą okazję – od urodzin po święta – gwarantuję, że zawsze zrobi wrażenie na Twoich gościach.

mazurek wielkanocny z chałwą

Mazurek chałwowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mazurki, ale nie przepadasz, gdy są one zbyt słodkie, to wypróbuj ten przepis na mazurka. Masa chałwowa jest delikatnie słodka, a dżem z czarnej porzeczki nadaje mazurkowi fajnego lekko kwaskowego smaku.

mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na kruchego mazurka z dżemem z czarnej porzeczki oraz z kremem z chałwy i białej czekolady.
4.73 z 11 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
5 hours
Czas całkowity 6 hours
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 402 kcal
Wyposażenie
  • Forma do tarty o średnicy około 28 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto do mazurka

składniki na krem chałwowy do mazurka

dodatkowo

  • 0,5 słoiczka dżemu (porzeczkowego Stovit)
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do mazurka

  • Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier puder i jajko, wkrój masło – w kawałkach.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko
  • Zagnieć ciasto – jeśli nie chce się zlepić, to dodaj odrobinę zimnej wody.
    woda
  • Ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj albo zetrzyj na tarce i wylep nim formę do pieczenia o średnicy około 28 cm.
  • Lekko nakłuj powierzchnię widelcem.
  • Połóż na cieście kawałek papieru do pieczeniu i wysyp na niego kuleczki ceramiczne do pieczenia, albo suche ziarno grochu/fasoli.
  • Podpiecz ciasto w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez 15 minut. Zdejmij papier z obciążeniem i popiecz przez jeszcze 5 minut – tak aby ciasto się zrumieniło.
  • Upieczony spód ostudź.

Jak zrobić krem chałwowy do mazurka

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej – miskę z czekoladą ustaw na garnku z wlaną na dno wodą – podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
    50 g białej czekolady
  • Do miski przełóż serek mascarpone, pokrusz do niego chałwę.
    250 g mascarpone, 100 g chałwy
  • Zmiksuj razem chałwę i serek na gładką masę.
  • Dodaj wystudzoną białą czekoladę i zmiksuj razem.

Mazurek chałwowy wykończenie

  • Kruchy spód posmaruj warstwą dżemu z czarnej porzeczki od Stovit.
    0,5 słoiczka dżemu
  • Na dżem wyłóż krem chałwowy.
  • Jeśli chcesz na mazurku zrobić takie czekoladowe kropki jak ja, to do małej miseczki wsyp płaską łyżeczkę kakao, dodaj do niego trochę wody – tak aby było lekko płynne.
  • Czystą szczoteczkę do zębów, albo czysty dość sztywny pędzelek zanurz z kakao i uderzając o szczoteczkę pochlap wierzch mazurka.
  • Ciasto schowaj do lodówki do schłodzenia – na kilka godzin.
  • Przed podaniem udekoruj wg uznania.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 402kcalWeglowodany: 29gBiałko: 6gTłuszcz: 29g
Słowa kluczowe kruchy mazurek, mazurek z chałwą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
mazurek chałwowy z dżemem porzeczkowym

Mazurek z kremem chałwowym – wskazówki

Mazurek chałwowy, to idealny pomysł na wielkanocny wypiek.

Jest bardzo prosty i szybki do zrobienia – myślę, że każdy da sobie z nim radę :)

mazurek z chałwą i białą czekoladą

Jakie składniki potrzebne są do zrobienia mazurka z chałwą?

Na krem chałwowy będzie potrzebować opakowanie serka mascarpone, chałwę waniliową oraz białą czekoladę. Krem jest słodki, więc aby tą słodycz lekko przełamać będziecie potrzebować kwaskowaty dżem. Ja użyłam dżem z czarnej porzeczki od Stovit. Czarna porzeczka świetnie się komponuje z chałwą – sprawdźcie sami!

Kruchy spód to tradycyjnie mąka, masło, jajko oraz odrobina cukru pudru. Ze względu na słodycz chałwy i białej czekolady biały cukier ograniczyłam do absolutnego minimum. A i tak ciasto jest słodkie. Zresztą mazurki powinny być słodkie i już!

mazurek z kremem chałwowym

Jak udekorować mazurka z chałwą?

Do dekoracji użyłam kolorowe mini jajeczka oraz kolorową posypkę. Zrobiłam też „ciapki” z kakao na całej powierzchni – tak aby mazurek wyglądał jak nakrapiane jajko. Dzięki temu mazurek chałwowy wyglądał pięknie. Nie muszę chyba dodawać, że smakował rewelacyjnie!

Jakie są wasze ulubione mazurki wielkanocne? Jeśli nie macie ulubionego, to koniecznie zróbcie tego mazurka, albo może taki z kremem cytrynowym albo mazurek czekoladowy.

Zajrzyjcie także do innych moich przepisów na ciasta na Wielkanoc, a szczególnie do przepisów na puszyste babki i pyszne serniki.

Ja sobie nie wyobrażam świąt bez dobrego sernika i wielkiej baby :)

mazurek z dżemem i kremem z chałwą
ciasto z dżemem porzeczkowym i chałwą
kruche ciasto z dżemem i chałwą
krucha tarta z kremem chałwowym

Polecane przepisy na ciasta na Wielkanoc

Jeśli szukasz ciekawych przepisów na słodkie wypieki wielkanocne, to koniecznie zobacz inne moje propozycje. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit
Opublikowano: 2021 31 marca

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Mazurek z chałwą przepis

Domowy mazurek z kremem chałwowym to tradycyjne polskie ciasto wielkanocne, które zawsze cieszy się dużą popularnością. Składa się on z kruchego ciasta, które jest pokryte warstwą kremu chałwowego, a następnie ozdobione kleksami z kakao i czekoladowymi jajeczkami.

Aby przygotować mazurek, potrzebujemy przede wszystkim mąki, cukru i masła. Ciasto wyrabiamy dokładnie, a następnie układamy w foremce, tworząc wyższe brzegi. Pieczemy aż ciasto będzie złociste i chrupiące a następnie studzimy.

Do kremu chałwowego potrzebujemy chałwy - najlepiej waniliowej, serka mascarpone oraz dobrej białej czekolady. Składniki miksujemy ze sobą, aż uzyskamy gładką masę. Następnie nakładamy ją na upieczone ciasto, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni. Aby mazurek był bardziej wyrazisty w smaku i nie za słodki możecie przed nałożeniem kremu chałwowego posmarować kruche ciasto kwaskowatym dżemem - np. z czarnej porzeczki albo malinowym.

Na koniec mazurek dekorujemy - możecie go posypać ulubionymi bakaliami, takimi jak orzechy, migdały, rodzynki czy suszone owoce. Tak przygotowany i udekorowany mazurek będzie ozdobą każdego świątecznego stołu :) Mam nadzieję, że mazurek chałwowy bardzo Wam zasmakuje i będziecie często korzystać z tego przepisu - nie tylko  z okazji świąt wielkanocnych. Przy okazji polecam Wam inne moje przepisy na kruche tarty idealne na różne okazje.