Babka drożdżowa wielkanocna
Przepis na drożdżową babkę wielkanocną
Dziś u mnie pyszna babka drożdżowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową! Ta babka to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkich wypieków. Delikatne i puszyste ciasto, wzbogacone o słodkie rodzynki i aromatyczną kandyzowaną skórkę pomarańczową, to połączenie, które rozpływa się w ustach.
Babka drożdżowa to wypiek, który kojarzy się z domowym ciepłem i aromatycznym zapachem, a moja wersja z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej dodaje mu jeszcze więcej smaku i zapachu. Spróbujcie koniecznie na święta i nie tylko!
Spis treści
Babka drożdżowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne drożdżowe ciasta i uwielbiasz rodzynki zatopione w puszystym cieście, to ta drożdżowa baba jest właśnie dla Ciebie! Spróbuj koniecznie!
Babka drożdżowa przepis
Składniki
składniki na babkę drożdżową z rodzynkami
- 50 ml mleka (ciepłego )
- 25 g świeżych drożdży
- 190 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki)
- 20 g cukru (- 2 płaskie łyżki)
- 1 szczypta soli
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 żółtko
- 75 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego )
- około 30 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- około 50 g rodzynek ((uprzednio namoczonych w rumie lub w gorącej wodzie))
składniki na lukier do babki drożdżowej
- 100 g cukru pudru
- rum ( z namoczenia rodzynek albo sok z cytryny)
- skórka pomarańczowa (do dekoracji)
- czekoladowe jajeczka (do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżową babkę wielkanocną
- Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i ciepłe mleko – wymieszaj dokładnie i odstaw na około 20 minut – aż drożdże zaczną pracować.25 g świeżych drożdży, 20 g cukru, 50 ml mleka
- W misie miksera umieść mąkę, sól. jajko, żółtko oraz przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.190 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 1 jajko, 1 żółtko, 75 g masła
- Na koniec dodaj odsączone rodzynki oraz skórkę pomarańczową – krótko zagnieć razem z ciastem.około 50 g rodzynek, około 30 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto delikatnie ponownie zagnieć, przełóż do przygotowanej formy na babkę (z kominem), przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
- Babkę piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 30-35 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeni ostudź, a następnie wyjmij z formy.
Jak zrobić lukier na babkę
- Do cukru pudru dodawaj po łyżce rum lub sok z cytryny i dokładnie mieszaj.100 g cukru pudru, rum
- Gdy lukier będzie miał konsystencję gęstej śmietany posmaruj nim babkę, wierzch posyp skórką pomarańczową i ułóż czekoladowe jajeczka.
Prywatne
Drożdżowa babka na Wielkanoc – uwagi
Wielkanoc według mnie nie może się obyć bez babki, a jeszcze lepiej jeśli jest to babka drożdżowa – z rodzynkami i skórką pomarańczową.
Prosta, maślana, prawie bez cukru (nie licząc lukru na wierzchu), za to pachnąca i po prostu pyszna.
Takie babki to ja lubię najbardziej – zresztą co się dziwić – ja wyjątkowo uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe – mam tak od dzieciństwa i nigdy nie potrafię poprzestać na jednym kawałku, czy też na jednej drożdżówce :)
Jeśli macie jak ja, to koniecznie upieczcie tą babkę, to chyba najlepsza babka drożdżowa jaką jadłam – i tu wcale nie przesadzam :)
Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, ale zrobiłam z połowy porcji (oryginalnie przepis jest na dwie babki) – tak otrzymacie jedną babkę upieczoną w standardowej foremce z kominkiem (średnica około 22 cm – na górnym brzegu).
Do babki dodałam rodzynki, które wcześniej namoczyłam w ciemnym rumie – a potem ten rum wykorzystałam do lukru :) Wam też polecam dodanie go do cukru pudru zamiast wody czy też soku z cytryny – fajnie podkreśla on odświętny smak babki wielkanocnej :D
Polecam Wam też przepisy na inne babki: czekoladowo-kawową, jogurtowo-cytrynową, albo pomarańczową na piwie :)
A tak jeszcze przy okazji – ostatnio odkryłam idealny sposób na smarowanie form do pieczenia, który szczególnie przydaje się przy formach do babek :)
Wystarczy zmiksować razem w równych częściach mąkę, olej i miękką margarynę – ja dałam wszystkiego po 1/3 szklanki i wyszło mi około szklanki takiego smarowidła. Wystarczy tym posmarować przy pomocy pędzelka całą foremkę i wlać ciasto – po upieczeniu wychodzi jak marzenie :) a Wy nie macie problemu z wysypaniem mąką komina :D
Polecane przepisy na babki
Na Wielkanoc (i nie tylko) polecam również inne moje przepisy na pyszne i puszyste babki. Na blogu znajdziecie ich całe mnóstwo, a tu przedstawiam bliżej trzy z nich:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babka drożdżowa wielkanocna
Przepis na puszystą drożdżową babkę z rodzynkami i skórką pomarańczową to idealna babka na Wielkanoc. Miękka, delikatna, z aromatycznymi bakaliami i rumowym lukrem na wierzchu. Krótko mówiąc - cudowna. Ja się w niej zakochałam od pierwszego kęsa. Wiem, że niektórzy mają problem z rodzynkami w cieście, ale ja osobiście je uwielbiam. A takie rodzynki w cieście drożdżowym smakują jeszcze lepiej. Koniecznie namoczcie je wcześniej - możecie jak ja w rumie, albo w gorącej wodzie. Dzięki temu rodzynki nie będą suche i nabiorą więcej smaku.
Drożdżowa babka z rodzynkami przepis
Ta babka z rodzynkami sama z siebie jest idealna, ale jak polejecie ją lukrem z rumem, albo z sokiem pomarańczowym będzie jeszcze lepsza. Może się okazać, że powinniście upiec jednak dwie takie babki, bo za szybko zniknie. Zajrzyjcie do mojego przepisu na babkę drożdżową i sprawdźcie jak zrobić drożdżową babkę z rodzynkami. Przygotujcie tą babkę z rodzynkami na Wielkanoc, albo na weekend do kawy. Jestem przekonana, że babka drożdżowa ze skórką pomarańczową wszystkim zasmakuje.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babki.