Przepis na pyszną kruchą tartę z żurawiną i kremem z mascarpone i białej czekolady

wpis sponsorowany

tarta z żurawiną i białą czekoladą

Mam dla was pyszny pomysł na świąteczny wypiek!

Krucha tarta z żurawiną i białą czekoladą to idealne ciasto na Boże Narodzenie.

Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej!

To zasługa kruchego ciasta, pysznego kremu z mascarpone i białej czekolady oraz kwaskowatej żurawiny.

Wszystkie smaki idealnie do siebie pasują i wspaniale się uzupełniają.

Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest w temperaturze zbliżonej do pokojowej.

Wtedy kruche ciasto nabiera lekkiej miękkości i wręcz się rozpływa w ustach.

A krem z białej czekolady i serka staje się lekki jak chmurka :)

Do tarty użyłam gotową żurawinę w lekkim sosie od Stovit.

Jest ona idealnie słodko-kwaskowata i świetnie smakuje w połączeniu z białą czekoladą.

Gorąco polecam wam to ciasto na święta i nie tylko!

Dajcie znać jak wam smakowała ta tarta z żurawiną i białą czekoladą!

Ps.

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na Boże Narodzenie a także przepisów na pyszne tarty.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.56 z 9 ocen
Postaw mi kawę
kruche ciasto z kremem z białej czekolady
kruche ciasto z żurawinami i białą czekoladą
bożonarodzeniowe ciasto z białą czekoladą i żurawiną
świąteczna tarta z białą czekoladą
tarta z kremem z białej czekolady
tarta żurawinowa z kremem z białej czekolady

Tarta z żurawiną i białą czekoladą przepis do druku

tarta z żurawiną i białą czekoladą

Tarta z żurawiną i białą czekoladą

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną kruchą tartę z kremem z mascarpone i białej czekolady z dodatkiem kwaśnej żurawiny.
4.56 z 9 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Porcje 15
Kalorie 400 kcal

Wyposażenie

  • Forma do tarty o średnicy około 28 cm.

Składniki

kruche ciasto

krem mascarpone

dodatkowo

Instrukcja
 

kruche ciasto

  • Z podanych składników zagnieć ciasto – jeśli jest problem z dokładnym połączeniem to możesz dodać odrobinę zimnej wody.
    225 g mąki, 2 łyżki cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko
  • Ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty o średnicy około 28 cm. Nadmiar ciasta odetnij (możesz go rozwałkować, wyciąć ciastka i upiec przez około 10 minut).
  • Schowaj formę wylepioną ciastem na godzinę do lodówki.
  • Wyjmij schłodzone ciasto, porób dziurki widelcem i na wierzchu ułóż kawałek papieru do pieczenia.
  • Wysyp na papier suchy groch/ fasolę albo specjalne ceramiczne kulki do pieczenia.
  • Piecz ciasto w 170 stopniach (termoobieg) przez 15 minut.
  • Po tym czasie ostrożnie zdejmij papier z obciążeniem i podpiecz spód przez jeszcze kolejne 5 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.

krem mascarpone

  • Białą czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej – do garnka nalej na dno kilka cm wody – ustaw na górze metalową lub żaroodporną miskę i włóż do niej połamaną czekoladę.
    200 g białej czekolady
  • Podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści – zdejmij z garnka i poczekaj, aż lekko ostygnie.
  • Serem mascarpone przełóż do miski i zmiksuj, aż się lekko napuszy.
    500 g serka mascarpone
  • Dodaj białą czekoladę i zmiksuj.

wykończenie

  • Ostudzone kruche ciasto posmaruj żurawiną od Stovit – u mnie to było kilka czubatych łyżek.
    około 120 g żurawiny
  • Na żurawinę wyłóż krem z białej czekolady i wyrównaj powierzchnię.
  • Możesz dodatkowo udekorować wierzch tarty ziarnami granatu, żurawiną, kolorowymi posypkami.
  • Ciasto możesz podawać od razu, albo przechować w lodówce.
  • Po wyjęciu z lodówki poczekaj z pół godziny przed krojeniem, tak aby ciasto się lekko ogrzało.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 400kcalWeglowodany: 24gBiałko: 5gTłuszcz: 30g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit