Pijana babka czekoladowa

 

babka czekoladowa

 

Pijana babka czekoladowa z kawą, to coś dobrego “tylko dla dorosłych” :D

Co prawda alkohol z likieru dodanego do ciasta ulatnia się w trakcie pieczenia (w sumie to trochę szkoda ;)), za to ten dodany do polewy już w niej zostaje :D

Przepis na ciasto wypatrzyłam tutaj i oryginalnie do babki i polewy dodawany jest Baileys. Możecie zrobić sobie domową wersję tego pysznego likieru – taki domowy Baileys jest pyszny i szybki do przygotowania :)

Babka wychodzi przepyszna, lekko wilgotna (ale nie mokra) i bardzo aromatyczna.

Nie obsycha i jest dobra nawet po kilku dniach od upieczenia.

A polewa, to zupełnie inna bajka – ja wyjadałam pozostałości z miseczki :) przepyszna jest i do tego niezły patent na przyszłość – rozpuszczenie czekolady z likierem – wtedy są dwie korzyści – oprócz pysznej polewy, ciacho macie całe dla siebie, a dzieciom mówicie, że jest z alkoholem ;)

Na koniec jeszcze jedna uwaga – z przepisu wychodzi dużo ciasta, ja po nałożeniu do formy na babki (o standardowej wielkości) miałam ciasto prawie po same brzegi. W trakcie pieczenia ciągle do niej zaglądałam, bo się bałam, że wypłynie – na szczęście babka już dużo nie urosła – wyrosła ponad poziom foremki, ale nie wypłynęła – zrobiła się z wypukłym “brzuszkiem”.

Z ciekawostek ciastowo-alkoholowych polecam Wam również do wypróbowania przepis na babkę pomarańczową na piwie.

 

pijana babka

 

babka czekoladowo-kawowa

 

pijana babka czekoladowa

 

ciasto czekoladowe

 

babka kawowa

 

babka czekoladowo-kawowa

Pijana babka czekoladowa

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

polewa:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Czekolady połam na kawałki i rozpuść razem z masłem i kawą - ostudź.
  • Mąkę zmieszaj z kakao, solą i sodą.
  • Jajka zmiksuj na puszystą masę z cukrem i wanilią.
  • Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
  • Likier połącz z whisky i wlej do ciasta - zmiksuj.
  • Dodaj porcjami mąkę z kakao, na zmianę ze śmietaną.
  • Przełóż ciasto do dużej formy na babkę.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

polewa:

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z likierem.
  • Dosłódź polewę do smaku i polej nią ciasto.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!