Przepis na drożdżową babkę wielkanocną

babka na wielkanoc


Wielkanoc według mnie nie może się obyć bez babki, a jeszcze lepiej jeśli jest to babka drożdżowa – z rodzynkami i skórką pomarańczową.

Prosta, maślana, prawie bez cukru (nie licząc lukru na wierzchu), za to pachnąca i po prostu pyszna.

Takie babki to ja lubię najbardziej – zresztą co się dziwić – ja wyjątkowo uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe – mam tak od dzieciństwa i nigdy nie potrafię poprzestać na jednym kawałku, czy też na jednej drożdżówce :)

Jeśli macie jak ja, to koniecznie upieczcie tą babkę, to chyba najlepsza babka drożdżowa jaką jadłam – i tu wcale nie przesadzam :)

Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, ale zrobiłam z połowy porcji (oryginalnie przepis jest na dwie babki) – tak otrzymacie jedną babkę upieczoną w standardowej foremce z kominkiem (średnica około 22 cm – na górnym brzegu).

Do babki dodałam rodzynki, które wcześniej namoczyłam w ciemnym rumie – a potem ten rum wykorzystałam do lukru :) Wam też polecam dodanie go do cukru pudru zamiast wody czy też soku z cytryny – fajnie podkreśla on odświętny smak babki wielkanocnej :D

Polecam Wam też przepisy na inne babki: czekoladowo-kawową, jogurtowo-cytrynową, albo pomarańczową na piwie :)

A tak jeszcze przy okazji – ostatnio odkryłam idealny sposób na smarowanie form do pieczenia, który szczególnie przydaje się przy formach do babek :)

Wystarczy zmiksować razem w równych częściach mąkę, olej i miękką margarynę – ja dałam wszystkiego po 1/3 szklanki i wyszło mi około szklanki takiego smarowidła. Wystarczy tym posmarować przy pomocy pędzelka całą foremkę i wlać ciasto – po upieczeniu wychodzi jak marzenie :) a Wy nie macie problemu z wysypaniem mąką komina :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.72 z 7 ocen
Postaw mi kawę

babka drożdżowa

drożdżowa babka z rodzynkami

baba drożdżowa

babka drożdżowa

baba drożdżowa na wielkanoc

babka drożdżowa wielkanocna

babka drożdżowa

Babka drożdżowa przepis do druku

babka na wielkanoc

Babka drożdżowa wielkanocna

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i puszystą babkę drożdżową z rodzynkami i skórką pomarańczową.
4.72 z 7 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki

babka:

lukier:

Instrukcja
 

babka:

  • Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i ciepłe mleko - wymieszaj dokładnie i odstaw na około 20 minut - aż drożdże zaczną pracować.
    25 g świeżych drożdży, 20 g cukru, 50 ml mleka
  • W misie miksera umieść mąkę, sól. jajko, żółtko oraz przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    190 g mąki pszennej, szczypta soli, 1 jajko, 1 żółtko, 75 g masła
  • Na koniec dodaj odsączone rodzynki oraz skórkę pomarańczową - krótko zagnieć razem z ciastem.
    około 50 g rodzynek, około 30 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto delikatnie ponownie zagnieć, przełóż do przygotowanej formy na babkę (z kominem), przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  • Babkę piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeni ostudź, a następnie wyjmij z formy.

lukier:

  • Do cukru pudru dodawaj po łyżce rum lub sok z cytryny i dokładnie mieszaj.
    100 g cukru pudru, rum
  • Gdy lukier będzie miał konsystencję gęstej śmietany posmaruj nim babkę, wierzch posyp skórką pomarańczową i ułóż czekoladowe jajeczka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!