Tarta czekoladowo-piernikowa
Przepis na świąteczne tarty czekoladowo-piernikowe
wpis sponsorowany
Jeśli zastanawiacie się już do upiec na Boże Narodzenie, to taka tarta czekoladowo-piernikowa może być właśnie dla was. Upieczcie jedno duże ciasto, albo kilka mniejszych mini tart, które możecie ustawić na słodkim stole. Same kruche czekoladowe ciasto nadziane niezwykle pysznym kremem czekoladowo-piernikowym smakuje tak obłędnie, że na pewno szybko zniknie ze stołu. Gorąco polecam!
Spis treści
Tarta czekoladowo-piernikowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie i pyszne tarty z nadzieniem czekoladowym, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Tarta czekoladowo-piernikowa przepis
Wyposażenie
- Przepis na jedną dużą tartę o średnicy około 28-30 cm albo kilka mniejszych.
Składniki
składniki na kruche ciasto czekoladowe do tarty
- 200 g mąki pszennej ((1 i 1/3 szklanki) )
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 50 g cukru pudru ((1/3 szklanki) )
- 120 g masła
- 1 jajko ( rozmiar L)
- odrobina zimnej wody (opcjonalnie -)
składniki na krem czekoladowo-piernikowy:
- 250 ml śmietany kremówki (- użyłam 30 %)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka miodu
- 25 ml likieru ( lub nalewki pomarańczowej – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasta do tarty piernikowej
- Zmiksuj razem wszystkie składniki, jeśli ciasto nie chce się zlepić to dodaj odrobinę zimnej wody.200 g mąki pszennej, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 50 g cukru pudru, 120 g masła, 1 jajko, odrobina zimnej wody
- Krótko zagnieć ciasto dłońmi, uformuj płaski dysk, owiń ciasto folią i schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę.
- Schłodzone ciasto, krótko zagnieć, tak aby stało się bardziej plastyczne i rozwałkuj na cienki placek.
- Wyłóż ciastem formę do tarty o średnicy około 28 cm.
- Nakłuj ciasto widelcem.
- Połóż na cieście papier do pieczenia a na niego nasyp suche ziarna grochu/fasoli albo specjalne kuleczki ceramiczne do zapiekania.
- Piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez 15 minut, po tym czasie zdejmij papier razem z obciążeniem i piecz ciasto jeszcze przez 5-10 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
- Pozostałe ciasto ponownie zagnieć rozwałkuj i wytnij z niego nieduże ciasteczka – upiecz je w 180 stopniach przez 10-12 minut.
Jak zrobić czekoladowy krem z piernikiem
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę razem z przyprawą do piernika i miodem.250 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżka miodu
- Gdy śmietana będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.200 g gorzkiej czekolady
- Jeśli chcesz, to teraz możesz dodać likier lub nalewkę – wymieszaj.25 ml likieru
- Wylej krem na ostudzony spód.
- Na wierzchu ułóż upieczone ciasteczka.
- Schowaj ciasto do lodówki, aby krem stężał.
- Jeśli zostało ci trochę kremu, to schowaj go lodówki na pól godziny, gdy będzie gęstszy przełóż do woreczka z tylką i wyciśnij go na wierzch tarty.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kruche ciasto z nadzieniem czekoladowym i przyprawą do piernika – uwagi
Czekolada i przyprawa do piernika bardzo się lubią i do siebie pasują.
A najlepszym potwierdzeniem na to jest tarta czekoladowo-piernikowa.
Możecie przygotować jedną dużą tartę, albo podobnie jak ja zrobić kilka mniejszych tarteletek, które będą się pięknie prezentować na świątecznym stole :D
Przygotowania zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta czekoladowego, które schładzamy w lodówce.
Dlatego możecie ciasto przygotować sobie wcześniej i wziąć się za pieczenie nawet następnego dnia.
Dodam, że przepis jest o tyle uniwersalny, że oprócz spodu do tarty możecie z niego zrobić kruche ciasteczka :D
Schłodzone ciasto należy cienko rozwałkować – ja sobie pomagałam długim wałkiem Joseph Joseph.
Wałek ma specjalne nakładki, które ułatwiają rozwałkowanie ciasta na odpowiednią grubość, bardzo to ułatwia pracę :)
Ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku.
Na ostudzony spód wylewamy krem czekoladowo-piernikowy 😋😋
Krem ładnie zastyga i można go również wykorzystać do ozdobienia wierzchu tarty.
Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, to koniecznie spróbujcie także piernikowego dutch baby – czyli pieczonego naleśnika.
Przepis przygotowany we współpracy ze sklepem internetowym Garneczki.pl (https://www.garneczki.pl/)
Polecane przepisy na słodkie tarty
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne tarty o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tarta czekoladowo-piernikowa przepis
Jeśli uwielbiasz bożonarodzeniowe smaki to ta czekoladowa tarta z kremem piernikowym przypadnie ci do gustu! Znajdziesz tu pyszne kruche ciasto czekoladowe nadziane nieziemskim kremem. Wszystko to co wielbiciele czekolady kochają! Tarta piernikowa jest nie tylko mocno czekoladowa. Zawiera w sobie mnóstwo smaku, a to za sprawą korzennych przypraw z przyprawy do piernika i mielonego cynamonu. Kawałek tego ciasta piernikowego jest kwintesencją Bożego Narodzenia. Podajcie go do filiżanki aromatycznej kawy albo rozgrzewającej herbaty i cieszcie się klimatem świąt.
Możecie przygotować jedną dużą tartę albo kilka mniejszych. Wtedy każdą z nich możecie udekorować indywidualnie i podarować ukochanej osobie. Pogłębiając tym samym magię świąt.
Przepis Tarta piernikowa z czekoladą
Przygotowanie ciasta jest proste i nie zajmie za dużo czasu. Wystarczy przygotować kruche ciasto czekoladowe i go upiec w piekarniku. Krem czekoladowo-piernikowy nie wymaga pieczenia. Na ciasto wyłóż krem i schowaj tarte to lodówki. Przed podaniem udekoruj ciasto. Możesz zetrzeć trochę czekolady, ułożyć nieduże ciasteczka albo gotowe jadalne ozdoby.
Zapraszam was także do zapoznania się z innymi moimi przepisami na Boże Narodzenie oraz na pyszne kruche tarty.