Tarta czekoladowo-piernikowa

 

tarta czekoladowo-piernikowa

 

Czekolada i przyprawa do piernika bardzo się lubią i do siebie pasują.

A najlepszym potwierdzeniem na to jest tarta czekoladowo-piernikowa.

Możecie przygotować jedną dużą tartę, albo podobnie jak ja zrobić kilka mniejszych tarteletek, które będą się pięknie prezentować na świątecznym stole :D

Przygotowania zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta czekoladowego, które schładzamy w lodówce. Dlatego możecie ciasto przygotować sobie wcześniej i wziąć się za pieczenie nawet następnego dnia. Dodam, że przepis jest o tyle uniwersalny, że oprócz spodu do tarty możecie z niego zrobić kruche ciasteczka :D

Schłodzone ciasto należy cienko rozwałkować – ja sobie pomagałam długim wałkiem Joseph Joseph.

Wałek ma specjalne nakładki, które ułatwiają rozwałkowanie ciasta na odpowiednią grubość, bardzo to ułatwia pracę :)

Ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku.

Na ostudzony spód wylewamy krem czekoladowo-piernikowy 😋😋

Krem ładnie zastyga i można go również wykorzystać do ozdobienia wierzchu tarty.

Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, to koniecznie spróbujcie także piernikowego dutch baby – czyli pieczonego naleśnika :)

 

krucha tarta piernikowo-czekoladowa tarta piernikowo-czekoladowa
 

kruche ciastka czekoladowe kruche ciasto czekoladowe
 

kruche tarty piernikowe z czekoladą kruche tarty czekoladowe
 


czekoladowa tarta na boże narodzenie krucha tarta czekoladowa z piernikiem
 

Tarta czekoladowo-piernikowa – przepis do druku

Tarta czekoladowo-piernikowa

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jedną dużą tartę o średnicy około 28-30 cm albo kilka mniejszych.
Autor:
Typ przepisu: Tarta
Ilość: 12
Składniki
ciasto czekoladowe:
  • 200 g (1 i ¼ szklanki) mąki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 50 g (1/3 szklanki) cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko rozmiar L
  • opcjonalnie - odrobina zimnej wody
krem:
  • 250 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka miodu
  • opcjonalnie 25 ml likieru lub nalewki pomarańczowej
Wykonanie
  1. Przygotuj ciasto - zmiksuj razem wszystkie składniki, jeśli ciasto nie chce się zlepić to dodaj odrobinę zimnej wody.
  2. Krótko zagnieć ciasto dłońmi, uformuj płaski dysk, owiń ciasto folią i schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę.
  3. Schłodzone ciasto, krótko zagnieć, tak aby stało się bardziej plastyczne i rozwałkuj na cienki placek.
  4. Wyłóż ciastem formę do tarty o średnicy około 28 cm.
  5. Nakłuj ciasto widelcem.
  6. Połóż na cieście papier do pieczenia a na niego nasyp suche ziarna grochu/fasoli albo specjalne kuleczki ceramiczne do zapiekania.
  7. Piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez 15 minut, po tym czasie zdejmij papier razem z obciążeniem i piecz ciasto jeszcze przez 5-10 minut.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć rozwałkuj i wytnij z niego nieduże ciasteczka - upiecz je w 180 stopniach przez 10-12 minut.
  10. Przygotuj krem - w rondelku podgrzej śmietanę kremówkę razem z przyprawą do piernika i miodem.
  11. Gdy śmietana będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
  12. Jeśli chcesz, to teraz możesz dodać likier lub nalewkę - wymieszaj.
  13. Wylej krem na ostudzony spód.
  14. Na wierzchu ułóż upieczone ciasteczka.
  15. Jeśli zostało ci trochę kremu, to schowaj go lodówki na pól godziny, gdy będzie gęstszy przełóż do woreczka z tylką i wyciśnij go na wierzch tarty.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 386 Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 31 g Białka: 20 g

 

 

Przepis przygotowany we współpracy ze sklepem internetowym

Garneczki.pl (https://www.garneczki.pl/)