Przepis na babkę czekoladową z „procentami” ;)

babka czekoladowa


Pijana babka czekoladowa z kawą, to coś dobrego „tylko dla dorosłych” :D

Co prawda alkohol z likieru dodanego do ciasta ulatnia się w trakcie pieczenia (w sumie to trochę szkoda ;)), za to ten dodany do polewy już w niej zostaje :D

Przepis na ciasto wypatrzyłam tutaj i oryginalnie do babki i polewy dodawany jest Baileys.

Możecie zrobić sobie domową wersję tego pysznego likieru – taki domowy Baileys jest pyszny i szybki do przygotowania :)

Babka czekoladowo-kawowa wychodzi przepyszna, lekko wilgotna (ale nie mokra) i bardzo aromatyczna.

Nie obsycha i jest dobra nawet po kilku dniach od upieczenia.

A polewa czekoladowa, to zupełnie inna bajka – ja wyjadałam pozostałości z miseczki :)

Przepyszna jest i do tego niezły patent na przyszłość – rozpuszczenie czekolady z likierem – wtedy są dwie korzyści – oprócz pysznej polewy, ciacho macie całe dla siebie, a dzieciom mówicie, że jest z alkoholem ;)

Na koniec jeszcze jedna uwaga – z przepisu wychodzi dużo ciasta, ja po nałożeniu do formy na babki (o standardowej wielkości) miałam ciasto prawie po same brzegi. W trakcie pieczenia ciągle do niej zaglądałam, bo się bałam, że wypłynie – na szczęście babka już dużo nie urosła – wyrosła ponad poziom foremki, ale nie wypłynęła – zrobiła się z wypukłym „brzuszkiem”.

Z ciekawostek ciastowo-alkoholowych polecam Wam również do wypróbowania przepis na babkę pomarańczową na piwie.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

pijana babka

babka czekoladowo-kawowa

pijana babka czekoladowa

ciasto czekoladowe

babka kawowa

Pijana babka czekoladowa przepis do druku

babka czekoladowo-kawowa

Pijana babka czekoladowa

Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladową wilgotną babkę z dodatkiem alkoholu.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 12

Składniki

ciasto:

  • 300 g czekolady (użyłam 200 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
  • 170 g masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 jajek rozmiar L
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 250 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki likieru kawowego
  • 1/4 szklanki whisky można zastąpić likierem kawowym

polewa:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Czekolady połam na kawałki i rozpuść razem z masłem i kawą - ostudź.
    300 g czekolady, 170 g masła, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Mąkę zmieszaj z kakao, solą i sodą.
    250 g mąki pszennej, 50 g gorzkiego kakao, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Jajka zmiksuj na puszystą masę z cukrem i wanilią.
    5 jajek, 250 g cukru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
  • Likier połącz z whisky i wlej do ciasta - zmiksuj.
    0,5 szklanki likieru kawowego, 1/4 szklanki whisky
  • Dodaj porcjami mąkę z kakao, na zmianę ze śmietaną.
    250 g kwaśnej śmietany
  • Przełóż ciasto do dużej formy na babkę.
  • Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

polewa:

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z likierem.
    60 g gorzkiej czekolady, 1/3 szklanki likieru kawowego
  • Dosłódź polewę do smaku i polej nią ciasto.
    cukier puder

Notatki

Zamiast sody możesz też użyć proszek do pieczenia - wtedy użyj go 2 lekko czubate łyżeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!