Przepis na babkę czekoladową z „procentami” ;)
Pijana babka czekoladowa z kawą, to coś dobrego „tylko dla dorosłych” :D
Co prawda alkohol z likieru dodanego do ciasta ulatnia się w trakcie pieczenia (w sumie to trochę szkoda ;)), za to ten dodany do polewy już w niej zostaje :D
Przepis na ciasto wypatrzyłam tutaj i oryginalnie do babki i polewy dodawany jest Baileys.
Możecie zrobić sobie domową wersję tego pysznego likieru – taki domowy Baileys jest pyszny i szybki do przygotowania :)
Babka czekoladowo-kawowa wychodzi przepyszna, lekko wilgotna (ale nie mokra) i bardzo aromatyczna.
Nie obsycha i jest dobra nawet po kilku dniach od upieczenia.
A polewa czekoladowa, to zupełnie inna bajka – ja wyjadałam pozostałości z miseczki :)
Przepyszna jest i do tego niezły patent na przyszłość – rozpuszczenie czekolady z likierem – wtedy są dwie korzyści – oprócz pysznej polewy, ciacho macie całe dla siebie, a dzieciom mówicie, że jest z alkoholem ;)
Na koniec jeszcze jedna uwaga – z przepisu wychodzi dużo ciasta, ja po nałożeniu do formy na babki (o standardowej wielkości) miałam ciasto prawie po same brzegi. W trakcie pieczenia ciągle do niej zaglądałam, bo się bałam, że wypłynie – na szczęście babka już dużo nie urosła – wyrosła ponad poziom foremki, ale nie wypłynęła – zrobiła się z wypukłym „brzuszkiem”.
Z ciekawostek ciastowo-alkoholowych polecam Wam również do wypróbowania przepis na babkę pomarańczową na piwie.
Pijana babka czekoladowa przepis do druku

Pijana babka czekoladowa
Składniki
ciasto:
- 300 g czekolady (użyłam 200 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
- 170 g masła
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 250 g mąki pszennej
- 50 g gorzkiego kakao
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 jajek rozmiar L
- 250 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 250 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki likieru kawowego
- 1/4 szklanki whisky można zastąpić likierem kawowym
polewa:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki likieru kawowego
- cukier puder do smaku
Instrukcja
ciasto:
- Czekolady połam na kawałki i rozpuść razem z masłem i kawą - ostudź.300 g czekolady, 170 g masła, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- Mąkę zmieszaj z kakao, solą i sodą.250 g mąki pszennej, 50 g gorzkiego kakao, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Jajka zmiksuj na puszystą masę z cukrem i wanilią.5 jajek, 250 g cukru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
- Likier połącz z whisky i wlej do ciasta - zmiksuj.0,5 szklanki likieru kawowego, 1/4 szklanki whisky
- Dodaj porcjami mąkę z kakao, na zmianę ze śmietaną.250 g kwaśnej śmietany
- Przełóż ciasto do dużej formy na babkę.
- Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
polewa:
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z likierem.60 g gorzkiej czekolady, 1/3 szklanki likieru kawowego
- Dosłódź polewę do smaku i polej nią ciasto.cukier puder