Tarta czekoladowo-piernikowa

Zaktualizowany: 2023 27 września
tarta czekoladowo-piernikowa

Przepis na świąteczne tarty czekoladowo-piernikowe

wpis sponsorowany

Jeśli zastanawiacie się już do upiec na Boże Narodzenie, to taka tarta czekoladowo-piernikowa może być właśnie dla was. Upieczcie jedno duże ciasto, albo kilka mniejszych mini tart, które możecie ustawić na słodkim stole. Same kruche czekoladowe ciasto nadziane niezwykle pysznym kremem czekoladowo-piernikowym smakuje tak obłędnie, że na pewno szybko zniknie ze stołu. Gorąco polecam!

kruche tarty piernikowe z czekoladą

Tarta czekoladowo-piernikowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie i pyszne tarty z nadzieniem czekoladowym, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

tarta czekoladowo-piernikowa

Tarta czekoladowo-piernikowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne kruche tarty piernikowe z czekoladą.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 hours 25 minut
Porcje 12
Kalorie 386 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na jedną dużą tartę o średnicy około 28-30 cm albo kilka mniejszych.
Składniki

składniki na kruche ciasto czekoladowe do tarty

składniki na krem czekoladowo-piernikowy:

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasta do tarty piernikowej

  • Zmiksuj razem wszystkie składniki, jeśli ciasto nie chce się zlepić to dodaj odrobinę zimnej wody.
    200 g mąki pszennej, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 50 g cukru pudru, 120 g masła, 1 jajko, odrobina zimnej wody
  • Krótko zagnieć ciasto dłońmi, uformuj płaski dysk, owiń ciasto folią i schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę.
  • Schłodzone ciasto, krótko zagnieć, tak aby stało się bardziej plastyczne i rozwałkuj na cienki placek.
  • Wyłóż ciastem formę do tarty o średnicy około 28 cm.
  • Nakłuj ciasto widelcem.
  • Połóż na cieście papier do pieczenia a na niego nasyp suche ziarna grochu/fasoli albo specjalne kuleczki ceramiczne do zapiekania.
  • Piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez 15 minut, po tym czasie zdejmij papier razem z obciążeniem i piecz ciasto jeszcze przez 5-10 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Pozostałe ciasto ponownie zagnieć rozwałkuj i wytnij z niego nieduże ciasteczka – upiecz je w 180 stopniach przez 10-12 minut.

Jak zrobić czekoladowy krem z piernikiem

  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę razem z przyprawą do piernika i miodem.
    250 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżka miodu
  • Gdy śmietana będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
    200 g gorzkiej czekolady
  • Jeśli chcesz, to teraz możesz dodać likier lub nalewkę – wymieszaj.
    25 ml likieru
  • Wylej krem na ostudzony spód.
  • Na wierzchu ułóż upieczone ciasteczka.
  • Schowaj ciasto do lodówki, aby krem stężał.
  • Jeśli zostało ci trochę kremu, to schowaj go lodówki na pól godziny, gdy będzie gęstszy przełóż do woreczka z tylką i wyciśnij go na wierzch tarty.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 386kcalWeglowodany: 31gBiałko: 20gTłuszcz: 19g
Słowa kluczowe kruche ciasto z czekoladą, piernik z czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kruche tarty czekoladowe

Kruche ciasto z nadzieniem czekoladowym i przyprawą do piernika – uwagi

Czekolada i przyprawa do piernika bardzo się lubią i do siebie pasują.

A najlepszym potwierdzeniem na to jest tarta czekoladowo-piernikowa.

Możecie przygotować jedną dużą tartę, albo podobnie jak ja zrobić kilka mniejszych tarteletek, które będą się pięknie prezentować na świątecznym stole :D

Przygotowania zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta czekoladowego, które schładzamy w lodówce.

Dlatego możecie ciasto przygotować sobie wcześniej i wziąć się za pieczenie nawet następnego dnia.

Dodam, że przepis jest o tyle uniwersalny, że oprócz spodu do tarty możecie z niego zrobić kruche ciasteczka :D

Schłodzone ciasto należy cienko rozwałkować – ja sobie pomagałam długim wałkiem Joseph Joseph.

Wałek ma specjalne nakładki, które ułatwiają rozwałkowanie ciasta na odpowiednią grubość, bardzo to ułatwia pracę :)

Ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku.

Na ostudzony spód wylewamy krem czekoladowo-piernikowy 😋😋

Krem ładnie zastyga i można go również wykorzystać do ozdobienia wierzchu tarty.

Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, to koniecznie spróbujcie także piernikowego dutch baby – czyli pieczonego naleśnika.

krucha tarta piernikowo-czekoladowa tarta piernikowo-czekoladowa
kruche ciastka czekoladowe kruche ciasto czekoladowe
czekoladowa tarta na boże narodzenie krucha tarta czekoladowa z piernikiem

Przepis przygotowany we współpracy ze sklepem internetowym Garneczki.pl (https://www.garneczki.pl/) 

Polecane przepisy na słodkie tarty

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne tarty o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2020 9 grudnia