Babka drożdżowa wielkanocna

Zaktualizowany: 2024 2 marca
babka na wielkanoc

Przepis na drożdżową babkę wielkanocną

Dziś u mnie pyszna babka drożdżowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową! Ta babka to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkich wypieków. Delikatne i puszyste ciasto, wzbogacone o słodkie rodzynki i aromatyczną kandyzowaną skórkę pomarańczową, to połączenie, które rozpływa się w ustach.

Babka drożdżowa to wypiek, który kojarzy się z domowym ciepłem i aromatycznym zapachem, a moja wersja z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej dodaje mu jeszcze więcej smaku i zapachu. Spróbujcie koniecznie na święta i nie tylko!

babka drożdżowa

Babka drożdżowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne drożdżowe ciasta i uwielbiasz rodzynki zatopione w puszystym cieście, to ta drożdżowa baba jest właśnie dla Ciebie! Spróbuj koniecznie!

babka na wielkanoc

Babka drożdżowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i puszystą babkę drożdżową z rodzynkami i skórką pomarańczową. To bardzo aromatyczna babka, która zachwyci każdego!
4.72 z 7 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Składniki

składniki na babkę drożdżową z rodzynkami

składniki na lukier do babki drożdżowej

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżową babkę wielkanocną

  • Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i ciepłe mleko – wymieszaj dokładnie i odstaw na około 20 minut – aż drożdże zaczną pracować.
    25 g świeżych drożdży, 20 g cukru, 50 ml mleka
  • W misie miksera umieść mąkę, sól. jajko, żółtko oraz przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    190 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 1 jajko, 1 żółtko, 75 g masła
  • Na koniec dodaj odsączone rodzynki oraz skórkę pomarańczową – krótko zagnieć razem z ciastem.
    około 50 g rodzynek, około 30 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto delikatnie ponownie zagnieć, przełóż do przygotowanej formy na babkę (z kominem), przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  • Babkę piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 30-35 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeni ostudź, a następnie wyjmij z formy.

Jak zrobić lukier na babkę

  • Do cukru pudru dodawaj po łyżce rum lub sok z cytryny i dokładnie mieszaj.
    100 g cukru pudru, rum
  • Gdy lukier będzie miał konsystencję gęstej śmietany posmaruj nim babkę, wierzch posyp skórką pomarańczową i ułóż czekoladowe jajeczka.
Prywatne
Słowa kluczowe babka z rodzynkami, drożdżowa babka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżowa babka z rodzynkami

Drożdżowa babka na Wielkanoc – uwagi

Wielkanoc według mnie nie może się obyć bez babki, a jeszcze lepiej jeśli jest to babka drożdżowa – z rodzynkami i skórką pomarańczową.

Prosta, maślana, prawie bez cukru (nie licząc lukru na wierzchu), za to pachnąca i po prostu pyszna.

Takie babki to ja lubię najbardziej – zresztą co się dziwić – ja wyjątkowo uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe – mam tak od dzieciństwa i nigdy nie potrafię poprzestać na jednym kawałku, czy też na jednej drożdżówce :)

Jeśli macie jak ja, to koniecznie upieczcie tą babkę, to chyba najlepsza babka drożdżowa jaką jadłam – i tu wcale nie przesadzam :)

Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, ale zrobiłam z połowy porcji (oryginalnie przepis jest na dwie babki) – tak otrzymacie jedną babkę upieczoną w standardowej foremce z kominkiem (średnica około 22 cm – na górnym brzegu).

Do babki dodałam rodzynki, które wcześniej namoczyłam w ciemnym rumie – a potem ten rum wykorzystałam do lukru :) Wam też polecam dodanie go do cukru pudru zamiast wody czy też soku z cytryny – fajnie podkreśla on odświętny smak babki wielkanocnej :D

Polecam Wam też przepisy na inne babki: czekoladowo-kawową, jogurtowo-cytrynową, albo pomarańczową na piwie :)

A tak jeszcze przy okazji – ostatnio odkryłam idealny sposób na smarowanie form do pieczenia, który szczególnie przydaje się przy formach do babek :)

Wystarczy zmiksować razem w równych częściach mąkę, olej i miękką margarynę – ja dałam wszystkiego po 1/3 szklanki i wyszło mi około szklanki takiego smarowidła. Wystarczy tym posmarować przy pomocy pędzelka całą foremkę i wlać ciasto – po upieczeniu wychodzi jak marzenie :) a Wy nie macie problemu z wysypaniem mąką komina :D

baba drożdżowa

babka drożdżowa
baba drożdżowa na wielkanoc
babka drożdżowa wielkanocna
babka drożdżowa

Polecane przepisy na babki

Na Wielkanoc (i nie tylko) polecam również inne moje przepisy na pyszne i puszyste babki. Na blogu znajdziecie ich całe mnóstwo, a tu przedstawiam bliżej trzy z nich:

Opublikowano: 2017 4 kwietnia

Podziel się przepisem

3 komentarze

  1. Babeczki ponczowe - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 15 kwietnia w 07:31- Odpowiedz

    […] lubicie drożdżowe babki to koniecznie też wypróbujcie przepis na pyszną, maślaną babkę z rodzynkami i skórką pomarańczową […]

  2. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 5 kwietnia w 15:05- Odpowiedz

    U nas robi się głównie babki gotowane, czasem babcia zrobi majonezową ale drożdżowej jeszcze nie jadłyśmy :D Wspaniała baba :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 5 kwietnia w 15:41- Odpowiedz

      Musicie upiec taką drożdżową, aby mieć porównanie :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy