Pijana babka czekoladowa
Pijana babka czekoladowa z kawą, to coś dobrego „tylko dla dorosłych” :D
Co prawda alkohol z likieru dodanego do ciasta ulatnia się w trakcie pieczenia (w sumie to trochę szkoda ;)), za to ten dodany do polewy już w niej zostaje :D
Przepis na ciasto wypatrzyłam tutaj i oryginalnie do babki i polewy dodawany jest Baileys. Możecie zrobić sobie domową wersję tego pysznego likieru – taki domowy Baileys jest pyszny i szybki do przygotowania :)
Babka wychodzi przepyszna, lekko wilgotna (ale nie mokra) i bardzo aromatyczna.
Nie obsycha i jest dobra nawet po kilku dniach od upieczenia.
A polewa, to zupełnie inna bajka – ja wyjadałam pozostałości z miseczki :) przepyszna jest i do tego niezły patent na przyszłość – rozpuszczenie czekolady z likierem – wtedy są dwie korzyści – oprócz pysznej polewy, ciacho macie całe dla siebie, a dzieciom mówicie, że jest z alkoholem ;)
Na koniec jeszcze jedna uwaga – z przepisu wychodzi dużo ciasta, ja po nałożeniu do formy na babki (o standardowej wielkości) miałam ciasto prawie po same brzegi. W trakcie pieczenia ciągle do niej zaglądałam, bo się bałam, że wypłynie – na szczęście babka już dużo nie urosła – wyrosła ponad poziom foremki, ale nie wypłynęła – zrobiła się z wypukłym „brzuszkiem”.
Z ciekawostek ciastowo-alkoholowych polecam Wam również do wypróbowania przepis na babkę pomarańczową na piwie.
Pijana babka czekoladowa
- 300 g czekolady (użyłam 200 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
- 170 g miękkiego masła
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 250 g mąki pszennej
- 50 g gorzkiego kakao
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 dużych jajek
- 250 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 250 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- pół szklanki likieru kawowego
- ¼ szklanki whisky
- 60 g gorzkiej czekolady
- ⅓ szklanki likieru kawowego
- cukier puder do smaku
- Czekolady połam na kawałki i rozpuść razem z masłem i kawą - ostudź.
- Mąkę zmieszaj z kakao, solą i sodą.
- Jajka zmiksuj na puszystą masę z cukrem i wanilią.
- Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
- Likier połącz z whisky i wlej do ciasta - zmiksuj.
- Dodaj porcjami mąkę z kakao, na zmianę ze śmietaną.
- Przełóż ciasto do dużej formy na babkę.
- Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z likierem.
- Dosłódź polewę do smaku i polej nią ciasto.
Przepraszam, mam jeszcze jedno pytanie,czy formę czymś smarujemy?
Jeśli to zwykła forma – nie silikonowa- to tak. Najlepiej wysmarować ją masłem/margaryną i dokładnie wysypać mąką.
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź ,,Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
Życzę pysznej babki i wspaniałych Świąt :) pozdrawiam serdecznie, Beata
Wygląda wspaniale, będę chciała ją jutro zrobić, tylko mam pytanie czy piec z termoobiegiem?
Tak, możesz, tylko zmniejsz temperaturę do 170 stopi.
[…] Wam też przepisy na inne babki: czekoladowo-kawową, jogurtowo-cytrynową, albo pomarańczową na piwie […]
To my jesteśmy jeszcze dzieci, bo nie lubimy ani kawy ani alkoholu xD Ale babka wygląda zacnie :D
:)