Tarta z żurawiną i białą czekoladą

Zaktualizowany: 2023 25 września
tarta z żurawiną i białą czekoladą

Przepis na kruchą tartę z żurawiną i kremem z mascarpone i białej czekolady

wpis sponsorowany

Krucha tarta z żurawiną i białą czekoladą to doskonałe ciasto na święta Bożego Narodzenia, które zachwyci Twoje podniebienie. To połączenie delikatnej kruchości spodu, słodkości kremu z białej czekolady i kwasowości żurawiny tworzy wyjątkową harmonię smaków, idealną na specjalne okazje i świąteczne spotkania. Spróbuj koniecznie!

kruche ciasto z żurawinami i białą czekoladą

Tarta z żurawiną i białą czekoladą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie kruche ciasta z pełnym smaku nadzieniem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

tarta z żurawiną i białą czekoladą

Tarta z żurawiną i białą czekoladą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną kruchą tartę z kremem z mascarpone i białej czekolady z dodatkiem kwaśnej żurawiny.
4.67 z 15 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Porcje 15
Kalorie 400 kcal
Wyposażenie
  • Forma do tarty o średnicy około 28 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto do tarty

składniki na krem mascarpone do tarty

dodatkowe składniki do tarty

  • około 120 g konfitury żurawiny (użyłam od Stovit)
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do tarty

  • Z podanych składników zagnieć ciasto – jeśli jest problem z dokładnym połączeniem to możesz dodać odrobinę zimnej wody.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko
  • Ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty o średnicy około 28 cm. Nadmiar ciasta odetnij (możesz go rozwałkować, wyciąć ciastka i upiec przez około 10 minut).
  • Schowaj formę wylepioną ciastem na godzinę do lodówki.
  • Wyjmij schłodzone ciasto, porób dziurki widelcem i na wierzchu ułóż kawałek papieru do pieczenia.
  • Wysyp na papier suchy groch/ fasolę albo specjalne ceramiczne kulki do pieczenia.
  • Piecz ciasto w 170 stopniach (termoobieg) przez 15 minut.
  • Po tym czasie ostrożnie zdejmij papier z obciążeniem i podpiecz spód przez jeszcze kolejne 5 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić krem mascarpone z białą czekoladą do tarty

  • Białą czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej – do garnka nalej na dno kilka cm wody – ustaw na górze metalową lub żaroodporną miskę i włóż do niej połamaną czekoladę.
    200 g białej czekolady
  • Podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści – zdejmij z garnka i poczekaj, aż lekko ostygnie.
  • Serem mascarpone przełóż do miski i zmiksuj, aż się lekko napuszy.
    500 g serka mascarpone
  • Dodaj białą czekoladę i zmiksuj.

Tarta z białą czekoladą i żurawiną – wykończenie

  • Ostudzone kruche ciasto posmaruj żurawiną od Stovit – u mnie to było kilka czubatych łyżek.
    około 120 g konfitury żurawiny
  • Na żurawinę wyłóż krem z białej czekolady i wyrównaj powierzchnię.
  • Możesz dodatkowo udekorować wierzch tarty ziarnami granatu, żurawiną, kolorowymi posypkami.
  • Ciasto możesz podawać od razu, albo przechować w lodówce.
  • Po wyjęciu z lodówki poczekaj z pół godziny przed krojeniem, tak aby ciasto się lekko ogrzało.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 400kcalWeglowodany: 24gBiałko: 5gTłuszcz: 30g
Słowa kluczowe ciasto z białą czekoladą, tarta z białą czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kruche ciasto z kremem z białej czekolady

Tarta z białą czekoladą i żurawiną – uwagi

Mam dla was pyszny pomysł na świąteczny wypiek!

Krucha tarta z żurawiną i białą czekoladą to idealne ciasto na Boże Narodzenie.

Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej!

To zasługa kruchego ciasta, pysznego kremu z mascarpone i białej czekolady oraz kwaskowatej żurawiny.

Wszystkie smaki idealnie do siebie pasują i wspaniale się uzupełniają.

Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest w temperaturze zbliżonej do pokojowej.

Wtedy kruche ciasto nabiera lekkiej miękkości i wręcz się rozpływa w ustach.

A krem z białej czekolady i serka staje się lekki jak chmurka :)

Do tarty użyłam gotową żurawinę w lekkim sosie od Stovit.

Jest ona idealnie słodko-kwaskowata i świetnie smakuje w połączeniu z białą czekoladą.

Gorąco polecam wam to ciasto na święta i nie tylko!

Dajcie znać jak wam smakowała ta tarta z żurawiną i białą czekoladą!

Ps.

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na Boże Narodzenie a także przepisów na pyszne tarty.

bożonarodzeniowe ciasto z białą czekoladą i żurawiną
świąteczna tarta z białą czekoladą
tarta z kremem z białej czekolady
tarta żurawinowa z kremem z białej czekolady

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na kruche tarty

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne kruche ciasta pieczone z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2021 23 grudnia

Podziel się przepisem

4.67 from 15 votes (15 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Tarta z żurawiną i białą czekoladą przepis

Bożonarodzeniowa tarta z białą czekoladą to pyszna i niebanalna propozycja na święta. Kruche ciasto z kremem czekoladowym i kwaskowatą żurawiną, to fajna odmiana od tradycyjnych makowców i serników. Tarta z żurawiną idealnie wpisuje się w ducha Bożego Narodzenia. Czerwona barwa owoców pięknie kontrastuje z białym kremem, a dodatkowo możecie do dekoracji dołożyć zielone elementy. Wtedy ciasto z żurawinami będzie wyglądało jeszcze bardziej świątecznie. Tarta z kremem z białej czekolady pięknie wygląda, a do tego smakuje wyśmienicie. Lekki, rozpływający się w ustach kruchy spód, kwaskowata żurawina i obłędny krem czekoladowy z białej czekolady i mascarpone. Mimo prostych składników tarta smakuje niebiańsko!

Tarta z białą czekoladą przepis

Przepis na tartę czekoladową jest prosty do zrobienia i myślę, że nikt nie powinien z nim mieć większych problemów. Przygotujcie kruche ciasto i upieczcie go. Możecie to zrobić z wyprzedzeniem i przechować spód do momentu dodania kremu. Samo przygotowanie kremu nie zajmie już wam dużo czasu, a ciasto możecie w zasadzie podawać od razu. Takie ciasto na Boże Narodzenie zasmakuje każdemu! Mam nadzieję, że ta tarta z żurawiną i białą czekoladą zagości również na waszych stołach.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na pyszne tarty i ciasta czekoladowe.