Tarta z żurawiną i białą czekoladą
Przepis na kruchą tartę z żurawiną i kremem z mascarpone i białej czekolady
wpis sponsorowany
Krucha tarta z żurawiną i białą czekoladą to doskonałe ciasto na święta Bożego Narodzenia, które zachwyci Twoje podniebienie. To połączenie delikatnej kruchości spodu, słodkości kremu z białej czekolady i kwasowości żurawiny tworzy wyjątkową harmonię smaków, idealną na specjalne okazje i świąteczne spotkania. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Tarta z żurawiną i białą czekoladą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie kruche ciasta z pełnym smaku nadzieniem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Tarta z żurawiną i białą czekoladą przepis
Wyposażenie
- Forma do tarty o średnicy około 28 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto do tarty
- 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g masła
- 1 jajko
składniki na krem mascarpone do tarty
- 500 g serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
dodatkowe składniki do tarty
- około 120 g konfitury żurawiny (użyłam od Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do tarty
- Z podanych składników zagnieć ciasto – jeśli jest problem z dokładnym połączeniem to możesz dodać odrobinę zimnej wody.225 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko
- Ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty o średnicy około 28 cm. Nadmiar ciasta odetnij (możesz go rozwałkować, wyciąć ciastka i upiec przez około 10 minut).
- Schowaj formę wylepioną ciastem na godzinę do lodówki.
- Wyjmij schłodzone ciasto, porób dziurki widelcem i na wierzchu ułóż kawałek papieru do pieczenia.
- Wysyp na papier suchy groch/ fasolę albo specjalne ceramiczne kulki do pieczenia.
- Piecz ciasto w 170 stopniach (termoobieg) przez 15 minut.
- Po tym czasie ostrożnie zdejmij papier z obciążeniem i podpiecz spód przez jeszcze kolejne 5 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem mascarpone z białą czekoladą do tarty
- Białą czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej – do garnka nalej na dno kilka cm wody – ustaw na górze metalową lub żaroodporną miskę i włóż do niej połamaną czekoladę.200 g białej czekolady
- Podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści – zdejmij z garnka i poczekaj, aż lekko ostygnie.
- Serem mascarpone przełóż do miski i zmiksuj, aż się lekko napuszy.500 g serka mascarpone
- Dodaj białą czekoladę i zmiksuj.
Tarta z białą czekoladą i żurawiną – wykończenie
- Ostudzone kruche ciasto posmaruj żurawiną od Stovit – u mnie to było kilka czubatych łyżek.około 120 g konfitury żurawiny
- Na żurawinę wyłóż krem z białej czekolady i wyrównaj powierzchnię.
- Możesz dodatkowo udekorować wierzch tarty ziarnami granatu, żurawiną, kolorowymi posypkami.
- Ciasto możesz podawać od razu, albo przechować w lodówce.
- Po wyjęciu z lodówki poczekaj z pół godziny przed krojeniem, tak aby ciasto się lekko ogrzało.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tarta z białą czekoladą i żurawiną – uwagi
Mam dla was pyszny pomysł na świąteczny wypiek!
Krucha tarta z żurawiną i białą czekoladą to idealne ciasto na Boże Narodzenie.
Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej!
To zasługa kruchego ciasta, pysznego kremu z mascarpone i białej czekolady oraz kwaskowatej żurawiny.
Wszystkie smaki idealnie do siebie pasują i wspaniale się uzupełniają.
Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest w temperaturze zbliżonej do pokojowej.
Wtedy kruche ciasto nabiera lekkiej miękkości i wręcz się rozpływa w ustach.
A krem z białej czekolady i serka staje się lekki jak chmurka :)
Do tarty użyłam gotową żurawinę w lekkim sosie od Stovit.
Jest ona idealnie słodko-kwaskowata i świetnie smakuje w połączeniu z białą czekoladą.
Gorąco polecam wam to ciasto na święta i nie tylko!
Dajcie znać jak wam smakowała ta tarta z żurawiną i białą czekoladą!
Ps.
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na Boże Narodzenie a także przepisów na pyszne tarty.
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Polecane przepisy na kruche tarty
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne kruche ciasta pieczone z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Jeżeli chodzi o wyrobienie spodu. To trzeba tak ugniatać żeby masło nie wychodziło. Nie dodawałam wody bo ciasto się ładnie kleiło. Czy tak wylepione ciasto ma szanse upiec się tak jak u Pani oczywiście wcześniej dać do lodówki. Dziękuję za pomoc i informację
Powinno się spokojnie upiec