Przepis na świąteczne tarty czekoladowo-piernikowe

wpis sponsorowany

tarta czekoladowo-piernikowa


Czekolada i przyprawa do piernika bardzo się lubią i do siebie pasują.

A najlepszym potwierdzeniem na to jest tarta czekoladowo-piernikowa.

Możecie przygotować jedną dużą tartę, albo podobnie jak ja zrobić kilka mniejszych tarteletek, które będą się pięknie prezentować na świątecznym stole :D

Przygotowania zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta czekoladowego, które schładzamy w lodówce.

Dlatego możecie ciasto przygotować sobie wcześniej i wziąć się za pieczenie nawet następnego dnia.

Dodam, że przepis jest o tyle uniwersalny, że oprócz spodu do tarty możecie z niego zrobić kruche ciasteczka :D

Schłodzone ciasto należy cienko rozwałkować – ja sobie pomagałam długim wałkiem Joseph Joseph.

Wałek ma specjalne nakładki, które ułatwiają rozwałkowanie ciasta na odpowiednią grubość, bardzo to ułatwia pracę :)

Ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku.

Na ostudzony spód wylewamy krem czekoladowo-piernikowy 😋😋

Krem ładnie zastyga i można go również wykorzystać do ozdobienia wierzchu tarty.

Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, to koniecznie spróbujcie także piernikowego dutch baby – czyli pieczonego naleśnika :)

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


krucha tarta piernikowo-czekoladowa tarta piernikowo-czekoladowa

kruche ciastka czekoladowe kruche ciasto czekoladowe

kruche tarty piernikowe z czekoladą kruche tarty czekoladowe

czekoladowa tarta na boże narodzenie krucha tarta czekoladowa z piernikiem

Tarta czekoladowo-piernikowa – przepis do druku

tarta czekoladowo-piernikowa

Tarta czekoladowo-piernikowa

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne kruche tarty piernikowe z czekoladą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 godz 25 minut
Porcje 12
Kalorie 386 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na jedną dużą tartę o średnicy około 28-30 cm albo kilka mniejszych.

Składniki
  

ciasto czekoladowe:

krem:

Instrukcja
 

  • Przygotuj ciasto - zmiksuj razem wszystkie składniki, jeśli ciasto nie chce się zlepić to dodaj odrobinę zimnej wody.
  • Krótko zagnieć ciasto dłońmi, uformuj płaski dysk, owiń ciasto folią i schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę.
  • Schłodzone ciasto, krótko zagnieć, tak aby stało się bardziej plastyczne i rozwałkuj na cienki placek.
  • Wyłóż ciastem formę do tarty o średnicy około 28 cm.
  • Nakłuj ciasto widelcem.
  • Połóż na cieście papier do pieczenia a na niego nasyp suche ziarna grochu/fasoli albo specjalne kuleczki ceramiczne do zapiekania.
  • Piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez 15 minut, po tym czasie zdejmij papier razem z obciążeniem i piecz ciasto jeszcze przez 5-10 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Pozostałe ciasto ponownie zagnieć rozwałkuj i wytnij z niego nieduże ciasteczka - upiecz je w 180 stopniach przez 10-12 minut.
  • Przygotuj krem - w rondelku podgrzej śmietanę kremówkę razem z przyprawą do piernika i miodem.
  • Gdy śmietana będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
  • Jeśli chcesz, to teraz możesz dodać likier lub nalewkę - wymieszaj.
  • Wylej krem na ostudzony spód.
  • Na wierzchu ułóż upieczone ciasteczka.
  • Jeśli zostało ci trochę kremu, to schowaj go lodówki na pól godziny, gdy będzie gęstszy przełóż do woreczka z tylką i wyciśnij go na wierzch tarty.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 386kcalWeglowodany: 31gBiałko: 20gTłuszcz: 19g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis przygotowany we współpracy ze sklepem internetowym

Garneczki.pl (https://www.garneczki.pl/)