Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pijana babka czekoladowa

Pijana babka czekoladowa

 

babka czekoladowa

 

Pijana babka czekoladowa z kawą, to coś dobrego „tylko dla dorosłych” 😀

Co prawda alkohol z likieru dodanego do ciasta ulatnia się w trakcie pieczenia (w sumie to trochę szkoda ;)), za to ten dodany do polewy już w niej zostaje 😀

Przepis na ciasto wypatrzyłam tutaj i oryginalnie do babki i polewy dodawany jest Baileys, ale mi go było jakoś żal lać tak do ciasta. W zamian użyłam tańszy likier kawowy, który dodatkowo wzmocniłam odrobiną whisky (do polewy używałam już sam likier kawowy).

Babka wychodzi przepyszna, lekko wilgotna (ale nie mokra) i bardzo aromatyczna.

Nie obsycha i jest dobra nawet po kilku dniach od upieczenia.

A polewa, to zupełnie inna bajka – ja wyjadałam pozostałości z miseczki 🙂 przepyszna jest i do tego niezły patent na przyszłość – rozpuszczenie czekolady z likierem – wtedy są dwie korzyści – oprócz pysznej polewy, ciacho macie całe dla siebie, a dzieciom mówicie, że jest z alkoholem 😉

Na koniec jeszcze jedna uwaga – z przepisu wychodzi dużo ciasta, ja po nałożeniu do formy na babki (o standardowej wielkości) miałam ciasto prawie po same brzegi. W trakcie pieczenia ciągle do niej zaglądałam, bo się bałam, że wypłynie – na szczęście babka już dużo nie urosła – wyrosła ponad poziom foremki, ale nie wypłynęła – zrobiła się z wypukłym „brzuszkiem”.

Z ciekawostek ciastowo-alkoholowych polecam Wam również do wypróbowania przepis na babkę pomarańczową na piwie.

 

pijana babka

 

babka czekoladowo-kawowa

 

pijana babka czekoladowa

 

ciasto czekoladowe

 

babka kawowa

 

Pijana babka czekoladowa
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 300 g czekolady (użyłam 200 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
  • 170 g miękkiego masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 dużych jajek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 250 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • pół szklanki likieru kawowego
  • ¼ szklanki whisky
polewa:
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • ⅓ szklanki likieru kawowego
  • cukier puder do smaku
Wykonanie
ciasto:
  1. Czekolady połam na kawałki i rozpuść razem z masłem i kawą - ostudź.
  2. Mąkę zmieszaj z kakao, solą i sodą.
  3. Jajka zmiksuj na puszystą masę z cukrem i wanilią.
  4. Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
  5. Likier połącz z whisky i wlej do ciasta - zmiksuj.
  6. Dodaj porcjami mąkę z kakao, na zmianę ze śmietaną.
  7. Przełóż ciasto do dużej formy na babkę.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.
polewa:
  1. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z likierem.
  2. Dosłódź polewę do smaku i polej nią ciasto.
 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux